Οι βλαβερές επιπτώσεις του ήλιου στο δέρμα σας

Οι βλαβερές επιπτώσεις του ήλιου στο δέρμα σας είναι έκδηλες όταν προκαλούνται εγκαύματα, κηλίδες, ακόμη και καρκίνος του δέρματος. Η έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία εγκυμονεί διάφορους κινδύνους.
Οι βλαβερές επιπτώσεις του ήλιου στο δέρμα σας

Έχει γραφτεί από Francisco María García

Τελευταία ενημέρωση: 09 Αυγούστου, 2022

Γνωρίζετε τις βλαβερές επιπτώσεις του ήλιου στο δέρμα σας; Θα πρέπει να είστε προσεκτικοί/ες με την υπερβολική έκθεση στον ήλιο.

Είναι αλήθεια ότι ο ήλιος είναι απαραίτητος για τη ζωή στη Γη και φέρνει μαζί του πολλά οφέλη. Παραδείγματος χάρη, η απορρόφησή του από τα φυτά οδηγεί στη φωτοσύνθεση, ενώ για τους ανθρώπους είναι εξαιρετική πηγή βιταμίνης D. Ωστόσο, η έκθεσή σας σε αυτόν θα πρέπει να γίνεται με σύνεση για να απολαύσετε αυτά τα οφέλη.

Όντως, η έκθεση στον ήλιο είναι υγιεινή όταν γίνεται με μέτρο, αλλά υπάρχει ένα όριο που αν ξεπεραστεί μπορεί να προκληθεί ζημιά στο δέρμα, τα μάτια, και την υγεία σας γενικότερα.

Οι αρνητικές επιπτώσεις του ήλιου στο δέρμα ενός ανθρώπου κυμαίνονται από την εμφάνιση ρυτίδων και κηλίδων, έως τα εγκαύματα και την πρόωρη γήρανση. Ορισμένοι άνθρωποι παρουσιάζουν και φωτοαλλεργικές αντιδράσεις και ίσως και καρκίνο του δέρματος.

Ας ρίξουμε όμως μια ματιά σε τέσσερις βλαβερές επιπτώσεις του ήλιου στο δέρμα καθώς θα πρέπει να τις γνωρίζετε.

Βλαβερές επιπτώσεις του ήλιου στο δέρμα

Έγκαυμα

Άνδρας με εγκαύματα
Η ηλιακή ακτινοβολία είναι ένας από τους πιο βλαβερούς παράγοντες για το δέρμα.

Σχεδόν όλοι μας έχουμε βιώσει τα δυσάρεστα συμπτώματα ενός εγκαύματος από τον ήλιο κάποια στιγμή στη ζωή μας. Ίσως προκλήθηκε κάποια ηλιόλουστη μέρα στην παραλία ή σε κάποιο βουνό όπου δεν προστατεύσαμε επαρκώς το δέρμα. Ποιος μπορεί να ξεχάσει τον πόνο και τη δυσφορία εκείνης της νύχτας;

Μετά από ένα ηλιακό έγκαυμα, το δέρμα σας κοκκινίζει και ορισμένες φορές εμφανίζονται φουσκάλες, ακόμη και φλεγμονή. Πέραν αυτών, αισθάνεστε να καίει και προκαλεί πόνο με κάτι απλό όπως το τρίψιμο από τα ρούχα όταν τα φοράτε. Σε ορισμένες περιπτώσεις, είναι πιθανό να υπάρξει πυρετός και αφυδάτωση, ενώ σε πιο ακραίες περιπτώσεις εγκαύματα δευτέρου βαθμού.

Οι υπεριώδεις ακτίνες είναι η αιτία αυτών των εγκαυμάτων επειδή οδηγούν στην πάχυνση της επιδερμίδας ως προστατευτική αντίδραση του δέρματος ενάντια στην ηλιακή ακτινοβολία. Γενικά, τα συμπτώματα εμφανίζονται λίγες ώρες μετά την έκθεση στον ήλιο και η έντασή τους διαφέρει και εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, κυρίως από την ικανότητα απορρόφησης αυτής της ακτινοβολίας.

Πρόωρη γήρανση

Οι αρνητικές επιπτώσεις της ηλιακής ακτινοβολίας είναι αθροιστικές, ακόμη και για έκθεση χαμηλής έντασης. Η πρόωρη γήρανση του δέρματος είναι ένα από τα πιο ορατά αποτελέσματα της υπερβολικής έκθεσης στον ήλιο όσο περνά ο καιρός. Για την ακρίβεια, προκαλείται κατά 90% από την έκθεση στον ήλιο. Αυτή η βλαβερή επίπτωση εκδηλώνεται με την εμφάνιση κηλίδων, ρυτίδων, και σακουλιάσματος. Ο λόγος πίσω από αυτά είναι η μείωση του κολλαγόνου και της ελαστίνης.

