Λιωμένο σκόρδο για να αναστρέψετε την απώλεια όρασης

Γνωρίζατε ότι οι θειώδεις χημικές ενώσεις στο σκόρδο είναι ιδανικές για τη μείωση των υψηλών επιπέδων αρτηριακής πίεσης και χοληστερίνης, που και οι δύο συνδέονται με την απώλεια όρασης;
Λιωμένο σκόρδο για να αναστρέψετε την απώλεια όρασης
Sofía Quintana Alonso

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: φυσικοθεραπεύτρια Sofía Quintana Alonso.

Έχει γραφτεί από Carolina Betancourth

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Λιωμένο σκόρδο για να αναστρέψετε την απώλεια όρασης. Η απώλεια όρασης είναι ένα πρόβλημα υγείας που συχνά παρουσιάζεται με την ηλικία. Αν και δεν εμφανίζεται σε όλους με τον ίδιο τρόπο, ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού πάσχει από κάποιου είδους δυσκολία στην όραση η οποία συνδέεται με τη γήρανση.

Το πρόβλημα είναι ότι μερικοί άνθρωποι το αγνοούν και αρχίζουν να δίνουν προσοχή μόνο όταν η κατάσταση φτάσει σε σοβαρό, σχεδόν μη αναστρέψιμο στάδιο.

Για το λόγο αυτό οι γιατροί και οι ειδικοί συνιστούν να βελτιώσετε τις καθημερινές σας συνήθειες, ειδικά όσον αφορά στη διατροφή σας.

Τα μάτια σας χρειάζονται απαραίτητα λιπαρά οξέα και αντιοξειδωτικές ουσίες για να λειτουργούν σε βέλτιστα επίπεδα και για να προληφθεί η φθορά.

Γι’αυτό θα πρέπει να εξετάσετε προσεκτικά τις διατροφικές σας συνήθειες και να προσθέσετε τροφές που ωφελούν άμεσα τα μάτια σας.

Η καθημερινή κατανάλωση σκόρδου, για παράδειγμα, μπορεί να προλάβει, ακόμα και να αναστρέψει την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.

Αυτό οφείλεται στην υψηλή του περιεκτικότητα σε θειώδεις χημικές ενώσεις και απαραίτητα μεταλλικά στοιχεία, που προστατεύουν τις μεμβράνες των ματιών σας.

Τι είναι η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας;

απώλεια όρασης

Η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας είναι μια πάθηση του ματιού που χαρακτηρίζεται από την αργή εκφύλιση της κεντρικής και οξείας όρασής σας, κάτι που δυσκολεύει τη διάκριση λεπτομερειών ή το διάβασμα.

Είναι πιο συνηθισμένη σε άτομα άνω των 60 ετών, αν και υπάρχουν επίσης περιπτώσεις νεότερων ατόμων.

Παρουσιάζεται όταν η ωχρά κηλίδα, μια μικρή περιοχή στον αμφιβληστροειδή, φθείρεται ή παθαίνει κάποια βλάβη. Αυτό συνήθως αποτελεί μέρος της φυσιολογικής διαδικασίας γήρανσης, όμως μπορεί να επιταχυνθεί λόγω σταθερών κακών συνηθειών και ορισμένων νόσων.

Οι ασθενείς που πάσχουν από αυτή τη διαταραχή παρουσιάζουν θαμπή όραση, τυφλά σημεία ή διαστρέβλωση της κεντρικής τους όρασης και μερικές φορές μόνιμη απώλεια της κεντρικής όρασης.

Πώς μπορεί το σκόρδο να βοηθήσει τους ασθενείς με εκφύλιση ωχράς κηλίδας και απώλεια όρασης;

Το σκόρδο έχει γίνει δημοφιλές ως μία από τις καλύτερες τροφές για τη φροντίδα της όρασης χάρη στην υψηλή του περιεκτικότητα σε θρεπτικές ουσίες και σε άλλες ωφέλιμες ιδιότητες.

