Κάποιες φορές οι μητέρες νιώθουν μόνες

Σε αυτό το άρθρο θα εξηγήσουμε γιατί μερικές φορές οι μητέρες νιώθουν μόνες.
Κάποιες φορές οι μητέρες νιώθουν μόνες

Τελευταία ενημέρωση: 06 Μαΐου, 2019

Η εξισορρόπηση της ταυτότητάς σας μεταξύ μητέρας και γυναίκας δεν είναι πάντα εύκολη, ειδικά αν πολλές από εμάς πιστεύουμε ότι οι προσπάθειές μας δεν επαρκούν για να ανταποκριθούν στα πρότυπα της «ιδανικής μητέρας». Σε αυτό το άρθρο θα εξηγήσουμε γιατί μερικές φορές οι μητέρες νιώθουν μόνες.

Η μητρότητα είναι ένα στάδιο μεγάλων αλλαγών. Πολλές από αυτές έχουν να κάνουν με την ευθύνη που αποκτά μία γυναίκα όταν φέρνει στον κόσμο ένα μωρό, γεγονός που αλλάζει πολύ την ζωή που είχε η νέα μαμά πριν το παιδί. Μερικές φορές, αυτή η αλλαγή είναι συγκλονιστική και γι ‘αυτό οι μητέρες κάποιες φορές νιώθουν μόνες.
Ο επιτυχής συνδυασμός της γυναικείας φύσης με εκείνη της μητρικής δεν είναι εύκολος.
Ως μητέρες, αντιμετωπίζουμε μερικές φορές καταστάσεις όπως η αβεβαιότητα, η έλλειψη οικογενειακού δικτύου υποστήριξης. Αυτές περιλαμβάνουν επίσης φυσικές και ορμονικές αλλαγές, καθώς και κάποιες άλλες μεταβολές που προκαλούν άγχος. Σε αυτήν την πολύπλοκη κατάσταση, οι κοινωνικές συνθήκες αντιτίθενται στην πραγματικότητα που πολλές γυναίκες ζουν και βιώνουν κατά τη διάρκεια της μητρότητας. Ως αποτέλεσμα, δεν είναι ασυνήθιστο η απογοήτευση, η μη κατανόηση και η μοναξιά να τις καταβάλλουν κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης.

Το πρότυπο της “ιδανικής μητέρας”

Στην κοινωνία μας, υπάρχουν διαφορετικά μοντέλα για το πώς είναι να είσαι μητέρα. Για παράδειγμα, δείτε τηλεοπτικές διαφημίσεις, εκπομπές και ταινίες. Έχετε παρατηρήσει πώς παρουσιάζουν τις μητέρες με μωρά ή με μικρά παιδιά;

ανύπαντρη μαμά

Σίγουρα τις έχετε δει περιποιημένες, σε τέλεια φόρμα και με ένα τεράστιο χαμόγελο. Είναι συχνά λεπτές γυναίκες που είναι γεμάτες ενέργεια και ζωντάνια που αλλάζουν παιδικές πάνες σαν να ήταν μια ποιητική πράξη. Και όσον αφορά στο θηλασμό, αυτό είναι αυτονόητο, ισχύει το ίδιο ακριβώς που ισχύει και για τις πάνες.

Οι μητέρες στις διαφημίσεις είναι γυναίκες που δεν φαίνεται να υποφέρουν από κόπωση, στέρηση ύπνου, μοναξιά ή πόνο. Για τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, η μητρότητα είναι ακριβώς αυτό: μια φυσική κατάσταση ευδαιμονίας, χαράς και πνευματικής σύνδεσης.

Το ιδεώδες της μητέρας συνεπάγεται τη διάθεση του παιδιού ως προτεραιότητα, πάνω από τις δικές της ανάγκες. Ισχυρίζεται ότι είναι δυνατόν να συμμορφωθεί και με τις δύο πλευρές, σαν να ήταν πραγματικά εύκολο να φροντίσετε ένα μωρό που εξαρτάται απόλυτα από εσάς.

Μια πραγματική μαμά δεν ταιριάζει με αυτό το μοντέλο και γι ‘αυτό οι μητέρες αισθάνονται μερικές φορές μόνες.

Η μητρότητα στην πραγματική ζωή

Αν έχετε ήδη ένα παιδί, θα ξέρετε ότι η εξιδανικευμένη μητρότητα δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα. Αυτό δεν σημαίνει ότι η μητρότητα είναι μια εμπειρία γεμάτη από πόνο και πικρία. Στην πραγματικότητα, είναι ένα όμορφο στάδιο στο οποίο υπάρχει αγάπη και χαρά.
Η αλήθεια είναι ότι στη μητρότητα υπάρχουν ανάμεικτα, αντιτιθέμενα συναισθήματα ταυτόχρονα μέσα μας.
Για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μπορεί να αισθάνεστε ευτυχισμένες επειδή μια ζωή μεγαλώνει μέσα σας. Αλλά, ταυτόχρονα, υποφέρετε από ζάλη, ναυτία και αδιαθεσία.
Θα έπρεπε να είναι φυσιολογικό να μπορούμε να δείξουμε την αδιαθεσία που αισθάνεται μια μητέρα, αλλά η κοινωνία υπαγορεύει πως αυτά τα συναισθήματα πρέπει να καταστέλλονται. Έτσι, δεδομένου ότι δεν αισθανόμαστε ελεύθερες να εκφράσουμε τη δυσαρέσκεια ή τις σκέψεις μας, οι μητέρες μερικές φορές αισθάνονται μόνες.

