6 κλειδιά για να κλείσετε έναν κύκλο ζωής και να προχωρήσετε

Δεν μπορείτε να βρείτε τρόπο να κλείσετε κύκλους και να προχωρήσετε στη ζωή; Έχουμε ετοιμάσει 6 συμβουλές που μπορείτε να ακολουθήσετε για να σας βοηθήσουμε να σταθείτε ξανά στα πόδια σας.
6 κλειδιά για να κλείσετε έναν κύκλο ζωής και να προχωρήσετε
Elena Sanz

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: ψυχολόγο Elena Sanz.

Έχει γραφτεί από Josberth Johan Benitez Colmenares

Τελευταία ενημέρωση: 30 Δεκεμβρίου, 2022

Όλη μας η ζωή αποτελείται από κύκλους. Ψυχολογικά μιλώντας, οι κύκλοι νοούνται ως διαδικασίες που έχουν αρχή, εξέλιξη και τέλος. Επομένως, η ζωή αποτελείται από πολλές από αυτές τις διαδικασίες. Μας συνοδεύουν και μας κάνουν αυτό που είμαστε. Ωστόσο, μερικές φορές δεν είναι εύκολο να τους αφήσεις πίσω σου. Γι’ αυτό σήμερα θα σας δώσουμε μερικές συμβουλές για το πώς να κλείσετε έναν κύκλο ζωής και να προχωρήσετε.

Αν και σπάνια το παρατηρούμε, είναι απαραίτητο να μάθουμε να κλείνουμε κύκλους. Αν δεν το κάνουμε, θα παραμείνουμε στάσιμοι, δεν θα μπορούμε να σημειώσουμε πρόοδο και συχνά θα μπαίνουμε σε έναν συναισθηματικό πισωγύρισμα που δεν είναι καθόλου ωφέλιμο. Αν βιώνετε κάτι τέτοιο, οι 6 συμβουλές μας για να κλείσετε έναν κύκλο και να προχωρήσετε στη ζωή θα σας φανούν πολύ χρήσιμες.

6 συμβουλές για να κλείσετε έναν κύκλο ζωής και να προχωρήσετε

Σκεφτείτε τον συναισθηματικό κύκλο σαν τρενάκι του λούνα παρκ. Έχει μια ήσυχη αρχή, μετά περνά από πολλά συναισθηματικά φορτισμένα σκαμπανεβάσματα και μετά τελειώνει. Μερικές φορές, το δεύτερο δεν συμβαίνει, οπότε μας μένουν εκείνα τα συναισθηματικά σκαμπανεβάσματα όταν ο κύκλος είναι ήδη στο παρελθόν.

Οποιοδήποτε γεγονός στη ζωή μπορεί να σας φέρει σε αυτό το οροπέδιο: μια σχέση, το να φτάσετε σε μια ορισμένη ηλικία, ο θάνατος ενός κατοικίδιου ζώου, η απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου, μια αλλαγή γενιάς και πολλά άλλα. Εάν δεν μπορείτε να βρείτε έναν τρόπο να κλείσετε τον κύκλο και να προχωρήσετε στη ζωή, οι παρακάτω συμβουλές μπορούν να σας βοηθήσουν.

Πιστεύουμε ότι θα θέλατε να διαβάσετε: Τα οφέλη του να σηκώνετε τα πόδια σας για 20 λεπτά την ημέρα

1. Μάθετε να αφήνεστε

6 κλειδιά για να κλείσετε έναν κύκλο ζωής και να προχωρήσετε
Δεν είναι εύκολο για κανέναν να πει αντίο σε αγαπημένα πρόσωπα. Όταν έρθει η ώρα, είναι σημαντικό να αντιμετωπίζουμε την κατάσταση με ωριμότητα και να ελπίζουμε ότι τα πράγματα θα πάνε καλύτερα.

Το πρώτο βήμα για να κλείσετε έναν κύκλο είναι να μάθετε να αφήνεστε. Στην πραγματικότητα, η διατήρηση ενός κύκλου συμβαίνει συχνά επειδή οι άνθρωποι κάνουν ακριβώς το αντίθετο. Αυτό συμβαίνει συνήθως επειδή πολλοί άνθρωποι έχουν προβλήματα προσκόλλησης και εξάρτησης.

