Κίτρινη κύπερη ή Tiger Nuts: Θρεπτικά συστατικά και οφέλη

Θέλετε να συμπεριλάβετε το tiger nuts στη διατροφή σας; Για να το απολαύσετε και να το εκμεταλλευτείτε, σας εξηγούμε ποια οφέλη αποκομίζετε από την κατανάλωση του και πώς να το προετοιμάσετε.
Κίτρινη κύπερη ή Tiger Nuts: Θρεπτικά συστατικά και οφέλη
Maria Patricia Pinero Corredor

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από διατροφολόγο Maria Patricia Pinero Corredor.

Τελευταία ενημέρωση: 09 Αυγούστου, 2022

Μερικές φορές, τα ονόματα ορισμένων τροφών σε κάνουν να φανταστείς κάτι εντελώς διαφορετικό και συχνά σε εκπλήσσουν με την πραγματική τους προέλευση. Ένα από αυτά είναι οι ξηροί καρποί tiger nuts, γνωστοί και ως chufa, ή αμύγδαλα γης. Ο καθένας θα φανταζόταν ένα παξιμάδι που μοιάζει με τίγρη, αλλά δεν είναι έτσι!

Η αλήθεια είναι ότι είναι ένας κόνδυλος ή μίσχος, όπως η πατάτα, που αναπτύσσεται κάτω από το φυτό Cyperus esculentus, το οποίο καλλιεργείται στην Ισπανία, την Αφρική και τη Μέση Ανατολή. Και παρόλο που μπορεί να είναι άγνωστο σε άλλες περιοχές του κόσμου, στις μέρες μας η φήμη του έχει εξαπλωθεί και οι άνθρωποι το γνωρίζουν ως υγιεινή τροφή και υποκατάστατο των ξηρών καρπών σε άτομα με αλλεργίες.

Η ιστορία και η προέλευση των ξηρών καρπών tiger nuts

Το προϊόν καλλιεργούνταν στην αρχαία Αίγυπτο περίπου από το 4000 π.Χ. Σε γενικές γραμμές, είχε χρησιμοποιηθεί στην ιατρική για θεραπευτικούς σκοπούς. Λίγο αργότερα, όταν επεκτάθηκε η αραβική αυτοκρατορία, εισήχθη στην Ευρώπη.

Η Ισπανία, και ιδιαίτερα η περιοχή της Βαλένθια, έγινε ο μεγαλύτερος παραγωγός ξηρών καρπών tiger nuts. Οι κλιματολογικές συνθήκες είναι ιδανικές για καλλιέργεια.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, το φυτό tiger nuts έχει θεωρηθεί ζιζάνιο. Ωστόσο, μια ομάδα ειδικών το αναλύει ως έναν νέο τρόπο απόκτησης καυσίμων.

Διαθέσιμα θρεπτικά συστατικά από το tiger nuts

Η θρεπτική αξία του ξηρού καρπού tiger nuts και οι συγκεκριμένες βιοδραστικές ενώσεις εξαρτώνται από τον τύπο. Υπάρχουν μαύρες, κίτρινες και καφέ ποικιλίες.

Ένα περιοδικό για τα τρόφιμα και τα φαρμακευτικά φυτά το περιγράφει ως πλούσιο σε άμυλο, σακχαρόζη και τοκοφερόλη στις κίτρινες παραλλαγές. Άλλες ποικιλίες περιέχουν πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα.

Σύμφωνα με αυτούς τους συγγραφείς, τα γραμμάρια μακροθρεπτικών συστατικών ανά 100 γραμμάρια tiger nuts είναι:

 • Λίπος: 24,91 – 28,94
 • Πρωτεΐνη : 3,3 – 4,33
 • Υδατάνθρακες: 64,73 – 69,21

Από τους υδατάνθρακες ξεχωρίζουν τα ακόλουθα:

 • Άμυλο : 30,54 – 33,21
 • Σακχαρόζη: 17,98 – 20,39
 • Φρουκτόζη : 1,6 – 3,59
 • Γλυκόζη: 6,79

Οι πιο κοινές βιταμίνες σε κάθε 100 γραμμάρια κονδύλων είναι οι ακόλουθες:

 • Βιταμίνη C: 5,48 – 26,78 χιλιοστόγραμμα.
 • Τοκοφερόλη ή βιταμίνη Ε: 149,86 – 270,56 μικρογραμμάρια.
 • Βήτα-καροτένια: 6,13 – 10,05 μικρογραμμάρια.

