6 λιγότερο γνωστές επιπτώσεις του άγχους στο σώμα σας

Μήπως πάσχετε από τακτικό άγχος; Αν δεν αντιμετωπιστεί σωστά, το άγχος μπορεί να οδηγήσει σε σωματικά συμπτώματα που σου αλλάζουν τη ζωή. Είναι σημαντικό να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα στη ρίζα του και να φροντίσετε την υγεία σας.
6 λιγότερο γνωστές επιπτώσεις του άγχους στο σώμα σας

Τελευταία ενημέρωση: 07 Ιανουαρίου, 2019

6 λιγότερο γνωστές επιπτώσεις του άγχους στο σώμα σας. Το μεμονωμένο άγχος, το είδος που διαρκεί λίγες ώρες ή μέρες λόγω ανησυχίας ή εξαιτίας μιας αγχωτικής κατάστασης μικρής διάρκειας, δεν έχει σοβαρές συνέπειες για το σώμα σας.

Ωστόσο, όταν το άγχος παραμένει με την πάροδο του χρόνου και δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί, έχει ψυχολογικό αντίκτυπο που σημαδεύει στην υγεία σας με τρόπους που ίσως να μην γνωρίζετε.

Σήμερα, θα θέλαμε να σας μιλήσουμε για τα επιβλαβή προβλήματα υγείας που προέρχονται από την παραμέληση της πραγματικής ρίζας του προβλήματος: το υποσυνείδητο άγχος σας.

Επιπτώσεις του άγχους

1. Διασταλμένες κόρες των ματιών, από τις επιπτώσεις του άγχους

κόρες επιπτώσεις του άγχους

Η διαστολή της κόρης που δεν σχετίζεται με την αντίδραση σε χαμηλό φωτισμό. Εάν υποφέρετε από σοβαρό άγχος, είναι ένα σύμπτωμα ενός υποσυνείδητου προβλήματος που πρέπει να κατανοηθεί και να αντιμετωπιστεί.

Οι διασταλμένες κόρες μπορεί να σημαίνουν, μεταξύ άλλων, ότι είστε σε κατάσταση συναγερμού.

Όταν τα επίπεδα άγχους σας είναι υψηλά, είναι σύνηθες να βιώνετε αυτό το ασυνήθιστο σύμπτωμα που μπορεί να προκαλέσει οτιδήποτε από ζάλη μέχρι το να βλέπετε περίεργα φώτα γύρω σας και μείωση της όρασης.


2. Προβλήματα στην κατάποση, από τις επιπτώσεις του άγχους

Τα προβλήματα κατάποσης κατά τη διάρκεια της λήψης τροφής ή την κατανάλωση υγρών είναι ακόμη ένα πολύ συνηθισμένο σύμπτωμα.

Αυτό το σύμπτωμα ονομάζεται δυσφαγία και είναι ένα σαφές σημάδι άγχους. Σχετίζεται με τους αδένες σας που παράγουν σάλιο.

Μην ξεχνάτε ότι το άγχος έχει έναν πολύ συγκεκριμένο σκοπό: σας προετοιμάζει να αποδράσετε.

Ως εκ τούτου, ο πρωταρχικός στόχος του οργανισμού σας είναι να διατηρήσετε υγρά για να υποστηρίξετε τους μυς σας, επειδή οι μύες σας είναι αυτό που θα σας βοηθήσει να ξεφύγετε. Επιπλέον, τα υγρά χρειάζονται για τον ιδρώτα.

Εάν δεν έχετε σάλιο στο στόμα σας λόγω άγχους, είναι δύσκολο να μασήσετε τρόφιμα και έτσι να καταπιείτε.


3. Πονοκέφαλοι, από τις συχνές επιπτώσεις του άγχους

πονοκέφαλος, γυναίκα επιπτώσεις του άγχους

Το άγχος κάνει όλες τις φλέβες και τις αρτηρίες στο σώμα σας να διαστέλλονται για έναν πολύ συγκεκριμένο λόγο: να στείλουν περισσότερο αίμα στους μύες σας.

Η κυκλοφορία σας, τότε, γίνεται ισχυρότερη και αυτό ενθαρρύνει την αγγειοσύσπαση, η οποία οδηγεί στον κλασικό πονοκέφαλο.

Αυτό το είδος κεφαλαλγίας είναι πιο συνηθισμένο τις πρώτες ώρες της ημέρας και το απόγευμα.


4. Πόνος στο σαγόνι

Το άγχος και η νευρικότητα τείνουν να εγκαθίστανται περισσότερο σε ορισμένα μέρη του σώματός σας από ότι σε άλλα. Η αναφορά αφορά φυσικά το λαιμό, τους ώμους, την πλάτη και το σαγόνι.