Το να νιώθετε προσκόλληση ή εξάρτηση από κάτι είναι αυτό που σας κάνει να το εκτιμάτε, όταν αυτό γίνεται με μέτρο. Αυτός είναι ο λόγος που αναπτύσσετε μια προσκόλληση στο κατοικίδιο ζώο σας, στη δουλειά σας, στους φίλους, την οικογένεια ή τον σύντροφό σας. Αντίθετα, όταν ασκείται παθολογικά, οδηγεί σε μια επιτακτική και ανθυγιεινή ανάγκη να ικανοποιηθεί το αντικείμενο της προσκόλλησης.

Για να μάθετε να αφήνεστε, πρέπει να δουλέψετε με τα θέματα προσκόλλησης και εξάρτησής σας, καθώς και τα δύο είναι αλυσίδες που σας εμποδίζουν να προχωρήσετε. Το να αφήσετε το παρελθόν στο παρελθόν είναι το κλειδί για να κλείσετε έναν κύκλο ζωής. Αυτό δεν σημαίνει να το ξεχάσετε ή να το αλλάξετε έτσι ώστε να υποβαθμίσετε τη σημασία του. Αντίθετα, συνίσταται στο να καταλάβετε ότι ήταν ένα στάδιο της ζωής σας και ότι τώρα πρέπει να ανοιχτείτε σε άλλον.

2. Διατηρήστε μια αντικειμενική ισορροπία

Όσοι αρνούνται να κλείσουν κύκλους συνήθως δεν διατηρούν μια αντικειμενική ισορροπία. Ως εκ τούτου, αρνούνται να εκτιμήσουν τόσο τις θετικές όσο και τις αρνητικές πλευρές της κατάστασης.

Ας πάρουμε ως παράδειγμα μια σχέση που έφτασε στο τέλος της. Κανονικά, όσοι διστάζουν να δεχτούν ότι αυτός ο κύκλος έχει τελειώσει, υπερεκτιμούν την ποιότητα της σχέσης. Ίσως μάλιστα να την εξιδανικεύουν.

Γι’ αυτό πρέπει να κάνετε μια αντικειμενική αξιολόγηση. Αναλύστε τα καλά πράγματα στη σχέση, τα άσχημα, τι σας έδωσε, τι σας πήρε, πώς νιώσατε και τι θετικά και αρνητικά σήμαινε ότι έφτασε στο τέλος της. Στη διαδικασία, να έχετε κατά νου ότι κανένας κύκλος δεν είναι αιώνιος – ούτε καν η ίδια η ζωή.

Εάν αποφεύγετε αυτή την πραγματικότητα, δεν θα μπορέσετε ποτέ να κλείσετε έναν κύκλο και να προχωρήσετε στη ζωή. Μην φοβάστε να αντιμετωπίσετε το παρελθόν πρόσωπο με πρόσωπο και ψάξτε τι θα σας επιτρέψει να το ξεπεράσετε. Θα δείτε ότι δεν έχει νόημα να κλαίτε για κάτι που σας έκανε χαρούμενο (ή δυστυχισμένο), αλλά είναι καλύτερα να αποδεχτείτε ότι συνέβη και να συνεχίσειτε με το κεφάλι ψηλά.

3. Μάθετε από τα λάθη σας για να προχωρήσετε στη ζωή

Τα παραπάνω βιώματα αναπόφευκτα θα σας οδηγήσουν να μάθετε από τα λάθη σας. Στην πραγματικότητα, η αντικειμενική αναθεώρηση του κύκλου στον οποίο έχετε προσκολληθεί θα σας επιτρέψει να αξιολογήσετε καλύτερα τις ενέργειές σας. Με αυτόν τον τρόπο, θα μπορείτε να ανακαλύψετε ποια πράγματα κάνατε σωστά και ποια πράγματα λάθος.

Δεν είναι κακό να κάνετε λάθη. Αυτό είναι η ζωή! Όσο μαθαίνετε από τα λάθη σας, τα ίδια τα λάθη θα είναι οι δάσκαλοί σας.

Ας αναφέρουμε ένα άλλο παράδειγμα: την απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου. Θα χρειαστεί χρόνος για να αποδεχτείτε ότι αυτό το άτομο δεν θα είναι πλέον μαζί σας και στη διαδικασία θα βιώσετε έντονα συναισθήματα. Ωστόσο, θα έρθει ένα σημείο που θα πρέπει να κάνετε τα πρώτα βήματα για να αφομοιώσετε αυτό το γεγονός.

