Πώς να θεραπεύσετε με φυσικό τρόπο την είσφρυση όνυχος

Η είσφρυση όνυχος προκαλεί ιδιαίτερα ενοχλητικές και επώδυνες φλεγμονές γύρω από το νύχι, όταν το άκρο του νυχιού αυξάνει κάτω και μέσα στο δέρμα του δαχτύλου. Μπορεί να προκαλέσει ακόμη και μόλυνση στην συγκεκριμένη περιοχή.
Πώς να θεραπεύσετε με φυσικό τρόπο την είσφρυση όνυχος
José Gerardo Rosciano Paganelli

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από γιατρό José Gerardo Rosciano Paganelli.

Τελευταία ενημέρωση: 09 Ιουνίου, 2020

Στο σημερινό άρθρο θα δούμε πώς να θεραπεύσετε με φυσικό τρόπο την είσφρυση όνυχος. Η είσφρυση όνυχος προκαλεί ιδιαίτερα ενοχλητικές και επώδυνες φλεγμονές γύρω από το νύχι, όταν το άκρο του νυχιού αυξάνει κάτω και μέσα στο δέρμα του δαχτύλου. Μπορεί να προκαλέσει ακόμη και μόλυνση στην συγκεκριμένη περιοχή.

Στη συνέχεια θα σας εξηγήσουμε ποια είναι τα συμπτώματα και οι πιθανές αιτίες. Θα μοιραστούμε επίσης μερικά σπιτικά γιατροσόφια για να θεραπεύσετε με φυσικό τρόπο την είσφρυση όνυχος, που είναι απλά και γίνονται με υλικά που σίγουρα έχετε στην κουζίνα σας: λεμόνι, αλάτι, θυμάρι, κρεμμύδι, αβγό ή καρότο.

Πώς να θεραπεύσετε με φυσικό τρόπο την είσφρυση όνυχος: Ποια είναι τα συμπτώματα;

Μπορούμε εύκολα να καταλάβουμε ότι αντιμετωπίζουμε είσφρυση όνυχος στα πόδια μας όταν παρατηρήσουμε ότι η περιοχή γύρω από το νύχι είναι κόκκινη και/ή έχει φλεγμονή και γενικότερα πονάει όταν το αγγίζουμε. Μπορεί επίσης να έχει μολυνθεί και να εμφανίζει πύον στην επιφάνειά του.

Πιθανές αιτίες

Η είσφρυση του νυχιού στα πόδια συνήθως προκαλείται από ένα ή περισσότερα από τα ακόλουθα πράγματα:

 • Υπερβολική ανάπτυξη των νυχιών.
 • Ανώμαλη ανάπτυξη των νυχιών.
 • Τραύμα που έχει προκληθεί από το νύχι που αυξάνεται μέσα στο δέρμα.
 • Ακατάλληλα υποδήματα που ασκούν υπερβολική πίεση στα δάχτυλα.
 • Υπερβολική εφίδρωση.
 • Τραύματα.
 • Ασθένειες του δέρματος.

Πώς να θεραπεύσετε με φυσικό τρόπο την είσφρυση όνυχος: Σπιτικές θεραπείες

Έγχυμα θυμαριού

Το θυμάρι είναι ένα φαρμακευτικό φυτό με πολλαπλά οφέλη όπως μας ενημερώνει η μελέτη του καθηγητή Zahra S N Al-Kharousi, ένα από τα οποία περιλαμβάνει την καταπολέμηση φλεγμονών, μολύνσεων ενώ παράλληλα δρα ως φυσικό παυσίπονο. Αυτός είναι και ο λόγος που αποτελεί μια εξαιρετική λύση για την θεραπεία της είσφρυσης όνυχος.

Προετοιμάστε ένα έγχυμα με μια κούπα νερό και δυο κουταλιές της σούπας θυμάρι. Βράστε το για πέντε λεπτά και μόλις ζεσταθεί, βάλτε μέσα το δάχτυλο στο οποίο αντιμετωπίζετε το πρόβλημα  και αφήστε το για 5 με 10 λεπτά. Επαναλάβετε αυτή την διαδικασία αρκετές φορές μέσα στην ημέρα.

