Ανακαλύψτε τι μπορείτε να καθαρίσετε με ένα σφουγγάρι μελαμίνης

Καινοτόμο! Το επίθετο που χαρακτηρίζει το σφουγγάρι μελαμίνης, μια εφεύρεση με την οποία μπορείτε να καθαρίσετε τα πάντα, ή τουλάχιστον όλα όσα δεν μπορούσατε να καθαρίσετε πριν με ένα απλό σφουγγάρι.
Ανακαλύψτε τι μπορείτε να καθαρίσετε με ένα σφουγγάρι μελαμίνης

Τελευταία ενημέρωση: 11 Φεβρουαρίου, 2023

Καινοτόμο! Το επίθετο που χαρακτηρίζει το σφουγγάρι μελαμίνης, μια εφεύρεση με την οποία μπορείτε να καθαρίσετε τα πάντα, ή τουλάχιστον όλα όσα δεν μπορούσατε να καθαρίσετε πριν με ένα απλό σφουγγάρι. Λόγω της σύνθεσής του, αυτό το προϊόν μπορεί να αφαιρέσει λεκέδες από τον τοίχο, λίπος που έχει κολλήσει στη σόμπα, σκουριά ή βρωμιά στους καθρέφτες.

Φαίνεται απίθανο, αλλά όλο και περισσότεροι άνθρωποι, αφού το χρησιμοποιήσουν, πείθονται για την αποτελεσματικότητά του. Αποδεικνύεται ότι η μελαμίνη είναι ένα αποτελεσματικό καθαριστικό, το οποίο ενεργοποιείται από τον αφρό. Μαλακώνει τη βρωμιά στην πληγείσα περιοχή και στη συνέχεια την απορροφά. Ενδιαφέρεστε να μάθετε περισσότερα γι’ αυτό; Εδώ σας τα λέμε όλα γι’ αυτό.

Πώς να χρησιμοποιήσετε το σφουγγάρι μελαμίνης;

Ο τρόπος χρήσης του σφουγγαριού μελαμίνης μπορεί να διαφέρει ανάλογα με τον κατασκευαστή. Ως εκ τούτου, η πρώτη σύσταση είναι να διαβάσετε τις οδηγίες χρήσης. Ωστόσο, σε γενικές γραμμές, συνήθως προτείνεται η χρήση του χωρίς άλλα καθαριστικά. Τα βήματα έχουν ως εξής:

 • Βγάλτε το σφουγγάρι από τη συσκευασία του. Στη συνέχεια, αν έχετε αγοράσει ένα σφουγγάρι μελαμίνης “maxi”, μπορείτε να το κόψετε σε μέγεθος που διευκολύνει τον χειρισμό του. Κάντε ένα καθαρό κόψιμο προς μία μόνο κατεύθυνση.
 • Βρέξτε το σφουγγάρι με νερό βρύσης. Αφαιρέστε την περίσσεια νερού πιέζοντας με το χέρι σας. Μην το στρίβετε.
 • Τρίψτε την επιθυμητή περιοχή με το σφουγγάρι. Κάντε κινήσεις σαν να χρησιμοποιούσατε γόμα μολυβιού. Μπορείτε να κινηθείτε προς διάφορες κατευθύνσεις και να χρησιμοποιήσετε όλες τις περιοχές του προϊόντος, τόσο σε επίπεδη όσο και σε πλάγια θέση.
 • Τελειώσατε το τρίψιμο; Τελειώστε σκουπίζοντας την περιοχή με ένα υγρό πανί και ζεστό νερό. Στην περίπτωση των τάπερς ή άλλων εργαλείων κουζίνας, θα πρέπει να τα πλύνετε με σαπούνι και νερό.

Σκεφτείτε να πετάξετε το σφουγγάρι όταν είναι λεπτό ή έχει χρησιμοποιηθεί σε γυαλί ή μολυσμένες επιφάνειες.

Cleaning a shoe.
Λόγω της λειαντικής του δράσης, το σφουγγάρι μελαμίνης διευκολύνει τον καθαρισμό του λάστιχου των παπουτσιών.

10 πράγματα που μπορείτε να καθαρίσετε με το σφουγγάρι μελαμίνης

Η μελαμίνη είναι μια οργανική ένωση που είναι μέτρια διαλυτή στο νερό, επομένως, αυτό το σφουγγάρι χρειάζεται μόνο λίγο υγρό για να κάνει τη δουλειά του. Ανακαλύψτε αναλυτικά ποιες επιφάνειες μπορεί να καθαρίσει.

