Πώς να φτιάξετε αλκαλικό νερό και τα οφέλη του

Το αλκαλικό νερό είναι μια εμπορική πρόταση που δεν έχει καμία επιστημονική υποστήριξη, αλλά του έχουν αποδοθεί διάφορα οφέλη. Εδώ είναι μερικά από αυτά.
Πώς να φτιάξετε αλκαλικό νερό και τα οφέλη του
Nelton Abdon Ramos Rojas

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό Nelton Abdon Ramos Rojas.

Έχει γραφτεί από Carolina Betancourth

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Το αλκαλικό νερό είναι ένα ιονισμένο υγρό που υποτίθεται ότι θα μπορούσε να προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία. Θα μπορούσε να βοηθήσει τον οργανισμό να αποβάλει τα όξινα υπολείμματα που παράγει στη διαδικασία της πέψης, κάτι που θα βοηθούσε να διατηρήσει το pH ισορροπημένο.

Εν ολίγοις, αυτό το ρόφημα θα μπορούσε να διορθώσει την ισορροπία βασικών οξέων του σώματος. Λέγεται ότι περιέχει ένα αρνητικό RPO, το οποίο θα ήταν αντιοξειδωτικό. Χάρη στην παραγωγή ιόντων υδροξυλίου, θα προωθούσε την παραγωγή οξυγόνου, βοηθώντας έτσι στην καταπολέμηση της επίδρασης των ελεύθερων ριζών και στην προώθηση της κυτταρικής αναγέννησης. Αυτό θα συνεισέφερε όχι μόνο στην υγεία, αλλά θα μας βοηθούσε επίσης να νιώθουμε ανανεωμένοι.

Πώς να φτιάξετε αλκαλικό νερό

Υπάρχουν τρεις σπιτικές συμβουλές που υποτίθεται ότι βοηθούν στη δημιουργία αλκαλικού νερού. Ας τους ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά παρακάτω.

Αλκαλικό νερό.
Μερικοί άνθρωποι χρησιμοποιούν συστατικά όπως μαγειρική σόδα και χυμό λεμονιού για να αλκαλοποιήσουν το νερό.

Μέθοδος 1

 • Πρέπει να έχετε δύο δοχεία στο χέρι.
 • Αρχικά, γεμίστε ένα από τα δοχεία με νερό και μετά ρίξτε το στο άλλο άδειο δοχείο από καλό ύψος.
 • Όταν το νερό πέφτει, βγάζει φυσαλίδες και αυτό μας επιτρέπει να έχουμε ένα καλό επίπεδο αλκαλικότητας αφού επαναλάβουμε τη διαδικασία 8 φορές ή περισσότερες.
 • Το νερό που χρησιμοποιούμε έχει pH 7,2 και αυτή η μέθοδος θα μας επιτρέψει να το αυξήσουμε τουλάχιστον κατά 5 δέκατα, κάτι που αν και όχι πολύ, υποτίθεται ότι είναι καλό για την αλκαλοποίηση του οργανισμού.

Μέθοδος 2

 • Η δεύτερη μέθοδος για να αποκτήσετε σπιτικό αλκαλικό νερό είναι να βράσετε το νερό για 5 λεπτά. Μετά από αυτό το διάστημα, το νερό θα πάει από ένα pH 7,2 σε ένα pH 8,4, το οποίο θα αλκαλοποιήσει το σώμα.
 • Κάποιοι λένε ότι πρέπει να το πίνετε ζεστό, αλλά η αλήθεια είναι ότι όταν κρυώσει διατηρεί ακόμα την αλκαλικότητα.

Μέθοδος 3

 • Η τελευταία μέθοδος στο σπίτι που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για να αλκαλοποιήσουμε το νερό είναι να προσθέσουμε μισό κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα σε ένα ποτήρι νερό βρύσης.
 • Με αυτόν τον τρόπο, το νερό θα πάει από ένα pH 7,2 σε ένα pH 7,9.
 • Λάβετε υπόψη ότι για να θεωρηθεί αλκαλικό, το νερό πρέπει να ξεπεράσει το pH του 7,3 και από εκεί, όσο ανεβαίνει, τόσο πιο αλκαλικό θα είναι (αν και, προφανώς, δεν πρέπει να το αφήσουμε να πάει πολύ ψηλά).

Ποια είναι τα οφέλη της κατανάλωσης αλκαλικού νερού;

Μια γυναίκα που πίνει νερό.

Τα οφέλη που αποδίδονται στο αλκαλικό νερό δεν είναι επιστημονικά αποδεδειγμένα και, ως εκ τούτου, δεν μπορούμε να πούμε ότι είναι απολύτως αξιόπιστα. Ωστόσο, θα τα συζητήσουμε για να τα μάθετε σήμερα.

1. Βοηθά στην καλή πέψη

Εκτός από τη συμβολή στην αποβολή των συσσωρευμένων τοξινών μέσω των ούρων, το αλκαλικό νερό θα μπορούσε να μας βοηθήσει στην καλή πέψη. Αυτό θα ήταν δυνατό γιατί, εξισορροπώντας το pH του σώματος, θα διατηρούσε την υγεία του στομάχου.

2. Πρόληψη ασθενειών και λοιμώξεων

Καθώς θα βοηθούσε στη διατήρηση της καλής ενυδάτωσης, οι άνθρωποι λένε ότι το αλκαλικό νερό θα μπορούσε να βοηθήσει στην πρόληψη της νεφρικής νόσου και των λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος. Ωστόσο, δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν αυτή τη θεωρία.

