Πώς να καλλιεργήσετε το λουλούδι του λωτού στο σπίτι

Το να καλλιεργήσετε το λουλούδι του λωτού στο σπίτι δεν αποτελεί μεγάλη πρόκληση. Αυτό το φυτό που ανήκει στην οικογένεια Nelumbonaceae ξεχωρίζει για τη δύναμή του να αντέχει σε εχθρικά εδάφη, οπότε η φροντίδα του σε ένα ενυδρείο, με όλη την προσοχή που του αξίζει, είναι μια εύκολη υπόθεση.
Πώς να καλλιεργήσετε το λουλούδι του λωτού στο σπίτι
Leidy Mora Molina

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: νοσοκόμα Leidy Mora Molina.

Έχει γραφτεί από Luz Marina Carpio Hernández

Τελευταία ενημέρωση: 31 Μαΐου, 2023

Το να καλλιεργήσετε το λουλούδι του λωτού στο σπίτι δεν αποτελεί μεγάλη πρόκληση. Αυτό το φυτό που ανήκει στην οικογένεια Nelumbonaceae ξεχωρίζει για τη δύναμή του να αντέχει σε εχθρικά εδάφη, οπότε η φροντίδα του σε ένα ενυδρείο, με όλη την προσοχή που του αξίζει, είναι μια εύκολη υπόθεση.

Η ομορφιά των λουλουδιών του λωτού δίνει νόημα στη σημασία που του αποδίδεται σε διάφορους πολιτισμούς και θρησκείες, όπως ο Ινδουισμός και ο Βουδισμός. Σε γενικές γραμμές, οι άνθρωποι το συνδέουν με το φως, την αγνότητα και την αναγέννηση. Ο συμβολισμός ποικίλλει ανάλογα με το χρώμα των πετάλων του. Αυτό που είναι αναλλοίωτο είναι το ενδιαφέρον των φίλων των φυτών εσωτερικού χώρου να έχουν τουλάχιστον ένα λουλούδι λωτού στο σπίτι.

Πώς να καλλιεργήσετε το λουλούδι; Τι χρειάζεται για να επιβιώσει σε ένα ενυδρείο; Όλα αυτά και πολλά άλλα θα σας αποκαλύψουμε σήμερα.

Χαρακτηριστικά του λωτού, ενός φυτού που μπορεί να βλαστήσει στο σπίτι

Η Εικονική Βιβλιοθήκη Υγείας αναφέρει ότι η κοινή ονομασία λωτός αναφέρεται και σε άλλα φυτά, όπως το νούφαρο, λόγω της ομοιότητας μεταξύ των δύο. Πράγματι, το παράγωγο του γένους Nelumbonaceae θεωρείται ότι είναι ένα είδος νούφαρου.

Αναπτύσσεται σε βάλτους, λίμνες και λιμνοθάλασσες, γεγονός που εκλαμβάνεται ως η φυσική δύναμη του είδους να αναπτύσσεται κάτω από δύσκολες συνθήκες. Αυτή η ικανότητα είναι ένα από τα χαρακτηριστικά που αποδίδονται στο φυτό, το οποίο έχει μακριούς μίσχους, φύλλα διαφόρων σχημάτων και άνθη σε μεγάλη ποικιλία χρωμάτων. Όλα αυτά τα χαρακτηριστικά ισχύουν για το συμβολισμό που του έχει δοθεί.

Για παράδειγμα, το λευκό λουλούδι του λωτού είναι συνώνυμο της αγνότητας και της πνευματικής τελειότητας, το μπλε έχει να κάνει με τη γνώση, το ροζ αντιπροσωπεύει τη θεότητα και το κόκκινο έχει να κάνει με την αγάπη.

Υπάρχουν 2 είδη: το nucifera ή ασιατικό και το lutea ή αμερικανικό. Όλα μπορούν να βλαστήσουν με ελάχιστη φροντίδα, χωρίς μεγάλη εμπειρία στην κηπουρική.

Flor de loto americana.
Nelumbo lutea.

Πώς να καλλιεργήσετε το λουλούδι του λωτού στο σπίτι

Το Nelumbonaceae αναπτύσσεται σε λίμνες και ανθίζει στα τέλη της άνοιξης. Δεν απαιτεί πότισμα, αλλά καλό θα ήταν να του δίνετε λίγο ζεστό νερό, ειδικά κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Για να καλλιεργήσετε το δικό σας φυτό στο σπίτι, ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα:

