Πώς να κάνετε ένα κλύσμα στο σπίτι και οι κίνδυνοι

Μάθετε πώς να κάνετε κλύσμα στο σπίτι εύκολα και με ασφάλεια. Μάθετε όλα τα οφέλη και τους κινδύνους που μπορεί να έχει για την υγεία σας.
Πώς να κάνετε ένα κλύσμα στο σπίτι και οι κίνδυνοι
Leidy Mora Molina

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: νοσοκόμα Leidy Mora Molina.

Έχει γραφτεί από Pablo Andrés Rojas Ramírez

Τελευταία ενημέρωση: 08 Μαρτίου, 2023

Για διάφορους λόγους, ορισμένοι άνθρωποι πρέπει να κάνουν κλύσμα στο σπίτι ή πρωκτική πλύση για να καθαρίσουν το ορθό από τα κόπρανα. Αυτό αποτελεί μέρος της προετοιμασίας για ορισμένες ιατρικές διαδικασίες, ως μέθοδος για την ανακούφιση από τη δυσκοιλιότητα ή ως βήμα καθαρισμού πριν από το πρωκτικό σεξ.

Σε γενικές γραμμές, πρόκειται για μια κοινή και επαναλαμβανόμενη πρακτική, η οποία όμως εξακολουθεί να συζητείται ελάχιστα, επειδή αποτελεί ταμπού. Διαβάστε παρακάτω και μάθετε όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το πώς να κάνετε κλύσμα στο σπίτι.

Τι είναι το κλύσμα;

Γνωστό και ως πρωκτική πλύση ή καθαρισμός του παχέος εντέρου, το κλύσμα είναι μια διαδικασία κατά την οποία μεγάλες ποσότητες νερού υπό πίεση εισέρχονται στον πρωκτό μέσω ενός σωλήνα ή βολβού. Στη συνέχεια, το υγρό βγαίνει έξω, μαζί με τα κόπρανα, μέχρι να βγει καθαρό. Σε αυτό το σημείο, το ορθό, το παχύ έντερο και μέρος του λεπτού εντέρου καθαρίζουν.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το Mayo Clinic, υπάρχουν εκείνοι που υποστηρίζουν ότι η χρήση κλύσματος μπορεί να βοηθήσει στην αποτοξίνωση του σώματος, στην αύξηση της ενέργειας και στη βελτίωση του ανοσοποιητικού συστήματος. Ωστόσο, δεν υπάρχουν ιατρικά στοιχεία που να υποστηρίζουν αυτά τα οφέλη.

Τα κλύσματα μπορεί να είναι μια καλή μέθοδος για την καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας, καθώς βοηθούν στην ανακούφιση από τη δυσφορία και διευκολύνουν την πτώση των κοπράνων. Είναι μια συνιστώμενη διαδικασία για άτομα με χρόνια δυσκοιλιότητα, αν και δεν πρέπει να επαναλαμβάνεται πολύ συχνά, καθώς το σώμα μπορεί να συνηθίσει σε αυτό και ο φυσιολογικός περισταλτισμός μπορεί να επιβραδυνθεί.

Μάθετε περισσότερα σχετικά με το πώς να αντιμετωπίσετε το πρήξιμο στην κοιλιά

Τύποι κλύσματος

Τα κλύσματα μπορούν να ταξινομηθούν σε δύο κύριες κατηγορίες, ανάλογα με τον σκοπό τους. Ορισμένα είναι για οικιακή χρήση, ενώ άλλα είναι αποκλειστικά για επαγγελματική χρήση.

Όλα εξαρτώνται από το τι και πώς θα τα χρησιμοποιήσετε. Μάθετε να τα διακρίνετε με απλό τρόπο και να γνωρίζετε για ποια κατάσταση ενδείκνυται η χρήση του καθενός από αυτά.

Constipación que será tratada con enema casero.
Τα κλύσματα μπορούν να ανακουφίσουν τη δυσκοιλιότητα, αλλά θα πρέπει πάντα να αναζητούνται τα αίτια στη συνέχεια, προκειμένου να καθοριστεί η κατάλληλη θεραπεία.