Μερικές φορές δεν το κάνουμε αυτό επειδή πιστεύουμε ότι έχουμε κάποιου είδους χρέος. Για παράδειγμα, πιστεύουμε ότι δεν αφιερώσαμε αρκετό χρόνο μαζί τους, ήμασταν απρόσεκτοι κάποια στιγμή ή είπαμε πράγματα που μετανιώνουμε. Μάθετε από αυτό και βεβαιωθείτε ότι δεν θα συμβεί ξανά με κάποιον άλλο.

4. Θυμηθείτε όλα όσα δώσατε από τον εαυτό σας για να κλείσετε έναν κύκλο

Ακριβώς όπως θα ανακαλύψετε λάθος συμπεριφορές όταν περνάτε έναν κύκλο, θα συναντήσετε επίσης στιγμές που θα σας κάνουν περήφανους για τον εαυτό σας και τα επιτεύγματά σας.

Αυτές είναι οι αναμνήσεις που θα σας επιτρέψουν να ξεπεράσετε τις δυσκολίες. Πράγματι, το να ανακαλύψετε ότι σε κάποιες στιγμές δώσατε τα πάντα θα σας κάνει να αξιολογήσετε την κατάσταση από διαφορετική οπτική γωνία.

Δεν είναι ασυνήθιστο να υποτιμάτε τις ενέργειές σας σε μια κατάσταση. Για να αναφέρετε ξανά το παράδειγμα μιας σχέσης, μπορεί να πιστεύετε ότι τελείωσε επειδή το μόνο που φέρατε σε αυτήν ήταν κακά πράγματα. Όλα έχουν τα πάνω και τα κάτω τους, και το καλό είναι ότι αυτός ο προβληματισμός θα σας βοηθήσει επίσης να μάθετε πολύτιμα μαθήματα.

5. Κοιτάξτε μπροστά για να κλείσετε έναν κύκλο

Στα προηγούμενα βήματα, σας μάθαμε να αφήνετε το παρελθόν στο παρελθόν, να έχετε μια αντικειμενική ισορροπία, να μαθαίνετε από τα λάθη σας και να θυμάστε τις καλές στιγμές.

Μόλις το κάνετε αυτό, το επόμενο βήμα είναι να κοιτάξετε μπροστά και να θέσετε έναν νέο στόχο. Εξάλλου, η ζωή δεν θα σταματήσει και δεν θα σας περιμένει.

Αυτό είναι κάτι που πρέπει να κάνετε σε εύθετο χρόνο. Ωστόσο, όσο πιο γρήγορα το κάνετε, τόσο το καλύτερο. Μπορεί να χάνετε μεγάλες ευκαιρίες κρατώντας έναν κύκλο που έχει ήδη τελειώσει και κάνοντας γκάφες χωρίς καν να το καταλάβετε. Θέστε έναν νέο στόχο και προχωρήστε με νέα έργα και συμπεριφορές ζωής.

6. Μην αφήνετε το παρελθόν να σας επηρεάσει για να προχωρήσετε

Μερικές φορές, οι αναμνήσεις και οι συνήθειες από τον προηγούμενο κύκλο εξακολουθούν να εισβάλλουν στο τώρα. Αυτό είναι φυσιολογικό, αφού είμαστε συναισθηματικά όντα και πλάσματα της συνήθειας.

Ωστόσο, δεν πρέπει ποτέ να αφήσετε αυτές τις αναμνήσεις και τις συνήθειες να ρυθμίσουν το παρόν σας. Μπορούν να σας εμποδίσουν να το απολαύσετε και να προκαλέσουν απογοήτευση και αποτυχία με τον έναν ή τον άλλον τρόπο.

Η εφαρμογή καθενός από αυτά τα βήματα απαιτεί χρόνο, καθώς και τεράστια δέσμευση και προθυμία. Ωστόσο, αν δεν αποφασίσετε ποτέ να ξεκινήσετε, δεν θα μπορέσετε να ολοκληρώσετε αυτό το επεισόδιο της ζωής. Πιστέψτε μας: το πρώτο βήμα θα είναι το πιο δύσκολο από όλα. Ωστόσο, τα οφέλη από το κλείσιμο των κύκλων αξίζουν κάθε προσπάθεια που κάνετε!


Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.