Λιστερίωση κατά την εγκυμοσύνη: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Η κατανάλωση ωμών, άψητων τρόφιμα μπορεί να προκαλέσει λοίμωξη από λιστερίωση. Σε αυτό το άρθρο, ανακαλύψτε τι πρέπει να γνωρίζετε για τη λιστερίωση κατά την εγκυμοσύνη.
Λιστερίωση κατά την εγκυμοσύνη: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Έχει γραφτεί από Virginia Martínez

Τελευταία ενημέρωση: 27 Οκτωβρίου, 2022

Η λιστερίωση είναι μια βακτηριακή λοίμωξη που προκαλείται από το βακτήριο Listeria monocytogenes. Αν και είναι σπάνιο σε υγιή άτομα, μπορεί να είναι πολύ σοβαρό σε ομάδες κινδύνου όπως οι έγκυες γυναίκες και τα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα. Σε αυτό το άρθρο, θα σας πούμε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη λιστερίωση κατά την εγκυμοσύνη.

Λιστερίωση

Η λοίμωξη από λιστερία ή η λιστερίωση είναι μια τροφική ασθένεια. Είναι μια λοίμωξη που προκαλείται από ένα βακτήριο που συνήθως ζει στη φύση και μπορεί να προέρχεται από ζώα αλλά και από μολυσμένα λαχανικά.

Για αυτούς τους λόγους, μπορείτε να βρείτε τη λιστερία στα εξής:

 • Ωμό κρέας και ψάρια
 • Φρούτα, χόρτα και ωμά λαχανικά
 • Μη παστεριωμένα γαλακτοκομικά προϊόντα
 • Επεξεργασμένες τροφές
 • Καπνιστό ψάρι
Ωμό κρέας με θυμάρι
Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, θα πρέπει να αποφεύγετε να καταναλώνετε ωμά τρόφιμα που μπορεί να περιέχουν Listeria.

Ωστόσο, το μαγείρεμα και η παστερίωση μπορούν να σκοτώσουν τα βακτήρια, γι ‘αυτό οι ειδικοί προτείνουν οι ομάδες κινδύνου να μαγειρεύουν κρέατα και λαχανικά και να αποφεύγουν την κατανάλωση γάλακτος, τυριού και άλλων μη παστεριωμένων γαλακτοκομικών προϊόντων.

Επιπλέον, πρέπει επίσης να λάβετε υπόψη ότι η λιστερίωση μπορεί να μολύνει τρόφιμα ακόμα και μετά το μαγείρεμα και τη συσκευασία. Έτσι, τα τρόφιμα που είναι έτοιμα για κατανάλωση (όπως λουκάνικα, αλλαντικά ή αλλαντικά) μπορούν επίσης να είναι δυνητικά επικίνδυνα.

Επίσης, αυτό το βακτήριο μπορεί να επιβιώσει στην κατάψυξη και την ψύξη και μπορεί να εξαπλωθεί από τη μητέρα στο έμβρυο. Είναι πολύ επικίνδυνο για τα έμβρυα και τα νεογνά. Για το λόγο αυτό, η μητέρα πρέπει να λάβει ορισμένα μέτρα για να αποφύγει τη μόλυνση.

Τύποι λιστερίωσης

Παρόλο που η λιστερίωση είναι μία από τις πιο σοβαρές τροφικές ασθένειες, ευτυχώς, είναι αρκετά σπάνια (σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, υπάρχουν 0,1 έως 10 περιπτώσεις ανά εκατομμύριο άτομα ετησίως). Ωστόσο, παρά τον μικρό αριθμό περιπτώσεων, έχει υψηλό ποσοστό θνησιμότητας. Για αυτόν τον λόγο, η πρόληψη είναι ζωτικής σημασίας.

Υπάρχουν δύο τύποι λιστερίωσης:

 • Μη επεμβατική. Αυτή είναι μια ήπια μορφή της νόσου που προκαλεί εμπύρετη γαστρεντερίτιδα. Συνήθως επηρεάζει υγιείς ανθρώπους. Αν και δεν είναι σοβαρή για υγιείς ανθρώπους, μπορεί να είναι επικίνδυνη για ομάδες κινδύνου, συμπεριλαμβανομένων των εγκύων.
 • Επεμβατική. Αυτός ο τύπος λιστερίωσης είναι εξαιρετικά επικίνδυνος, με ποσοστό θνησιμότητας 20 έως 30%. Στην πραγματικότητα, μερικά από τα συμπτώματά της περιλαμβάνουν πυρετό, μυϊκό πόνο, σήψη και ακόμη και μηνιγγίτιδα.

Όσον αφορά τις περιόδους επώασης, συνήθως είναι μία έως δύο εβδομάδες και στους δύο τύπους. Ωστόσο, μπορεί να επεκταθεί ακόμη και σε τρεις μήνες, γι ‘αυτό μπορεί να είναι πολύ δύσκολο να εντοπιστεί νωρίς η λοίμωξη.

Λιστερίωση κατά την εγκυμοσύνη

Λιστερίωση κατά την εγκυοσύνη
Ένας από τους κύριους κινδύνους είναι η αποβολή ή ο πρόωρος τοκετός, γι ‘αυτό οι ειδικοί δίνουν ιδιαίτερη προσοχή σε αυτήν την ομάδα κινδύνου.

