Βουδισμός και ενσυνειδητότητα: Ποια είναι η σχέση τους;

Η ενσυνειδητότητα είναι μια σχετικά πρόσφατη πρακτική σε σχέση με τον βουδισμό, συγκεκριμένα τον διαλογισμό Ζεν και τον διαλογισμό vipassana. Μάθετε τη σχέση μεταξύ του βουδισμού και της ενσυνειδητότητας εδώ.
Βουδισμός και ενσυνειδητότητα: Ποια είναι η σχέση τους;
Maria Alejandra Morgado Cusati

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από απόφοιτο φιλοσοφίας Maria Alejandra Morgado Cusati.

Τελευταία ενημέρωση: 29 Δεκεμβρίου, 2022

Αν και η ενσυνειδητότητα θεωρείται σχετικά πρόσφατη πρακτική, τα θεμέλιά της προέρχονται από τον Βουδισμό, ένα φιλοσοφικό δόγμα που χρονολογείται από το 2.500 π.Χ. και περιλαμβάνει μια ποικιλία πρακτικών και παραδόσεων. Στην προκειμένη περίπτωση, η ενσυνειδητότητα λέγεται ότι συνδέεται στενά με τον διαλογισμό Ζεν και τον διαλογισμό vipassana, οι οποίες είναι πρακτικές που αντιπροσωπεύουν τη βουδιστική φιλοσοφία της παρουσίας στο “εδώ και τώρα”.

Έχοντας αυτό κατά νου, ας ρίξουμε μια ματιά στο πώς η βουδιστική φιλοσοφία είναι παρούσα στις διδασκαλίες και τις αρχές της ενσυνειδητότητας.

Η άφιξη της ενσυνειδητότητας στη Δύση

Το 1979, ο μοριακός βιολόγος Jon Kabat-Zinn, ασκούμενος στη γιόγκα και το διαλογισμό Ζεν, ξεκίνησε να διερευνά τα πιθανά οφέλη των κλάδων που μελετούσε για την ενσυνειδητότητα και την ανακούφιση από το στρες σε κλινικό πλαίσιο.

Για να το κάνει αυτό, ανέπτυξε ένα πρόγραμμα 8 εβδομάδων που βασιζόταν σε στοχαστικές πρακτικές και ήταν απαλλαγμένο από θρησκευτικές και πολιτισμικές πεποιθήσεις. Το ονόμασε Μείωση του άγχους με βάση την ενσυνειδητότητα (Mindfulness-Based Stress Reduction) ή “πρακτική μείωσης του στρες με βάση την ενσυνειδητότητα”.

Το μάθημα πραγματοποιήθηκε στο υπόγειο του Πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης, όπου ο Kabat-Zinn δεχόταν ασθενείς που δεν είχαν βρει ανακούφιση από άλλες συμβατικές θεραπείες. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το πρόγραμμα ήταν σε θέση να ανακουφίσει ποικίλα συμπτώματα που σχετίζονται με το άγχος, τις διατροφικές διαταραχές, τους εθισμούς, τη χρόνια κατάθλιψη, ακόμη και την ψωρίαση, μεταξύ άλλων καταστάσεων.

Έτσι, το πρόγραμμα που ίδρυσε ο Kabat-Zinn έδωσε το έναυσμα για τη δημιουργία της Κλινικής Μείωσης του Στρες στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης. Αυτό έκανε δημοφιλή την ενσυνειδητότητα ως θεραπευτική πρακτική.

Σήμερα, η ενσυνειδητότητα γίνεται αντιληπτή ως μια επίσημη πρακτική διαλογισμού και, με τη σειρά της, θεωρείται ότι αντιπροσωπεύει μια πλήρως συνειδητή αντίληψη του κόσμου, της ζωής και του εαυτού μας. Δεδομένων των αποδεδειγμένων ωφελειών της για την υγεία, έχει προταθεί ως το κύριο στοιχείο σε πολλές μορφές ψυχοθεραπείας τρίτης γενιάς.

Βουδισμός και ενσυνειδητότητα: Ποια είναι η σχέση τους;
Η ενσυνειδητότητα προτείνεται ως θεραπευτική παραλλαγή για ορισμένες διαταραχές που έχουν συμπτώματα άγχους ή κατάθλιψης ή που προέρχονται από το στρες.

Νομίζουμε ότι μπορεί να σας αρέσει να διαβάσετε: 5 ιδέες για όμορφα ανακυκλωμένα έπιπλα που θα σας αρέσουν

Η σχέση μεταξύ βουδισμού και ενσυνειδητότητας

Ο Kabat-Zinn και άλλοι ειδικοί επιβεβαίωσαν ότι η ενσυνειδητότητα αποτελεί τον πυρήνα του βουδιστικού διαλογισμού λόγω της σχέσης της με τον διαλογισμό Vipassana και τον διαλογισμό Zen, οι δύο πρακτικές που εστιάζουν στο εδώ και τώρα.

Η προσέγγιση αυτή είναι μια τεχνική διαλογισμού και μια κατάσταση συνείδησης που οδηγεί στην ενσυνειδητότητα του εαυτού μας και του περιβάλλοντός μας. Τώρα, για να κατανοήσουμε καλύτερα τη σχέση μεταξύ του βουδισμού και της ενσυνειδητότητας, ας ρίξουμε μια ματιά στα σημεία που έχουν κοινά και οι δύο.

