Είναι το καθημερινό ντους κακό για την υγεία;

Όπως γνωρίζετε, όλες οι συνήθειες, ακόμα και οι υγιεινές, μπορούν να είναι βλαβερές όταν γίνονται υπερβολές.
Είναι το καθημερινό ντους κακό για την υγεία;

Τελευταία ενημέρωση: 10 Δεκεμβρίου, 2018

Το καθημερινό ντους ίσως είναι κακό για την υγεία σας. Ανεξάρτητα από το αν η παραπάνω δήλωση είναι μύθος ή όχι, στο σημερινό άρθρο θα σας δώσουμε μερικές χρήσιμες πληροφορίες πάνω σε αυτό το θέμα. Όπως επίσης και μερικές συμβουλές για μια καλή προσωπική υγιεινή όταν πλένετε το σώμα σας στο ντους.

Όπως γνωρίζετε, όλες οι συνήθειες, ακόμα και οι υγιεινές, μπορούν να είναι βλαβερές όταν γίνονται υπερβολές. Το πρόβλημα με τα πολλά ντους, ειδικότερα, είναι ότι η συγκεκριμένη συνήθεια μερικές φορές αναγνωρίζεται δύσκολα ως υπερβολική.

Όσον αφορά στις συνήθειες της προσωπικής υγιεινής, θέλουμε να είμαστε πάντα σίγουροι ότι τις τηρούμε με το σωστό τρόπο, προκειμένου να επιτύχουμε μια ιδανική ισορροπία και να αποφύγουμε να προκαλέσουμε κακό στον οργανισμό μας. Ξέρουμε ότι το δέρμα είναι ένα από τα ζωτικά όργανα στο σώμα μας, είναι επίσης ένα από τα μεγαλύτερα όργανα καθώς και ένα από τα περισσότερο εκτεθειμένα σε βακτήρια.

Τείνουμε να κάνουμε ντους αρκετές φορές την ημέρα για διάφορους λόγους, επειδή είτε θέλουμε να δροσιστούμε μετά από μια ζεστή μέρα, είτε να πλυθούμε μετά την άσκηση, είτε επειδή θέλουμε να χαλαρώσουμε κάτω από το καυτό νερό. Προσοχή όμως! Όπως αναφέραμε παραπάνω, οι υπερβολές στην τήρηση συνηθειών μπορεί να βλάψουν την υγεία σας.

Δείτε επίσης: 5 φυσικά αποσμητικά για να πείτε αντίο στη δυσοσμία των μασχαλών

Ναι στο καθημερινό ντους ναι, όχι στο ντους πολλές φορές την ημέρα

Είναι το καθημερινό ντους κακό για την υγεία;

Τα συστατικά που περιέχονται στα προϊόντα που χρησιμοποιούμε στο ντους

Γνωρίζουμε, ή πρέπει να γνωρίζουμε, ότι τα περισσότερα από τα προϊόντα που χρησιμοποιούμε όταν κάνουμε ντους περιέχουν μεγάλη ποσότητα χημικών ουσιών, όπως παραβένες και ξενοοιστρογόνα, καθώς και μερικά προϊόντα πετρελαίου που προφανώς βλάπτουν την υγεία μας και συχνά συνδέονται με ορισμένες μορφές καρκίνου.

Διαβάστε το άρθρο: Πώς να αποφύγετε τα χημικά προϊόντα στην καθημερινότητά σας

Το δέρμα σας είναι ένα τεράστιο και πολύπλοκο όργανο. Φροντίστε το!

Αξίζει να επαναλάβουμε άλλη μια φορά ότι το δέρμα μας είναι το μεγαλύτερο όργανο του σώματός μας. Επομένως, θα πρέπει να το φροντίζουμε όσο πιο καλά μπορούμε. Το δέρμα μας περιλαμβάνει έναν αριθμό φυσικών ελαίων και διαφορετικές φυσικές ουσίες που μπορούν να επηρεαστούν δραστικά αν κάνουμε καθημερινό ντους ή πολλά ντους την ημέρα.