Τα πιο σημαντικά μέταλλα σε χιλιοστόγραμμα ανά 100 γραμμάρια αναφέρονται παρακάτω:

 • Σίδηρος : 3,57 – 11,44
 • Κάλιο: 556,9 – 845,8
 • Μαγνήσιο : 100,5 – 107,3
 • Ψευδάργυρος : 1,88 – 2,7

Τα κύρια λιπαρά οξέα που εκφράζονται σε χιλιοστόγραμμα ανά 100 γραμμάρια ολικού λίπους είναι τα εξής:

 • Ελαϊκό λιπαρό οξύ: 64,25 – 65,76
 • Απαραίτητο λινολεϊκό οξύ ή ωμέγα 6: 10,04 – 12,39
 • Σύνολο κορεσμένων: 20,65 – 22,03
 • Απαραίτητο λινολενικό οξύ ή ωμέγα 3: 0,14 – 0,17

Ο κόνδυλος των tiger nuts περιέχει περισσότερη υγρασία, υδατάνθρακες και λιπίδια από τους ξηρούς καρπούς. Ωστόσο, ορισμένοι ειδικοί θεωρούν ότι το προφίλ των λιπαρών οξέων είναι παρόμοιο με αυτό του ελαιολάδου, του αβοκάντο και άλλων φυτικών ελαίων.

Η επιστήμη έχει επίσης αποδείξει τις αντιοξειδωτικές ιδιότητες του C. esculentus tuber , οι οποίες αυξάνονται με τη συγκέντρωση πολυακόρεστου ελαίου στο tiger nuts. Το Υπουργείο Επιστήμης και Τεχνολογίας της Νιγηρίας έχει δείξει ότι ο καβουρδισμένος κόνδυλος αυξάνει τη συνολική του περιεκτικότητα σε φαινόλες.

Αν και δεν είναι σπόροι, οι ξηροί καρποί tiger nuts μπορεί να περιέχουν αντιθρεπτικά συστατικά που μειώνουν την απορρόφηση θρεπτικών συστατικών σε εντερικό επίπεδο. Ωστόσο, ορισμένοι ερευνητές έχουν διαπιστώσει ότι το ψήσιμο μειώνει αυτές τις ενώσεις.

Nuez de tigre en cantidad.
Η αντιοξειδωτική περιεκτικότητα του tiger nuts έχει ωθήσει αρκετές έρευνες για να αναλυθεί η επίδρασή του στον ανθρώπινο οργανισμό.

Πιθανά οφέλη από τα tiger nuts

Πολλά λέγονται για τα οφέλη του στην υγεία. Μερικά έχουν να κάνουν με τη φλεγμονώδη διαδικασία, τις χρόνιες ασθένειες, το σάκχαρο στο αίμα και τη χοληστερόλη.

1. Πηγή αντιοξειδωτικών

Γιατί τα αντιοξειδωτικά είναι σημαντικά για την υγεία; Το οξυγόνο ρέει ελεύθερα στο σώμα και σε αυτή τη διέλευση, μπορεί να σχηματίσει μόρια που χάνουν ηλεκτρόνια, που ονομάζονται ελεύθερες ρίζες. Αυτές οι ρίζες είναι πολύ ασταθείς και όταν συναντούν κύτταρα που τους δίνουν τα ηλεκτρόνια τους, προκαλούν οξειδωτική βλάβη.

