11 σημαντικά μέτρα υγιεινής για το πρωκτικό σεξ

Όσοι επιθυμούν να το εφαρμόσουν θα πρέπει να γνωρίζουν τα σημαντικά μέτρα υγιεινής στο πρωκτικό σεξ, ώστε και να το απολαύσουν πλήρως και, ταυτόχρονα, να προλάβουν τυχόν ενοχλήσεις και προβλήματα υγείας.
Isbelia Esther Farías López

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από απόφοιτο φιλοσοφικής Isbelia Esther Farías López.

Τελευταία ενημέρωση: 15 Νοεμβρίου, 2023

Όσοι επιθυμούν να το εφαρμόσουν θα πρέπει να γνωρίζουν τα σημαντικά μέτρα υγιεινής στο πρωκτικό σεξ, ώστε και να το απολαύσουν πλήρως και, ταυτόχρονα, να προλάβουν τυχόν ενοχλήσεις και προβλήματα υγείας.

Η εφαρμογή των προφυλάξεων και των μέτρων υγιεινής δεν θα μειώσει τον αισθησιασμό ούτε θα επηρεάσει την απόδοσή σας. Στην πραγματικότητα, αυτά τα μέτρα ασφαλείας το μόνο που κάνουν είναι να βοηθούν το σεξ να κυλήσει όσο το δυνατόν πιο ομαλά και, ως εκ τούτου, μπορεί να είναι το ίδιο ικανοποιητικό όσο και αξέχαστο. Ας μάθουμε περισσότερα.

Τι είναι το πρωκτικό σεξ;

Όπως υποδηλώνει και το όνομα, το πρωκτικό σεξ είναι το σεξ που περιλαμβάνει επαφή με το ορθό ή τον πρωκτό. Η επαφή αυτή μπορεί να γίνει με ένα δάχτυλο, το πέος, ένα ερωτικό παιχνίδι ή ακόμη και με το στόμα.

Πρόκειται για έναν σχετικά συνηθισμένο τρόπο, αν και δεν αρέσει σε όλους. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας που διεξήχθη σε φοιτητές πανεπιστημίου, το 37,9% των ατόμων που συμμετείχαν στην έρευνα κάνουν πρωκτικό σεξ.

Από την άλλη πλευρά, μελέτες δείχνουν ότι το πρωκτικό σεξ έχει γίνει επίσης μια πιο συνηθισμένη πρακτική μεταξύ των ετεροφυλόφιλων ζευγαριών, αν και εξακολουθούν να υπάρχουν κάποια ταμπού σχετικά με αυτό.

Μέτρα υγιεινής για το πρωκτικό σεξ

Λαμβάνοντας τα απαραίτητα μέτρα για την αποφυγή του πόνου, την εξασφάλιση ομαλής και χαλαρής διείσδυσης και την αποφυγή ασθενειών, το πρωκτικό σεξ μπορεί να είναι ευχάριστο και για τα δύο μέρη.

1. Πλύνετε καλά τον πρωκτό

A woman showering
Το καλό πλύσιμο πριν από το πρωκτικό σεξ είναι ένα πολύ σημαντικό μέτρο υγιεινής.

Ανεξάρτητα από το είδος της πρωκτικής δραστηριότητας που εκτελείται, είναι σημαντικό να αφιερώνετε χρόνο για την υγιεινή. Αυτό θα αποτρέψει ατυχήματα ή μολύνσεις μετά το σεξ.

Είναι σημαντικό να χρησιμοποιείτε σαπούνι και νερό για να πλύνετε το εξωτερικό μέρος του πρωκτού. Ορισμένοι ειδικοί συνιστούν επίσης τη χρήση κλύσματος για τον κατάλληλο καθαρισμό του ορθού. Θα μπορούσατε επίσης να προσπαθήσετε να αφοδεύσετε πριν από το σεξ ή να κάνετε κλύσμα.

Πώς να κάνετε κλύσμα πλύσης

  • Εισάγεται ένας όγκος υγρού για να διασταλεί το παχύ έντερο και να αποβληθούν τα κόπρανα που έχουν κατακρατηθεί.
  • Αυτό είναι το πιο συχνά χρησιμοποιούμενο κλύσμα και μπορεί να εφαρμοστεί από το ίδιο το άτομο. Μπορείτε να αγοράσετε ένα σετ κλύσματος στο φαρμακείο.

2. Πλύνετε καλά τα χέρια σας

Τα χέρια σας πρέπει να πλένονται συχνά. Είναι το μέσο μεταφοράς βακτηρίων και μικροβίων από οτιδήποτε αγγίζετε. Στην πραγματικότητα, προκειμένου να κάνετε πρωκτικό σεξ, συνιστάται να απολυμαίνονται σωστά τα χέρια σας. Ως εκ τούτου, μπορεί να είναι μια ενδιαφέρουσα επιλογή να προμηθευτείτε ένα απολυμαντικό τζελ για να καθαρίζετε τα χέρια σας τόσο πριν όσο και μετά τη σεξουαλική επαφή.

