Οι επιδράσεις της λύπης στο σώμα που δεν φαντάζεστε

Η λύπη και η κατάθλιψη μπορούν να έχουν σοβαρές επιδράσεις στο σώμα σας, όπως απώλεια της όρεξης ή διαφορές στην αντίληψη της θερμοκρασίας.
Οι επιδράσεις της λύπης στο σώμα που δεν φαντάζεστε
Elisa Morales Lupayante

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: παιδαγωγο και διατροφολόγο Elisa Morales Lupayante.

Έχει γραφτεί από Okairy Zuñiga

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Γνωρίζετε τις επιδράσεις της λύπης στο σώμα; Υπήρξε ποτέ κάποια περίοδος στη ζωή σας κατά την οποία αισθανόσασταν απαθείς και βυθισμένοι στη λύπη; Νιώσατε ποτέ τον πόνο της απόρριψης; Αισθάνεστε λύπη όταν ο έρωτας ξεθωριάζει;

Είναι δύσκολο να αποφασίσετε αν το να αισθάνεστε λύπη σας κάνει πραγματικά πιο δυνατούς ή αν σας αποδυναμώνει σταδιακά.

Το σίγουρο είναι ότι η λύπη μπορεί να μεταβάλει τα επίπεδα του άγχους στον εγκέφαλό σας και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε διάφορες διαταραχές.

Σήμερα θέλουμε να εξηγήσουμε για τις επιδράσεις της λύπης στο σώμα.

Επιδράσεις της λύπης από τον εγκέφαλο στο σώμα

Όταν αισθάνεστε πεσμένοι, τα κυκλώματα στον εγκέφαλό σας για το σωματικό και το συναισθηματικό πόνο επικαλύπτονται.

Επιδράσεις της λύπης - Γυναίκα φυσά τη μύτη της

Αυτό δεν συμβαίνει μόνο στις περιοχές του εγκεφάλου σας που συνδέονται με το καθαρά συγκινησιακό συστατικό στοιχείο του πόνου, αλλά και στις περιοχές που συνδέονται με τις σωματικές αντιλήψεις σας.

Γιατί όμως συμβαίνει αυτό; Πυροδοτείται μια αρνητική αντίδραση στο σώμα, ειδικά στο ανοσοποιητικό σας σύστημα, γεγονός που μπορεί εν δυνάμει να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης ασθενειών, ειδικά φλεγμονωδών νόσων.

Επηρεάζει το πώς αντιλαμβάνεστε τη θερμοκρασία

Ένα άλλο είδος επίδρασης της λύπης στο σώμα είναι ότι αυξάνει την ευαισθησία σας στο κρύο, ακόμα και όταν οι άνθρωποι γύρω σας ζεσταίνονται.

Μελέτες έχουν δείξει ότι, όταν οι συμμετέχοντες αισθάνονται ότι απορρίπτονται ή απομονώνονται, αντιλαμβάνονται τη θερμοκρασία του δωματίου ως χαμηλότερη και επιλέγουν να φάνε ζεστές τροφές και να πιουν ζεστά ροφήματα.

Το φαινόμενο αυτό είναι κάτι περισσότερο από μια απλή αίσθηση. Η θερμοκρασία του σώματός σας όντως μειώνεται όταν αισθάνεστε λύπη.

Επηρεάζει την όρεξή σας, από τις επιδράσεις της λύπης

Επιδράσεις της λύπης - Γυναίκα χωρίς όρεξη

Η λύπη μπορεί επίσης να επηρεάσει την όρεξή σας, αυξάνοντας τον κίνδυνο για αύξηση του βάρους,  επηρεάζοντας την αρτηριακή σας πίεση. Το άμεσο αποτέλεσμα είναι η υψηλή αρτηριακή πίεση και τα καρδιολογικά προβλήματα μακροπρόθεσμα.

Επιπλέον, η λύπη μειώνει την ικανότητά σας να αντιλαμβάνεστε τη γλυκιά γεύση. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι μειώνεται ο αριθμός των υποδοχέων της γλυκιάς γεύσης στη γλώσσα σας.

Για το λόγο αυτό δεν είναι ασυνήθιστο να βρίσκετε την τροφή άγευστη όταν περνάτε μια περίοδο κατά την οποία αισθάνεστε λύπη.

Αυξάνει το άγχος, από τις επιδράσεις της λύπης

Η λύπη επηρεάζει επίσης την ορμόνη που είναι γνωστή ως κορτιζόλη. Αυτή είναι σημαντική για τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα και των επιπέδων της αρτηριακής πίεσης καθώς και της ποιότητας του ύπνου σας.

Όλα αυτά σημαίνουν ότι η λύπη είναι η πιο βλαβερή κατάσταση για την ψυχολογική υγεία σας. Έχει συνδεθεί με:

  • Καρδιακή νόσο
  • Πνευμονική νόσο
  • Ηπατική νόσο

Η κατάθλιψη, με τη σειρά της, μπορεί να επηρεάσει την εμφάνιση καρκίνου.

Τόσο το άγχος όσο και η κατάθλιψη μπορούν να οδηγήσουν σε ασθένειες και να τις επιδεινώσουν.

Όταν είστε υπερβολικά λυπημένοι ή αγχωμένοι, παρατηρείτε ότι τίποτα δεν μοιάζει να λειτουργεί σωστά. Οι άμυνές σας είναι μειωμένες και ο κίνδυνος να αρρωστήσετε αυξάνεται σημαντικά.

