Καλλωπιστικά λάχανα: Χαρακτηριστικά και συμβουλές

Τα λάχανα είναι βρώσιμα φυτά και μπορείτε να τα απολαύσετε σε διάφορες παρασκευές, αλλά υπάρχουν και μερικές πολύχρωμες διακοσμητικές ποικιλίες που ξεχωρίζουν.
Καλλωπιστικά λάχανα: Χαρακτηριστικά και συμβουλές

Έχει γραφτεί από Aylin Stefany Rodriguez Vinasco

Τελευταία ενημέρωση: 18 Μαΐου, 2023

Τα λάχανα είναι βρώσιμα φυτά και μπορείτε να τα απολαύσετε σε διάφορες παρασκευές, αλλά υπάρχουν και μερικές πολύχρωμες διακοσμητικές ποικιλίες που ξεχωρίζουν. Σήμερα θα μιλήσουμε για καλλωπιστικά λάχανα και τα χαρακτηριστικά τους.

Με τι μοιάζουν τα καλλωπιστικά λάχανα;

Τα καλλωπιστικά λάχανα έχουν πιο παχιά και γυαλιστερά φύλλα από τα κανονικά λάχανα. Έχουν σχήμα ροζέτας και αυτό τα κάνει να μοιάζουν από μακριά με ένα μεγάλο παχύφυτο.

Στην πραγματικότητα, όντας ιθαγενές σε περιοχές με ασβεστολιθικά εδάφη και υψηλά επίπεδα αλατότητας, αυτός ο τύπος λάχανων έχει την ικανότητα να αποθηκεύει νερό στα φύλλα του.

Τα καλλωπιστικά λάχανα έχουν έντονα μοβ, λευκά, ροζ και πράσινα χρώματα, τα οποία εντείνονται όταν το φυτό φτάσει στην ωριμότητα, δηλαδή κατά τον πρώτο χρόνο ζωής. Υπάρχουν ακόμη και μερικά, όπως τα Brassica oleracea var. acephala τα οποία είναι τρίχρωμα: μοβ, πράσινα και λευκά. Ή το πολύχρωμο Candy Crush, το οποίο ταλαντεύεται μεταξύ σκούρων πράσινων και μοβ αποχρώσεων σε διαφορετικές αποχρώσεις.

Μετά τον πρώτο χρόνο ζωής του φυτού, τα χρώματά του παραμένουν έντονα για έναν ακόμη χρόνο, αν πρόκειται για διετές είδος. Δύο χρόνια μετά το φύτρωμα, το φυτό θα πεθάνει.

Η λέξη “καλλωπιστικό” δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να φάτε το λάχανο. Αντιθέτως. Πολλοί άνθρωποι το καλλιεργούν σαν διακοσμητικό και, μετά από ένα χρόνο ή περισσότερο, το τρώνε.

Θα παρατηρήσετε ότι το δεύτερο χρόνο, το καλλωπιστικό λάχανο ανθίζει και γίνεται το σπίτι πολλών ζώων και εντόμων που έρχονται σε αυτό σε αναζήτηση γύρης, όπως πεταλούδες, σκαθάρια και κολιμπρί. Τι όμορφη δουλειά που κάνουν!!

Καλλωπιστικά λάχανα: Χαρακτηριστικά και συμβουλές
Υπάρχει μεγάλη ποικιλία καλλωπιστικών λάχανων που παρουσιάζουν ποικίλα σχήματα και χρώματα.

Σας προτείνουμε να διαβάσετε: 8 φυτά που καθαρίζουν τον αέρα του σπιτιού σας

Καλλωπιστικά λάχανα: Καλλιέργεια

Το καλλωπιστικό λάχανο είναι τόσο όμορφο όσο και απλό, το ίδιο και η φροντίδα που πρέπει να του δώσετε για να το διατηρήσετε. Παρακολουθήστε τα νέα σας φυτά να μεγαλώνουν, ενώ γεμίζουν τον κήπο σας με χρώμα.

1. Αποκτήστε το σωστό υπόστρωμα και λίπασμα

Το καλλωπιστικό λάχανο χρειάζεται ένα γόνιμο υπόστρωμα με καλή αποστράγγιση, ώστε να μπορεί να κυκλοφορεί η περίσσεια νερού χωρίς να επηρεάζει τις ρίζες του φυτού. Το υπόστρωμα πρέπει να ελέγχεται ώστε να μην είναι πολύ όξινο.

Πρέπει επίσης να είναι συμπαγές. Γι’ αυτό είναι πολύ καλή ιδέα να αναμειγνύετε το χώμα με τύρφη, χούμο σκουληκιών και ασβέστη για αλκαλικότητα.

Αυτό το τελευταίο προϊόν πρέπει να μπαίνει μόνο αν το χώμα δεν έχει το αναμενόμενο pH. Για να το διαπιστώσετε, μπορείτε να κάνετε ένα τεστ οξύτητας. Αν το pH που μετρήθηκε είναι μεταξύ 6 και 7,5, είναι αλκαλικό- αν είναι στο 5, είναι ουδέτερο και θα είναι μια χαρά- αλλά αν το αποτέλεσμα είναι χαμηλότερο, τότε θα πρέπει να εφαρμόσετε ασβέστη μέχρι να ισορροπήσει.

