10 τρόποι για να χρησιμοποιήσετε τα άλατα Epsom στον κήπο σας

Τα άλατα Epsom έχουν χρήσεις στην κηπουρική που δεν είναι ευρέως αναγνωρισμένες, αλλά είναι απαραίτητες για να δείχνουν τα φυτά υπέροχα. Σας ενημερώνουμε γι' αυτά.
10 τρόποι για να χρησιμοποιήσετε τα άλατα Epsom στον κήπο σας

Έχει γραφτεί από Maria Jimena Freytes

Τελευταία ενημέρωση: 04 Νοεμβρίου, 2022

Αν και η ουσία αυτή συνδέεται με τη φαρμακευτική χρήση, μπορούμε επίσης να τη χρησιμοποιήσουμε για να βελτιώσουμε την εμφάνιση των φυτών, των καλλιεργειών και του γκαζόν. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να χρησιμοποιήσετε τα άλατα Epsom στον κήπο για να ενισχύσετε την υγιή ανάπτυξη της χλωρίδας των εξωτερικών σας χώρων.

Γνωρίζουμε ότι στον άνθρωπο, τα άλατα αυτά έχουν αναλγητικές και καθαρτικές ιδιότητες, χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά τους σε θειικό μαγνήσιο. Αυτό που δεν είναι τόσο γνωστό είναι ότι τα άλατα αυτά έχουν και άλλες εφαρμογές στα φυτά, οι οποίες έχουν αποδειχθεί πολύ αποτελεσματικές.

1. Τα άλατα Epsom αυξάνουν την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών

Η απορρόφηση ανόργανων συστατικών όπως το άζωτο, ο φώσφορος και το θείο ενισχύεται όταν προσθέτετε το θειικό μαγνήσιο που περιέχεται στα άλατα. Προτείνουμε την προσθήκη μιας κουταλιάς της σούπας άλατα Epsom για κάθε 4 λίτρα νερού άρδευσης, δύο φορές το μήνα. Μετά από λίγο καιρό, θα παρατηρήσετε πώς το φύλλωμα γίνεται πιο πυκνό.

2. Μαλακώνουν τις επιπτώσεις της μεταφύτευσης

Όταν μεταφυτεύετε ένα φυτό, το φυτό υποφέρει πολύ- τα φύλλα του κιτρινίζουν και σε ορισμένες περιπτώσεις τείνουν να μαραθούν. Όταν μεταφέρετε το φυτό, βάλτε άλατα στο νερό και βυθίστε τις ρίζες απευθείας σε αυτό το παρασκεύασμα.

Οι μεταφυτεύσεις στον κήπο προκαλούν στρες στα λαχανικά, γι’ αυτό υπάρχουν τεχνικές που ελαχιστοποιούν τις επιπτώσεις.

3. Ενισχύουν τους σπόρους

Η μεγάλη ποσότητα μαγνησίου στα άλατα Epsom ενισχύει τα κυτταρικά τοιχώματα, οπότε οι σπόροι αποκτούν περισσότερη ενέργεια και δύναμη κατά τη διάρκεια της βλάστησης. Μετά τη σπορά, προσθέστε μια κουταλιά της σούπας άλατα για κάθε 4 λίτρα νερού που χρησιμοποιείτε για άρδευση.

Επίσης, πριν τοποθετήσετε τους σπόρους, δοκιμάστε να ρίξετε μια κουταλιά της σούπας άλατα στην τρύπα που προβλέπεται για φύτευση.

4. Εξαλείψτε τα παράσιτα

Τα παράσιτα στον κήπο είναι ένα κακό που φαίνεται να μην έχει λύση, γιατί όσο κι αν εξαλείψουμε κάποια είδη, σύντομα θα εμφανιστούν νέα. Το πλεονέκτημα της εξάλειψης των παρασίτων με αυτά τα άλατα είναι ότι εκτός από τον καθαρισμό, θα προσθέσουμε και θρεπτικά συστατικά.

Ανακατέψτε ένα φλιτζάνι άλατα Epsom σε έναν κουβά νερού 20 λίτρων και χρησιμοποιήστε το σκεύασμα για να ψεκάσετε το φύλλωμα

5. Βελτιώνουν τις καλλιέργειες

Εάν έχετε κάποιες καλλιέργειες στον κήπο σας ή οπωροφόρα δέντρα, μπορείτε επίσης να επωφεληθείτε από τα οφέλη των αλάτων Epsom. Εφαρμόστε ένα διάλυμα νερού και αλάτων στις ρίζες των οπωροφόρων δέντρων.

Θυμηθείτε να είστε σταθεροί και να επαναλαμβάνετε αυτή τη διαδικασία περίπου 3 φορές το χρόνο. Το ίδιο μπορείτε να κάνετε και για τα φυτά πιπεριάς και ντομάτας. Ενισχύστε αυτή την τεχνική ψεκάζοντας τα φύλλα των καλλιεργειών μία φορά το μήνα.

6. Μπορούν να βελτιώσουν το γκαζόν σας

Αν θέλετε ένα πλούσιο, πυκνό και υγιές γκαζόν, τότε πασπαλίστε το έδαφος με άλατα Epsom πριν από το πότισμα. Αυτό αντιστοιχεί σε περίπου ένα κιλό αλάτων ανά 100m2 γκαζόν.