3. Απολυμάνετε τα ερωτικά σας παιχνίδια

Για τους ίδιους λόγους που αναφέρθηκαν παραπάνω, αν πρόκειται να χρησιμοποιήσετε ερωτικά παιχνίδια (όπως δονητές) για να τα εισάγετε στον πρωκτό, καλό είναι να είναι καθαρά.

4. Χρησιμοποιήστε λιπαντικό

it's important to wear a condom and lubricate for anal sex.
Είναι πολύ σημαντικό να φοράτε προφυλακτικό και να λιπαίνετε την περιοχή.

Σε αντίθεση με τον κόλπο, ο πρωκτός δεν λιπαίνεται μόνος του. Ως εκ τούτου, η χρήση λιπαντικού είναι απαραίτητη για να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος πόνου ή σχισίματος κατά τη διείσδυση. Είναι επίσης σημαντικό το λιπαντικό αυτό να είναι με βάση το νερό.

5. Φοράτε προφυλακτικό

Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι ο πρωκτός είναι μια περιοχή εξίσου ή και περισσότερο ευαίσθητη από τον κόλπο. Και δεδομένου ότι δεν λιπαίνεται εξίσου, υπάρχει η τάση να δημιουργούνται μικρές σχισμές και πληγές στον πρωκτό, οι οποίες θα μπορούσαν να ευνοήσουν τη μετάδοση σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων, όπως ο HPV, μεταξύ άλλων.

Για τέτοιους σκοπούς, είναι σημαντικό να φοράτε ένα λιπαρό προφυλακτικό, το οποίο συμβάλλει στην εκπλήρωση και των δύο λειτουργιών: προστασία και λίπανση. Αυτό συνιστάται ιδιαίτερα εάν πρόκειται να είστε με κάποιον που δεν είναι ο τακτικός σας σύντροφος.

6. Να είστε πολύ προσεκτικοί με το πρωκτικό σεξ

Είναι σημαντικό το άτομο που αποφασίζει να ξεκινήσει την πρωκτική επαφή να γνωρίζει καλά το σώμα του και να γνωρίζει τα προειδοποιητικά σημάδια. Ο πόνος υποδεικνύει ότι πρέπει να κάνετε πίσω και να περιμένετε να προσαρμοστεί ο πρωκτός στη νέα πρακτική.

Δεν πρέπει ποτέ να υπομένετε τον πόνο: το σεξ είναι για να απολαμβάνετε και όχι για να υποφέρετε. Άλλωστε, ο πόνος προειδοποιεί ότι μπορεί να προκληθεί σχίσιμο ή ρωγμή στον πρωκτό .

Συνιστώνται προκαταρκτικά παιχνίδια όπως πρωκτικό δάχτυλο, μασάζ, φιλιά και χάδια στα πιο ευαίσθητα σημεία του ατόμου, ώστε να μπορεί να χαλαρώσει και να απολαύσει.

Αυτό είναι απόλυτα λογικό αν το σκεφτείτε για λίγο. Αν το άτομο είναι χαλαρό, η μυϊκή μάζα γύρω από τον πρωκτό θα επιτρέψει πιο εύκολα τη διείσδυση.

7. Μην κάνετε κολπικό σεξ μετά το πρωκτικό σεξ

Στην περίπτωση ετεροφυλόφιλων συντρόφων, μην έχετε κολπική επαφή αμέσως μετά από πρωκτικό σεξ για να αποφύγετε τη μεταφορά βακτηρίων από το ένα μέσο στο άλλο, όπως σημειώνεται σε άρθρο με τίτλο Εισαγωγή στις κολπικές λοιμώξεις.

Πρώτα, το πέος πρέπει να πλυθεί καλά με νερό και σαπούνι. Στη συνέχεια, φυσικά, θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί διαφορετικό προφυλακτικό. Εάν το κολπικό σεξ ασκείται μετά από πρωκτικό σεξ χωρίς προφυλάξεις, μπορεί να προκληθούν σοβαρές λοιμώξεις .

8. Αποφύγετε επίσης τον συνδυασμό στοματικού και πρωκτικού σεξ

Ο πρωκτός είναι ένα από τα μέρη του σώματος με τα περισσότερα βακτήρια. Ως εκ τούτου, δεν συνιστάται να κάνετε στοματικό σεξ (πεολειχία) μετά από πρωκτικό σεξ. Θα ήταν προτιμότερο να το κάνετε πριν, και με αυτό, θα υπάρχει ακόμη και λίγο περισσότερη λίπανση.

9. Anilingus

Η σεξουαλική πρακτική του anilingus (“στοματικό-πρωκτικό σεξ”) περιλαμβάνει την επαφή μεταξύ του στόματος και του πρωκτού.

Σε αυτή την περίπτωση, είναι απαραίτητο να φοράτε ένα πλαστικό προστατευτικό στόματος από λατέξ για να δημιουργήσετε ένα φράγμα μεταξύ του στόματος και του πρωκτού, προστατεύοντας έτσι και τα δύο από ασθένειες. Από την άποψη αυτή, ορισμένες μελέτες έχουν αναφέρει περιπτώσεις μόλυνσης από στρεπτόκοκκο.