1. Καθαρίστε λεκέδες και γρατσουνιές στους τοίχους με το σφουγγάρι μελαμίνης

Άτακτα παιδιά στο σπίτι; Μην ανησυχείτε, μπορείτε να αποκαταστήσετε την εμφάνιση των τοίχων σας με τη βοήθεια του σφουγγαριού μελαμίνης. Αυτό το προϊόν μπορεί να σβήνει γρατζουνιές από στυλό, χρώματα, μαρκαδόρους, κεριά και άλλες ουσίες, τόσο σε λείους όσο και σε τοίχους με υφή.

Επίσης, καταπολεμά τους λεκέδες μούχλας που μπορεί να υπάρχουν σε ορισμένους τοίχους, όπως για παράδειγμα σε εκείνους του γκαράζ ή των υπογείων. Απλά προσέξτε πόσο δυνατά τρίβετε το σφουγγάρι σε λεπτές βαφές. Να θυμάστε ότι πρόκειται για ένα λειαντικό σφουγγάρι.

2. Σκεύη με κολλημένο λίπος

Δεν καθαρίζετε πολύ συχνά την κουζίνα σας και το αποτέλεσμα είναι μια κολλώδης επιφάνεια που χρειάζεται πολύ χρόνο για να καθαριστεί. Το σφουγγάρι μελαμίνης μπορεί να απλοποιήσει τη δουλειά, ειδικά το κουραστικό έργο του καθαρισμού των εξαρτημάτων από χυτοσίδηρο και των ψησταριών.

Είναι πολύ απλό! Σκουπίστε σε όλα τα σημεία της κουζίνας, χωρίς να ξεχνάτε τα πλαϊνά, το εσωτερικό του φούρνου και, φυσικά, την πόρτα του φούρνου. Θα αποκτήσετε καινούργια σκεύη, σχεδόν σαν την ημέρα που πρωτοχρησιμοποιήθηκαν!

3. Βρωμιά από τα περβάζια και τα κουφώματα των παραθύρων

Η σκόνη και η βρωμιά βρίσκεται πάντα στα περβάζια ή τα παράθυρα. Η κατάσταση επιδεινώνεται όταν οι επιφάνειες αυτές δεν καθαρίζονται τακτικά, όταν αρχίζουν να στερεοποιούνται περιττώματα πουλιών, γύρη και λεκέδες σκόνης .

Τι να κάνετε; Για να είναι πεντακάθαρα, μπορείτε να φτιάξετε ένα μείγμα από νερό και σαπούνι και να βρέξετε το σφουγγάρι στο διάλυμα. Το μόνο που απομένει είναι να τα σκουπίσετε με ένα υγρό πανί μικροϊνών για να απομακρύνετε τυχόν εναπομείναντα υπολείμματα.

4. Καθαρίστε καθρέφτες με σκουριά με το σφουγγάρι μελαμίνης

Το σφουγγάρι μελαμίνης είναι ιδανικό για τον καθαρισμό παλιών καθρεφτών. Αυτοί συχνά έχουν επίμονους λεκέδες, όπως η σκουριά. Μπορεί να έχετε ήδη δοκιμάσει τα πάντα, ξύδι, σαπούνι, χλωρίνη κτλ…. Αλλά σίγουρα δεν έχετε δοκιμάσει αυτό το εργαλείο.

Σημείωση: αφού το χρησιμοποιήσετε σε γυαλί, θα πρέπει να το πετάξετε, καθώς έχει την τάση να αφαιρεί ένα λεπτό στρώμα από το γυαλί.

5. Βρώμικα ή σημαδεμένα σοβατεπιά και σανίδες βάσης

Τα σοβατεπιά συχνά τα ξεχνάμε κατά τη διάρκεια γρήγορων καθαρισμών, με αποτέλεσμα να συσσωρεύονται λίπη, σκόνη και υπολείμματα φαγητού. Ως αποτέλεσμα, γίνονται κιτρινωπά, ιδίως με την πάροδο του χρόνου. Επίσης, είναι πολύ δύσκολο να καθαριστούν επειδή απαιτούν σκύψιμο.

Ωστόσο, έρχεται κάποια στιγμή που δεν μπορείτε να τα παραβλέψετε επειδή είναι πολύ βρώμικα. Ο καλύτερος τρόπος για να τα ανακτήσετε χωρίς να καταβάλλετε μεγάλη προσπάθεια είναι να τα καθαρίσετε με το σφουγγάρι μελαμίνης. Τα αποτελέσματα θα φανούν αμέσως!

6. Λευκό καουτσούκ των αθλητικών παπουτσιών

Θέλετε να ανακτήσετε τη λευκότητα του καουτσούκ των παπουτσιών σας; Εύκολα, απλά τρίψτε την πληγείσα περιοχή με το σφουγγάρι μελαμίνης και αυτό είναι όλο. Το κιτρινωπό και βρώμικο μέρος θα εξαφανιστεί. Μετά το τρίψιμο με το σφουγγάρι, συνιστάται να στεγνώσετε με χαρτί κουζίνας.

