Πώς να μειώσετε το κουδούνισμα στα αυτιά με 7 φυσικές θεραπείες

Υποφέρετε από περιστασιακό κουδούνισμα στα αυτιά; Δοκιμάστε μία από τις παρακάτω εκπληκτικές φυσικές θεραπείες!
Πώς να μειώσετε το κουδούνισμα στα αυτιά με 7 φυσικές θεραπείες
Maricela Jiménez López

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό Maricela Jiménez López.

Έχει γραφτεί από Carolina Betancourth

Τελευταία ενημέρωση: 22 Δεκεμβρίου, 2022

Οι εμβοές, ή αλλιώς το κουδούνισμα στα αυτιά, είναι ένα ενοχλητικό σύμπτωμα που προκαλείται από τη συσσώρευση κεριού. Μπορεί επίσης να οφείλεται σε μολύνσεις ή πληγές στα αυτιά.

Πρόκειται για έναν αχνό ήχο που προκαλείται στο ένα ή και τα δύο αυτιά, σχεδόν πάντα συνοδεύεται από πονοκεφάλους, δυσκολία στην ακοή ή προβλήματα συγκέντρωσης. Αυτό μπορεί να συμβαίνει για μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά μπορεί να συμβαίνει και κατά περιόδους, δημιουργώντας ελάχιστα προβλήματα.

Ενώ συνήθως δεν αποτελεί σοβαρό πρόβλημα και είναι φυσιολογικό να το βιώνουμε περιστασιακά, είναι πάντα φρόνιμο να το αντιμετωπίζουμε ώστε ν’ αποφύγουμε τις επιπλοκές.

Ευτυχώς, υπάρχουν 100% φυσικές λύσεις οι οποίες θα σας βοηθήσουν να επιταχύνετε την ανακούφιση.

Ανακαλύψτε τες!

1. Σησαμέλαιο για το κουδούνισμα στα αυτιά

σησαμέλαιο για το κουδούνισμα στα αυτιά

Το σησαμέλαιο έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες οι οποίες βοηθούν να καταπραΰνετε τον ερεθισμό των αυτιών και έτσι να μειώσετε το κουδούνισμα.

Εφαρμόζοντάς το απευθείας θα ξεβουλώσετε τα κανάλια των αυτιών και θα διευκολύνετε την αφαίρεση του παραπανίσιου κεριού.

Τρόπος χρήσης

 • Πρώτα, ζεστάνετε μια μικρή ποσότητα σησαμελαίου και βάλτε 5 σταγόνες σε κάθε αυτί.
 • Ελέγξτε τη θερμοκρασία πριν το χρησιμοποιήσετε καθώς δεν πρέπει να είναι καυτό.
 • Γείρετε το κεφάλι σας ώστε να φτάσει το προϊόν στο εσωτερικό τμήμα των αυτιών σας και μείνετε σ’ αυτή τη στάση για 2 ή 3 λεπτά.
 • Έπειτα, αφαιρέστε τα υπολείμματα με ένα καθαρό πανάκι.

2. Μηλόξυδο

Τα οργανικά οξέα που βρίσκονται στο μηλόξυδο είναι χρήσιμα για την ανακούφιση από τις μολύνσεις, οι οποίες προκαλούν προβλήματα και κουδούνισμα στα αυτιά.

Αυτή η φυσική αλκαλική ουσία καταπολεμά τους ιούς και τα βακτήριακαι σας βοηθά να καθαρίσετε το κερί από τα αυτιά.

Τρόπος χρήσης

 • Διαλύστε μια κουταλιά της σούπας μηλόξυδο σε ένα ποτήρι με χλιαρό νερό και πιείτε το με άδειο στομάχι.
 • Επίσης, αναμείξτε ίσα μέρη μηλόξυδου και νερού. Βάλτε 3 με 5 σταγόνες σε κάθε επηρεαζόμενο αυτί.

3. Λάδι καρύδας

καρυδες και λάδι καρύδας για το κουδούνισμα στα αυτιά

Ευρέως γνωστό για τα υψηλά του επίπεδα σε αντιμικροβιακούς και αντιφλεγμονώδεις παράγοντες, το λάδι καρύδας είναι μια εναλλακτική θεραπεία για την ανακούφιση από τις εμβοές και τις μολύνσεις των αυτιών.

Αλλοιώνει το περιβάλλον των ιών και των βακτηρίων και έτσι αποτρέπει τον πολλαπλασιασμό τους στα κανάλια των αυτιών.

Τρόπος χρήσης

 • Ζεστάνετε μια μικρή ποσότητα από οργανικό λάδι καρύδας και βάλτε 3 με 5 σταγόνες σε κάθε αυτί.
 • Γείρετε το κεφάλι σας ώστε να φτάσει τα εσωτερικά τμήμα των αυτιών. Μετά από 3 λεπτά, αφαιρέστε τα υπολείμματα του κεριού με ένα υγρό πανί.

