Τα 7 πιο συνηθισμένα λάθη κατά την αφαίρεση του μακιγιάζ

Τα λάθη κατά την αφαίρεση του μακιγιάζ μπορεί να οδηγήσουν σε προβλήματα υγείας του δέρματος. Ποια είναι τα πιο συνηθισμένα; Μάθετε τα πάντα γι' αυτά εδώ!
Τα 7 πιο συνηθισμένα λάθη κατά την αφαίρεση του μακιγιάζ

Έχει γραφτεί από Aylin Stefany Rodriguez Vinasco

Τελευταία ενημέρωση: 15 Ιουνίου, 2023

Σήμερα θέλουμε να σας μιλήσουμε για τα πιο συνηθισμένα λάθη που μπορεί να κάνετε κατά την αφαίρεση του μακιγιάζ. Δεν θέλουμε να ασκήσουμε κριτική στο τι κάνετε λάθος, αλλά, αντιθέτως, θέλουμε να ξέρετε πώς να το κάνετε σωστά για να φροντίσετε και να προστατεύσετε το πρόσωπό σας.

Επιπλέον, αυτό το άρθρο είναι μια υπενθύμιση για το πόσο σημαντικό είναι να αφαιρείτε το μακιγιάζ στο τέλος της ημέρας. Να θυμάστε ότι ο καθημερινός καθαρισμός του δέρματος είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της υγείας του. Με αυτόν τον τρόπο, αφαιρείτε ίχνη ιδρώτα, νεκρά κύτταρα του δέρματος και λάδι. Συνεχίστε να διαβάζετε!

Συνήθη λάθη που κάνετε κατά την αφαίρεση του μακιγιάζ

Το δέρμα είναι το μεγαλύτερο όργανο του σώματος και, ως τέτοιο, εκπληρώνει μια ζωτική λειτουργία. Όπως αναφέρεται λεπτομερώς σε δημοσίευση στο National Center for Biotechnology Information, λειτουργεί ως προστατευτικός φραγμός για να διατηρεί τις εσωτερικές δομές ασφαλείς από το στρες και τους περιβαλλοντικούς παράγοντες.

Περιέχει επίσης μια μεγάλη ποικιλία υποδοχέων που είναι υπεύθυνοι για την ανίχνευση του πόνου, της πίεσης, της θερμοκρασίας και της αφής. Για να μην αναφέρουμε τη θερμορυθμιστική και τη μεταβολική του λειτουργία. Όσον αφορά την τελευταία, ξεχωρίζει ο ρόλος του στην παραγωγή της βιταμίνης D και στην αποθήκευση των λιπιδίων.

Έχοντας πει όλα αυτά, είναι απαραίτητο να καταλάβουμε ότι απαιτεί ορισμένη φροντίδα για να διατηρηθεί σε βέλτιστη κατάσταση. Οι υπεριώδεις ακτίνες, η ρύπανση και τα απόβλητα που εκκρίνει φυσιολογικά μπορεί να προκαλέσουν πρόωρη φθορά και προβλήματα.

Έτσι, όταν πρόκειται για τη φροντίδα του προσώπου, δεν πρέπει να παραμελείται η διαδικασία αφαίρεσης του μακιγιάζ. Επιπλέον, θα πρέπει να προσπαθήσετε να αποφύγετε ορισμένα συνηθισμένα λάθη. Προσέξτε!

1. Βιαστικό ντεμακιγιάζ

Το πιο συνηθισμένο λάθος που κάνουν οι γυναίκες όταν αφαιρούν το μακιγιάζ είναι ότι το κάνουν βιαστικά. Ο λόγος πίσω από αυτό είναι ότι παραμελούν σημαντικά βήματα που εγγυώνται έναν βαθύ και επαρκή καθαρισμό.

Υπάρχουν εκείνοι που θα πουν ότι το σημαντικό είναι να αφαιρέσετε το μακιγιάζ και αυτό είναι όλο. Όταν όμως αυτό γίνεται γρήγορα, αφαιρούνται όλα τα ίχνη των προϊόντων ομορφιάς; Το πιθανότερο είναι ότι όχι. Και καλά, μια φορά το χρόνο δεν βλάπτει, αλλά η εκτέλεση μιας καθημερινής ρουτίνας με λάθος τρόπο επηρεάζει την υγεία του δέρματος.

