5 χαρακτηριστικά που έχουν οι άνθρωποι με αποφασιστικότητα

Καθώς μεγαλώνουμε τείνουμε να χάνουμε την αυτοπεποίθησή μας. Μπορούμε πάντα, ωστόσο, να την ανακτήσουμε αλλά αυτό είναι κάτι που απαιτεί μεγάλη προσπάθεια.
5 χαρακτηριστικά που έχουν οι άνθρωποι με αποφασιστικότητα
Bernardo Peña

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: ψυχολόγο Bernardo Peña.

Έχει γραφτεί από Raquel Lemos Rodríguez

Τελευταία ενημέρωση: 27 Δεκεμβρίου, 2022

Οι άνθρωποι με αποφασιστικότητα απολαμβάνουν πολλά πλεονεκτήματα, αφού είναι σε θέση να εκφράσουν σωστά την άποψή τους και να υπερασπίσουν τη θέση τους.

Το πλέον σημαντικό, ωστόσο, είναι πως πάντοτε σέβονται τα αντίστοιχα δικαιώματα των άλλων ανθρώπων.

Μαντέψτε κάτι ακόμα. Όσοι διέπονται από δυναμισμό γνωρίζουν πώς να επικοινωνούν αποτελεσματικά τα συναισθήματα και τις ανάγκες τους, κάτι που δυσκολεύει πολλούς άλλους ανθρώπους. Μια ανάλυση της έννοιας της αποφασιστικότητας κάνει σε άρθρο του ο Caballo, V. E.

Στο σημερινό άρθρο θα μιλήσουμε για τα 5 πιο σημαντικά χαρακτηριστικά που έχουν οι άνθρωποι με αποφασιστικότητα και δυναμικότητα.

Αναγνωρίζετε κάποιο από αυτά σε εσάς;

1. Οι άνθρωποι με αποφασιστικότητα έχουν αυτοπεποίθηση

5 χαρακτηριστικά που έχουν οι άνθρωποι με αποφασιστικότητα
Καθώς μεγαλώνουμε τείνουμε να χάνουμε την αυτοπεποίθησή μας. Μπορούμε πάντα, ωστόσο, να την ανακτήσουμε αλλά αυτό είναι κάτι που απαιτεί μεγάλη προσπάθεια.

Αν ανήκετε στους αποφασιστικούς ανθρώπους, τότε έχετε ήδη ξεπεράσει αυτή την πρόκληση. Αυτό, βέβαια, γιατί ήδη γνωρίζετε πολύ καλά τις δυνατότητές σας και αναγνωρίζετε πως δεν χρειάζεται να φοβάστε όταν πρέπει να δείξετε τον αληθινό σας εαυτό.

Στον αντίποδα, οι ανασφαλείς άνθρωποι πάντα κρύβονται πίσω από μια πανοπλία ή μπαίνουν στο καβούκι τους για να προστατευτούν. Αυτό έχει ως συνέπεια να αμύνονται συνεχώς, γεγονός που τους κάνει να χάνουν αρκετές ευκαιρίες που τους παρουσιάζονται στη ζωή.

Εν ολίγοις, οι άνθρωποι με αποφασιστικότητα ξέρουν πως πρέπει να έχουν αυτοπεποίθηση για να απολαύσουν τη ζωή στο έπακρο.

2. Σέβονται τη γνώμη του άλλου

Οι δυναμικοί άνθρωποι ξέρουν να σέβονται τη γνώμη του άλλου όταν διατυπώνουν τη δική τους, ακόμα και αν διαφωνούν με αυτή. Γνωρίζουν πως οι διαφορετικές οπτικές του ίδιου θέματος βοηθούν τους ίδιους τους ανθρώπους να εξελιχθούν. Αυτό είναι κάτι που αποδέχονται με αδιαπραγμάτευτο σεβασμό.

Το συγκεκριμένο γνώρισμα επιτρέπει στους ανθρώπους με αποφασιστικότητα να εκτιμούν τα συναισθήματα των άλλων. Με άλλα λόγια, τους επιτρέπει να γνωρίζουν πώς να τα αποδέχονται. Εκτός αυτού, τους καθιστά ικανούς να αναγνωρίζουν τις διαφορετικές καταστάσεις που κάνουν κάποιον να λειτουργεί με συγκεκριμένο τρόπο.

Η αλήθεια είναι πως όλοι μας έχουμε τις κακές μέρες μας. Γι’ αυτόν το λόγο, η αποδοχή και η κατανόηση της διαφορετικότητας του άλλου μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά τις διαπροσωπικές σχέσεις.

3. Οι άνθρωποι με αποφασιστικότητα ακούνε ενεργά

Οι άνθρωποι με αποφασιστικότητα ακούνε ενεργά
Χρησιμοποιώντας το ρήμα “ακούω” μπορεί κάποιος να σκεφτεί πως αναφερόμαστε σε μια ιδιότητα που όλοι μπορεί να έχουν. Η αλήθεια, ωστόσο, είναι πως ελάχιστοι άνθρωποι είναι αυτοί που ξέρουν να ακούνε πραγματικά, με την έννοια του να είναι “ενεργοί ακροατές”.