Σύμφωνα με ορισμένους συγγραφείς, αυτή η βλάβη μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακές, νευρολογικές και ενδοκρινικές ασθένειες και, αν και δεν έχει ακόμη αποδειχθεί πλήρως, θα μπορούσαν επίσης να μεταλλάξουν το DNA μας. Σε πρόσφατο άρθρο, δημοσιεύτηκε ότι τα tiger nuts περιέχουν πολλά αντιοξειδωτικά, με καλή ικανότητα δέσμευσης ελεύθερων ριζών.

2. Υποστηρίζει την υγεία του εντέρου

Μια μετα-ανάλυση τόνισε ότι η υψηλή περιεκτικότητα σε αδιάλυτες φυτικές ίνες μπορεί να μειώσει την πιθανότητα δυσκοιλιότητας, καθώς προσθέτει όγκο στα κόπρανα. Οι υδατάνθρακες αποτελούνται από άμυλο και διαιτητικές ίνες.

Οι καθηγητές Alegria και Farré συνέκριναν αυτόν τον κόνδυλο με αληθινούς ξηρούς καρπούς. Παρατήρησαν ότι η περιεκτικότητά του σε ίνες είναι εντός του φυσιολογικού εύρους των ξηρών καρπών.

Από την άλλη πλευρά, τα tiger nuts περιέχουν ένα είδος αμύλου που ονομάζεται ανθεκτικό άμυλο, καθώς είναι σε θέση να αντιστέκεται στην πέψη και να παραμένει ανέπαφο σε όλο το γαστρεντερικό σωλήνα. Το Chilean Journal of Nutrition αναφέρει ότι το ανθεκτικό άμυλο ζυμώνεται από ωφέλιμα βακτήρια του εντέρου.

3. Μπορεί να ωφελήσει την υγεία της καρδιάς

Ο ρόλος των μονοακόρεστων λιπαρών, όπως το ελαϊκό οξύ, στην καρδιαγγειακή υγεία έχει αναγνωριστεί από καιρό. Αυτός ο τύπος δίαιτας έχει συνδεθεί με χαμηλότερη LDL ή κακή χοληστερόλη και υψηλότερη HDL ή καλή χοληστερόλη.

Αρκετοί επιστήμονες έχουν επιβεβαιώσει την ευεργετική επίδραση του μονοακόρεστου ελαϊκού λίπους με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικών. Οι ερευνητές συνέκριναν το λίπος των tiger nuts με τις ελιές ως πηγή ελαιολάδου. Αν και το ένα είναι κόνδυλος και το άλλο είναι φρούτο, το είδος των λιπαρών οξέων που συνθέτουν τα τριγλυκερίδια είναι πολύ παρόμοιο.

Επιπλέον, σύμφωνα με μια μελέτη, η πρωτεΐνη τους είναι πλούσια στο αμινοξύ αργινίνη, το οποίο παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία της καρδιάς. Στο περιοδικό Aminoacids, αναφέρουν ότι η αργινίνη παράγει μια ένωση που ονομάζεται μονοξείδιο του αζώτου, ικανή να μειώσει την αρτηριακή πίεση.

Ανακαλύψτε περισσότερα σε αυτό το υπέροχο άρθρο: 5 θεραπείες με ελαιόλαδο

4. Θεωρείται αφροδισιακό

Το tiger nuts θεωρείται αφροδισιακό ικανό να αυξήσει τη λίμπιντο. Μια μελέτη BMC λέει ότι αυτός ο κόνδυλος χρησιμοποιείται στη Μέση Ανατολή για την τόνωση της σεξουαλικής διέγερσης στους άνδρες. Ωστόσο, αυτός ο ισχυρισμός είναι περισσότερο προφορικός παρά επιστημονικός.

Σε αυτή τη μελέτη, μια ομάδα γιατρών ανέλυσε τη σεξουαλική συμπεριφορά αρσενικών αρουραίων. Διαπίστωσαν ότι το tiger nuts βελτ ίωσε την απόδοση και αύξησε τα επίπεδα τεστοστερόνης.

Σε μια άλλη μελέτη με αρουραίους, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι βοήθησαν στην αύξηση του αριθμού των σπερματοζωαρίων και διατήρησαν την ακεραιότητα των όρχεων και την παραγωγή σπέρματος. Ωστόσο, η έρευνα σχετικά με την αφροδισιακή χρήση τους  στους άνδρες είναι αδιευκρίνιστη.