Στην πραγματικότητα, επιστημονικές μελέτες δείχνουν ότι τα καλλυντικά μπορεί να συμβάλλουν ή να επιδεινώνουν την ακμή. Αν και χρειάζονται ακόμη περισσότερες έρευνες, είναι γνωστό ότι αυτό συμβαίνει επειδή τα υπολείμματα του μακιγιάζ μπλοκάρουν τους πόρους και εμποδίζουν το δέρμα να αποβάλλει τα φυσικά του έλαια.

2. Δεν αφαιρείτε το μακιγιάζ σας κάθε μέρα

Φανταστείτε, αν το κακό ντεμακιγιάζ είναι επιβλαβές για την υγεία του προσώπου σας, πώς θα είναι αν δεν το κάνετε κάθε μέρα. Οι βραχυπρόθεσμοι και μακροπρόθεσμοι κίνδυνοι κυμαίνονται από την εμφάνιση ακμής μέχρι μαύρα στίγματα, έντονες ρυτίδες, αφυδάτωση και ξηρότητα.

Σύμφωνα με ερευνητικά άρθρα, είναι απαραίτητο να αφαιρείτε το μακιγιάζ κάθε μέρα. Στην πραγματικότητα, ανάλογα με τον τύπο και τα χαρακτηριστικά του κάθε δέρματος, το πρόσωπο πρέπει να καθαρίζεται μία ή δύο φορές την ημέρα, όχι μόνο με προϊόντα αφαίρεσης μακιγιάζ, αλλά και με άφθονο νερό.

Έτσι εξασφαλίζεται η απομάκρυνση των ιχνών των καλλυντικών, της ρύπανσης, του ιδρώτα και της λιπαρότητας που συσσωρεύονται κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Πιστεύουμε ότι μπορεί να σας αρέσει να διαβάζετε: Πώς να μειώσετε την εμφάνιση των ρυτίδων με φυσικό τρόπο

3. Λάθη κατά την αφαίρεση του μακιγιάζ: Χρήση ακατάλληλων προϊόντων

Όπως υπάρχουν είδη μακιγιάζ, υπάρχουν και προϊόντα αφαίρεσης μακιγιάζ ανάλογα με το καθένα. Επομένως, είναι λάθος να χρησιμοποιείτε ένα ακατάλληλο προϊόν για τα καλλυντικά που χρησιμοποιείτε.

Για παράδειγμα, αν χρησιμοποιείτε αδιάβροχο και ιδιαίτερα ανθεκτικό μακιγιάζ, θα πρέπει να χρησιμοποιείτε ένα προϊόν αφαίρεσης μακιγιάζ δύο φάσεων, το οποίο αναμειγνύει μια βάση νερού με μια βάση ελαίου για να εξασφαλίσει βαθύτερο καθαρισμό.

Επίσης, είναι λάθος να χρησιμοποιείτε καθημερινά μαντηλάκια αφαίρεσης μακιγιάζ. Ενώ αποτελούν μια γρήγορη επιλογή, το υλικό από το οποίο είναι κατασκευασμένα μπορεί να είναι λειαντικό μακροπρόθεσμα. Όταν τρίβονται στο δέρμα, η τριβή μπορεί να προκαλέσει ευαισθησία και φθορά.

Τα 7 πιο συνηθισμένα λάθη κατά την αφαίρεση του μακιγιάζ

4. Παραμελείτε τις ευαίσθητες περιοχές, όπως τα μάτια

Μια ανάρτηση από Offarm αναφέρει ότι το δέρμα γύρω από τα μάτια είναι πολύ πιο λεπτό από το δέρμα γύρω από το υπόλοιπο πρόσωπο και το σώμα. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να θεωρείται ότι είναι πολύ πιο ευαίσθητο. Αυτό δεν συμβαίνει μόνο επειδή δεν είναι πολύ παχύ, αλλά και επειδή είναι πιο ελαστικό και έχει λίγους σμηγματογόνους αδένες.