Αν θέλετε επίσης να καθαρίσετε το λευκό ύφασμα των αθλητικών παπουτσιών, ετοιμάστε ένα μείγμα από μαγειρική σόδα, αλάτι και λευκό ξύδι. Στη συνέχεια τρίψτε το με ένα σφουγγάρι – θα εκπλαγείτε από το φινίρισμα!

7. Αρμοί πλακιδίων, κεραμικών και άλλων

Οι αρμοί των πλακιδίων συχνά συσσωρεύουν μούχλα, μαύρους λεκέδες και λίπη, ανάλογα με το σημείο του σπιτιού όπου βρίσκονται. Υπάρχουν πολλά προϊόντα για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος. Ωστόσο, αυτά τα σφουγγάρια θα κάνουν το έργο ευκολότερο μέσα σε λίγα λεπτά.

8.Μούχλα ή καμένα σκεύη

Σε ορισμένες κουζίνες τα σκεύη συσσωρεύουν λίπη και μούχλα. Αυτά, με τη σειρά τους, καίγονται μετά την τοποθέτησή τους στο μάτι της κουζίνας. Το αποτέλεσμα; Μαγειρικά σκεύη με κακή εμφάνιση.

Ωστόσο, αν είναι κατασκευασμένα από ανοξείδωτο ατσάλι, μπορείτε να επαναφέρετε τη λάμψη τους με το σφουγγάρι μελαμίνης. Μάλιστα, λειτουργεί και στα λεκιασμένα και κιτρινισμένα πλαστικά δοχεία.

9. Υπολείμματα κόλλας ή αυτοκόλλητων

Βρέξτε το σφουγγάρι και τρίψτε το πάνω στην πληγείσα περιοχή, σε λίγα λεπτά η κόλλα θα μαλακώσει. Είναι ιδανικό για την αφαίρεση ετικετών από γυάλινα βάζα που θέλετε να επαναχρησιμοποιήσετε. Έτσι θα αποτρέψετε την παραμονή ρύπων και μικροβίων στην επιφάνεια.

10. Χρυσός και ασήμι

Ψάχνετε να διατηρήσετε τα κοσμήματά σας καθαρά; Αυτό το σφουγγάρι μπορεί να σας βοηθήσει να τα γυαλίσετε. Απλά φροντίστε να τα στεγνώσετε καλά όταν τελειώσετε το πλύσιμό τους. Ξεπλύνετέ τα με άφθονο νερό και στεγνώστε τα με ένα καθαρό πανί.

Άλλα αντικείμενα που μπορείτε να καθαρίσετε με ένα σφουγγάρι μελαμίνης

Εκτός από τα παραπάνω, υπάρχουν και άλλα αντικείμενα που μπορούν να καθαριστούν με αυτόν τον τύπο σφουγγαριού. Το καλύτερο; Είναι ένα αντικείμενο φιλικό προς το περιβάλλον, καθώς δεν αποτελείται από τοξικές χημικές ουσίες. Δοκιμάστε το!

 • Καθίσματα, τσάντες και καρέκλες από δέρμα. Πριν την επανατοποθέτηση ή την αντικατάστασή τους, δοκιμάστε να τα καθαρίσετε με αυτό το σφουγγάρι.
 • Βρύσες, σωλήνες, νεροχύτες, ντους ή τουαλέτες γεμάτες άλατα ή βρωμιά.
 • Λεκιασμένα φλιτζάνια τσαγιού. Θυμηθείτε να τα πλύνετε σωστά μετά την αφαίρεση του λεκέ.
 • Παλιά και σκουριασμένα ποδήλατα. Μπορείτε να αποκαταστήσετε τη λάμψη τους.
 • Έπιπλα κήπου και βεράντες. Καθώς βρίσκονται σε εξωτερικούς χώρους, τείνουν να λερώνονται. Ευτυχώς, αρκεί να τρίβετε τακτικά αυτό το σφουγγάρι για να βελτιώσετε την εμφάνισή τους.
 • Αντικείμενα με λεκέδες από σμάλτο. Θα μπορέσετε να τους καταπολεμήσετε μέσα σε λίγα λεπτά στις περισσότερες επιφάνειες.

5 επιφάνειες που δεν πρέπει να καθαρίζετε με το σφουγγάρι μελαμίνης

Παρά τις πολλές χρήσεις του στον οικιακό καθαρισμό, το σφουγγάρι μελαμίνης δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σε ορισμένες επιφάνειες. Ο λόγος; Η τριβή του μπορεί να τις καταστρέψει. Λάβετε υπόψη σας.

1.Οθόνες υπολογιστών, τάμπλετ και τηλεόρασης

Προσοχή! Οι ηλεκτρονικές οθόνες είναι ευαίσθητες και μπορεί να υποστούν γρατσουνιές αν καθαριστούν με αυτό το είδος σφουγγαριού. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η καλύτερη επιλογή είναι ένα πανί από μικροΐνες.

