Φύλλα γκουάβα για ταλαιπωρημένα μαλλιά.

Το αφέψημα από φύλλα γκουάβα είναι ωφέλιμο με πολλούς τρόπους είτε ως ρόφημα είτε για εξωτερική επάλειψη. Διαβάστε το άρθρο που ακολουθεί και μάθετε περισσότερες πληροφορίες για τα φύλλα γκουάβα και την ευεργετική τους επίδραση στα ταλαιπωρημένα μαλλιά.
Φύλλα γκουάβα για ταλαιπωρημένα μαλλιά.

Έχει γραφτεί από Equipo Editorial

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Η γκουάβα είναι ένα εγχώριο, τροπικό φρούτο της Νότιας Αμερικής. Διαθέτει αντιμικροβιακές και στυπτικές ιδιότητες που μπορούν να συμβάλλουν στην αποτοξίνωση του σώματος. Τα φύλλα γκουάβα χρησιμοποιούνται συχνά για τη φυσική θεραπεία των ευαίσθητων ούλων που ματώνουν και για την καταπολέμηση της άσχημης αναπνοής.

Το φρούτο αυτό το βρίσκουμε από την αρχαιότητα ως συνοδευτικό γευμάτων και η φλούδα του αξιοποιείται για την εξάλειψη των άσχημων οσμών. Οι αντιφλεγμονώδεις και αναλγητικές ιδιότητες των φύλλων γκουάβα μπορούν να συνδράμουν στη θεραπεία πολλών κοινών παθήσεων.

Φύλλα γκουάβα

φύλλα γκουάβα

Τα φύλλα γκουάβα περιέχουν πλήθος θρεπτικών συστατικών και αυτό σημαίνει ότι είναι πολύ χρήσιμα και ωφέλιμα. Η περιεκτικότητά τους σε αντιοξειδωτικά είναι πολύ υψηλή, διότι είναι πλούσια σε καροτενοειδή και φλαβονοειδή.

Η γκουάβα έχει υψηλή διατροφική αξία και είναι ωφέλιμο για την υγεία σας, το δέρμα και τα μαλλιά σας. Όσον αφορά την υγεία των μαλλιών σας, η υψηλή περιεκτικότητά του σε βιταμίνη Β είναι αυτή που το κάνει τόσο θρεπτικό.

 • Η βιταμίνη Β συμβάλλει στην υγιή ανάπτυξη των μαλλιών σας και στη διατήρησή της. Η βιταμίνη Β2 είναι απαραίτητη για την επιδιόρθωση των ιστών και είναι ο λόγος που πολλά προϊόντα για την περιποίηση των μαλλιών περιέχουν εκχύλισμα φύλλων γκουάβα.

Τα φύλλα γκουάβα βοηθούν στην πρόληψη της τριχόπτωσης, ειδικά όταν χρησιμοποιούνται συστηματικά για την περιποίηση του τριχωτού της κεφαλής.

Συστατικά

 • 4 φλυτζάνια νερό
 • 1 χούφτα φύλλα γκουάβα

Οδηγίες παρασκευής

 • Βράστε, απλώς, τα φύλλα σε ένα λίτρο νερό.
 • Αφήστε το αφέψημα να κρυώσει και με απαλές κινήσεις εφαρμόστε ικανή ποσότητα στα μαλλιά σας από τη ρίζα ως τις άκρες.

Ακόμη, τα φύλλα γκουάβα είναι αποτελεσματικά για την αντιμετώπιση της πιτυρίδας και της ψαλίδας.

Οδηγίες παρασκευής

 • Αλέστε σε σκόνη τα φύλλα γκουάβα και αναμείξτε με λίγο ζεστό νερό ώστε να σχηματισθεί ένα κρεμώδες μείγμα. Εφαρμόστε το στο τριχωτό της κεφαλής και στις άκρες των μαλλιών σας.
 • Το παραπάνω μείγμα θα σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε αυτά τα ενοχλητικά ζητήματα.

Επιπλέον χρήσεις για τα φύλλα γκουάβα

φύλλα γκουάβα

Το τσάι από φύλλα γκουάβα έχει φέρει επανάσταση στις φυσικές θεραπείες, καθώς συμβάλλει στην απώλεια βάρους και στην ανακούφιση του άγχους. Επιπροσθέτως, βοηθά στην καταπολέμηση της αναιμίας, του διαβήτη και έχει πολλαπλά οφέλη για την καρδιά. Είναι ακόμη, πολύ αποτελεσματικό κατά της διάρροιας.

