Κολπικός πτερυγισμός: Συμπτώματα και αιτίες

Ο κολπικός πτερυγισμός μπορεί να προκαλέσει αδυναμία, ζάλη και αύξηση παλμών. Μάθετε περισσότερα σε αυτό το άρθρο.
Κολπικός πτερυγισμός: Συμπτώματα και αιτίες
Diego Pereira

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό Diego Pereira.

Έχει γραφτεί από Carmen Martín

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Ο κολπικός πτερυγισμός είναι μια αρρυθμία, μια διαταραχή του καρδιακού ρυθμού. Συνίσταται στην παραγωγή μη φυσιολογικών και γρήγορων ηλεκτρικών εκκενώσεων στον καρδιακό κόλπο. Αυτές οι εκκρίσεις προκαλούν γρηγορότερη συστολή του κόλπου. Επομένως, μόνο μερικοί από αυτούς τους ηλεκτρικούς παλμούς φτάνουν στις κοιλίες. Αυτό τις κάνει να συρρικνώνονται ακανόνιστα, ταχύτερα και λιγότερο αποτελεσματικά από το κανονικό.

Ο κολπικός πτερυγισμός είναι παρόμοιος με την κολπική μαρμαρυγή. Ωστόσο, ο ρυθμός είναι πιο οργανωμένος κατά τη διάρκεια του πτερυγισμού από ό, τι όταν είναι σε ινιδισμό. Είναι μια σχετικά συχνή διαταραχή. Στην πραγματικότητα, η υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης είναι στους μεσήλικες άνδρες (60 ετών).

Στο σημερινό άρθρο, θα εξηγήσουμε τι είναι ο κολπικός πτερυγισμός, τα συμπτώματα και τις αιτίες του.

Πώς συμβαίνει ο κολπικός πτερυγισμός;

Υπό κανονικές συνθήκες, οι καρδιακές κοιλότητες (κόλποι και κοιλίες) συστέλλονται ρυθμικά και συγχρόνως από μια ηλεκτρική ώθηση. Αυτή η ώθηση προέρχεται από τον κόλπο και στη συνέχεια πηγαίνει στην κοιλία – ένας καρδιακός παλμός. Η κανονική της συχνότητα κυμαίνεται μεταξύ 50 και 100 παλμών ανά λεπτό. Ωστόσο, ο μηχανισμός αλλάζει κατά τη διάρκεια μιας αρρυθμίας. Η καρδιά σταματά να συστέλλεται τακτικά. Εάν ο ρυθμός είναι μεγαλύτερος από 100 παλμούς ανά λεπτό, τότε το ονομάζουμε ταχυαρρυθμία.

Η δραστηριότητα του κόλπου παραμένει συντονισμένη όταν πρόκειται για κολπικό πτερυγισμό. Το πρόβλημα στον κολπικό πτερυγισμό εμφανίζεται όταν έχει ρυθμό μεγαλύτερο από 250 φορές ανά λεπτό. Επομένως, οι παλμοί δεν μπορούν να φτάσουν σωστά στις κοιλίες. Στην πραγματικότητα, οι κοιλίες φτάνουν μόνο σε μία στις δύο κοιλίες. Αυτό προκαλεί καρδιακό ρυθμό περίπου 150 παλμών ανά λεπτό.

Kολπικός πτερυγισμός: Τι τον προκαλεί;

Ο κολπικός πτερυγισμός είναι συχνή αρρυθμία σε ασθενείς με καρδιακό πρόβλημα. Για παράδειγμα, είναι πιο συχνή σε άτομα με υπέρταση, ισχαιμική καρδιακή νόσο ή καρδιομυοπάθεια. Ωστόσο, μπορεί επίσης να εμφανιστεί σε άτομα με υγιή καρδιά.