  1. Μουλιάστε τους σπόρους: μουλιάστε τους σε ζεστό νερό για αρκετές ημέρες μέχρι να αρχίσει η βλάστηση. Είναι σημαντικό το νερό να μην είναι χλωριωμένο και να το αντικαθιστάτε καθημερινά. Η διαδικασία λειτουργεί αν παρατηρήσετε ότι οι σπόροι διπλασιάζονται σε μέγεθος από το πρώτο πότισμα.
  2. Μεταφορά σε κατάλληλο δοχείο: Μετά από περίπου 15 εκατοστά, μεταφέρετε το φυτό σε ένα δοχείο όπου έχει επαρκή χώρο για την ανάπτυξή του, τόσο σε ύψος όσο και σε πλάτος.
  3. Προσθέστε χώμα: προσθέστε τουλάχιστον 20 εκατοστά χώματος στο δοχείο και σπείρετε τους σπόρους, πιέζοντας ελαφρά το επιφανειακό στρώμα.
  4. Τοποθετήστε τη λίμνη: τέλος, έχετε έτοιμη μια ρηχή λίμνη σε θερμοκρασία 21 °C, στην οποία θα τοποθετήσετε το δοχείο για να προχωρήσει η ανάπτυξη. Αφού στερεώσετε με ασφάλεια το στέλεχος, μπορείτε να μεταφέρετε ολόκληρο το κομμάτι σε ένα ενυδρείο, χωρίς γλάστρα.

Μπορείτε επίσης να αναπτύξετε ένα λουλούδι λωτού από ρίζωμα. Πολλά καταστήματα τα διαθέτουν και, όπως και με τους σπόρους, πρέπει να το μουλιάσετε μέχρι να αρχίσει να βγάζει βλαστούς.

Φροντίδα που χρειάζεται το λουλούδι λωτού σε ενυδρείο

Αν μεταφέρετε το λουλούδι λωτού σε ενυδρείο, θα ριζώσει και θα αναπτυχθεί μόνο του. Ως γενικές συστάσεις για τη φροντίδα σε αυτά τα δοχεία, το περιοδικό Tropical Fish Hobbyist Magazine προτείνει το μέγιστο ύψος του φυτού να περιορίζεται από τη στάθμη του νερού και να αφαιρείτε τα επιπλέοντα φύλλα από την επιφάνεια, καθώς και τα παλιά φύλλα που καλύπτουν τα φύκια. Αυτά θα μπορούσαν να εμποδίσουν τη διέλευση του φωτός.

Ας δούμε ποιες είναι οι εκτιμήσεις για τη διατήρηση του λουλουδιού στο νερό:

  • Λίπανση χωρίς τύρφη: καλό είναι η εσωτερική βάση του ενυδρείου να περιέχει λίπασμα χωρίς τύρφη.
  • Εγγυηθείτε το φως του ήλιου: επιλέξτε έναν χώρο κοντά σε παράθυρο, ώστε να απολαμβάνει καθημερινά το φως του ήλιου.
  • Προστατέψτε το από το κρύο: μην αφήνετε τη θερμοκρασία του νερού να πέσει κάτω από τους 21 °C. Αυτό συμβαίνει επειδή το κρύο θα μπορούσε να μαραζώσει το φυτό.
  • Αλλάζετε συνεχώς το νερό: αντικαταστήστε συχνά το υγρό για να αποτρέψετε την εισβολή παρασίτων στο φυτό.
  • Επιλέξτε μια ποικιλία σύμφωνα με το μέγεθος του ενυδρείου: η καλλιέργεια σε ενυδρεία απαιτεί η ποικιλία του λωτού να είναι μικρή, αν έχετε μικρό ενυδρείο. Οι διαστάσεις του ενυδρείου καθορίζουν το μέγεθος του λουλουδιού που θα αναπτυχθεί.
Nelumbo nucifera o flor de loto.
Nelumbo nucifera.

Ποια είναι τα οφέλη που αποκομίζετε από αυτό το φυτό;

Από πνευματική άποψη, η καλλιέργεια του λωτού στο σπίτι έχει να κάνει με την αρμονία. Στην πραγματικότητα, το φυτό σχετίζεται με το φενγκ σούι. Πέρα από την ομορφιά, το φυτό προσφέρει και άλλα οφέλη.

Τα οφέλη αυτά έχουν να κάνουν με την ιατρική. Τα αφεψήματα του λουλουδιού ανακουφίζουν τις ενοχλήσεις του στομάχου και του ουροποιητικού συστήματος και τις δερματικές παθήσεις. Ωστόσο, πριν καταναλώσετε το παρασκεύασμα, το σωστό είναι να συμβουλευτείτε έναν γιατρό. Από την άλλη πλευρά, ορισμένες επιστημονικές μελέτες, όπως αυτή που εξέτασε το Tecnología y Atención de la Salud, αναφέρουν την επίδραση του φύλλου του λωτού κατά των μικροοργανισμών που προκαλούν ασθένειες στη στοματική κοιλότητα.

Ομοίως, το περιοδικό Moléculas επισημαίνει ότι οι ενώσεις των ίδιων των φύλλων αποτελούν μια καλή πηγή για τη λήψη ουσιών με αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Και αν είναι έτσι, γιατί να μην καλλιεργήσετε ένα λουλούδι λωτού στο σπίτι;


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.