Τι μπορείτε να τρώτε αν πάσχετε από διαβήτη

Υποφέρετε από διαβήτη και θέλετε να αλλάξετε τη διατροφή σας για να αποφύγετε προβλήματα υγείας; Σε αυτό το άρθρο, ανακαλύψτε τις καλύτερες συμβουλές.
Τι μπορείτε να τρώτε αν πάσχετε από διαβήτη

Έχει γραφτεί από Antonella Grandinetti

Τελευταία ενημέρωση: 09 Αυγούστου, 2022

Για να διατηρήσετε τον έλεγχο των επιπέδων της γλυκόζης σας, πρέπει να γνωρίζετε τις διατροφικές σας συνήθειες και να τις τροποποιήσετε εάν είναι απαραίτητο. Σε αυτό το άρθρο, θα σας πούμε πώς μπορείτε να βελτιώσετε τη διατροφή σας αν πάσχετε από διαβήτη.

Μην το χάσετε!

Πώς να βελτιώσετε τη διατροφή σας αν πάσχετε από διαβήτη

λαχανικά σε πιάτο
Μια σωστή διατροφή για διαβήτη μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη πιθανών επιπλοκών της νόσου.

Η προσαρμογή της διατροφής σας είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για την αποφυγή πιθανών επιπλοκών του διαβήτη. Για αυτόν τον λόγο, σας συνιστούμε να προσέχετε τι τρώτε.

Να επιλέγετε πάντα ποιοτικά τρόφιμα με υψηλή θρεπτική αξία και μην τρώτε πάρα πολύ. Να θυμάστε ότι είναι καλύτερο να τρώτε μικρότερες μερίδες για να διατηρήσετε τα επίπεδα γλυκόζης υπό έλεγχο. Μια άλλη πρόταση είναι να προσπαθήσετε να οργανώσετε τα γεύματά σας. Για παράδειγμα, διατηρήστε τα χρονοδιαγράμματα πρόσληψης τροφής για να αποφύγετε τις κορυφώσεις του σακχάρου στο αίμα.

Σε γενικές γραμμές, οι τροποποιήσεις στη διατροφή σε άτομα με διαβήτη εστιάζουν στην ανάγκη να τρώνε υγιεινά τρόφιμα που ικανοποιούν τις διατροφικές τους ανάγκες, ενώ τους βοηθούν να διατηρήσουν ένα υγιές βάρος και τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων και της χοληστερόλης υπό έλεγχο.

Ας δούμε μερικές ιδέες.

Συμβουλές διατροφής για διαβητικούς

Η τροποποίηση των διατροφικών συνηθειών για την προσαρμογή τους στην κατάστασή σας είναι απαραίτητη για τη διασφάλιση καλής ποιότητας ζωής. Το να τρώτε καλά χωρίς υπερβολικές θερμίδες ή ποσότητες θα σας βοηθήσει να βελτιστοποιήσετε την παραγωγή και τη χρήση ινσουλίνης, που είναι το κύριο πρόβλημα που προκαλεί ο διαβήτης.

Φυσικά, πριν τροποποιήσετε τη διατροφή σας, μιλήστε με το γιατρό σας και ρωτήστε τον ποια τρόφιμα πρέπει να προσθέσετε ή να αφαιρέσετε από τη διατροφή σας. Κανείς δεν είναι καλύτερα καταρτισμένος να σας προσφέρει συμβουλές από τον γιατρό σας!

1. Περιορίστε την κατανάλωση τροφίμων που μετατρέπονται σε ζάχαρη.

να τρώτε λαχανικά αν πάσχετε από διαβήτη
Αποφύγετε να πίνετε χυμούς και να τρώτε τρόφιμα που μετατρέπονται γρήγορα σε ζάχαρη.

Γνωρίζατε ότι τα γλυκά δεν είναι τα μόνα τρόφιμα που μπορούν να αυξήσουν τα επίπεδα γλυκόζης; Οι απλοί υδατάνθρακες αυξάνουν τα επίπεδα γλυκόζης όταν απορροφώνται από το σώμα.

Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να αποφεύγετε τους υδατάνθρακες. Ωστόσο, θα πρέπει να επιλέξετε σύνθετους υδατάνθρακες, οι οποίοι απελευθερώνονται σταδιακά και επιτρέπουν καλύτερο έλεγχο των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα.

2. Να λαμβάνετε αρκετή πρωτεΐνη αν πάσχετε από διαβήτη

Γενικά, τα τρόφιμα πλούσια σε πρωτεΐνες δεν αυξάνουν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Για αυτόν τον λόγο, οι γιατροί γενικά προτείνουν να τα τρώτε καθημερινά, ακολουθώντας πάντα τις σωστές μερίδες για την ηλικία, το ύψος και το βάρος σας.

Μια μελέτη του 2014 κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ένα πλούσιο πρωινό σε πρωτεΐνη μπορεί να προσφέρει μεταβολικά οφέλη σε άτομα με διαβήτη τύπου 2. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας για αυτό.