5. Μπορεί να ρυθμίσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σε διαβητικούς

Αν και δεν υπάρχουν μελέτες σε ανθρώπους, σε πειραματόζωα διαπιστώθηκε ότι διαφορετικές συγκεντρώσεις εκχυλίσματος tiger nuts μπορούν να βοηθήσουν στον έλεγχο των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Είναι πιθανό η περιεκτικότητα του κονδύλου σε φυτικές ίνες να έχει ως αποτέλεσμα την βραδύτερη απορρόφηση της ζάχαρης στο έντερο.

Άλλοι επιστήμονες θεωρούν το Cyperus esculentus ως ένα από τα φυσικά συστατικά που εμπλέκονται στην αποτελεσματική θεραπεία εκφυλιστικών ασθενειών. Ένας από τους λόγους που τα υποστηρίζουν είναι ότι, σε εργαστηριακό επίπεδο, το εκχύλισμα μπορεί να αναστείλει τη δράση των ενζύμων που αφομοιώνουν τους υδατάνθρακες στο έντερο.

Από την άλλη πλευρά, η αργινίνη, σύμφωνα με το Ομοσπονδιακό Πανεπιστήμιο του Σάο Πάολο, μπορεί να αυξήσει την παραγωγή και την ευαισθησία στην ινσουλίνη σε πειραματόζωα με σακχαρώδη διαβήτη. Δεν έχουν διεξαχθεί μελέτες σε ανθρώπους, επομένως απαιτείται περαιτέρω έρευνα.

6. Αντιβακτηριδιακή δράση

Ένα σημαντικό πλεονέκτημα των tiger nuts είναι η ιδιότητά τους να καταπολεμούν τα βακτήρια. Για παράδειγμα, η έρευνα διαπίστωσε ότι τα εκχυλίσματα του κονδύλου έδειξαν δράση έναντι παθογόνων βακτηρίων όπως το E. coli, το S. aureus και η Salmonella.

Ο κόνδυλος ήταν επίσης μέρος μιας μελέτης που παρείχε βασικές πληροφορίες για φαρμακευτικά και διαιτητικά φυτά που μπορούν να χρησιμοποιηθούν έναντι κοινών βακτηριακών λοιμώξεων. Συγκεκριμένα, εκείνα που παρουσιάζουν αντοχή στα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα αντιβιοτικά στις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες.

Bacterias atacadas por un extracto de nuez de tigre.
Η αντιμικροβιακή δράση τους είναι πολλά υποσχόμενη για την περαιτέρω ανάπτυξη αντιβιοτικών.

Πώς μπορούν να συμπεριληφθούν τα tiger nuts στη διατροφή;

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να επωφεληθείτε. Στη γαστρονομία, κερδίζει την αναγνώριση για την έντονη και νόστιμη γεύση του. Προτείνουμε τους παρακάτω τρόπους κατανάλωσης:

 • Με δημητριακά, ξηρούς καρπούς ή granola : Οι νιφάδες ή οι φέτες από tiger nuts μασούνται εύκολα και μπορούν να προστεθούν στα πρωινά σας δημητριακά ή να συνδυαστούν με ξηρούς καρπούς και άλλα αποξηραμένα φρούτα.
 • Ολόκληροι ή ωμοί ως σνακ : Είναι σύνηθες να βρείτε ωμούς και αποξηραμένους ξηρούς καρπούς στην αγορά, ώστε να μπορείτε να τους φάτε με αυτόν τον τρόπο, ως τραγανό σνακ. Μπορούν να βρεθούν ξεφλουδισμένοι ή χωρίς φλούδα. Τα ολόκληρα έχουν καλύτερη γεύση και περισσότερες φυτικές ίνες.
 • Ψημένοι: Οι tiger nuts μπορούν να αποξηρανθούν και να αλεσθούν σε ένα νόστιμο αλεύρι με πολύ ήπια γεύση. Συνιστάται να το κοσκινίζετε γιατί έχει πιο αμμώδη υφή από το συνηθισμένο. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως αλεύρι χωρίς γλουτένη.
 • Μουλιασμένοι ή μαγειρεμένοι:  Αν θεωρείτε ότι είναι λίγο σκληροί, σας συνιστούμε να τους μουλιάσετε, να τους βράσετε ή να τους καβουρδίσετε.
 • Horchata de chufa : Στην Ισπανία, αυτός ο κόνδυλος χρησιμοποιείται για την παραγωγή του δημοφιλούς φυτικού γάλακτος που είναι γνωστό ως horchata de chufa. Χρησιμοποιείται επίσης συνήθως για την παρασκευή προϊόντων χωρίς λακτόζη, όπως παγωτό και γιαούρτι.