Οι χημικές ενώσεις με βάση το θείο, καθώς και το σελήνιο και οι βιταμίνες που περιέχει το σκόρδο, μειώνουν τα συμπτώματα της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας.

Η ισχυρή αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδης δράση του προστατεύει τα κύτταρα του ματιού και προλαμβάνει την καταστροφή τους λόγω των επιδράσεων των ελεύθερων ριζών.

Πέρα από αυτό, το σκόρδο είναι μια θαυμάσια τροφή για τον έλεγχο των υψηλών επιπέδων αρτηριακής πίεσης και χοληστερίνης, που και οι δύο έχουν συνδεθεί με βλάβες στα μάτια και απώλεια όρασης.

Η αρτηριακή πίεση και η σχέση της με την όρασή σας

απώλεια όρασης

Οι ασθενείς με υψηλή αρτηριακή πίεση έχουν περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν απώλεια/προβλήματα όρασης.

Αυτό οφείλεται στη μειωμένη ροή αίματος, που επιδρά αρνητικά στη λειτουργία του αμφιβληστροειδούς σας.

Αυτό το μέρος του ματιού βασίζεται στα επίπεδα του οξυγόνου για καλή λειτουργία, επομένως η μειωμένη ροή αίματος θέτει σε κίνδυνο την οπτική υγεία σας.

Το σκόρδο προάγει τη σωστή κυκλοφορία του αίματος και κατεβάζει τη συστολική αρτηριακή πίεση σε σταθερά επίπεδα.

Χοληστερίνη και υγεία των ματιών

Η υπερβολική ποσότητα χοληστερίνης στο αίμα σας όχι μόνο πυροδοτεί μη υγιείς αντιδράσεις σε καρδιαγγειακό επίπεδο αλλά και συνδέεται με την απόθεση λιπιδίων πίσω από τον αμφιβληστροειδή.

Τα λιπίδια αυτά μπορούν να μειώσουν την όρασή σας και μακροπρόθεσμα να οδηγήσουν σε απώλεια όρασης.

Το σκόρδο περιέχει θείο και ισχυρές αντιοξειδωτικές ουσίες που προλαμβάνουν τη σύνθεση της κακής και της συνολικής χοληστερίνης.

Πώς πρέπει να καταναλώνετε το σκόρδο για να φροντίσετε την όρασή σας;

απώλεια όρασης

Θα χρειαστείτε ένα εργαλείο κουζίνας που ονομάζεται πρέσα σκόρδου, το οποίο είναι σχεδιασμένο να λιώνει μια σκελίδα σκόρδο περνώντας τη μέσα από μικρά ανοίγματα. Έχει μια μικρή λαβή με τη βοήθεια της οποίας ασκείται πίεση στη σκελίδα μετατρέποντάς τη σε πηχτό πολτό.

Φυσικά, αν δεν έχετε αυτό το εργαλείο, υπάρχουν και άλλες επιλογές, όπως το να χρησιμοποιήσετε μια σανίδα κοπής ή ένα γουδί.

Τρόπος κατανάλωσης

  • Για να εξασφαλίσετε τις παραπάνω ωφέλειες από την καθημερινή κατανάλωση σκόρδου, συνιστάται να τρώτε μία ή δύο σκελίδες.
  • Θα πρέπει πάντα να τρώτε το σκόρδο ωμό, επειδή όταν το μαγειρεύετε χάνει μέχρι και το 90% των ωφελειών του.
  • Μπορείτε επίσης να το συνδυάσετε με λίγο χυμό λεμονιού και ελαιόλαδο.

Πόσο συχνά θα πρέπει να το περιλαμβάνετε στη διατροφή σας; Τώρα που γνωρίζετε πόσο καλό μπορεί να κάνει στην όρασή σας, αφήστε τις δικαιολογίες και τρώτε το τακτικά.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.