Λόγω αυτών των χαρακτηριστικών, απαιτεί ιδιαίτερη φροντίδα, καθώς οι εξωτερικοί παράγοντες -όπως οι ακτίνες του ήλιου, η ρύπανση και το μακιγιάζ- μπορούν να το επηρεάσουν σε μεγαλύτερο βαθμό.

Επομένως, κατά την αφαίρεση του μακιγιάζ, συνιστάται η χρήση υποαλλεργικού ή ειδικού προϊόντος για την περιοχή. Η εφαρμογή του πρέπει να είναι ήπια, χωρίς υπερβολική πίεση.

5. Ξεχνάτε το περίγραμμα του προσώπου και του λαιμού σας

Οι περισσότερες γυναίκες γνωρίζουν ότι το περίγραμμα του προσώπου και του λαιμού πρέπει να είναι πολύ καλά μακιγιαρισμένο για να επιτευχθεί ένα ομοιόμορφο και φυσικό αποτέλεσμα. Ωστόσο, ένα από τα πιο συνηθισμένα λάθη κατά το ντεμακιγιάζ είναι να ξεχνάμε αυτές τις περιοχές.

Ως αποτέλεσμα, οι πόροι μπορεί να γεμίσουν υπερβολικά και να δημιουργηθούν μαύρα στίγματα, σπυράκια και άλλες ατέλειες. Για να μην αναφέρουμε ότι ένας λεκές από το μακιγιάζ μπορεί να μείνει στο μαξιλάρι σας.

6. Παραλείπετε το τονωτικό προσώπου

Μέσα από ένα άρθρο στο Professional Pharmacy, οι ειδικοί προτείνουν τη χρήση τονωτικού προσώπου μετά τη χρήση προϊόντων αφαίρεσης μακιγιάζ. Ο λόγος; Τα προϊόντα αυτά βοηθούν στην ομαλοποίηση της επιδερμίδας και συμπληρώνουν τον καθαρισμό.

Μετά από μια ρουτίνα καθαρισμού, μπορεί να υπάρχουν ακόμα ίχνη καλλυντικών και βρωμιάς στο πρόσωπο. Το τονωτικό σφραγίζει και απομακρύνει τυχόν υπολείμματα. Επιπλέον, προετοιμάζει το χόριο για ενυδάτωση και βοηθά στην τόνωση της κυκλοφορίας.

7. Ξεχνάτε να ενυδατώσετε

Το να ξεχνάτε να ενυδατώσετε μετά την αφαίρεση του μακιγιάζ είναι ένα άλλο συνηθισμένο λάθος. Καθώς αποτελείται σε μεγάλο βαθμό από νερό, είναι ένα θεμελιώδες στοιχείο για τη διατήρηση της υγείας και της αισθητικής σας. Η αφυδάτωση είναι μια σημαντική αιτία της τραχιάς και ξηρής επιδερμίδας.

Για το λόγο αυτό, κάθε ρουτίνα που περιλαμβάνει τη φροντίδα του προσώπου έχει ως υποχρεωτικό βήμα την ενυδάτωση. Ορισμένες συνιστώμενες κρέμες είναι αυτές που περιέχουν ρετινόλη, βιταμίνη Ε, υαλουρονικό οξύ, γαλακτικό οξύ και κεραμίδια.

Έχετε κάνει αυτά τα λάθη κατά την αφαίρεση του μακιγιάζ;

Είναι πιθανό κάποια στιγμή να έχετε κάνει αυτά τα λάθη κατά το ντεμακιγιάζ ή να τα κάνετε ακόμα. Αν ναι, είναι σημαντικό να τα διορθώσετε για να αποφύγετε μελλοντικά προβλήματα. Αν και χρειάζεται λίγος χρόνος σε μια ώρα της ημέρας που νιώθετε κουρασμένες, αξίζει να εφαρμόζετε μια αυστηρή ρουτίνα καθημερινά.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.