Το λίπασμα θα πρέπει να εφαρμόζεται μία φορά το χρόνο, μαζί με ένα λίπασμα πλούσιο σε φώσφορο και κάλιο, με 0% άζωτο. Αυτό το υλικό αυξάνει την πιθανότητα ανάπτυξης μυκήτων.

2. Να έχετε τον κατάλληλο φωτισμό και τη σωστή θερμοκρασία

Εκτός από την παροχή του ιδανικού υποστρώματος, το καλλωπιστικό λάχανο χρειάζεται ένα χώρο όπου η θερμοκρασία είναι μεταξύ 15 και 18 βαθμών Κελσίου. Αν και πρέπει να πούμε ότι ανέχεται πολύ καλά τους παγετούς. Επιπλέον, το κρύο κάνει τα χρώματά του να εντείνονται όσο ποτέ άλλοτε.

Αυτό σημαίνει ότι το φως που παρέχεται μπορεί να είναι άμεσο ηλιακό φως ή μερική ημισκιά. Το φυτό προσαρμόζεται χωρίς κανένα πρόβλημα. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια του χειμώνα, θα πρέπει να τοποθετείτε τα λάχανα σε σημείο που να δέχονται όσο το δυνατόν περισσότερο ηλιακό φως.

3. Ποτίστε σωστά

Όταν μιλήσαμε για το έδαφος, δώσαμε έμφαση στην αποστραγγιστική του ικανότητα. Αυτό συμβαίνει επειδή τα αλκαλικά εδάφη δεν απορροφούν πολύ καλά το νερό, με αποτέλεσμα οι ρίζες να κινδυνεύουν από υφαλμύρωση.

Αυτή η υπενθύμιση είναι για να σας πούμε ότι πρέπει να φροντίζετε το υπόστρωμα, επειδή τα καλλωπιστικά λάχανα χρειάζονται πολύ νερό, αλλά αυτό πρέπει να αποκεντρώνεται σωστά.

4. Εκτελέστε τη σωστή συντήρηση

Τα καλλωπιστικά λάχανα είναι ευαίσθητα σε παράσιτα όπως κάμπιες, σαλιγκάρια και περιστέρια. Δεν αρέσει η γεύση μόνο σε εσάς αλλά και σε αυτά τα ζώα.

Καθώς είναι βρώσιμα, θα πρέπει να τα προστατέψετε από αυτές τις επιθέσεις χωρίς να καταφύγετε σε φυτοφάρμακα ή χημικά. Το καλύτερο είναι πάντα οι σπιτικές και φυσικές εναλλακτικές λύσεις, φιλικές προς όλες τις μορφές ζωής.

Η ίδια συμβουλή ισχύει και για την αντιμετώπιση της λευκής μούχλας, κλασικής των χρυσανθέμων, αλλά και συνηθισμένης στα λάχανα. Ένας τρόπος για να την αποφύγετε είναι να μην βρέχετε τα φύλλα όταν τα ποτίζετε.

3. καλλωπιστικά λάχανα που πρέπει να έχετε στον κήπο σας

La Coral Queen es un tipo de col ornamental que resalta por la forma de sus hojas.
Το coral queen είναι ένα είδος καλλωπιστικού λάχανου που ξεχωρίζει για το σχήμα των φύλλων του.

Τώρα που ξέρετε πώς να φροντίζετε τα καλλωπιστικά λάχανα, θα σας προτείνουμε τρία είδη που λάμπουν για την ομορφιά τους και που πρέπει  να αποκτήσετε. Ακολουθούν οι κριτικές τους!

  • Crane: Αυτός ο τύπος καλλωπιστικού λάχανου έχει σγουρά φύλλα και κυκλοφορεί σε μια σειρά από απίστευτα χρώματα, όπως έντονο ροζ, κόκκινο και δίχρωμο, μεταξύ ροζ και κίτρινου.
  • Coral queen: έχει φτερωτά φύλλα με ένα πορφυρό κόκκινο χρώμα στο κέντρο.
  • Nagoya: είναι επίσης μια σγουρή ποικιλία που ξεχωρίζει για τα πιο παστέλ χρώματά της, όπως το λευκό, το ροζ και το κόκκινο.

Δεν χρειάζεται να διαλέξετε ανάμεσα σε κάποια από αυτές τις τρεις ποικιλίες καλλωπιστικού λάχανου – μπορείτε να τις έχετε όλες! Η φροντίδα τους είναι η ίδια με την παραπάνω, ώστε να έχετε έναν πολύχρωμο και όμορφο κήπο όπου τα λάχανα είναι οι πρωταγωνιστές.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Bonde, M. R., Murphy, C. A., Bauchan, G. R., Luster, D. G., Palmer, C. L., Nester, S. E., … & Berner, D. K. (2015). Evidence for systemic infection by Puccinia horiana, causal agent of chrysanthemum white rust, in chrysanthemum. Phytopathology105(1), 91-98.
  • Šamec, D., Urlić, B., & Salopek-Sondi, B. (2019). Kale (Brassica oleracea var. acephala) as a superfood: Review of the scientific evidence behind the statement. Critical reviews in food science and nutrition59(15), 2411-2422.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.