Αν παρατηρήσετε ότι ο πόνος στη γνάθο είναι χειρότερος το πρωί και εξαπλώνεται μέχρι τα αυτιά σας, πιθανότατα έχετε βρουξισμό που προκαλείται από το άγχος. Με άλλα λόγια, σφίγγετε τα δόντια σας τη νύχτα εξαιτίας του άγχους και του στρες.

Θα πρέπει να επισκεφθείτε τον γιατρό σας, γιατί ενώ ένα επιστόμιο μπορεί να βοηθήσει, είναι καλύτερο να δουλέψετε με τις βασικές αιτίες του άγχους σας ώστε να μπορείτε να το διαχειριστείτε σωστά.


5. Πηγαίνετε στο μπάνιο πιο συχνά από το συνηθισμένο

Αυτό συμβαίνει σε όλους ως κάποιο σημείο: είστε σε μια κατάσταση που προκαλεί άγχος, όπως μια συνέντευξη για δοκιμαστικό ή για μια δουλειά και πρέπει να πάτε στο μπάνιο αρκετές φορές.

Είναι κοινό, αλλά ενδιαφέρον: όταν ανησυχείτε, τα νεφρά σας παράγουν λιγότερα ούρα. Γιατί; Για το λόγο που μόλις αναφέρθηκε: το σώμα σας προσπαθεί να διατηρήσει υγρά για τους μυς σας.

Αλλά προκειμένου να απαλλαγείτε από το περιττό βάρος, ώστε να μπορείτε να φύγετε πιο γρήγορα, ο εγκέφαλός σας λέει στο σώμα σας να πάει στο μπάνιο για να αποβάλει τα ούρα, ακόμα κι αν φτάνοντας στο μπάνιο αρκετές φορές αποβάλλετε μόνο “μερικές σταγόνες”.


6. Μια σουρεαλιστική αίσθηση: η αίσθηση ότι τα πάντα γύρω σας δεν είναι αληθινά ή δεν είστε μέρος αυτού που βλέπετε

άγχος, επιπτώσεις του άγχους

Μπορεί να σας φαίνεται παράξενο, αλλά αν έχετε περάσει μια στιγμή έντονης ανησυχίας ή άγχους, θα ξέρετε σε τι αναφερόμαστε.

Είναι όταν ξαφνικά έχετε την ξεκάθαρη αίσθηση ότι τα πάντα γύρω σας δεν είναι πραγματικά. Είναι σαν να βλέπετε τον κόσ μο όντας απέξω και να μην αισθάνεστε σαν να είστε μέσα του.

Από πού προέρχεται αυτό; Λοιπόν, πρώτα απ ‘όλα, αν αυτό συμβαίνει συχνά, θα πρέπει να ενημερώσετε το γιατρό σας.

Το έντονο άγχος επηρεάζει τους πνεύμονές σας. Αναπνέετε γρήγορα, και όταν δημιουργείται υπερβολικό οξυγόνο, συνήθως βιώνετε δύο πράγματα: το πρώτο είναι η υπεροξυγόνωση και το δεύτερο είναι το ότι παρατηρείτε αυτό το σουρεαλιστικό συναίσθημα.

Ο εγκέφαλός σας δεν επεξεργάζεται σωστά την κατάσταση και προκαλεί αυτή την αίσθηση. Για περισσότερες πληροφορίες διαβάστε το άρθρο των Δρ. Gray et. al. εδώ.

Εν κατακλείδι, πιθανότατα έχετε παρατηρήσει τουλάχιστον ένα από αυτά τα συμπτώματα ως τώρα. Δεν είναι πρόβλημα αν αυτό συνέβη μία ή δύο φορές, αλλά μπορεί να είναι επικίνδυνο εάν είναι συνηθισμένο και επαναλαμβανόμενο.

Ζητήστε βοήθεια, μιλήστε με το γιατρό σας και ξεκινήστε τη διαχείριση του άγχους σας.

Η κύρια εικόνα είναι μια ευγενική χορηγία του wikihow.com.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  •  Gray, J. A. (1985). The neuropsychology of anxiety. Issues in Mental Health Nursing7(1–4), 201–228. https://doi.org/10.3109/01612848509009455
  • Keil V, Hepach R, Vierrath S, Caffier D, Tuschen-Caffier B, Klein C, et al. Children with social anxiety disorder show blunted pupillary reactivity and altered eye contact processing in response to emotional faces: Insights from pupillometry and eye movements. J Anxiety Disord. 2018;
  • Martínez Lemus H, Núñez Orozco L. Manifestaciones pseudoneurológicas de los trastornos somatomorfos. Rev Mex Neurocienc. 2005;
  • Lai HH, Rawal A, Shen B, Vetter J. The Relationship Between Anxiety and Overactive Bladder or Urinary Incontinence Symptoms in the Clinical Population. Urology. 2016;98:50–57. doi:10.1016/j.urology.2016.07.013

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.