2. Αντικολλητικά τηγάνια

Η λεπτή επίστρωση που καλύπτει τα αντικολλητικά τηγάνια και τις κατσαρόλες μπορεί να αλλοιωθεί αν τρίβετε με αυτό το στοιχείο. Δεν θα επιτελούν πλέον την πρωταρχική τους λειτουργία και τα τρόφιμα θα αρχίσουν να κολλάνε.

3. Γυάλινα δοχεία

Τα γυάλινα δοχεία είναι μια άλλη ευαίσθητη επιφάνεια. Τόσο το σφουγγάρι μελαμίνης όσο και άλλα λειαντικά μπορούν να καταστρέψουν το γυαλί σας.

4. Ξύλινα έπιπλα και επιφάνειες

Τα ξύλινα έπιπλα πρέπει να καθαρίζονται με προϊόντα που έχουν σχεδιαστεί για ξύλο. Το σφουγγάρι μελαμίνης θα γρατζουνίσει ή θα αλλοιώσει το φινίρισμα σας. Αντ’ αυτού, δοκιμάστε DIY συνταγές.

5. Μην καθαρίζετε το αμάξωμα αυτοκινήτου με σφουγγάρι μελαμίνης

Ναι, ξέρουμε ότι υπάρχουν κάποιες συμβουλές στο διαδίκτυο για τον καθαρισμό του αμαξώματος του αυτοκινήτου με σφουγγάρι μελαμίνης. Αλλά αντί να απαλλαγείτε από τα υπάρχοντα σημάδια σε αυτή την επιφάνεια, μπορεί να τα κάνετε χειρότερα. Πάρτε μια ασφαλή απόφαση, να θυμάστε ότι υπάρχουν ζημιές που είναι μη αναστρέψιμες.

Two sponges.
Τα σφουγγάρια μελαμίνης δεν πρέπει να εφαρμόζονται σε ευαίσθητες επιφάνειες.

Μπορεί το σφουγγάρι μελαμίνης να είναι επιβλαβές για την υγεία;

Εφόσον η χρήση του περιορίζεται στον οικιακό καθαρισμό, το σφουγγάρι αυτό θεωρείται ασφαλές. Ωστόσο, αξίζει να αναφερθεί ότι υπάρχουν περιπτώσεις όπου ενέχει κινδύνους. Για παράδειγμα, μια viral πρόκληση στο TikTok προτείνει τη χρήση του για λεύκανση δοντιών.

Το μειονέκτημα είναι ότι η επαναλαμβανόμενη χρήση αλλοιώνει το σμάλτο των δοντιών και αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης λεκέδων και ασθενειών. Όπως περιγράφει λεπτομερώς μελέτη στο περιοδικό Plos One , καθώς η οδοντίνη είναι εκτεθειμένη, υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα εμφάνισης τερηδόνας.

Να έχετε υπόψη σας τις προειδοποιήσεις του κατασκευαστή

Μην παραλείπετε σε καμία περίπτωση τις απαγορεύσεις του κατασκευαστή, ειδικά εκείνες που προειδοποιούν για επιφάνειες στις οποίες δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ή εκείνες που αφορούν την επαφή με τρόφιμα. Τούτου λεχθέντος, μπορείτε να αρχίσετε να εκμεταλλεύεστε τις πολλές χρήσεις του σφουγγαριού μελαμίνης στο σπίτι.

Όποτε το εφαρμόζετε σε εύθραυστες επιφάνειες, να το κάνετε χωρίς να ασκείτε υπερβολική πίεση. Σε γενικές γραμμές, τα αποτελέσματα μπορούν να παρατηρηθούν απλά τρίβοντας το αντικείμενο με απαλές κινήσεις. Μην ανησυχείτε αν το σφουγγάρι αρχίσει να θρυμματίζεται, αυτό είναι φυσιολογικό – θα αφήσει τα πάντα αστραφτερά!


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Niu H, Qiang Z, Ren J. Durable, magnetic-responsive melamine sponge composite for high efficiency,in situoil-water separation. Nanotechnology. 2021 Apr 14;32(27). doi: 10.1088/1361-6528/abef2e. PMID: 33725679.
 • Toothman, J. (Jul 22, 2021). “Melamine Foam”. HowStuffWorks. Available in https://home.howstuffworks.com/magic-eraser.htm#pt1
 • Vieira AR, Gibson CW, Deeley K, Xue H, Li Y. Weaker dental enamel explains dental decay. PLoS One. 2015 Apr 17;10(4):e0124236. doi: 10.1371/journal.pone.0124236. PMID: 25885796; PMCID: PMC4401694.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.