Αυτή η πρακτική δεν συνιστάται ιδιαίτερα, δεδομένων των κινδύνων της επαφής πρωκτού-στοματος. Ωστόσο, υπάρχουν ειδικά προφυλακτικά και ειδικά προστατευτικά για το σκοπό αυτό. Αν αποφασίσετε να το κάνετε, καλό είναι να συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία γιατρό για να γνωρίζετε όλα τα μέτρα προστασίας.

10. Προσοχή στις αιμορροΐδες

hemorrhoid's after anal sex
Σε περίπτωση που έχετε εξωτερικές αιμορροΐδες, μικρά κοψίματα, σχισμές στο ορθό ή οποιαδήποτε άλλη πρωκτική ασθένεια ή πάθηση, θα πρέπει να αποφεύγετε το πρωκτικό σεξ.

Μερικοί άνθρωποι έχουν εσωτερικές αιμορροΐδες και δεν το γνωρίζουν καν. Αυτές ονομάζονται αιμορροΐδες 1ου βαθμού ή εσωτερικές αιμορροΐδες. Το Αμερικανικό Κολέγιο Γαστρεντερολογίας σημειώνει ότι το πιο συνηθισμένο σύμπτωμά τους είναι το έντονο κόκκινο αίμα στο χαρτί τουαλέτας.

Κατά τη διάρκεια του πρωκτικού σεξ, το πέος μπορεί να τρίψει ή να χτυπήσει αυτές τις εσωτερικές αιμορροΐδες. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε ερεθισμό και να προκαλέσει αιμορραγία και πόνο.

Σε περίπτωση που έχετε εξωτερικές αιμορροΐδες, μικρά κοψίματα, σχισμές στο ορθό ή οποιαδήποτε άλλη πρωκτική ασθένεια ή πάθηση, θα πρέπει να αποφεύγετε το πρωκτικό σεξ. Είναι πάντα καλύτερο να περιμένετε μέχρι να αναρρώσετε.

11. Μια σημείωση σχετικά με την αποτρίχωση ή τη λεύκανση

Μερικοί άνθρωποι εκφράζουν την άποψη ότι το σεξ με αποτριχωμένο πρωκτό είναι πολύ πιο ευχάριστο και απολαυστικό. Ωστόσο, αυτό αντιστοιχεί στο γούστο του καθενός.

Οι περισσότερες γυναίκες αποτριχώνουν πολλές περιοχές του σώματος, συμπεριλαμβανομένης της πρωκτικής περιοχής. Αυτό είναι θέμα αισθητικής, είτε αποφασίσει κανείς να κάνει πρωκτικό σεξ με ή όχι.

Γιατί να λάβει μέτρα υγιεινής για το πρωκτικό σεξ;

Όπως είδατε, υπάρχουν αρκετοί κίνδυνοι που μπορεί να διατρέξει κανείς όταν κάνει πρωκτικό σεξ, από την πιθανότητα να κολλήσει κάποιο ΣΜΝ (σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα) μέχρι να υποστεί κάποιες μολύνσεις.

Είναι επίσης πιθανό το άτομο να έχει ήδη κάποια ασθένεια, κάτι που είναι σχετικά συχνό. Αναφέρθηκε η περίπτωση των αιμορροΐδων. Ωστόσο, επιπλέον, μπορεί να υπάρχει πρόπτωση, κνησμός, αποστήματα, πιλονοειδής νόσος και σύνδρομο του ανιόντος μυός, μεταξύ άλλων. Σε αυτές τις περιπτώσεις, τα μέτρα φροντίδας και υγιεινής πρέπει να είναι ακόμη μεγαλύτερα.

Φυσικά, όλα αυτά δεν σημαίνουν ότι πρέπει να σταματήσετε να κάνετε πρωκτικό σεξ. Για όσους το θέλουν και το απολαμβάνουν, μπορεί να αποτελέσει μια ακόμη πηγή ευχαρίστησης. Απλώς πρέπει να λαμβάνετε τα αντίστοιχα μέτρα υγιεινής πριν και κατά τη διάρκεια του πρωκτικού σεξ.

Έχετε ερωτήσεις σχετικά με το πρωκτικό σεξ;

Αν και στη σημερινή κοινωνία το πρωκτικό σεξ εξακολουθεί να αποτελεί θέμα ταμπού, υπάρχουν επαγγελματίες γιατροί στον τομέα της σεξουαλικότητας που μπορούν να παρέχουν ακριβείς πληροφορίες σχετικά με αυτό.

Για τον λόγο αυτό, αν θέλετε να ξεκινήσετε αυτή την πρακτική, είναι καλύτερο να συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία που γνωρίζει όλες τις πτυχές του θέματος και μπορεί να σας δώσει τις καλύτερες οδηγίες υγιεινής για το πρωκτικό σεξ. Όλα τα υπόλοιπα εξαρτώνται από εσάς.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.