Κόλπα για να διατηρήσετε τα αβοκάντο φρέσκα

28 Οκτωβρίου 2017
Υπάρχουν εύκολοι και απλοί τρόποι να διατηρείτε τα αβοκάντο σας. Δεν χρειάζεστε πολλά πράγματα ή πολλά χρήματα για να τα διατηρήσετε για έξι μήνες.

Πως θα διατηρήσετε τα αβοκάντο φρέσκα; Το αβοκάντο είναι μια τροφή με πάρα πολλές χρήσεις. Οι άνθρωποι απολαμβάνουν τα αβοκάντο σε συνταγές, σκέτα ή σε μορφή πουρέ. Τα αβοκάντο χρησιμοποιούνται επίσης σε καλλυντικές μάσκες προσώπου και για διάφορες φυσικές θεραπείες.

Το μόνο τους μειονέκτημα, το οποίο έχετε σίγουρα προσέξει, είναι ότι τα αβοκάντο τείνουν να μαυρίζουν πολύ γρήγορα. Χάνουν τη φρέσκια όψη τους και παίρνουν ένα σκούρο χρώμα που δεν τα κάνει ελκυστικά για μεταγενέστερη κατανάλωση.

Οι περισσότεροι άνθρωποι ξέρουν ότι, για να αξιοποιήσουν στο μέγιστο τις ωφέλειες του αβοκάντο, πρέπει να το καταναλώνουν ολόκληρο όσο το δυνατόν πιο σύντομα. Περισσότερα στοιχεία για τις ιδιότητες του αβοκάντο μπορείτε να διαβάσετε στο σχετικό άρθρο των Cowan, A. K., & Wolstenholme, B. N.

Παρακάτω σας παρουσιάζουμε μερικές συμβουλές για να διατηρήσετε τα αβοκάντο σας για περισσότερο καιρό.

Για να διατηρήσετε τα αβοκάντο ολόκληρα

Κόλπα για να διατηρήσετε τα αβοκάντο φρέσκα

Αφού αγοράσετε τα αβοκάντο, φυλάξτε τα μέσα σε μια χαρτοσακούλα ή σε μια εφημερίδα. Αν και μπορείτε να παραλείψετε αυτό το βήμα, βοηθάει το φρούτο να ωριμάσει πιο γρήγορα.

Χωρίς τη χαρτοσακούλα, το αβοκάντο μπορεί να κάνει μέχρι και εφτά μέρες να ωριμάσει, κάτι που δεν αποτελεί πρόβλημα αν το αγοράσατε για να το φάτε εφτά μέρες αργότερα.

Σε περίπτωση που θέλετε να το κάνετε να ωριμάσει πιο γρήγορα, βάλτε ένα μήλο ή μια μπανάνα μέσα στη χαρτοσακούλα και αφήστε το στην άκρη σε θερμοκρασία δωματίου.

Για να παραμείνουν τα αβοκάντο πράσινα, τοποθετήστε τα μακριά από το ηλιακό φως και μην τα βάζετε στο ψυγείο. Η επιβράδυνση της διαδικασίας ωρίμασης μπορεί να κάνει τα αβοκάντο να υπερωριμάσουν και να αρχίσουν να σαπίζουν.

  • Ελέγχετε καθημερινά τα αβοκάντο.
  • Πιέστε τα απαλά για να δείτε πόσο ώριμα είναι. Αν το αβοκάντο είναι ώριμο, η φλούδα δημιουργεί ένα μικρό βαθούλωμα όταν την πιέζετε απαλά.
  • Μπορείτε να διατηρήσετε τα αβοκάντο σε θερμοκρασία δωματίου για μία εβδομάδα, αν είναι ακόμα πράσινα.

 

Διαβάστε επίσης το άρθρο: 13 λόγοι για να τρώτε περισσότερα αβοκάντο.

 

Για να διατηρήσετε τα κομμένα αβοκάντο

Με τη βοήθεια ενός πινέλου καλύψτε τα δύο μισά του αβοκάντο με χυμό λεμονιού ή γλυκολέμονου που θα εφαρμόσετε πάνω στην κομμένη επιφάνεια του φρούτου. Αυτό θα επιβραδύνει τη διαδικασία οξείδωσης.

Αν δεν έχετε χυμό λεμονιού ή γλυκολέμονου, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε χυμό πορτοκαλιού, ξύδι ή τοματοχυμό. Στη συνέχεια βάλτε μαζί τα δύο μισά. Η ιδέα είναι να περιορίσετε όσο το δυνατόν περισσότερο την έκθεσή τους στον αέρα.

Έπειτα τυλίξτε το αβοκάντο με σελοφάν (μεμβράνη για τρόφιμα). Μπορείτε επίσης να το βάλετε σε ένα καθαρό δοχείο, σε μια σφραγισμένη πλαστική σακούλα ή σε μια σακούλα κενού αέρος. Ο στόχος είναι να αποφευχθεί η επαφή του φρούτου με τον αέρα.