1. Κλύσματα καθαρισμού

Ονομάζονται επίσης εκκενωτικά κλύσματα και είναι ο πιο συχνός και συνηθισμένος τύπος κλύσματος πρωκτού. Είναι ένα κλύσμα που μπορεί να γίνει χωρίς προβλήματα στο σπίτι.

Χορηγούνται προκειμένου να καθαριστεί το παχύ έντερο, το ορθό και μέρος του εντέρου από τα περιττώματα που μπορεί να βρίσκονται εκεί. Σε αυτού του είδους τα κλύσματα χρησιμοποιούνται συνήθως καθαρό νερό ή αλατούχα διαλύματα.

Τα κλύσματα καθαρισμού συνιστώνται σε περιπτώσεις δυσκοιλιότητας, για τη λήψη δειγμάτων κοπράνων, πριν από ακτινολογική εξέταση του ορθού ή ως μέθοδος προετοιμασίας για την πρωκτική επαφή. Γενικά, το υγρό παραμένει μέσα για 2 έως 3 λεπτά πριν βγει εντελώς και επαναλαμβάνετε τη διαδικασία μέχρι το νερό να βγει καθαρό και διαυγές.

2. Κλύσματα κατακράτησης

Η διαφορά μεταξύ του καθαριστικού κλύσματος και του κλύσματος κατακράτησης είναι ότι στο πρώτο, ο ασθενής εκκενώνει το νερό σχεδόν αμέσως, ενώ στο δεύτερο το υγρό πρέπει να συγκρατηθεί για χρονικό διάστημα μικρότερο των 30 λεπτών. Σε αυτόν τον τύπο κλύσματος, τα φάρμακα χορηγούνται συνήθως στο ορθό αναμεμειγμένα με το νερό, όταν δεν μπορούν να χορηγηθούν από το στόμα.

Εκτός από τα φάρμακα, εισάγονται και διατροφικές ουσίες. Έτσι, και στις δύο περιπτώσεις, εκτελείτε το κλύσμα κατακράτησης επαγγελματικά για να είστε βέβαιοι ότι οι δόσεις είναι σωστές.

Πριν από την εκτέλεση του κλύσματος κατακράτησης, πρέπει να γίνει ένα καθαριστικό κλύσμα. Αυτό γίνεται για να φτάσουν γρήγορα τα φάρμακα που χορηγούνται στην κυκλοφορία του αίματος.

Πώς να κάνετε σωστά κλύσμα στο σπίτι;

Κάθε άτομο μπορεί να έχει τον δικό του ιδιαίτερο τρόπο εκτέλεσης. Από το όργανο που θα χρησιμοποιήσετε για το κλύσμα μέχρι τη στάση που είναι πιο άνετη για εσάς.

Ακολουθούν ορισμένες γενικές συστάσεις για να κάνετε κλύσμα στο σπίτι, εύκολα και με ασφάλεια, για πρώτη φορά:

 1. Επιλέξτε το εργαλείο: να έχετε στη διάθεσή σας το κλύσμα του φαρμακείου ή τον πρωκτικό βολβό με τον οποίο θα κάνετε τον καθαρισμό. Θα πρέπει να το έχετε απολυμάνει.
 2. Γεμίστε το με ζεστό νερό: Θυμηθείτε να προσέξετε τη θερμοκρασία. Δεν θέλετε να δημιουργήσετε μια απότομη ή δυσάρεστη αλλαγή μόλις το υγρό εισέλθει στο σώμα.
 3. Λιπάνετε το πλαστικό άκρο: Με τη βοήθεια βαζελίνης ή λιπαντικού, λιπάνετε το άκρο του εργαλείου με το οποίο θα εκτελέσετε το κλύσμα για να διευκολύνετε την είσοδό του.
 4. Πάρτε μια άνετη θέση: μερικές από τις πιο συνιστώμενες θέσεις είναι να ξαπλώνετε στο πλάι με τα πόδια σας λυγισμένα, να ξαπλώνετε ανάσκελα με τα πόδια σας προς το στήθος σας ή να κάθεστε οκλαδόν.
 5. Εισάγετε απαλά το άκρο: Εισάγετε απαλά το άκρο του κλύσματος ή του βολβού στον πρωκτό, προσέχοντας πολύ να μην κάνετε επιθετικές κινήσεις.
 6. Ανοίξτε ή πιέστε το εργαλείο: αν πρόκειται για κλύσμα φαρμακείου, κρεμάστε το 90 εκατοστά πάνω από το δάπεδο, γυρίστε στο πλάι ή με το πρόσωπο προς τα πάνω και ανοίξτε τη βρύση για να εισέλθει το νερό. Αν χρησιμοποιείτε βολβό, το πιο άνετο είναι να σκύψετε και να το πιέσετε απαλά.
 7. Περιμένετε μερικά λεπτά: μείνετε στην επιλεγμένη θέση και προσπαθήστε να κρατήσετε το νερό. Περιμένετε μέχρι να νιώσετε ότι θέλετε να εκκενώσετε.
 8. Επαναλάβετε την έκπλυση: επαναλάβετε το κλύσμα 3 έως 4 φορές μέχρι το νερό να βγει καθαρό και διαυγές. Θυμηθείτε να μην εισάγετε περισσότερα από 250 ml νερού ανά κλύσμα.
Pera para enema en casa.
Τα κλύσματα για το σπίτι είναι σχεδόν πάντα διαθέσιμα σε τυποποιημένο μέγεθος.

Κίνδυνοι και προφυλάξεις για το κλύσμα στο σπίτι

Τα κλύσματα είναι μια χρήσιμη διαδικασία και μπορείτε να τα κάνετε στην άνεση του σπιτιού σας. Όμως, μην το παρακάνετε. Η υπερβολική χρήση μπορεί να έχει επιπτώσεις στην υγεία που καταλήγουν να βλάπτουν την εντερική χλωρίδα.

Ακολουθούν ορισμένες προφυλάξεις για να αξιοποιήσετε στο έπακρο τα κλύσματα και να μην διατρέχετε περιττούς κινδύνους:

 • Αποφύγετε τα κλύσματα με καφέ ή σαπουνόνερο- ερεθίζουν το έντερο και μπορεί να προκαλέσουν κοιλιακό πόνο και δυσφορία.
 • Δεν είναι κατάλληλα για καταστάσεις όπου είναι επικίνδυνη η αύξηση του εντερικού περισταλτισμού ή των φυσικών κινήσεων του εντέρου, στη σκωληκοειδίτιδα ή στη διάτρηση του εντέρου, για παράδειγμα.
 • Μπορεί να είναι επιβλαβή σε ασθενείς με υδροηλεκτρολυτική ανισορροπία. Για παράδειγμα, εάν υπάρχει νεφρική ανεπάρκεια.
 • Σε ορισμένους ανθρώπους, ένα κακώς εκτελεσμένο κλύσμα μπορεί να προκαλέσει ναυτία, κοιλιακό άλγος, πρωκτίτιδα ή πρωκτικό κνησμό.

Το κλύσμα στο σπίτι είναι μια σοβαρή εργασία

Αφού γνωρίζετε τα οφέλη και τις προφυλάξεις των κλύσματος, να είστε προσεκτικοί κατά την εκτέλεσή του για να μειώσετε τον κίνδυνο. Να θυμάστε να τα χρησιμοποιείτε μόνο όταν είναι απαραίτητο.

Αν το κύριο πρόβλημα είναι η δυσκοιλιότητα, αναζητήστε πρώτα φυσικές εναλλακτικές λύσεις και μετά σκεφτείτε να κάνετε κλύσμα αν χρειαστεί. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας εάν η δυσκοιλιότητα διαρκεί περισσότερο από μία εβδομάδα.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.