Είναι ασφαλές να πίνουμε νερό από πλαστικά μπουκάλια;

Τα πλαστικά μπουκάλια μπορούν να απελευθερώσουν τοξίνες αν ξαναχρησιμοποιηθούν ή αν εκτεθούν στο ηλιακό φως. Είναι πολύ καλύτερη ιδέα να πίνετε νερό από γυάλινες συσκευασίες ή να επιλέγετε το φιλτραρισμένο νερό.
Είναι ασφαλές να πίνουμε νερό από πλαστικά μπουκάλια;

Τελευταία ενημέρωση: 30 Μαΐου, 2020

Σήμερα, θα μιλήσουμε για το εμφιαλωμένο νερό. Καθώς ξεκινάμε, σκεφτείτε τις απαντήσεις στα παρακάτω ερωτήματα: πίνετε νερό από πλαστικά μπουκάλια; Ή αγοράζετε επαναχρησιμοποιήσιμα γυάλινα μπουκάλια; Όταν αγοράζετε εμφιαλωμένο νερό, διαβάζετε τα συστατικά, τον τόπο προέλευσης, αν πρόκειται για μεταλλικό νερό ή όχι; Αναρωτιέστε ποτέ τι αντίκτυπο μπορεί να έχει στην υγεία σας το νερό από πλαστικά μπουκάλια;

Σήμερα, σας προσκαλούμε να μάθετε περισσότερα γι’αυτό το ενδιαφέρον θέμα.

Νερό από πλαστικά μπουκάλια (Εμφιαλωμένο νερό): ποιο είδος είναι το πιο υγιεινό;

Νερό από πλαστικά μπουκάλια - Πλαστικά μπουκάλια

Σήμερα, συνήθως βρίσκουμε δύο είδη εμφιαλωμένου νερού στο παντοπωλείο: νερό σε πλαστικά μπουκάλια και νερό σε γυάλινες συσκευασίες. Τα πλαστικά μπουκάλια ήταν πάντα ζήτημα μεγάλης διαμάχης. Μπορούν να έχουν πολύ αρνητικό αντίκτυπο στο περιβάλλον, ενώ η βιομηχανία εμφιαλωμένου νερού είναι πολύ ισχυρή και υπεύθυνη για την παραγωγή όλο και περισσότερων πλαστικών λυμάτων, με το δικαίωμα να δίνει εμπορικές ονομασίες στο νερό, ακόμα και να το ιδιωτικοποιεί. Όμως, η σημαντικότερη πτυχή της διαμάχης είναι το αν το νερό σε πλαστικά μπουκάλια είναι υγιεινό ή όχι.

Ακολουθούν οι σχετικές πληροφορίες πάνω σε αυτό το θέμα.

1. Πλαστικά μπουκάλια

Τα πλαστικά μπουκάλια περιέχουν μια ουσία που ονομάζεται τερεφθαλικό πολυαιθυλένιο (PET). Τι είναι αυτό ακριβώς; Είναι ένα πολυμερές, μια χημική ουσία η οποία, σύμφωνα με διάφορες μελέτες, μπορεί να μολύνει το νερό. Επομένως, αυτό σημαίνει ότι, όταν πίνετε νερό από τέτοιου είδους πλαστικές συσκευασίες, αυτό μπορεί να αλλοιωθεί εξαιτίας της συγκεκριμένης ουσίας. Ας δούμε ποια συστατικά του PET μπορούν να μεταφερθούν στο νερό που πίνετε:

  • Φθαλάτες: οι ενώσεις αυτές κάνουν το πλαστικό περισσότερο εύκαμπτο. Βλάπτουν τους ανθρώπους μόνο αν καταναλωθούν σε μεγάλες ποσότητες και μπορούν να προκαλέσουν ενδοκρινολογικά προβλήματα, για παράδειγμα. Να ξέρετε ωστόσο ότι οι ουσίες αυτές είναι παρούσες σε κάθε πλαστικό μπουκάλι που χρησιμοποιείτε.
  • Αντιμόνιο: πρόκειται για ζωτικό καταλύτη του PET. Είναι βλαβερό για την υγεία σας; Φυσικά και είναι. Μπορεί να προκαλέσει καρκίνο καθώς και αναπνευστικά προβλήματα. Όμως, οι υγειονομικές αρχές έχουν θέσει όρια στο πόσο αντιμόνιο μπορεί να περιέχεται σε ένα πλαστικό μπουκάλι και η ποσότητα αυτή είναι πολύ χαμηλή. Προς μεγάλη μας ανακούφιση, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας διαβεβαιώνει ότι τα πρότυπα αυτά δεν παραβιάζονται.
  • Φορμαλδεΰδη και ακεταλδεΰδη: οι ενώσεις αυτές δίνουν μερικές φορές στο εμφιαλωμένο νερό τη γεύση του πλαστικού. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι αυτό συμβαίνει μόνο όταν τα μπουκάλια εκτεθούν στο φως του ήλιου, γεγονός που κάνει τις χημικές ενώσεις να καταλήγουν στο νερό. Μεγάλη προσοχή λοιπόν. Τα μπουκάλια PET υπό κανονική χρήση δεν περιέχουν υψηλά επίπεδα φορμαλδεΰδης και ακεταλδεΰδης. Όπως αναφέρει στην έρευνά του, την οποία μπορείτε να βρείτε εδώ, ο Δρ. Songur A η φορμαλδεΰδη μπορεί να έχει τοξική επίδραση στο νευρικό μας σύστημα.