7. Αναζωογονήστε τα φυτά εσωτερικού χώρου

Τα φυτά εσωτερικού χώρου που καλλιεργούνται σε γλάστρες μπορούν επίσης να επωφεληθούν από τα άλατα Epsom. Σε αυτή την περίπτωση, ετοιμάστε ένα διάλυμα από 2 κουταλιές της σούπας άλατα σε 4 λίτρα νερό και ψεκάστε τα φύλλα.

Θα έχετε ταχύτερα αποτελέσματα από ό,τι αν ρίξετε τα άλατα στις ρίζες. Σε κάθε περίπτωση, μπορείτε επίσης να ψεκάζετε τα άλατα στα πόδια του φυτού πριν από το πότισμα, μία φορά το μήνα.

8. Τα άλατα Epsom βελτιώνουν το πράσινο των φύλλων

Αν παρατηρήσετε ότι τα φυτά σας φαίνονται αποχρωματισμένα και τα φύλλα τους είναι λίγο κιτρινωπά, ίσως είναι καλή ιδέα να τους προσθέσετε άλατα. Το μαγνήσιο που υπάρχει σε αυτά ευνοεί την παραγωγή χλωροφύλλης. Απλά ψεκάστε τα φύλλα με ένα διάλυμα με βάση μια κουταλιά της σούπας άλατα Epsom σε 4 λίτρα νερό.

9. Ενισχύστε την επίδραση των υγρών λιπασμάτων

Σε ορισμένες περιπτώσεις, είναι σύνηθες να πρέπει να καταφύγετε στην εφαρμογή υγρών λιπασμάτων για να βελτιώσετε την υγεία των φυτών. Αν θέλετε ένα ακόμα πιο έντονο αποτέλεσμα, δοκιμάστε να προσθέσετε 1 κουταλιά της σούπας άλατα Epsom σε κάθε 2 λίτρα λιπάσματος. Θα παρατηρήσετε τη διαφορά σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Some soil.
Στο κομπόστ, τα άλατα συμβάλλουν επίσης στην ενίσχυση των ιδιοτήτων του. Είναι μια ιδανική προσθήκη για τη δημιουργία φυσικών λιπασμάτων.

10. Τα άλατα Epsom λιπαίνουν το έδαφος με φυσικό τρόπο

Αν σκέφτεστε να καλλιεργήσετε νέα είδη φυτών ή να προσθέσετε κάποιες καλλιέργειες στον κήπο σας, θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε τα άλατα για να λιπάνετε το έδαφος που θα χρησιμοποιήσετε. Η αναλογία υπολογίζεται σε 1 κουταλιά της σούπας άλατα ανά τετραγωνικό μέτρο εδάφους.

Ένα έδαφος πλούσιο σε μαγνήσιο διευκολύνει τα φυτά να απορροφήσουν θρεπτικά συστατικά όπως το άζωτο και ο φώσφορος. Το ίδιο ισχύει και για το κομπόστ, στο οποίο μπορείτε να προσθέσετε αυτά τα άλατα προκειμένου να βελτιώσετε την ποιότητα του εδάφους.

Χρησιμοποιήστε τα άλατα Epsom στον κήπο σας για να δείτε μια ριζική αλλαγή στα φυτά σας

Ελπίζουμε να μπορέσετε να εφαρμόσετε κάποιες από αυτές τις ιδέες στα φυτά και τις καλλιέργειές σας, γιατί αξίζει να δώσετε μια ευκαιρία σε αυτά τα άλατα Epsom να βελτιώσουν την εμφάνιση και την υγεία του μικρού μας φυτικού βασιλείου.

Δεν είναι απαραίτητο να είστε ειδικοί στην κηπουρική, καθώς ο τρόπος εφαρμογής τους είναι πολύ απλός- το μόνο που χρειάζεται είναι να είστε συνεπείς. Καθώς θα παρατηρείτε τις θετικές αλλαγές στις καλλιέργειές σας, θα έχετε κίνητρο να συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τα άλατα Epsom στον κήπο σας.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • González, R. P. (2019). Z= 12, magnesio, Mg. Elemento esencial para la vida. Anales de Química de la RSEQ115(2), 74-74.
  • Abad, C., Piñero, S., Proverbio, T., Proverbio, F., & Marín, R. (2005). Sulfato de magnesio:¿ Una panacea?. Interciencia30(9), 543-549.
  • ROBERTO, Z. L. V. (2020). ESTUDIO COMPARATIVO DEL SULFATO DE MAGNESIO EN SUELO ARCILLOSO EN EL CULTIVO DE BANANO (Musa paradisiaca)(Doctoral dissertation, UNIVERSIDAD AGRARIA DEL ECUADOR).
  • Hernández, R., & Jordá, M. G. (1981). Plantas medicinales. Editorial Pax México.
  • Aliasgharpour, M. (2019). From Epsom Salt to a Beneficial Mineral; Magnesium. International Journal of Medical Investigation8(4), 1-8.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.