Ποια είναι η λύση; Δεν είναι το άγχος αυτό που προκαλεί προβλήματα στο ανοσοποιητικό σας σύστημα αλλά η αντίληψη ότι δεν μπορείτε να κάνετε τίποτα για να το σταματήσετε.

Ο εγκέφαλός σας έχει ανάγκη από περισσότερη ενέργεια

Μπορεί να σας φαίνεται ασυνήθιστο το ότι ο εγκέφαλός σας είναι πιο δραστήριος όταν είστε λυπημένοι. Όμως αυτό συμβαίνει επειδή, κατά τις περιόδους στις οποίες αισθάνεστε λύπη, ο εγκέφαλός σας δουλεύει πολύ πιο σκληρά: ενεργοποιούνται περισσότερες από 70 διαφορετικές περιοχές.

Πώς είναι δυνατόν κάτι τέτοιο; Είναι εύκολο να το καταλάβουμε. Όταν είστε λυπημένοι, θυμάστε, σκέφτεστε, υποφέρετε και αναζητάτε αιτίες, λύσεις και εναλλακτικές επιλογές.

Υπάρχουν άνθρωποι που, όταν αντιμετωπίζουν τέτοιου είδους καταστάσεις, απλώς κοιμούνται.

Ακόμα και τότε ο ιππόκαμπος, το μπροστινό μέρος του εγκεφάλου και οι κροταφικοί λοβοί είναι ενεργοί. Θυμηθείτε ότι ο εγκέφαλός σας χρησιμοποιεί το 20% όλης σας της ενέργειας, αλλά κατά τις περιόδους της λύπης δουλεύει πολύ πιο σκληρά.

Αυτό προκαλεί μια αυξημένη ανάγκη για γλυκόζη για να θρέψετε τον εγκέφαλό σας. Το γεγονός αυτό με τη σειρά του σας κάνει να λαχταράτε γλυκά ακόμα περισσότερο.

Εμφάνιση ασθενειών

Όταν είστε λυπημένοι, η σεροτονίνη σας μειώνεται και αυτό μπορεί να σας επηρεάσει μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. Μπορεί ακόμα και να προκαλέσει:

  • Κατάθλιψη.
  • Ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή.
  • Βίαια ξεσπάσματα.

Ο συγκεκριμένος νευροδιαβιβαστής συνδέεται με την προσωπική κινητοποίηση, όμως πρέπει να είστε δυνατοί και να αντιμετωπίσετε τις στιγμές της ενδοσκόπησης προκειμένου να βρείτε τους πόρους για να συνεχίσετε να προχωράτε μπροστά.

Είναι πολύ πιθανό ότι κατά τη συγκεκριμένη περίοδο θα επισκεφτείτε το γιατρό σας επειδή δεν αισθάνεστε καλά.

Τα αποτελέσματα των ιατρικών εξετάσεων θα δείξουν ότι η υγεία σας είναι τέλεια. Και είναι αλήθεια: σωματικά είστε εντάξει -αλλά συναισθηματικά, όχι.

Θέλετε να κλάψετε

Επιδράσεις της λύπης - Γυναίκα κλαίει

Το κλάμα μπορεί να σας κάνει να αισθανθείτε καλύτερα όπως αναφέρει και η έρευνα του Δρ. Asmir Gračanin. Όταν αισθάνεστε λυπημένοι, ο εγκέφαλός σας συσσωρεύει υπερβολικά μεγάλο άγχος και ανησυχία και πρέπει με κάποιο τρόπο να ξεθυμάνετε.

Το κλάμα είναι ο τέλειος τρόπος να χαλαρώσετε και να απαλλαγείτε από όλα όσα αισθάνεστε. Στη συνέχεια θα αρχίσουν να εκκρίνονται ενδορφίνες που θα σας κάνουν να αισθανθείτε πιο χαλαροί.

Για το λόγο αυτό είναι σημαντικό να μην αντιστέκεστε όταν αισθάνεστε την επιθυμία να κλάψετε. Ξεσπάστε και δείτε πόσο καλύτερα θα αισθανθείτε.

Μερικοί άνθρωποι επιλέγουν άλλες δραστηριότητες που επίσης προκαλούν έκκριση ενδορφινών, όπως το σεξ ή η άσκηση. Οι δύο αυτές επιλογές είναι επίσης αποτελεσματικές και δεν σας κάνουν κακό.

Ναι, είναι απαραίτητο να κλαίτε πότε-πότε.

Οι επιδράσεις της λύπης στο σώμα σας μπορεί να είναι εξαιρετικά αρνητικές. Δεν θα αισθάνεστε πάντα καλά, ωστόσο μπορείτε να βρείτε εναλλακτικές λύσεις για να απελευθερωθείτε από τις εντάσεις. Απαλλαχτείτε από τις επιδράσεις της λύπης!


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Yang L, Zhao Y, Wang Y, et al. The Effects of Psychological Stress on Depression. Curr Neuropharmacol. 2015;13(4):494–504. doi:10.2174/1570159X1304150831150507
  • Yaribeygi H, Panahi Y, Sahraei H, Johnston TP, Sahebkar A. The impact of stress on body function: A review. EXCLI J. 2017;16:1057–1072. Published 2017 Jul 21. doi:10.17179/excli2017-480
  • Lokko HN, Stern TA. Sadness: diagnosis, evaluation, and treatment. Prim Care Companion CNS Disord. 2014;16(6):10.4088/PCC.14f01709. Published 2014 Nov 20. doi:10.4088/PCC.14f01709

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.