Για το λόγο αυτό θα πρέπει να αποφεύγουμε όχι το καθημερινό ντους, αλλά να πλένουμε το δέρμα μας αρκετές φορές μέσα στην ίδια ημέρα. Ακολουθώντας αυτόν τον κανόνα θα μπορέσετε να διατηρήσετε τα φυσικά στοιχεία του δέρματός σας, όπως τη βακτηριακή χλωρίδα. Αυτή αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία του δέρματος , επομένως είναι κρίσιμο να προστατεύετε το δέρμα σας από ξένες ουσίες.

Συμβουλές για την τήρηση μιας καλής υγιεινής στο ντους

Καθημερινό ντους και σωστή υγιεινή

Γνωρίζουμε ότι το καθημερινό ντους από μόνο του δεν έχει επίδραση. Ωστόσο αυτό που έχει επίδραση είναι τα πολλά ντους την ημέρα και η χρήση πολλών ισχυρών χημικών προϊόντων. Έχοντας υπόψη αυτή την πραγματικότητα, φτιάξαμε μια λίστα συμβουλών για τη διατήρηση μιας καλής υγιεινής στο ντους.

  • Μην το παρακάνετε με το καυτό νερό. Στους περισσότερους ανθρώπους αρέσει ένα ωραίο, καυτό ντους. Έχετε όμως υπόψη ότι η παρατεταμένη έκθεση σε καυτό νερό μπορεί να αυξήσει τα προβλήματα της επιδερμίδας. Αν λοιπόν θέλετε να απολαμβάνετε το καυτό νερό, κάντε το ντους σας σύντομο και επιλέγετε μετριότερη θερμοκρασία.
  • Προσπαθείτε να χρησιμοποιείτε απαλό σαπούνι με λίγα χημικά συστατικά. Αν μπορείτε να βρείτε φυσικό σαπούνι, ακόμα καλύτερα για το σώμα σας!
  • Ο καλύτερος τρόπος να εφαρμόσετε μια μάσκα προσώπου είναι πριν από το ντους, όχι μετά. Έτσι το δέρμα σας δεν θα απορροφήσει χημικές ουσίες που ίσως περιέχονται στη μάσκα και μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμό.
  • Μετά τη χρήση προϊόντων όπως το σαπούνι, το σαμπουάν και άλλα, θα πρέπει να ξεπλένεστε σχολαστικά.  Έτσι δεν θα μείνουν υπολείμματά τους στο δέρμα μόλις βγαίνετε από το ντους, επειδή θα μπορούσαν να το ξηράνουν.

Δεν συνιστούμε να στεγνώνετε το δέρμα σας τρίβοντάς το δυνατά με την πετσέτα. Αυτό μπορεί να το κάνει τραχύ και ξηρό. Αντί αυτού συνιστούμε να στεγνώνετε το δέρμα σας πιέζοντάς το απαλά με την πετσέτα. Απλώστε μια ενυδατική κρέμα καλής ποιότητας πριν το στεγνώσετε.

Ποια είναι η καλύτερη θερμοκρασία νερού όταν κάνουμε ντους;

Κλείνοντας το παρόν άρθρο, θα θέλαμε επίσης να τονίσουμε τη σημασία της θερμοκρασίας του νερού. Ακολουθούν λοιπόν μερικές συμβουλές.

Για ένα δροσερότερο ντους, συνιστούμε ο στόχος σας να είναι οι 24 βαθμοί Κελσίου, που θα σφίξουν το δέρμα σας. Αν θέλετε να κάνετε ένα ζεστότερο ντους, θα πρέπει να χρησιμοποιείτε θερμοκρασίες γύρω στους 30 βαθμούς, που επιτρέπουν σε ολόκληρο το σώμα σας να χαλαρώσει.

Από την άλλη, το καυτό νερό, με θερμοκρασία γύρω στους 40 βαθμούς, θα σας δροσίσει. Ναι, διαβάσατε σωστά: θα σας δροσίσει. Σε αυτή τη θερμοκρασία το σώμα μας αρχίζει να αποβάλλει τη δική του θερμότητα, κάτι που δημιουργεί μια αίσθηση φρεσκάδας. Ωστόσο συνιστούμε να αποφεύγετε την υπερβολική χρήση καυτού νερού.


Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.