Το Tiger nuts είναι ένας κόνδυλος που μπορεί να ενσωματωθεί στη λίστα των συστατικών μιας υγιεινής διατροφής. Επιπλέον, περιέχει αντιοξειδωτικά που μπορεί να αποτρέψουν την οξειδωτική βλάβη.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • J T Barminas  , H M Maina, S Tahir, D Kubmarawa, K Tsware. A preliminary investigation into the biofuel characteristics of tigernut (Cyperus esculentus) oil.  2001 Aug;79(1):87-9. doi: 10.1016/s0960-8524(01)00026-8.
 • Jing Yang , Hai-Peng Wang, Li Zhou, Chun-Fang Xu. Effect of dietary fiber on constipation: a meta analysis. World J Gastroenterol. 2012. 18(48):7378-83. doi: 10.3748/wjg.v18.i48.7378.
 • Elena Sánchez-Zapata, Juana Fernández-López, and José Ángel Pérez-Álvarez. Tiger Nut (Cyperus esculentus) Commercialization: Health Aspects, Composition, Properties, and Food Application. Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety, 2012,  Vol.11, 366-377.
 • Dubois V, Breton S, Linder M, Fanni J, Parmentier M. 2007. Fatty acid profiles of 80 vegetable oils with regard to their nutritional potential. Eur J Lipid Sci Technol 109:720–32.
 • Virginie Dubois,Sylvie Breton,Michel Linder,Jacques Fanni,Michel Parmentier. Eur. J. Lipid Sci. Technol. 2007, Volume109, Issue7, No. 7, Pages 710-732.
 • Villarroel Pía, Gómez Camila, Vera Camila, Torres Jairo. Almidón resistente: Características tecnológicas e intereses fisiológicos. Rev. chil. nutr.  [Internet]. 2018  Sep [citado  2021  Oct  25] ;  45( 3 ): 271-278. Disponible en: http://www.scielo.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0717-75182018000400271&lng=es.  http://dx.doi.org/10.4067/s0717-75182018000400271.
 • Adejuyitan JA. 2011. Tigernut processing: its food uses and health benefits. Am J Food Technol 6(3):197–201.
 • Meropi D Kontogianni  1 , Demosthenes B Panagiotakos, Christina Chrysohoou, Christos Pitsavos, Antonis Zampelas, Christodoulos Stefanadis. The impact of olive oil consumption pattern on the risk of acute coronary syndromes: The CARDIO2000 case-control study. Clin Cardiol. 2007 Mar;30(3):125-9.
 • Ramón Estruch   , Emilio Ros, Jordi Salas-Salvadó , Maria-Isabel Covas  , Dolores Corella , Fernando Arós , Enrique Gómez-Gracia , Valentina Ruiz-Gutiérrez , Miquel Fiol , José Lapetra , Rosa M Lamuela-Raventos , Lluís Serra-Majem , Xavier Pintó  , Josep Basora , Miguel A Muñoz  , José V Sorlí , J Alfredo Martínez , Montserrat Fitó , Alfredo Gea  , Miguel A Hernán , Miguel A Martínez-González. Primary Prevention of Cardiovascular Disease with a Mediterranean Diet Supplemented with Extra-Virgin Olive Oil or Nuts. N Engl J Med, 2018 Jun 21;378(25):e34. doi: 10.1056/NEJMoa1800389.
 • Vikram S Kashyap , Ryan O Lakin  , Patricia Campos, Matthew Allemang , Ann Kim, Timur P Sarac  , Alfred Hausladen  , Jonathan S Stamler. The LargPAD Trial: Phase IIA evaluation of l-arginine infusion in patients with peripheral arterial disease. J Vasc Surg,  2017 Jul;66(1):187-194. doi: 10.1016/j.jvs.2016.12.127