Πώς μπορεί κάποιος να είναι ενεργός ακροατής; Χρειάζονται πολλά παραπάνω από απλώς να προσέχετε τις λέξεις που βγαίνουν από το στόμα του συνομιλητή σας. Στην πραγματικότητα, πρέπει να αφουγκράζεστε τα συναισθήματα του άλλου και όσα εκφράζει όχι με λέξεις αλλά με συναισθήματα.

Αν το καταφέρετε αυτό, θα είστε σε θέση να αντιμετωπίσετε με πολύ ηπιότερο τρόπο οποιαδήποτε διαμάχη ενδέχεται να προκύψει ανάμεσα σε εσάς και στον συνομιλητή σας.

Το να ακούτε πραγματικά τον άλλο θα σας απελευθερώσει από το άγχος και την αγωνία που μπορεί να σας κατακλύζουν κάθε φορά που ξεκινά μια αντιπαράθεση. Επιπλέον, το συγκεκριμένο χάρισμα θα σας βοηθήσει να ελέγχετε και τα δικά σας συναισθήματα με πιο αποτελεσματικό τρόπο.

Θα βρείτε ενδιαφέρον: Μάθετε να θέτετε όρια στις προσωπικές σχέσεις σας

4. Επιλέγουν τους φίλους τους

Μπορεί να φαντάζει επουσιώδες χαρακτηριστικό, αλλά πολλοί από εμάς δεν διαλέγουμε στην πραγματικότητα τους φίλους μας. Αντίθετα, επιτρέπουμε στους άλλους να μας διαλέξουν. Οι δυναμικοί άνθρωποι γνωρίζουν πως δεν είναι αυτός ο σωστός τρόπος για να δημιουργηθούν αληθινές φιλίες. Γι’ αυτόν τον λόγο διαλέγουν εκείνοι τους ανθρώπους που θέλουν να σταθούν στο πλευρό τους.

Επιπλέον, αυτός είναι και ο λόγος που όσοι διακατέχονται από αποφασιστικότητα γνωρίζουν τέλεια πώς να αντιμετωπίζουν τους τοξικούς ανθρώπους που προσπαθούν να τους μεταδώσουν αρνητισμό και απαισιοδοξία. Ξέρουν πώς να αποκρούσουν τον αρνητισμό των τοξικών ανθρώπων καθώς και πώς να απομακρυνθούν από αυτούς.

Εν συντομία, οι δυναμικοί άνθρωποι διαλέγουν τους φίλους τους και δεν συμβιβάζονται απλώς με αυτούς που διαλέγουν εκείνους ως φίλους.

Διαβάστε επίσης: Μην επενδύετε σε όσους διαψεύδουν τις προσδοκίες σας

 5. Αποδέχονται τον εαυτό τους άνευ όρων

άνθρωποι με αποφασιστικότητα
Ένα από τα πλέον αξιόλογα γνωρίσματα που έχουν οι άνθρωποι με αποφασιστικότητα είναι πως δεν νιώθουν την ανάγκη να προσδιορίζονται από τη γνώμη που έχουν οι άλλοι για τους ίδιους. Αυτό τους επιτρέπει να αποδέχονται τον εαυτό τους όπως ακριβώς είναι, με όλα τα ελαττώματα και τα χαρίσματά του. Αυτό ακριβώς “χτίζει” ακόμα περισσότερο την αυτοπεποίθησή τους.

Επιπλέον, η άνευ όρων αποδοχή του εαυτού μας μάς επιτρέπει να γνωρίζουμε και τα όριά μας, χωρίς αυτό να σημαίνει πως οφείλουμε να λογοκρίνουμε όσα πιστεύουμε και αισθανόμαστε.

Οι δυναμικοί άνθρωποι γνωρίζουν επίσης πώς να μάχονται με όλη τους τη δύναμη ενάντια σε κάθε εμπόδιο που συναντούν στο δρόμο τους. Στόχος τους είναι πάντα το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα και ο σωστός τρόπος για να κατακτήσουν τα όνειρά τους.

Σας χαρακτηρίζει, λοιπόν, κάποιο από αυτά τα γνωρίσματα; Όπως θα παρατηρήσετε, τα περισσότερα από αυτά αντιμετωπίζουν τις αβάσιμες φοβίες που έχουμε, οι οποίες μας εμποδίζουν να βγούμε έξω από το καβούκι μας και να πιστέψουμε στον εαυτό μας.

Το βόλεμά μας σε συγκεκριμένες καταστάσεις, οι ανασφάλειές μας και ό,τι σχετίζεται με αυτές μάς θέτουν όρια και περιορισμούς, τους οποίους δεν έχουν οι τολμηροί και δυναμικοί άνθρωποι.

Πιστεύετε πως αυτοί οι άνθρωποι γεννήθηκαν έχοντας αυτοπεποίθηση; Πιστεύετε πως είχαν πίστη στον εαυτό τους ανέκαθεν; Όχι. Στην πραγματικότητα, έχουν υπάρξει στη δική σας θέση.

Απέκτησαν, ωστόσο, αποφασιστικότητα καταβάλλοντας μεγάλη προσπάθεια και αποκτώντας θετική στάση που τους επέτρεψε να εξελιχθούν και να γίνουν καλύτεροι.

 


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.