3. Επιλέξτε υδατάνθρακες βραδείας απελευθέρωσης.

Οι σύνθετοι υδατάνθρακες απελευθερώνονται αργά, πράγμα που σημαίνει ότι αυξάνουν σταδιακά τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, αποφεύγοντας έτσι τις επικίνδυνες κορυφώσεις. Φάτε πατάτες, ρύζι ολικής αλέσεως και ζυμαρικά, ψωμί ολικής αλέσεως και όσπρια.

4. Παρακολουθήστε την πρόσληψη λίπους.

ελαιόλαδο και ελιές
Επιλέξτε υγιή ακόρεστα λίπη αντί για επικίνδυνα κορεσμένα λίπη.

Η πραγματικότητα είναι ότι δεν υπάρχουν πειστικές πληροφορίες σχετικά με τη συνιστώμενη πρόσληψη λίπους για άτομα που πάσχουν από διαβήτη. Αυτό συμβαίνει επειδή υπάρχουν πολλές μελέτες με διαφορετικά συμπεράσματα.

Ενώ δεν υπάρχει κανένα κριτήριο, μπορούμε να πούμε ότι:

  • Πρέπει να επιλέξετε τρόφιμα με «καλά» λιπαρά από αυτά με κορεσμένα λίπη. Για παράδειγμα, επιλέξτε ένα αβοκάντο αντί να φάτε ένα λουκάνικο ή ελαιόλαδο αντί για βούτυρο.

5. Αποφύγετε τους χυμούς αν πάσχετε από διαβήτη.

Πάντα να προτιμάτε να τρώτε ένα κομμάτι φρούτου αντί να πίνετε ένα ποτήρι χυμό. Ενώ τα πορτοκάλια και ένα ποτήρι χυμό πορτοκαλιού φτιαγμένο με ένα κομμάτι φρούτων έχουν την ίδια ποσότητα ζάχαρης, η ζάχαρη στον χυμό απορροφάται πιο γρήγορα και μπορεί να οδηγήσει σε κορυφώσεις της γλυκόζης στο αίμα.

6. Να τρώτε ξηρούς καρπούς.

Καρύδια
Η κατανάλωση ξηρών καρπών μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα σας υπό έλεγχο.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Φεβρουάριο του 2019 στο Circulation Research ανέλυσε περισσότερα από 16.000 άτομα με διαβήτη τύπου 2. Αυτή η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η τακτική κατανάλωση αμυγδάλων, φιστικιών και καρυδιών θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου καρδιακής νόσου σε ενήλικες με διαβήτη τύπου 2.

Εκτιμάται ότι οι άνθρωποι που τρώνε τουλάχιστον πέντε μερίδες ξηρών καρπών την εβδομάδα είναι 17% λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν καρδιακές παθήσεις από εκείνους που τρώνε μόνο δύο μερίδες την εβδομάδα.

7. Καταναλώστε κανέλα αν πάσχετε από διαβήτη

Τα δεδομένα για αυτό το ζήτημα είναι αντιφατικά. Ενώ ορισμένες μελέτες υποστηρίζουν ότι η τακτική κατανάλωση κανέλας μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του σακχάρου στο αίμα σε άτομα που πάσχουν από διαβήτη τύπου 2, άλλες επισημαίνουν ότι τα άτομα που μελετήθηκαν δεν έδειξαν παραλλαγές. Πριν τροποποιήσετε τη διατροφή σας για να συμπεριλάβετε κανέλα, συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

Η βελτίωση της διατροφής σας αν πάσχετε από διαβήτη είναι το πρώτο βήμα για τον έλεγχο της νόσου σας. Φυσικά, δεν πρέπει να κάνετε ριζικές αλλαγές χωρίς να συμβουλευτείτε έναν ειδικό. Ο γιατρός σας είναι το καλύτερο άτομο που θα σας συμβουλεύει με βάση τις διατροφικές σας ανάγκες και τη φυσική σας κατάσταση.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Krejci H., Vyjidak J., Kohutiar M., Low carbohydrate diet in diabetes mellitus treatment. Vnitr Lek, 2018. 64 (7-8): 742-752.
  • Rabinovitz HR., Boaz M., Ganz T., Jakubowicz D., et al., Big breakfast rich in protein and fat improves glycemic control in type 2 diabetics. Obesity, 2014. 22 (5): 46-54.
  • Islam A., Amin MA:, Siddiqui SA., Hossain P., et al., Trans fatty acids and lipid profile: a serious risk factor to cardiovascular disease, cancer and diabetes. Diabetes Metab Syndr, 2019. 13 (2): 1643-1647.
  • Liu G., Guasch Ferré M., Hu Y., Li Y., et al., Nut consumption in relation to cardiovascular disease incidence and mortality among patients with diabetes mellitus. Circulation Research, 2019.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.