10 βασικά κλειδιά για την καλή προετοιμασία πριν τον ύπνο

Η καλή υγιεινή πριν τον ύπνο είναι η απαραίτητη προϋπόθεση για επαρκή ανάπαυση. Σε αυτό το άρθρο, θα συζητήσουμε βασικά πράγματα που πρέπει να θυμάστε. Μην το χάσετε!
10 βασικά κλειδιά για την καλή προετοιμασία πριν τον ύπνο

Έχει γραφτεί από Edith Sánchez

Τελευταία ενημέρωση: 09 Αυγούστου, 2022

Πολλοί άνθρωποι στον κόσμο δυσκολεύονται να κοιμηθούν. Όσο κι αν προσπαθούν, δυσκολεύονται να κοιμηθούν. Ωστόσο, ορισμένες βασικές οδηγίες για την καλή προετοιμασία πριν τον ύπνο μπορούν να βοηθήσουν στην ξεκούραση.

Όταν δεν κοιμάστε καλά, προκύπτουν πολλές δυσκολίες. Ο εγκέφαλος πρέπει να ξεκουραστεί για να εκτελέσει διαδικασίες που δεν μπορεί να κάνει ενώ είστε ξύπνιοι. Εάν δεν ξεκουραστείτε, ο εγκέφαλος δεν μπορεί να λειτουργήσει καλά όλη την ημέρα. Αυτό μπορεί να έχει μακροπρόθεσμες συνέπειες.

Η καλή προετοιμασία πριν τον ύπνο μπορεί να σας βοηθήσει να ξεκουραστείτε. Περιλαμβάνει πολύ απλά και εύχρηστα μέτρα. Αν τα ακολουθείτε, θα γίνουν υγιείς συνήθειες.

Εδώ είναι δέκα κλειδιά για μια καλή προετοιμασία πριν τον ύπνο:

 1. Δημιουργήστε ένα κατάλληλο περιβάλλον

γυναίκα που κοιμάται

Είναι απαραίτητο να δημιουργηθούν κατάλληλες συνθήκες για έναν ευχάριστο ύπνο. Από αυτήν την άποψη, εάν είναι δύσκολο να κοιμηθείτε, ένα θορυβώδες ή πολύ φωτεινό περιβάλλον δεν θα σας βοηθήσει. Ομοίως, η θερμοκρασία είναι το κλειδί. Είναι σκόπιμο να προσαρμόσετε το δωμάτιό σας για να διατηρήσετε αυτούς τους παράγοντες υπό έλεγχο.

 1. Συνήθειες ύπνου: το κλειδί για την καλή προετοιμασία πριν τον ύπνο

Το σώμα και το μυαλό ανταποκρίνονται πολύ καλά στις ανθρώπινες δραστηριότητες, όπως το φαγητό και ο ύπνος, εάν τις προγραμματίζετε. Ως εκ τούτου, η καλή προετοιμασία συνίσταται στη δημιουργία συνηθειών ύπνου.

Βασικά, αυτό συνίσταται στη σταδιακή μείωση της δραστηριότητάς σας, ώστε να μπορείτε να μεταβείτε σε κατάσταση ανάπαυσης. Για παράδειγμα, είναι καλή ιδέα να κάνετε ένα μπάνιο με ζεστό νερό και να πιείτε ένα φλιτζάνι χαλαρωτικό τσάι πριν πάτε για ύπνο.

 1. Φάτε ένα υγιεινό δείπνο

Η υγιεινή διατροφή σας βοηθά να κοιμηθείτε καλύτερα. Το δείπνο είναι θεμελιώδες. Δεν πρέπει ποτέ να τρώτε βαριά δείπνα. Το να έχετε φάει πολύ δεν είναι καλός σύμμαχος του ύπνου, αλλά ούτε πρέπει να πέφτετε για ύπνο και να πεινάτε. Στην ιδανική περίπτωση, θα πρέπει να απολαύσετε ένα ελαφρύ αλλά γεμάτο δείπνο. Επίσης, πρέπει να τρώτε τρεις ώρες πριν τον ύπνο.

 1. Αποφύγετε τη λήψη ορισμένων ουσιών για την καλή προετοιμασία πριν τον ύπνο

Για προφανείς λόγους, η κατανάλωση αναζωογονητικών ποτών μπορεί να επηρεάσει την ξεκούραση σας. Ένας από τους βασικούς κανόνες του ύπνου είναι να αποφεύγεται η κατάποση αυτών των ουσιών μετά το μεσημέρι. Αυτές περιλαμβάνουν καφέ, τσάι, σοκολάτα, αναψυκτικά και, φυσικά, ενεργειακά ποτά. Αυτά τα ποτά αυξάνουν την εγρήγορση και μπορεί να σας δυσκολέψουν να κοιμηθείτε.