Βάλτε το αβοκάντο στο ψυγείο για μερικές μέρες μέχρι να ωριμάσει.

Για να διατηρήσετε τα ολόκληρα ώριμα αβοκάντο

Βάλτε τα αβοκάντο σε μια πλαστική σακούλα, βγάλτε όσον αέρα μπορείτε από αυτή και κλείστε τη. Βάλτε τα αβοκάντο στο ψυγείο για να μειώσετε την ταχύτητα ωρίμασης.

Η φύλαξή τους στο ψυγείο θα τους επιτρέψει να διατηρηθούν πολύ περισσότερο από ό,τι αν τα αφήσετε έξω από αυτό. Επίσης έτσι θα αποτραπεί το σάπισμά τους.

Αν τα αβοκάντο μαλακώσουν πολύ ή αν αποκτήσουν μόνιμα βαθουλώματα, δεν είναι κατάλληλα για κατανάλωση.

Για να διατηρήσετε τα αβοκάντο χωρίς το κουκούτσι

Για να διατηρήσετε τα αβοκάντο ολόκληρα

Αν τα αβοκάντο σας δεν έχουν πια κουκούτσι, θα πρέπει να βάλετε χυμό λεμονιού στις κομμένες πλευρές. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε τον χυμό οποιουδήποτε εσπεριδοειδούς ή ελαιόλαδο.

Αν και το ελαιόλαδο στην πραγματικότητα δεν μειώνει τη οξείδωση, κρατάει τον αέρα μακριά από το φρούτο.

  • Τυλίξτε το αβοκάντο με μια μεμβράνη τροφίμων ή μια πλαστική σακούλα.
  • Αν χρησιμοποιήσετε ελαιόλαδο αντί για τον χυμό κάποιου εσπεριδοειδούς, είναι καλύτερα να τυλίξετε το αβοκάντο με μεμβράνη τροφίμων, καθώς ο συνδυασμός θα σφραγίσει ακόμα πιο αποτελεσματικά το φρούτο.
  • Τέλος, βάλτε το αβοκάντο στο ψυγείο.

Για να φυλάξετε τα κομμένα ώριμα αβοκάντο με το κουκούτσι

Αφήστε το κουκούτσι του αβοκάντο στο κομμάτι που δεν θα χρησιμοποιήσετε, αντί να το αφαιρέσετε. Έτσι μειώνεται η ταχύτητα οξείδωσης.

Βάλτε το αβοκάντο στο ψυγείο και ελέγχετέ το περιοδικά. Γενικά, ένα κομμένο ώριμο αβοκάντο που αποθηκεύεται με αυτόν τον τρόπο διατηρείται για μία ή δύο μέρες πριν υπερωριμάσει.

 

Διαβάστε επίσης το άρθρο: 5 κόλπα για να ωριμάσουν τα αβοκάντο.

 

Καταψύξτε τα αβοκάντο σας

Γκουακαμόλε

Καταρχάς κόψτε το αβοκάντο στη μέση με ένα πολύ κοφτερό μαχαίρι. Κόψτε το κατά μήκος και χωρίστε τα δύο μισά βγάζοντας το κουκούτσι και ξεφλουδίστε τα.

Πάρτε τη σάρκα του αβοκάντο με ένα κουτάλι ή απευθείας με τα χέρια σας, αν το αβοκάντο είναι ήδη ώριμο. Λιώστε τη σάρκα πριν τη βάλετε στην κατάψυξη.

Αν το καταψύξετε ολόκληρο ή σε κομμάτια, το αβοκάντο θα αλλάξει εμφάνιση και η υφή του, η γεύση του και η ποιότητά του θα αλλοιωθούν.

  • Προσθέστε μία κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού και βάλτε τη σάρκα στο μπλέντερ.
  • Χτυπήστε το αβοκάντο μέχρι να αποκτήσει ομοιογενή και λεία υφή.
  • Βάλτε τον πολτό σε ένα καθαρό δοχείο και τοποθετήστε το στην κατάψυξη.

Αν αποθηκεύσετε το αβοκάντο με αυτόν τον τρόπο, θα διατηρηθεί για έξι μήνες. Η μέθοδος αυτή είναι εξαιρετική αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε το αβοκάντο ως κρέμα, σε σμούθι ή σε σως.

Υπάρχουν απλοί και εύκολοι τρόποι να διατηρήσετε τα αβοκάντο σας. Δεν χρειάζεστε πολλά πράγματα ή πολλά χρήματα για να φτιάξετε πολυάριθμες συνταγές με αυτό το αγαπημένο φρούτο, το οποίο μπορείτε να διατηρήσετε μέχρι και για έξι μήνες.