Οι υπεριώδεις ακτίνες κρύβονται πίσω από την πρόωρη γήρανση του δέρματος. Αυτό συμβαίνει επειδή αυτές οι ακτίνες διαπερνούν το δέρμα, και οδηγούν στον γρήγορο και προσωρινό αποχρωματισμό, υπό τη μορφή μελανίνης, κάνοντας πιο σκούρο το δέρμα.

Θα πρέπει να εφαρμόζετε αντηλιακό στο δέρμα σας όλον τον χρόνο προκειμένου να αποφύγετε αυτές τις βλαβερές επιπτώσεις από την έκθεση στον ήλιο. Να θυμάστε, ο ήλιος δεν προκαλεί ζημιά στο δέρμα μόνο το καλοκαίρι, αλλά κάθε φορά που εκτίθεστε στις ακτίνες του.

Αλλεργία στον ήλιο

Γυναίκα ξύνει τον λαιμό της

Ο ήλιος πυροδοτεί την υπερευαισθησία σε στοιχεία όπως είναι η χλωρίνη ή άλλα χημικά σε αυτό το είδος αλλεργίας.

Μπορεί να σας φαίνεται περίεργη η αλλεργία στον ήλιο αν λάβετε υπόψιν σας ότι πρόκειται για ένα φυσικό στοιχείο που βρίσκεται εκεί όλη μας τη ζωή. Όμως, υπάρχουν πολλοί άνθρωποι με αυτή την πάθηση. Για να είμαστε πιο ακριβείς, επηρεάζει περίπου το 20% του παγκόσμιου πληθυσμού.

Αυτό το είδος αλλεργίας σχετίζεται με άλλους τύπους αλλεργιών όπως είναι αυτές που προκαλούνται από ορισμένα τρόφιμα, τη χλωρίνη της πισίνας, από κρέμες, φάρμακα, ακόμη και ρούχα. Έτσι, μπορούν να προκληθούν αλλεργικές αντιδράσεις από την έκθεση στον ήλιο.

Καρκίνος του δέρματος: Η χειρότερη από τις βλαβερές επιπτώσεις του ήλιου

Η έκθεση στον ήλιο μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στον καρκίνο του δέρματος εξαιτίας της καταστροφής των κυττάρων από την υπεριώδη ακτινοβολία. Υπάρχουν αρκετοί παράγοντες οι οποίοι σχετίζονται με την εμφάνιση καρκίνου. Παραδείγματος χάρη, μπορεί να προέλθει από την επαναλαμβανόμενη έκθεση στον ήλιο και τα εγκαύματα, λόγω του φωτότυπου του δέρματος, γενετικών παραγόντων, και της ηλικίας, μεταξύ άλλων.

Οι πιο επιρρεπείς περιοχές του δέρματος στον καρκίνο είναι εκείνες που εκτίθενται συχνά στον ήλιο όπως το πρόσωπο, τα χέρια, και ο λαιμός. Τα ηλιακά εγκαύματα αυξάνουν κατά πολύ τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου. Ο τύπος του δέρματος παίζει επίσης καθοριστικό ρόλο: οι άνθρωποι με πιο ανοιχτά μάτια και δέρμα κινδυνεύουν παραπάνω.

Καθοριστικός παράγοντας είναι επίσης το οικογενειακό ιστορικό σε μελανώματα, αλλά και η ηλικία. Έτσι, άτομα άνω των 40 ετών κινδυνεύουν περισσότερο. Τα μελανώματα και τα καρκινώματα είναι οι κύριοι τύποι καρκίνου του δέρματος.

  • Τα μελανώματα είναι ιδιαιτέρως επιθετικά και αρκετά κακοήθεις τύποι καρκίνου του δέρματος.
  • Τα καρκινώματα, τα πιο συχνά, συνήθως αναπτύσσονται αργά αλλά θεραπεύονται ευκολότερα.

Ελπίζουμε να καταλάβατε πόσο σημαντικό είναι να προστατεύετε τον εαυτό σας ενάντια στις βλαβερές επιπτώσεις του ήλιου. Όπως πάντα, η πρόληψη είναι καλύτερη από τη θεραπεία!


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.