Η μοναξιά στη μητρότητα, γιατί οι μητέρες νιώθουν μόνες

Πραγματική μητέρα είναι η γυναίκα που είναι μόνη της για διάφορους λόγους.

Ένας από αυτούς είναι επειδή ορισμένες πληροφορίες δεν περνάνε από γενιά σε γενιά. Για παράδειγμα, εξακολουθεί να φαίνεται ότι είναι μυστικό πως ο τοκετός θα είναι οδυνηρός και πως το να είσαι μητέρα σημαίνει ότι θα καταναλώνεις σχεδόν όλο το χρόνο, την ενέργεια και τα χρήματά σου.

χέρι βοηθείας

Επίσης, ποτέ κανείς δεν σας είπε πως μερικές φορές δεν θα μπορείτε να κοιμηθείτε και θα είστε κουρασμένες και ευέξαπτες ή ότι θα αισθανθείτε ανεπαρκείς και ένοχες επειδή δεν εκπληρώνετε όλα τα καθήκοντα και τις δεσμεύσεις σας κ.λπ.

Κατά κάποιο τρόπο, μάθαμε να ζούμε με το πρότυπο μιας ανεξάρτητης μητέρας, μιας γυναίκα που μπορεί να κάνει τα πάντα. Όμως, όταν εμείς προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε την πρόκληση της μητρότητας διατηρώντας παράλληλα έναν τρόπο ζωής όπως αυτόν που είχαμε πριν, μπορεί να νιώθουμε μόνες και ανίκανες.

Για αυτόν τον λόγο, είναι πολύ σημαντικό να περάσουμε τη μητρότητα μαζί με τους ανθρώπους που αγαπάμε, οι οποίοι δεν πρέπει μόνο να μας ενθαρρύνουν, αλλά να μας υποστηρίξουν και να μας συμβουλεύσουν όταν αντιμετωπίζουμε οποιοδήποτε πρόβλημα ή αμφιβολία.

Ζητήστε ψυχολογική υποστήριξη

Οι άνθρωποι είναι κοινωνικά όντα. Είμαστε σχεδιασμένοι να ζούμε σε μια κοινότητα και να δημιουργούμε ένα δίκτυο υποστήριξης για τις δύσκολες στιγμές. Η μητρότητα ίσως είναι από τις καταλληλότερες στιγμές για να ζητήσετε αυτή τη βοήθεια.

Το να κάνετε ερωτήσεις και να ζητήσετε συμβουλές ή κάποια βοήθεια από ανθρώπους που έχουν μεγαλύτερη εμπειρία είναι σημαντικές ενέργειες για να απελευθερώσετε το φόβο και το άγχος που συνοδεύει τις ευθύνες της μητρότητας.

 

Κάποιες φορές οι μητέρες νιώθουν μόνες

Σε ορισμένες περιοχές του κόσμου, όπως στην Ισπανία και στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι γυναίκες που αισθάνονταν μόνες δημιούργησαν ομάδες μητρότητας. Σε αυτές τις ομάδες, οι μητέρες συγκεντρώνονται για να μοιραστούν τις εμπειρίες τους, να συζητήσουν αμφιβολίες, φόβους ή ελπίδες. Ο στόχος είναι να απαλλαγούν από τα συναισθήματα της μοναξιάς και να δημιουργήσουν ένα δίκτυο υποστήριξης που επιτρέπει στις γυναίκες να απολαμβάνουν τον ρόλο τους ως μητέρες.

Οι μητέρες νιώθουν μόνες, δεν είναι έτσι όμως

Θέλουμε να σας πούμε, πως παρόλο που οι μητέρες αισθάνονται μερικές φορές μοναξιά, δεν είστε μόνες. Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι η κόπωση και ο ύπνος επηρεάζουν τη διάθεσή μας και τη σωματική και ψυχική μας απόδοση.

Δεν είμαστε, ούτε μπορούμε να είμαστε τέλειες, ιδανικές μητέρες. Είμαστε άνθρωποι με δυνάμεις αλλά και με περιορισμούς. Μερικές φορές, οι μητέρες αισθάνονται μοναξιά αλλά αυτό δεν είναι κάτι που πρέπει να φοβόμαστε.

Αυτό το συναίσθημα μας θυμίζει ότι χρειαζόμαστε και άλλους ανθρώπους και πως πρέπει να φροντίζουμε παράλληλα και τον εαυτό μας. Η διατήρηση ισορροπίας δεν είναι εύκολη, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι αδύνατο.

Με αυτό κατά νου, αν νιώθετε μοναξιά, αναζητήστε υποστήριξη. Η μητρότητα δεν είναι ένα εύκολο μονοπάτι, αλλά φέρνει μεγάλη ευτυχία.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.