3. Θα μπορούσε να αποτρέψει την πρόωρη γήρανση

Η συσσώρευση τοξινών δεν θα έβλαπτε μόνο την υγεία αλλά θα προκαλούσε και πρόωρη γήρανση του δέρματος. Ως εκ τούτου, πιστεύεται ότι, πίνοντας αλκαλικό νερό, θα μπορούσε να εξαλείψει αυτές τις τοξίνες και, φυσικά, να αποτρέψει την πρόωρη γήρανση.

4. Θα καταπολεμούσε την κατακράτηση υγρών

Όπως το κανονικό νερό, το αλκαλικό νερό θα μπορούσε να βοηθήσει στην ενυδάτωση και στην καταπολέμηση της κατακράτησης υγρών. Και, βοηθώντας στην αποβολή των αποβλήτων μέσω των ούρων, θα βοηθούσε στην αποκατάσταση της ισορροπίας του σώματος.

Πιστεύεται ότι, εξισορροπώντας το pH, τα κύτταρα δεν θα χρειάζεται να συγκρατούν υγρά για να καταπολεμήσουν την οξύτητα. Θα εκκινήσει επίσης τον μεταβολισμό.

5. Πρόληψη της οστεοπόρωσης

Η κατανάλωση αλκαλικού νερού θα μπορούσε να προωθήσει την αποβολή στερεών αποβλήτων, όπως το ουρικό οξύ και οι πέτρες στα νεφρά, μέσω των ούρων, συμβάλλοντας έτσι στην πρόληψη της οστεοπόρωσης. Το ποτό θα βοηθούσε στην απελευθέρωση του ασβεστίου που ήταν παγιδευμένο σε αυτό το υπόλειμμα, βοηθώντας έτσι το αίμα να επιστρέψει σε αλκαλικό pH.

Επισκεφτείτε αυτό το άρθρο: 5 περίεργες αιτίες του πονοκεφάλου

Τι λένε οι ειδικοί για το αλκαλικό νερό;

 • Adriana Mañas, επιστήμονας και Ph.D. στο Cellular and Molecular Biology, επισημαίνει ότι το αλκαλικό νερό δεν είναι ένα ρόφημα που παρέχει πραγματικά οφέλη για την υγεία και δεν βοηθά στην καθυστέρηση (ή στην πρόληψη) της γήρανσης.
 • JM Mulet, Ph.D. στο Biochemistry and Molecular Biology, διευκρινίζει ότι το αλκαλικό νερό είναι μια εμπορική πρόταση που δεν έχει επιστημονική βάση.
 • Ο Julio Basulto, ειδικός στη διατροφή, επισημαίνει ότι υπάρχουν πολλές λανθασμένες πεποιθήσεις σχετικά με την κατανάλωση νερού.
  • Δεν είναι απαραίτητο να πίνετε δύο λίτρα νερό την ημέρα. Αυτό είναι μύθος. Για να καλύψετε τις καθημερινές ανάγκες ενυδάτωσης, είναι απαραίτητο να πίνετε ανάλογα με τη δίψα σας.
  • Για να μάθετε εάν πίνετε αρκετό νερό, πρέπει να προσέχετε τα ούρα σας. Εάν τα ούρα σας είναι ανοιχτόχρωμα, τότε πίνετε αρκετά. Εάν είναι σκούρα και έχουν έντονη μυρωδιά, τότε πρέπει να πίνετε περισσότερο νερό.
  • Υπάρχουν σοβαροί κίνδυνοι που συνδέονται τόσο με την ανεπαρκή κατανάλωση νερού όσο και με την υπερβολική πρόσληψη νερού (υπερυδάτωση).
Ρίχνει νερό.
Το αλκαλικό νερό θα λειτουργούσε ως ένα είδος φυσικού αντιόξινου που θα βοηθούσε στην εξουδετέρωση των επιπέδων οξύτητας στο σώμα. Ωστόσο, αυτή είναι απλώς μια ιδέα χωρίς καμία επιστημονική υποστήριξη.

Φυσικά, μπορείτε να πιείτε αλκαλικό νερό αν θέλετε. Ωστόσο, οι ειδικοί υγείας λένε ότι αυτή δεν είναι μια προτεινόμενη επιλογή, πόσο μάλλον κάτι που πρέπει να κάνετε.

Υιοθετήστε έναν υγιεινό τρόπο ζωής, ακολουθήστε τις συστάσεις του γιατρού σας και διατηρήστε τη συνέπεια στις συνήθειές σας, καθώς αυτό μπορεί να αποφέρει πραγματικά οφέλη στην υγεία σας.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Agua alcalina, ¿verdad o mito? [Documento en línea].
 • Aquino, J.M. Mentiras embotelladas: el agua alcalina no mejora tu salud. Verificiencia. [Disponible en línea].
 • Pérez, D. Agua alcalina, ¿será milagrosa o es solo una moda? Conoce los mitos y verdades sobre el popular líquido. AARP. [Disponible en línea].
 • USGS. (2016). pH: Water properties, from the USGS Water-Science School.
 • Riché, E., Carrié, A., Andin, N., & Mabic, S. (2006). High-purity water and pH. American Laboratory.
 • World Health Organisation. (2007). pH in drinking-water. Guidelines for Drinking Water Quality. https://doi.org/WHO/SDE/WHO/03.04/12

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.