 • Jessica Y Schneider , Sabine Rothmann, Frank Schröder, Jennifer Langen, Thomas Lücke, François Mariotti, Jean François Huneau, Jürgen C Frölich, Dimitrios Tsikas.  Effects of chronic oral L-arginine administration on the L-arginine/NO pathway in patients with peripheral arterial occlusive disease or coronary artery disease: L-Arginine prevents renal loss of nitrite, the major NO reservoir. Amino Acids, 2015 Sep;47(9):1961-74. doi: 10.1007/s00726-015-2031-0.
 • Jozef P.H. Linssen, Gabe M. Kielman, Jan L. Cozijnsen, Walter Pilnik, Comparison of chufa and olive oils, Food Chemistry, Volume 28, Issue 4, 1988, Pages 279-285, ISSN 0308-8146, https://doi.org/10.1016/0308-8146(88)90103-3.
 • Mohammed Z. Allouh,  Haytham M. Daradka y Jamaledin H. Abu Ghaida. Influencia de los tubérculos de Cyperus esculentus (Tiger Nut) en el comportamiento copulador de ratas macho. Medicina alternativa y complementaria de BMC (2015) 15: 331.
 • Mahera N Al-Shaikh ; Tala. AL Abdul Wahab ; Sahar H Abdul Kareem ;Salim R Hamoudi. Efecto protector de los tubérculos de chufa (Cyperus esculentus) sobre la inducción de anomalías en los espermatozoides en ratones tratados con acetato de plomo. International Journal of Drug Development & Research, 2013, 5(2):387-392.
 • Ekeanyanwu Raphael Chukwuma , Njoku Obioma  and Ononogbu Ikpendu Christopher. The Phytochemical Composition and Some Biochemical Effects of Nigerian Tigernut (Cyperus esculentus L.) Tuber. Pakistan Journal of Nutrition 9 (7): 709-715, 2010.
 • Sabiu S, Ajani EO, Sunmonu TO, Ashafa AOT. KINETICS OF MODULATORY ROLE OF Cyperus esculentus L. ON THE SPECIFIC ACTIVITY OF KEY CARBOHYDRATE METABOLIZING ENZYMES. Afr J Tradit Complement Altern Med. 2017;14(4):46-53. Published 2017 Jun 5. doi:10.21010/ajtcam.v14i4.6.
 • Diego Soares Carvalho , Marilia Melo Diniz , André Abour Haidar , Maria de Fátima Cavanal , Eduardo da Silva Alves , Angelo Rafael Carpinelli , Frida Zaladek Gil , Aparecida Emiko Hirata.. L-Arginine supplementation improves insulin sensitivity and beta cell function in the offspring of diabetic rats through AKT and PDX-1 activation. Eur J Pharmacol, 2016 Nov 15;791:780-787.
 • N Prakash , B Ragavan. Phytochemical observation and antibacterial activity of Cyperus esculentus L. Anc Sci Life, 2009 Apr;28(4):16-20.
 • Jackson A Seukep ,   Aimé G Fankam ,  Doriane E Djeussi ,  Igor K Voukeng ,  Simplice B Tankeo ,  Jaurès Ak Noumdem ,  Antoine Hln Kuete ,  Victor Kuete. Antibacterial activities of the methanol extracts of seven Cameroonian dietary plants against bacteria expressing MDR phenotypes. Springerplus, 2013 Jul 31;2:363.
 • Leyva, L. Chufa. 2019. Disponible en:   https://www.tuberculos.org/chufa/

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.