Ενσυνειδητότητα και διαλογισμός vipassana

Αν και υπάρχουν και άλλες βουδιστικές παραδόσεις, όπως ο διαλογισμός vajrayana και mahayana, η ενσυνειδητότητα θεωρείται μια εκδοχή του βουδισμού Theravada, ο οποίος διαδόθηκε από τον Σιντάρτα Γκαουτάμα Βούδα στη Νοτιοανατολική και Νότια Ασία.

Εξέχουσα θέση μεταξύ των τεχνικών διαλογισμού του Βουδισμού Theravada κατέχει η vipassana, η οποία σημαίνει “να παρατηρούμε τα πράγματα όπως είναι, όχι όπως φαίνονται στον εαυτό μας”.

Στην περίπτωση αυτή, ο διαλογισμός vipassana περιγράφεται ως εξής:

  • Πρώτον, το άτομο δεσμεύεται να μην κλέψει, να μην σκοτώσει, να έχει την κατάλληλη σεξουαλική συμπεριφορά, να μην πει ψέματα, να μην καταπιεί τοξικές ουσίες και να μην διαταράξει την ειρήνη των άλλων. Έτσι, το άτομο επιδιώκει πρώτα να επιτύχει επαρκή γαλήνη για να συνεχίσει την πρακτική του διαλογισμού.
  • Δεύτερον, μαθαίνει κανείς να ελέγχει το νου του κάνοντάς τον να συγκεντρώνεται στο ίδιο πράγμα – για παράδειγμα, στην αναπνοή του.
  • Τρίτον, οικοδομεί κανείς το ολοκληρωμένο όραμα της ίδιας του της φύσης. Αυτό θεωρείται το αποκορύφωμα της βουδιστικής διδασκαλίας, η οποία περιλαμβάνει τον αυτοκαθαρισμό μέσω της παρατήρησης.
Βουδισμός και ενσυνειδητότητα: Ποια είναι η σχέση τους;
Ο βουδισμός δεν είναι ένα ενιαίο ρεύμα, οπότε οι διάφορες ερμηνείες συχνά είτε προσεγγίζουν είτε απομακρύνονται από ορισμένες από τις πιο θεμελιώδεις αρχές της ενσυνειδητότητας.

Ενσυνειδητότητα και διαλογισμός Ζεν

Εν τω μεταξύ, η σχέση μεταξύ βουδισμού και ενσυνειδητότητας είναι εμφανής στις τεχνικές διαλογισμού Ζεν, όπως η εστίαση στην αναπνοή και στις θέσεις του σώματος (ενώ περπατάμε, ξαπλώνουμε ή καθόμαστε).

Επιπλέον, έχοντας ως σημείο αναφοράς το διαλογισμό Ζεν, ο Kabat-Zinn επισημαίνει ότι τα βασικά στοιχεία της ενσυνειδητότητας είναι τα ακόλουθα:

  • Να έχουμε πάντα υπομονή, πράγμα που σημαίνει να σεβόμαστε τη φυσική πορεία των γεγονότων και να είμαστε ανοιχτοί σε κάθε στιγμή, γιατί όλα τα πράγματα ανακαλύπτονται όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή.
  • Να απαλλαγούμε από τη συνήθεια να αναλύουμε και να κρίνουμε τις εμπειρίες μας ως καλές ή κακές.
  • Επίσης, να διατηρούμε τον εαυτό μας ελεύθερο από τις προσδοκίες που προκαλούν οι εμπειρίες του παρελθόντος. Αυτό σημαίνει να διατηρούμε πρώτα απ’ όλα αυτό που οι ασκούμενοι αναφέρουν ως “το μυαλό του αρχάριου”.
  • Να έχουμε αυτοπεποίθηση και να μάθουμε να ακούμε τον εαυτό μας και τη δική μας εσωτερική σοφία.
  • Να εγκαταλείψουμε την προσπάθεια να επιτύχουμε αποφασισμένα αποτελέσματα, επειδή η πρακτική της ενσυνειδητότητας θα δώσει αποτελέσματα από μόνη της.
  • Τέλος, να αποδεχτούμε τον εαυτό μας και να δούμε τα πράγματα όπως είναι στο παρόν. Αυτό δεν σημαίνει ότι παίρνουμε μια αδιάφορη και παθητική στάση απέναντι σε αυτό που βλέπουμε, αλλά αντίθετα αναφέρεται στην προθυμία να δούμε τα πράγματα όπως είναι, χωρίς στρεβλώσεις.

Βουδισμός και ενσυνειδητότητα: Μια εμφανής σχέση

Η σχέση μεταξύ βουδισμού και ενσυνειδητότητας είναι εμφανής στις πρακτικές που ενθαρρύνουν την ενσυνειδητότητα στο εδώ και τώρα. Έτσι, και οι δύο μπορούν να μας βοηθήσουν να αποκτήσουμε μια μεγαλύτερη αίσθηση σύνδεσης και επίγνωσης με τον εαυτό μας και τον κόσμο γύρω μας.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.