Κρέμα Canesten: Χρήσεις και πιθανές παρενέργειες

Η κρέμα Canesten είναι ένα φάρμακο που περιέχει κλοτριμαζόλη καθώς η δραστική ουσία είναι η κλοτριμαζόλη. Είναι για τη θεραπεία επιφανειακών μυκητιακών λοιμώξεων, συμπεριλαμβανομένων και των κολπικών λοιμώξεων.
Κρέμα Canesten: Χρήσεις και πιθανές παρενέργειες
Fabiola Marín Aguilar

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από φαρμακοποιό Fabiola Marín Aguilar.

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Μπορείτε να βρείτε την Canesten ως κρέμα ή σκόνη για δερματική χρήση, ως μαλακό καψάκιο ή επίσης ως κολπικό δισκίο, ανάλογα με τη θεραπεία που χρειάζεστε. Η κλοτριμαζόλη είναι η δραστική της ουσία. Συνεχίστε, λοιπόν, να διαβάζετε καθώς θα σας πούμε ποιες είναι οι χρήσεις και οι πιθανές παρενέργειες από την κρέμα Canesten.

Χρήσεις και θεραπευτικές ενδείξεις από την κρέμα Canesten

Η Canesten προορίζεται για την τοπική θεραπεία επιφανειακών μυκητιακών λοιμώξεων που προκαλούνται από δερματόφυτα, μύκητες και ζυμομύκητες, όπως:

 • Λοιμώξεις δερματοφυτών: Μυκητιάσεις ποδιών, μυκητιάσεις χεριών, επιδερμοφυτία μηρογεννητικών πτυχών και δερματομυκητίαση.
 • Ποικιλόχρους Πιτυρίαση
 • Κολπική καντιντίαση
 • Μπαλανίτιδα

Κρέμα Canesten: Πώς λειτουργεί

Η κλοτριμαζόλη είναι ένα αντιμυκητιακό που προέρχεται από την ομάδα ιμιδαζόλης, η οποία αποτρέπει την ανάπτυξη μυκήτων. Έτσι, δρα στο επίπεδο της σύνθεσης της εργοστερόλης, μιας στερόλης που συνθέτει την κυτταρική μεμβράνη των μυκήτων και ορισμένων ζυμομυκητών.

Η αναστολή της σύνθεσης εργοστερόλης προκαλεί τη δομική και λειτουργική αλλοίωση της κυτταροπλασματικής μεμβράνης. Αυτό οδηγεί σε αλλαγή στη διαπερατότητα της μεμβράνης, η οποία τελικά προκαλεί ρήξη των κυττάρων.

κλοτριμαζολη τύπος
Η Canesten είναι φάρμακο που περιέχει κλοτριμαζόλη ως τη δραστική ουσία. Είναι για τη θεραπεία μυκητιακών λοιμώξεων.

Πώς εφαρμόζετε την κρέμα Canesten;

Η μορφή χορήγησης είναι συνήθως δερματική ή απευθείας στον αιδοίο. Η διάρκεια της θεραπείας εξαρτάται από τη θέση και την έκταση της μυκητιακής λοίμωξης. Γενικά, οι γιατροί προτείνουν τα εξής:

 • Λοιμώξεις δερματοφυτών: 3 έως 4 εβδομάδες
 • Ποικιλόχρους πιτυρίαση: 1 έως 3 εβδομάδες
 • Κολπική καντιντίαση ή μπαλανίτιδα: 1 έως 2 εβδομάδες

Όπως αναφέραμε στην αρχή αυτού του άρθρου, υπάρχουν και άλλες μορφές αυτού του φαρμάκου που διατίθενται στην αγορά. Μερικές προορίζονται για τη θεραπεία της κολπικής φλεγμονής και διατίθενται είτε ως κολπικά δισκία είτε ως κολπική κρέμα με ένα απλικατέρ. Η χρήση τους θα εξαρτηθεί από τη θέση της μόλυνσης.

Οι οδηγίες για την κρέμα Canesten συμβουλεύουν να καθαρίσετε και να στεγνώσετε τις πληγείσες περιοχές πολύ καλά πριν την εφαρμόσετε. Στη συνέχεια, πρέπει να εφαρμόσετε ένα λεπτό στρώμα κρέμας στην πληγείσα περιοχή και τις γύρω περιοχές. Τέλος, κάντε ένα ελαφρύ μασάζ έως ότου το δέρμα απορροφήσει εντελώς την κρέμα. Θα πρέπει να την εφαρμόσετε 2 έως 3 φορές την ημέρα.

