9 συμβουλές για να κρατήσετε το μωρό σας ζεστό τις κρύες νύχτες

Πώς μπορείτε να κρατήσετε το μωρό σας ζεστό τις κρύες νύχτες; Το κλειδί δεν είναι μόνο τα ρούχα του. Μπορείτε επίσης να ελέγξετε και άλλους παράγοντες. Θα σας τους εξηγήσουμε εδώ.
9 συμβουλές για να κρατήσετε το μωρό σας ζεστό τις κρύες νύχτες
Leidy Mora Molina

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: νοσοκόμα Leidy Mora Molina.

Έχει γραφτεί από Luz Marina Carpio Hernández

Τελευταία ενημέρωση: 05 Οκτωβρίου, 2022

Το να διατηρείτε το μωρό σας ζεστό τις κρύες νύχτες είναι απαραίτητο για να το βοηθήσετε να ρυθμίσει τη θερμοκρασία του. Τα νεογέννητα είναι συνηθισμένα στη ζεστασιά της μήτρας και οι εξωτερικοί παράγοντες έχουν σημαντικό αντίκτυπο.

Σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, πρέπει να δίνεται προσοχή στις λεπτομέρειες που κρατούν το παιδί σας ζεστό τη νύχτα. Σε αυτό το άρθρο, θα ρίξουμε μια ματιά στη σημασία του να κρατάτε το παιδί σας σκεπασμένο και στους σωστούς τρόπους για να το κάνετε.

Γιατί είναι σημαντικό να κρατάτε το μωρό σας ζεστό τις κρύες νύχτες;

Τα μωρά είναι τόσο ευάλωτα που χάνουν τη θερμότητα του σώματος τέσσερις φορές πιο γρήγορα από έναν ενήλικα. Σε ένα κρύο περιβάλλον, τα παιδιά είναι πιο επιρρεπή σε κρυολογήματα και κρούσματα γρίπης.

Επίσης, η έκθεση σε χαμηλές θερμοκρασίες το χειμώνα μπορεί να ξηράνει το δέρμα του μωρού σας. Σε αυτές τις περιπτώσεις, είναι προτιμότερο να φορούν ρούχα από βαμβάκι ή λινό, καθώς αυτά τα υφάσματα είναι φιλικά προς την αναπνοή του βρεφικού δέρματος.

Άλλα πιο σοβαρά σενάρια είναι τα κρυοπαγήματα και η υποθερμία. Εάν οι συνθήκες υγείας επιδεινωθούν από το κρύο, υπάρχει αυξημένος κίνδυνος ρευματικών, καρδιακών ή αναπνευστικών παθήσεων.

Έχετε υπόψη σας ότι το σύστημα νευροαγγειακής αντίδρασης των βρεφών δεν αντιστοιχεί στην ανάπτυξη των μεγαλύτερων παιδιών ή των ενηλίκων. Τους είναι δύσκολο να καταπολεμήσουν το κρύο και συχνά δεν μπορούν να επικοινωνήσουν τα συναισθήματά τους.

Το να διατηρείτε ένα μωρό ενός μηνός ζεστό τη νύχτα σημαίνει ότι θα κοιμάται χωρίς καμία ενόχληση.

Οδηγίες για τη θερμοκρασία σε σπίτια με μωρά

Ένας οδηγός για τους γονείς που εκδόθηκε από την Ισπανική Ένωση Παιδιατρικής αναφέρει ότι η θερμοκρασία στο δωμάτιο του μωρού πρέπει να κυμαίνεται μεταξύ 20 και 22°C.

Ο τρόπος για να βεβαιωθείτε ότι η θερμοκρασία είναι σωστή είναι η χρήση θερμομέτρου δωματίου. Ένα επιπλέον τέχνασμα είναι να αισθανθείτε αν το κρύο είναι ανεκτό για έναν ενήλικα που φοράει ελαφριά ρούχα.