Μερικές από τις αιτίες αυτής της διαταραχής είναι:

 • Όπως αναφέραμε παραπάνω, τυχόν προηγούμενες καρδιακές παθήσεις. Αυτές περιλαμβάνουν τις ασθένειες των καρδιακών βαλβίδων και παθολογίες στεφανιαίας αρτηρίας. Ομοίως, οι καρδιομυοπάθειες, οι οποίες είναι αλλοιώσεις του καρδιακού μυός, μπορεί να έχουν επίδραση.
 • Αρτηριακή υπέρταση.
 • Η κατανάλωση αλκοόλ. Ο κολπικός πτερυγισμός συνδέεται ιδιαίτερα με την υπερβολική κατανάλωση σε σύντομο χρονικό διάστημα.
 • Άλλες ασθένειες όπως πνευμονικές διαταραχές ή υπερθυρεοειδισμός.
 • Προηγούμενο έμφραγμα του μυοκαρδίου. Μπορεί επίσης να συμβεί σε άτομα που έχουν βιώσει επαναγγείωση των στεφανιαίων αρτηριών.
 • Μερικά φάρμακα.
 • Περικαρδίτιδα.

Kολπικός πτερυγισμός: Συμπτώματα

Τα συμπτώματα θα εξαρτηθούν από την ταχύτητα με την οποία συστέλλονται οι κοιλίες. Μειώνεται η ικανότητα της καρδιάς να αντλεί αίμα. Στην πραγματικότητα, τα συμπτώματα μπορεί ξαφνικά να ξεκινήσουν ή να σταματήσουν.

Τα πιο συχνά συμπτώματα είναι η ζάλη και η αναπνευστική δυσχέρεια. Άλλα συμπτώματα είναι:

 • Αδυναμία
 • Πόνος στο στήθος, ειδικά σε εκείνους που είχαν προηγούμενα καρδιακά προβλήματα.
 • Επιταχυνόμενος παλμός και ακανόνιστος ρυθμός.
 • Τρέμουλο
 • Σύγχυση ή λιποθυμία
 • Απώλεια ικανότητας άσκησης

Επίσης, ο κολπικός πτερυγισμός μπορεί να είναι περίπλοκος εάν υπάρχουν θρόμβοι αίματος στον καρδιακό κόλπο. Αυτό μπορεί να συμβεί επειδή ο κόλπος δεν αδειάζει και το στάσιμο αίμα καταλήγει να σχηματίζει θρόμβους όταν χτυπά γρήγορα. Τα θραύσματα του θρόμβου μπορούν επίσης να σπάσουν και να κινηθούν μέσω της κυκλοφορίας του αίματος. Εάν αυτά τα θραύσματα φράξουν μια αρτηρία, μπορούν να οδηγήσουν σε ισχαιμικά προβλήματα σε άλλες περιοχές του σώματος όπως πνευμονικός θρομβοεμβολισμός ή εγκεφαλικά επεισόδια.

Kολπικός πτερυγισμός: Πώς γίνεται η διάγνωση;

κολπικός πτερυγισμός

Ο γιατρός θα ακούσει πρώτα τους καρδιακούς παλμούς και θα μετρήσει τον ρυθμό. Η συχνότητα, τα συμπτώματα και τα ηλεκτροκαρδιογραφήματά της αποτελούν τη βάση της διάγνωσης.

Ωστόσο, ο κολπικός πτερυγισμός μπορεί να είναι διακεκομμένος. Επομένως, άλλες μέθοδοι μπορούν να καταγράψουν τους καρδιακούς παλμούς για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Καλύτεροι τρόποι είναι οι εξής:

 • Παρακολούθηση κατάστασης (3 έως 4 εβδομάδες)
 • Οθόνη Holter (24ωρη εξέταση)
 • Εμφυτεύσιμη υποδόρια συσκευή εγγραφής (εκτεταμένη παρακολούθηση)

Επίσης, όπως αναφέραμε παραπάνω, ο κολπικός πτερυγισμός προσβάλλει συνήθως άτομα με βασικές καρδιακές παθήσεις. Ως εκ τούτου, οι γιατροί πραγματοποιούν συνήθως εξετάσεις όπως ηχοκαρδιογραφία και αγγειογραφία. Ομοίως, κάνουν επίσης εξετάσεις αίματος με τις οποίες ένας γιατρός αξιολογεί επίσης τη δραστηριότητα του θυρεοειδούς.

Κολπικός πτερυγισμός: Συμπέρασμα

Ο κολπικός πτερυγισμός είναι μια σχετικά συχνή διαταραχή του καρδιακού ρυθμού. Επομένως, πρέπει να γνωρίζετε τα συμπτώματα και να δείτε έναν γιατρό εάν παρατηρήσετε κάτι ύποπτο. Αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος να αποφευχθούν τυχόν καρδιακά προβλήματα.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.