Πώς να θεραπεύσετε με φυσικό τρόπο την είσφρυση όνυχος - Γυναίκα εμποτίζει τα νύχια της σε έγχυμα

Λεμόνι και αλάτι

Χρησιμοποιώντας αυτά τα απλά υλικά, μπορείτε να προετοιμάσετε μια αποτελεσματική θεραπεία της είσφρυσης όνυχος. Κάντε μια μικρή τρύπα στο λεμόνι και προσθέστε λίγο αλάτι σε αυτό. Στην συνέχεια τοποθετήστε το στο δάχτυλο του ποδιού που αντιμετωπίζετε το πρόβλημα. Αφήστε το για 20 λεπτά και κάντε το καθημερινά μέχρι η είσφρυση όνυχος να θεραπευτεί.

Τόσο το λεμόνι όσο και το αλάτι δρουν ως απολυμαντικά και μειώνουν τις φλεγμονές. Πάνω σε αυτές τις ιδιότητες έχουν γίνει πολλές μελέτες, μία από αυτές είναι και του Πανεπιστημίου του Μπενίν για το λεμόνι, ενώ ο Δρ. Wijnker JJ μας ενημερώνει αντίστοιχα για το αλάτι.

Κατάπλασμα από κρεμμύδι

Το κρεμμύδι είναι ένα εξαιρετικό αντιφλεγμονώδες όπως μας λέει ο Δρ. Dorsch W. και χρησιμοποιείται για την θεραπεία πολλών ασθενειών. Επομένως μπορεί να φανεί πολύ χρήσιμο για να θεραπεύσετε με φυσικό τρόπο την είσφρυση όνυχος και η εφαρμογή του είναι πολύ απλή.

Μαγειρέψτε ένα κρεμμύδι και μόλις βράσει βάλτε το σε ένα μπλέντερ. Τοποθετήστε το κρεμμύδι, όσο είναι ακόμα ζεστό, σε ένα αποστειρωμένο κομμάτι γάζας. Εφαρμόστε το κατάπλασμα στο δάχτυλο του ποδιού που αντιμετωπίζετε το πρόβλημα. Μπορείτε επίσης να το καλύψετε με έναν απλό ή χειρουργικό επίδεσμο, έτσι ώστε να παραμείνει εκεί για τουλάχιστον δυο ώρες.

Κατάπλασμα από καρότο, με φυσικό τρόπο την είσφρυση όνυχος

Όλες αυτές οι θεραπείες είναι πολύ αποτελεσματικές, αλλά μπορείτε να επιλέξετε αυτό ή κάποιο άλλο υλικό ανάλογα με τα υλικά που έχετε στην κουζίνα σας. Θα μπορούσατε επίσης να τα εναλλάξετε προκειμένου να δείτε ποιο από αυτά είναι περισσότερο πρακτικό ή χρήσιμο.

Για παράδειγμα, αυτό το κατάπλασμα είναι παρόμοιο με το κατάπλασμα από κρεμμύδι, αλλά αντί για κρεμμύδι χρησιμοποιείτε καρότα για την προετοιμασία του. Αυτό το κατάπλασμα δεν βοηθά μόνο στην εξάλειψη της είσφρυσης του νυχιού στα πόδια αλλά επίσης αναζωογονεί το δέρμα που αντιμετωπίζει το πρόβλημα της είσφρυσης. 

Εφαρμόστε αυτό το κατάπλασμα τρεις φορές την ημέρα, για τουλάχιστον 15 λεπτά.

Διαβάστε επίσης αυτό το άρθρο: Γιατί η πικραλίδα κάνει καλό στο συκώτι σας

Ασπράδι αβγού

Αυτή η θεραπεία είναι απίστευτα γρήγορη ενώ παράλληλα προσφέρει τα καλύτερα αποτελέσματα ειδικά αν την επαναλαμβάνετε συνέχεια μέχρι να δείτε κάποια βελτίωση. Το μόνο που χρειάζεται είναι να χτυπήσετε το ασπράδι από ένα αβγό και να το εφαρμόζετε στην περιοχή που αντιμετωπίζετε το πρόβλημα αρκετές φορές την ημέρα. Το ασπράδι των αβγών διατηρείται στο ψυγείο για 3 ημέρες.