Ας συνοψίσουμε λοιπόν τα παραπάνω. Είναι το PET κακό για την υγεία σας; Δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος που συνδέεται με αυτό. Οι υγειονομικές αρχές φροντίζουν να εξασφαλίζουν ότι τηρούνται οι προδιαγραφές και γενικά η συγκέντρωση αυτών των βλαβερών χημικών ενώσεων που καταλήγουν στο νερό σας είναι πολύ χαμηλή. Όπως όμως

Ωστόσο, μπορείτε να κάνετε πιο υγιεινές επιλογές για να αποφύγετε αυτούς τους κινδύνους. Αν σκεφτείτε για μια στιγμή την ποσότητα του εμφιαλωμένου νερού που καταναλώνετε μέσα σε ένα χρόνο, ίσως τρομάξετε λίγο. Είναι πολύ καλύτερο να λάβετε υπόψη σας υγιεινότερες επιλογές, οι οποίες τυχαίνει να είναι και φιλικότερες προς το περιβάλλον.

2. Υγιεινές εναλλακτικές αντί για το νερό από πλαστικά μπουκάλια

  • Δοκιμάστε το νερό σε γυάλινες συσκευασίες. Προφανώς κοστίζει περισσότερο, όμως είναι μια εναλλακτική που θα πρέπει να λάβετε υπόψη.
  • Εγκαταστήστε ένα σύστημα φιλτραρίσματος στη βρύση σας. Το νερό της βρύσης αποτελεί καλή επιλογή για τους περισσότερους ανθρώπους, όμως μερικές φορές δεν είναι τόσο καλό για σας όσο άλλες πηγές νερού, επειδή, για παράδειγμα, περιέχει υψηλότερα επίπεδα ασβεστίου ή άλλων συστατικών που δεν είναι ευχάριστα στη γεύση. Όμως ένα μικρό φίλτρο αντίστροφης όσμωσης συμβάλλει στην απομάκρυνση αυτών των ανθυγιεινών ή ανεπιθύμητων στοιχείων από το νερό της βρύσης σας.
  • Αγοράζετε δοχεία εξαγνισμένου νερού. Πρόκειται για μια απλή εναλλακτική που είναι παρόμοια με το να έχετε το δικό σας σύστημα φιλτραρίσματος νερού. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, μια εταιρεία εξαγνίζει το νερό για σας, απομακρύνοντας τις ανεπιθύμητες οσμές και τη δυσάρεστη γεύση, κάνοντας το νερό υγιεινό για καθημερινή κατανάλωση.

Πράγματα που δεν θα πρέπει να κάνετε ποτέ με τα πλαστικά μπουκάλια

Νερό από πλαστικά μπουκάλια - Άτομο πίνει νερό από πλαστικό μπουκάλι
  • Ποτέ μην ξαναγεμίζετε χρησιμοποιημένα μπουκάλια νερού: πρόκειται για έναν παράγοντα μεγάλου κινδύνου ο οποίος θα πρέπει να αποφεύγεται. Πολλοί άνθρωποι αδειάζουν το πλαστικό μπουκάλι και το ξαναγεμίζουν από τη βρύση. Υπάρχει μια προειδοποίηση σημειωμένη στην ετικέτα του μπουκαλιού, η οποία συμβουλεύει τους καταναλωτές να αποφεύγουν τους μικροβιακούς κινδύνους που συνδέονται με τη συγκεκριμένη ενέργεια. Όταν ένα πλαστικό μπουκάλι αδειάζει, μπορεί να συγκεντρώσει πολυάριθμους μύκητες ή βακτήρια. Όταν το ξαναγεμίζετε και πίνετε το νερό, καταπίνετε τους οργανισμούς αυτούς και μπορεί ακόμα και να αρρωστήσετε. Επίσης μην ξεχνάτε ότι, με τον καιρό, οι βλαβερές ουσίες στο PET, τις οποίες περιγράψαμε παραπάνω, διαχέονται από το πλαστικό στο νερό σας. Να θυμάστε λοιπόν: όταν πιείτε όλο το νερό, πετάξτε αμέσως το μπουκάλι στον κάδο ανακύκλωσης!
  • Μην εκθέτετε ποτέ πλαστικά μπουκάλια νερού στο ηλιακό φως: ήδη αναφερθήκαμε σε αυτό παραπάνω. Όταν το πλαστικό εκτίθεται σε ζεστές επιφάνειες, σε ηλιακό φως ή σε φωτιά, απελευθερώνεται φορμαλδεΰδη και ακεταλδεΰδη. Αυτό όχι μόνο δίνει άσχημη γεύση στο νερό, αλλά μπορεί και να προκαλέσει προβλήματα, όπως δυσπεψία. Φυλάσσετε πάντα τα μπουκάλια του νερού σας σε δροσερό, σκιερό μέρος!

Τώρα που γνωρίζετε για το νερό από πλαστικά μπουκάλια ίσως ήρθε η ώρα να στραφείτε σε πιο υγιεινές συνήθειες.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.