Επιπλέον, οι γονείς μπορούν να αγγίξουν το πίσω μέρος του λαιμού, τα μπουτάκια ή τους ώμους του μωρού. Τα μέρη αυτά προσφέρουν καλύτερη αναφορά από τα χέρια ή τα πόδια, επειδή τα τελευταία είναι σχεδόν πάντα κρύα, λόγω της ανωριμότητας του περιφερικού κυκλοφορικού συστήματος.

Keep your baby warm
Καλύτερη ξεκούραση θα επιτευχθεί αν το μωρό δεν κρυώνει τη νύχτα.

Συστάσεις για να κρατήσετε το μωρό σας ζεστό τις κρύες νύχτες

Η θέρμανση του σώματος του μωρού δεν σημαίνει ότι θα πάρετε πολλές κουβέρτες για να το σκεπάσετε. Τις κρύες νύχτες, είναι προτιμότερο να μην βγαίνετε από το σπίτι με το παιδί σας. Ωστόσο, μέσα στο σπίτι σας, καλό είναι να εφαρμόσετε τις παρακάτω προτάσεις.

1. Ζεστάνετε το κρεβάτι τους

Η τοποθέτηση ενός πλαστικού μπουκαλιού γεμάτου με ζεστό νερό στο στρώμα της κούνιας προσφέρει ζεστασιά για να αποκοιμηθεί το μωρό. Κάντε το μισή ώρα πριν βάλτε το μωρό για ύπνο.

Μην βάζετε το μωρό για ύπνο χωρίς να ελέγξετε με την παλάμη του χεριού σας ότι το επίπεδο θέρμανσης που φτάνει το στρώμα είναι κατάλληλο. Αφαιρέστε αυτό το θερμαντικό στοιχείο και τότε το μωρό σας θα ξεκουραστεί ζεστά τις κρύες νύχτες.

2. Ντύστε το μωρό σας κατάλληλα

Βάλτε του ρούχα που είναι εύκολο να τα βάζετε και να τα βγάζετε. Γενικά, τα βρέφη πρέπει να φορούν ένα επιπλέον στρώμα σε σχέση με αυτό που φορούν τα μεγαλύτερα παιδιά.

Ωστόσο, το Τμήμα Υγείας και Κατανάλωσης της Κυβέρνησης της Αραγονίας επισημαίνει ότι τα μωρά δεν χρειάζονται περισσότερα στρώματα ρούχων από έναν ενήλικα. Υποστηρίζουν ότι τα πολλά ζεστά ρούχα είναι εξίσου επιβλαβή με τα λίγα ρούχα.

Το σωστό θα ήταν άνετα ρούχα που καλύπτουν τα απαραίτητα. Στις εναλλακτικές λύσεις για τις κρύες νύχτες περιλαμβάνονται οι πιτζάμες onesie.

3. Τυλίξτε το παιδί ή βάλτε το σε έναν υπνόσακο τις κρύες νύχτες

Οι υπνόσακοι είναι πρακτικοί και συμβάλλουν σε έναν ξεκούραστο και άνετο ύπνο. Το τύλιγμά τους σε μια κουβέρτα βοηθά επίσης στον άνετο ύπνο.

Ωστόσο, μην το παρακάνετε με το πάχος, καθώς η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής σημειώνει ότι μπορεί να προκληθεί εφίδρωση, εξανθήματα και αναψοκοκκινισμένα μάγουλα.

4. Χρησιμοποιήστε εξοπλισμό ελέγχου του κλίματος

Αυτές τις μέρες, είναι εύκολο να βρείτε αξεσουάρ που μπορούν να βοηθήσουν στον έλεγχο του κλίματος των δωματίων. Τα θερμαντικά μαξιλάρια που τα ζεσταίνετε στο φούρνο μικροκυμάτων και στη συνέχεια τα μεταφέρετε στο κρεβάτι είναι μια από τις επιλογές. Ομοίως, η αγορά προσφέρει τα εξής:

  • Φορητές θερμικές κουβέρτες που δεν εμποδίζουν τις κινήσεις του μωρού.
  • Λαμπτήρες θερμότητας για το κρεβάτι.
  • Πυράντοχες θερμάστρες.