Η είσφρυση όνυχος μπορεί να προληφθεί;

Μπορείτε να αποτρέψετε την είσφρυση όνυχος ακολουθώντας τις εξής συμβουλές:

 • Να διατηρείτε να νύχια σας πάντα κομμένα ομοιόμορφα, όπως επίσης και τα πετσάκια γύρω από αυτά. Να χρησιμοποιείτε πάντα λίμα έτσι ώστε να μην υπάρχουν τραχιές άκρες.
 • Να αποφεύγετε να φοράτε κάλτσες οι οποίες είναι πολύ σφιχτές και να προτιμάτε εκείνες που ακολουθούν το φυσικό μέγεθος του ποδιού σας. Βεβαιωθείτε ότι τα πόδια σας μπορούν να παίρνουν αέρα μέσα από αυτές και κατά προτίμηση, αποφύγετε τα ψηλοτάκουνα παπούτσια.
 • Αν έχετε υποστεί κάποιου είδους χτύπημα ή αν κάποιος πάτησε το πόδι σας, φροντίστε το με φυσικές θεραπείες ακόμη και αν δεν φαίνεται να είναι κάτι ιδιαίτερα σοβαρό.
 • Να ενυδατώνετε τακτικά τα χέρια και τα πόδια σας, χρησιμοποιώντας ενυδατικές κρέμες που περιλαμβάνουν βιταμίνη Ε ή φυτικά έλαια.
 • Αν έχετε κάποιον μύκητα στην περιοχή που αντιμετωπίζετε το πρόβλημα, εφαρμόστε καθημερινά μια σταγόνα αγνό λάδι από τεϊόδεντρο, που είναι ισχυρό μυκητοκτόνο.
  Πώς να θεραπεύσετε με φυσικό τρόπο την είσφρυση όνυχος - Γυναίκα κάνει θεραπεία στα νύχια του ποδιού της
  Συμβουλή: Σε περίπτωση που το νύχι του ποδιού σας έχει μολυνθεί και η μόλυνση δεν υποχωρεί, συνεχίζει να βρίσκεται στην ίδια κατάσταση, ή εξαπλώνεται πρέπει να δείτε τον γιατρό σας όσο το δυνατόν συντομότερα για να αποφύγετε επιμέρους επιπλοκές. Αν και δεν είναι ιδιαίτερα σύνηθες, μπορούν να συμβούν τα ακόλουθα αν δεν το φροντίσετε επιμελώς: Να βγει το νύχι σας, να σχηματιστεί κάποιο απόστημα, η μόλυνση να εξαπλωθεί  κλπ.

Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • De Berker, D. A. R., André, J., & Baran, R. (2007). Nail biology and nail science. International Journal of Cosmetic Science. https://doi.org/10.1111/j.1467-2494.2007.00372.x
 • Cashman, M. W., & Sloan, S. B. (2010). Nutrition and nail disease. Clinics in Dermatology. https://doi.org/10.1016/j.clindermatol.2010.03.037
 • Tully, A. S., Trayes, K. P., & Studdiford, J. S. (2012). Evaluation of nail abnormalities. American Family Physician.
 • Ahmad, T., Cawood, M., Iqbal, Q., Ariño, A., Batool, A., Tariq, R., Azam, M., & Akhtar, S. (2019). Phytochemicals in Daucus carota and Their Health Benefits-Review Article. Foods (Basel, Switzerland)8(9), 424. https://doi.org/10.3390/foods8090424
 • Klimek-Szczykutowicz, M., Szopa, A., & Ekiert, H. (2020). Citrus limon (Lemon) Phenomenon-A Review of the Chemistry, Pharmacological Properties, Applications in the Modern Pharmaceutical, Food, and Cosmetics Industries, and Biotechnological Studies. Plants (Basel, Switzerland)9(1), 119. https://doi.org/10.3390/plants9010119
 • Nagoor Meeran, M. F., Javed, H., Al Taee, H., Azimullah, S., & Ojha, S. K. (2017). Pharmacological Properties and Molecular Mechanisms of Thymol: Prospects for Its Therapeutic Potential and Pharmaceutical Development. Frontiers in pharmacology8, 380. https://doi.org/10.3389/fphar.2017.00380

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.