Σημειώστε ότι μια σταγόνα κρέμα περίπου 1 με 1,5 εκατοστό, αρκεί για να αντιμετωπίσετε μια περιοχή μεγέθους του χεριού – και στις δύο πλευρές.

Αντενδείξεις

Δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε την Canesten εάν πάσχετε από υπερευαισθησία στην κλοτριμαζόλη, σε οποιοδήποτε άλλο αντιμυκητιακό της ομάδας ιμιδαζόλης ή σε κάποιο από τα έκδοχά της.

Πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες από την Canesten

Μερικές από τις πιο συχνές πιθανές παρενέργειες της Canesten είναι:

 • Προβλήματα στο ανοσοποιητικό σύστημα, όπως αλλεργικές αντιδράσεις (συγκοπή, υπόταση, δύσπνοια, κνίδωση).
 • Προβλήματα δέρματος και υποδόριου ιστού όπως φουσκάλες, οίδημα, ερύθημα, κνησμός, αίσθημα καύσου, ερεθισμός, εξάνθημα και ούτω καθεξής.

Η παρουσία συμπτωμάτων συνήθως δεν σημαίνει ότι πρέπει να σταματήσετε τη θεραπεία. Είναι πιο συχνά κατά τη διάρκεια των πρώτων ημερών χρησιμοποιώντας κλοτριμαζόλη.

σωληναριο κρέμας
Η Canesten μπορεί να οδηγήσει σε παρενέργειες στο επίπεδο του ανοσοποιητικού συστήματος και στο δέρμα. Ωστόσο, δεν τις βιώνουν όλοι οι άνθρωποι.

Είναι η Canesten ασφαλής για την καντιντίαση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Γενικά, η καντιντίαση δεν αποτελεί κίνδυνο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και δεν επηρεάζει την ανάπτυξη του εμβρύου, όπως συμβαίνει με ορισμένες σεξουαλικά μεταδιδόμενες ασθένειες και άλλες λοιμώξεις. Στην πραγματικότητα, η κλοτριμαζόλη είναι ένα από τα φάρμακα που συνήθως χρησιμοποιούν οι γυναίκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Αυτό συμβαίνει επειδή τόσο τα πειράματα όσο και η έρευνα αποκαλύπτουν ότι δεν υπάρχουν επιβλαβείς επιπτώσεις σε μια μητέρα και το παιδί της όταν χρησιμοποιούν την Canesten κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ωστόσο, πρέπει να αξιολογήσετε τα οφέλη από τη χρήση του φαρμάκου πριν από τη χορήγηση κατά τους πρώτους 3 μήνες της εγκυμοσύνης.

Επιπλέον, μια πρόσφατη μελέτη αποκάλυψε ότι οι γυναίκες που πάσχουν από καντιντίαση κατά τη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου της εγκυμοσύνης διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο πρόωρου τοκετού και έχουν μικρότερο βάρος τα μωρά από αυτές με καντιντίαση κατά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης.

Παρόλο που αυτός ο τύπος λοίμωξης δεν αποτελεί κίνδυνο για ένα αγέννητο μωρό, μπορεί να προσβληθεί κατά τον τοκετό. Οι μητέρες μεταδίδουν καντιντίαση στο παιδί τους όταν το τελευταίο έρχεται σε επαφή με τον κόλπο τους κατά τη διάρκεια της γέννησης. Επομένως, αν νομίζετε ότι μπορεί να έχετε κολπική καντιντίαση ενώ είστε έγκυος, τότε πρέπει να ενημερώσετε οπωσδήποτε το γιατρό σας.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Agencia Española del Medicamento (2019). Centro de información del medicamento. Ficha técnica. Canestén. Disponible en: https://cima.aemps.es/cima/dochtml/ft/52626/FT_52626.html
 • Rang HP, Dale MM (2012). Farmacología 7ª edición. Antimicóticos, 52: 652
 • Holzer I, Farr A, Kiss H, et al (2017). The colonization with Candida species is more harmful in the second trimester of pregnancy. Arch Gynecol Obstet, 295:891-895. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/2825576
 • Ford N, Shubber Z, Jao J, Abrams EJ, Frigati L, Mofenson L. Safety of cotrimoxazole in pregnancy: a systematic review and meta-analysis. J Acquir Immune Defic Syndr. 2014;66(5):512–521. doi:10.1097/QAI.0000000000000211

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.