Χρήσιμα για τη ρύθμιση της χοληστερίνης

φύλλα γκουάβα

Τα συστατικά της γκουάβα συμβάλλουν και στη μείωση της χοληστερίνης.

 • Μειώνουν τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα και, αντιστρόφως, σας βοηθούν να διατηρήσετε τη χοληστερίνη και τα τριγλυκερίδια στα ιδανικά επίπεδα.

Ωφέλιμα για την καρδιά

Η γκουάβα είναι όξινη τροφή, προκαλεί αλκαλική αντίδραση και είναι πολύ πλούσια σε βιταμίνη C και βιταμίνη Α. Περιέχει, επίσης, κάλιο, φώσφορο, θείο και σίδηρο. Είναι ευεργετική για το σκελετικό και το λεμφικό σύστημα.

Το τσάι από φύλλα γκουάβα επιδρά ευεργετικά και στην καρδιά και στο κυκλοφορικό σύστημα. Τα συστατικά που περιέχει θα σας βοηθήσουν να μειώσετε την πίεση του αίματος και τους σφυγμούς της καρδιάς.

Τα σχετικά συμπεράσματα δημοσιεύθηκαν σε μελέτη που διεξήχθη σε ζώα με υψηλή πίεση αίματος στα οποία χορηγήθηκε εκχύλισμα γκουάβα. Ως αποτέλεσμα, μειώθηκε τόσο η πίεση όσο και ο καρδιακός ρυθμός.

Καταναλώνοντας τσάι γκουάβα, μπορείτε επίσης να βελτιώσετε τα επίπεδα λιπιδίων στο αίμα. Το αφέψημα από γκουάβα σας βοηθά να μειώσετε τη χοληστερίνη στο αίμα και τα επιβλαβή τριγλυκερίδια στον οργανισμό.

Φύλλα γκουάβα και για το διαβήτη

Τα φύλλα του γκουάβα περιέχουν αντιοξειδωτικά που είναι εξαιρετικά υγιεινά. Μπορούν να μειώσουν το άγχος, πράγμα που με τη σειρά του θωρακίζει ενάντια σε διάφορες νόσους και επιβραδύνει τη γήρανση του οργανισμού. Και για τους διαβητικούς, τα φύλλα γκουάβα είναι μια υγιεινή επιλογή και μπορούν να αξιοποιηθούν για τη θεραπεία πολλών ιατρικών παθήσεων.

Ένα τελευταίο παράδειγμα: καταναλώνοντας τσάι από φύλλα γκουάβα σε κάθε γεύμα, μπορείτε να καταπολεμήσετε την υπογλυκαιμία και την ινσουλινοαντίσταση. Μην ξεχνάτε να αθλείστε και να τρέφεστε με ισορροπημένα γεύματα για να παραμείνετε υγιείς!


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Luo Y, Peng B, Wei W, Tian X, Wu Z. Antioxidant and Anti-Diabetic Activities of Polysaccharides from Guava Leaves. Molecules. 2019 Apr 5;24(7):1343.
 • Díaz-de-Cerio E, Verardo V, Gómez-Caravaca AM, Fernández-Gutiérrez A, Segura-Carretero A. Health Effects of Psidium guajava L. Leaves: An Overview of the Last Decade. Int J Mol Sci. 2017 Apr 24;18(4):897.
 • Jayachandran M, Vinayagam R, Xu B. Guava leaves extract ameliorates STZ induced diabetes mellitus via activation of PI3K/AKT signaling in skeletal muscle of rats. Mol Biol Rep. 2020 Apr;47(4):2793-2799.
 • Kumar M, Tomar M, Amarowicz R, Saurabh V et al. Guava (Psidium guajava L.) Leaves: Nutritional Composition, Phytochemical Profile, and Health-Promoting Bioactivities. Foods. 2021 Apr 1;10(4):752.
 • Chandran KD, Karthikeyan K, Sujatha V, Mahalaxmi S. Antibacterial evaluation of guava leaves extract and its effect on reactive oxygen species formed by calcium hydroxide and chlorhexidine mixture. J Conserv Dent. 2021 Jul-Aug;24(4):389-392.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.