5. Επιλέξτε ένα σταθερό, λεπτό στρώμα

Τα χοντρά στρώματα αφήνουν πολύ κρύο αέρα να εισέλθει, αυξάνοντας τον κίνδυνο να αρρωστήσει το παιδί σας. Αυτό συμβαίνει επειδή είναι φτιαγμένα από μαλακά υλικά.

Τα λεπτά, σκληρά στρώματα, από την άλλη πλευρά, ευνοούν τη θερμοκρασία του σώματος. Προετοιμάστε τα με ένα σεντόνι που ταιριάζει στην κούνια και είναι αδιάβροχο.

6. Βάλτε τους καπέλα και γάντια

Το κεφάλι και τα χέρια είναι δύο σημεία όπου παρέχετε γρήγορα ζεστασιά. Καλύψτε το μωρό με ένα καπέλο και βαμβακερά γάντια. Ένα ζευγάρι κάλτσες συνιστάται για να κρατήσει τα πόδια του ζεστά.

7. Τοποθετήστε την κούνια σε στρατηγική θέση

Όταν πρόκειται να αποτρέψετε το κρύο, λειτουργεί το να τοποθετήσετε την κούνια ή το καρεκλάκι πολύ μακριά από περιοχές όπου υπάρχουν συνθήκες όπως αυτές που αναφέρονται παρακάτω:

  • Ανεμιστήρες
  • Αεραγωγοί
  • Εξωτερικοί τοίχοι
  • Παράθυρα με ρεύμα
  • Πόρτες από τις οποίες μπορεί να εισέλθει το κρύο

8. Ρυθμίστε τον θερμοστάτη

Ο θερμοστάτης του σπιτιού πρέπει να είναι ρυθμισμένος σε ένα αποδεκτό επίπεδο. Ο καθορισμός των βαθμών εξαρτάται από τα χαρακτηριστικά του ακινήτου.

Αν και έχουμε ήδη αναφέρει ένα βέλτιστο εύρος θερμοκρασίας για το νεογέννητο, παρόλα αυτά φροντίστε να συμβουλευτείτε τον παιδίατρό σας για το ωφέλιμο εύρος, ειδικά αν το παιδί έχει κάποια πάθηση.

Temperature to keep your baby warm
Η θερμοκρασία του σπιτιού πρέπει να ρυθμίζεται με κριτήριο την άνεση των μελών του νοικοκυριού, χωρίς να φτάνει στα άκρα.

9. Προετοιμάστε ένα ζεστό μπάνιο για τις κρύες νύχτες

Τις κρύες νύχτες, τα μπάνια του μωρού πρέπει να είναι σύντομα – όχι περισσότερο από 10 λεπτά, και κατά προτίμηση με ζεστό νερό. Όταν το βγάζετε έξω, να έχετε μια πετσέτα και τα ρούχα ύπνου που έχουν προηγουμένως ζεσταθεί.

Με αυτόν τον τρόπο, το παιδί σας δεν θα αντιληφθεί την απότομη αλλαγή της θερμοκρασίας. Ελέγξτε ότι τα ρούχα δεν είναι υπερβολικά ζεστά.

Υπάρχει κίνδυνος από το υπερβολικό ντύσιμο του μωρού σας;

Υπάρχει κίνδυνος τα υπερβολικά ντυμένα μωρά να εκτεθούν σε υπερθέρμανση. Η κατάσταση αυτή συνδέεται με το σύνδρομο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου, το οποίο είναι πιο διαδεδομένο κατά τους ψυχρούς μήνες, όπως αναφέρει το Υπουργείο Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών των ΗΠΑ.

Ενώ τα μωρά πρέπει να είναι σκεπασμένα όταν κοιμούνται, δεν πρέπει να είναι υπερβολικά ντυμένα. Ακολουθώντας τις συστάσεις που περιγράφονται εδώ, το παιδί σας θα έχει έναν ζεστό και ασφαλή βραδινό ύπνο.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.