4. Οξυζενέ

Το οξυζενέ ή αλλιώς υπεροξείδιο του υδρογόνου, έχει αντιμικροβιακές ιδιότητες που μπορούν ν’ αντιμετωπίσουν το κουδούνισμα στα αυτιά όταν αυτό προκαλείται από μόλυνση ή υπερβολική παραγωγή κεριού.

Τα συμπλέγματά του καταπραΰνουν τον ερεθισμό των αυτιών και αποκαθιστούν την κυκλοφορία του αίματος στην περιοχή για να προαχθεί η ανακούφιση.

Τρόπος χρήσης

 • Βάλτε 3 ή 4 σταγόνες στο επηρεαζόμενο αυτί και αφήστε το να δράσει για 5 λεπτά προτού το αφαιρέσετε.
 • Επαναλάβετε τη διαδικασία κάθε 6 ώρες.

5. Ελαιόλαδο

ελιές και ελαιόλαδο για το κουδούνισμα στα αυτιά

Χάρη στα αντιοξειδωτικά και τα απαραίτητα λιπαρά οξέα του, αυτό το φυτικό λάδι είναι μια φυσική λύση ενάντια στα προβλήματα που επηρεάζουν την υγεία των αυτιών σας.

Όταν το καταναλώνετε, ενδυναμώνετε το ανοσοποιητικό σας σύστημαενώ με την απευθείας εφαρμογή του καταπραΰνονται οι φλεγμονές και οι εμβοές.

Τρόπος χρήσης

 • Ζεστάνετε λίγο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Εφόσον είναι ζεστό (όχι καυτό), βάλτε 3 σταγόνες στο αυτί που παρουσιάζει το πρόβλημα.
 • Αφήστε το να δράσει για 3 λεπτά με το κεφάλι σας στο πλάι, και έπειτα απομακρύνετέ το.

6. Ανανάς

Η κατανάλωση αρκετών μερίδων ανανά κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε τις ενοχλητικές εμβοές και τις μολύνσεις των αυτιών.

Αυτό οφείλεται σ’ ένα ένζυμο που ονομάζεται βρομελίνη, η οποία βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος. Έτσι καταπολεμούνται οι φλεγμονές και αποτρέπονται οι επιθέσεις των ιών και των βακτηρίων.

Τρόπος χρήσης

 • Τρώτε έως 3 φέτες ανανά την ημέρα όταν σας ενοχλούν τα συμπτώματα.

7. Γκρέιπφρουτ

χυμός και φέτες γκρέιπφρουτ για το κουδούνισμα στα αυτιά

Χαμηλό σε θερμίδες και πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες, το γκρέιπφρουτ είναι ένα ακόμη διατροφικό συμπλήρωμα που μπορεί να επιταχύνει την ανακούφιση από τα προβλήματα των αυτιών.

Ο φυσικός χυμός του είναι αντιφλεγμονώδης και βοηθά να βελτιωθεί η ροή του αίματος για τον έλεγχο των μολύνσεων και των ασθενειών.

Τρόπος χρήσης

 • Πιείτε 2 ή 3 ποτήρια χυμό γκρέιπφρουτ αν υποφέρετε από κουδούνισμα στα αυτιά.

Αν σας ενοχλεί αυτό το σύμπτωμα, δοκιμάστε μία από τις παραπάνω θεραπείες και επωφεληθείτε από τις ιδιότητές τους. Αν γίνει επίμονο όμως, συμβουλευθείτε έναν γιατρό για να δείτε αν οφείλεται σε κάποιο τραύμα ή σε κάποια πιο σοβαρή μόλυνση.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Peña M. A. (2008) “Bases fisiopatológicas del tratamiento del tinnitus neurosensorial: Rol del sistema auditivo eferente”, Rev. Otorrinolaringol. Cir. Cabeza Cuello 2008; 68: 49-58
 • Tunkel, D. E., Bauer, C. A., Sun, G. H., Rosenfeld, R. M., Chandrasekhar, S. S., Cunningham, E. R., … Whamond, E. J. (2014). Clinical practice guideline: Tinnitus. Otolaryngology – Head and Neck Surgery (United States). https://doi.org/10.1177/0194599814545325
 • Enrico, P., Sirca, D., & Mereu, M. (2007). Antioxidants, minerals, vitamins, and herbal remedies in tinnitus therapy. Progress in Brain Research. https://doi.org/10.1016/S0079-6123(07)66029-4
 • Curet, C., & Roitman, D. (2016). Tinnitus–evaluación y manejo. Revista Médica Clínica Las Condes, 27(6), 848-862.
 • De Luis, D. A., & Aller, R. (2008, May). Ajo y riesgo cardiovascular. In Anales de medicina interna (Vol. 25, No. 5, pp. 237-240).

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.