 1. Η σημασία της άσκησης

Η σωματική άσκηση είναι ιδανική για όλους τους σκοπούς, συμπεριλαμβανομένου του ύπνου. Είναι καλό για εσάς να ακολουθείτε μια καθημερινή ρουτίνα άσκησης ανάλογα με την ηλικία και τη φυσική σας κατάσταση. Ωστόσο, πρέπει να βεβαιωθείτε ότι δεν ασκείστε ακριβώς πριν πέσετε στο κρεβάτι. Αυτό συμβαίνει επειδή, μετά την άσκηση, το σώμα χρειάζεται δύο έως τέσσερις ώρες για να επιστρέψει στον κανονικό του ρυθμό.

 1. Μην το παρακάνετε με τον ύπνο κατά τη διάρκεια της ημέρας

ύπνος στον καναπέ

Σήμερα, πολλοί άνθρωποι δεν μπορούν να απολαύσουν έναν υπνάκο μετά το γεύμα. Εάν είστε ένας από τους λίγους τυχερούς, βεβαιωθείτε ότι δεν το παρακάνετε. Υπό αυτήν την έννοια, δεν πρέπει να κοιμηθείτε περισσότερο από 20 λεπτά εάν θέλετε να κοιμηθείτε καλά τη νύχτα. Στην πραγματικότητα, αν είναι πολύ δύσκολο να κοιμηθείτε, είναι καλύτερο να αποφύγετε τον ύπνο κατά τη διάρκεια της ημέρας.

 1. Έχετε τακτικά προγράμματα για την καλή προετοιμασία πριν τον ύπνο

Όπως αναφέραμε παραπάνω, είναι καλό για το σώμα σας να έχει τακτικές ρουτίνες για τις βασικές σας λειτουργίες. Το να κοιμάστε και να ξυπνάτε την ίδια ώρα κάθε μέρα θα σας βοηθήσει σημαντικά να λύσετε τυχόν προβλήματα ύπνου. Μόλις αποκτήσετε τη συνήθεια, το σώμα σας θα αρχίσει να ζητάει ανάπαυση τη συνηθισμένη ώρα.

 1. Αποφύγετε τις ηλεκτρονικές συσκευές

Για να κοιμάστε καλά, είναι απαραίτητο να απενεργοποιήσετε όλες τις ηλεκτρονικές συσκευές γύρω σας. Δεν θα μπορείτε να κοιμηθείτε καλά εάν έχετε την τηλεόραση ή αν αφήνετε το κινητό σας κοντά στο κρεβάτι σας. Επιπλέον, θα είναι ακόμη πιο δύσκολο να κοιμηθείτε εάν μεταφέρετε τον υπολογιστή σας στο σπίτι για να κάνετε κάποια εργασία πριν από τον ύπνο! Αυτές οι συσκευές πρέπει να είναι απενεργοποιημένες όταν κοιμάστε.

 1. Δοκιμάστε τεχνικές χαλάρωσης

Οι τεχνικές χαλάρωσης είναι μια εξαιρετική εναλλακτική λύση για όσους έχουν χρόνια προβλήματα ύπνου. Ομοίως, οι ειδικοί συμβουλεύουν ακόμη και εκείνους που δεν έχουν προβλήματα ύπνου να κάνουν κάποιες ασκήσεις χαλάρωσης λίγο πριν πάνε για ύπνο. Είναι ένα από τα κλειδιά για καλό ύπνο που εγγυώνται καλύτερη ξεκούραση.

 1. Το κρεβάτι σας, ένας καθοριστικός παράγοντας για την καλή προετοιμασία πριν τον ύπνο

Πρέπει να γνωρίζετε ότι το κρεβάτι σας πρέπει να το χρησιμοποιείτε μόνο για σεξουαλικές πράξεις και ύπνο. Επομένως, μην εργάζεστε, μην παρακολουθείτε τηλεόραση ή μην τρώτε σε αυτό. Εάν δεν μπορείτε να κοιμηθείτε, σηκωθείτε και ξαπλώστε ξανά μόνο αν νομίζετε ότι είστε έτοιμοι να κοιμηθείτε.

Τούτου λεχθέντος, μια από τις καλύτερες επενδύσεις που μπορείτε να κάνετε είναι σε ένα καλό κρεβάτι, επειδή το να έχετε ένα άνετο, υγιές μέρος για ύπνο κάνει πραγματικά τη διαφορά.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Sierra, J. C., Jiménez-Navarro, C., & Martín-Ortiz, J. D. (2002). Calidad del sueño en estudiantes universitarios: importancia de la higiene del sueño. Salud mental, 25(6), 35-43.
 • Manrique, J. J. (2014). Higiene del sueño. Oihane Ruiz Linares. https://doi.org/10.1111/j.1478-3231.2009.02035.x
 • Pin Arboledas, G., M. S., & M., Mompo Marabotto, L. (2014). Higiene del sueño y melatonina. Curso de Actualización Pediatríca.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.