Η λιστερίωση κατά την εγκυμοσύνη είναι πολύ επικίνδυνη και όχι μόνο για τη μητέρα. Στην πραγματικότητα, η έγκυος μητέρα μπορεί να εξαπλώσει τη μόλυνση στο έμβρυο, το οποίο είναι ιδιαίτερα ευάλωτο. Έτσι, μπορεί να προκαλέσει:

 • Αποβολή
 • Πρόωρο τοκετό.
 • Μόλυνση του εμβρύου ή του νεογέννητου.
 • Θάνατος του εμβρύου ή του νεογέννητου (περίπου το 22% των περιγεννητικών περιπτώσεων λιστερίωσης οδηγεί στο θάνατο του εμβρύου ή του νεογέννητου).

Όπως αναφέραμε παραπάνω, τα συμπτώματα συνήθως εκδηλώνονται μετά την κατανάλωση του μολυσμένου προϊόντος. Επομένως, μπορείτε να παρατηρήσετε τα ακόλουθα συμπτώματα λίγες ημέρες αργότερα:

 • Πυρετός
 • Μυϊκοί πόνοι
 • Έμετος
 • Ναυτία
 • Πονοκέφαλος

Η μόλυνση μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ωστόσο, είναι πιο πιθανό να συμβεί κατά το τελευταίο τρίμηνο, καθώς το ανοσοποιητικό σύστημα της γυναίκας μπορεί να είναι ελαφρώς εξασθενημένο.

Όσον αφορά τη θεραπεία, είναι καλύτερο να ξεκινήσετε το συντομότερο δυνατό. Υπό αυτήν την έννοια, εάν εκδηλωθούν συμπτώματα, πρέπει να πάτε αμέσως στον γιατρό σας. Μέσω μιας απλής εξέτασης αίματος, μπορεί να προσδιοριστεί εάν πάσχετε από λιστερίωση Από εκεί και πέρα, η θεραπεία αποτελείται από αντιβιοτικά που θα βοηθήσουν επίσης στην πρόληψη της μόλυνσης του εμβρύου.

Πρόληψη για τη λιστερίωση κατά την εγκυμοσύνη

Γυναίκα κόβει ωμό κρέας
Όταν μαγειρεύετε, πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί για να μην μπερδεύετε τις μαγειρεμένες και τις ωμές τροφές.

Ο ΠΟΥ προτείνει πέντε λύσεις για ασφαλέστερα τρόφιμα:

 1. Καθαριότητα. Είναι σημαντικό να πλένετε καλά τα προϊόντα, να πλένετε τα χέρια σας πριν το μαγείρεμα και να διατηρείτε την κουζίνα και το ψυγείο σας καθαρό.
 2. Ξεχωρίστε τα ωμά από τα μαγειρεμένα τρόφιμα. Με αυτόν τον τρόπο, αποτρέπετε τη διασταύρωση μεταξύ τους.
 3. Μαγειρέψτε καλά. Το μαγείρεμα των τροφίμων πάνω από τους 70 ° Κελσίου συμβάλλει στην ασφάλεια των τροφίμων. Ωστόσο, πρέπει να λάβετε υπόψη ότι ορισμένα τρόφιμα χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή (όπως ο κιμάς).
 4. Διατηρήστε τα τρόφιμα σε ασφαλείς θερμοκρασίες. Για να το κάνετε αυτό, πρέπει να αποφύγετε να αφήνετε μαγειρεμένα τρόφιμα σε θερμοκρασία δωματίου για περισσότερο από δύο ώρες. Επίσης, δεν πρέπει να ξεπαγώνετε τα τρόφιμα έξω από το ψυγείο και να σέβεστε πάντα τις ημερομηνίες λήξης.
 5. Χρησιμοποιήστε ασφαλές νερό και πρώτες ύλες. Οι ειδικοί προτείνουν την αποφυγή επεξεργασμένων και συσκευασμένων τροφίμων.

Δεδομένου ότι η λιστερία μπορεί να μολύνει άψητα και μη παστεριωμένα τρόφιμα, τα μέτρα πρόληψης πρέπει να στοχεύουν στην αποφυγή της κατανάλωσης αυτών των προϊόντων.

Έτσι, εκτός από τα παραπάνω μέτρα, οι έγκυες γυναίκες πρέπει να:

 • Αποφύγετε την κατανάλωση μη παστεριωμένου γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων (συμπεριλαμβανομένων των μαλακών τυριών).
 • Θερμαίνετε τα αλλαντικά και τα επεξεργασμένα κρέατα (όπως τα λουκάνικα) τουλάχιστον στους 70 ° Κελσίου πριν από την κατανάλωση.
 • Αποφύγετε να τρώτε καπνιστό ψάρι και κρέας.
 • Αποθηκεύστε τα υπολείμματα στο ψυγείο προτού παραμείνουν σε θερμοκρασία δωματίου για περισσότερο από δύο ώρες. Επιπλέον, πρέπει να τα καταναλώσετε το πολύ, μέσα στις επόμενες δύο με τρεις ημέρες.
 • Διαβάστε τις ετικέτες των προϊόντων και ακολουθήστε τις οδηγίες συντήρησης.

Συμπέρασμα

Αν και η λιστερίωση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι σπάνια, πρέπει να λάβετε ορισμένα μέτρα για την πρόληψή της. Επίσης, οι έγκυες γυναίκες πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές, διότι θα μπορούσε να έχει θανατηφόρες συνέπειες για το έμβρυο.

Οι έγκυες γυναίκες πρέπει να διατηρούν σωστή υγιεινή και να αποφεύγουν τα μεταποιημένα κρέατα και τα ψάρια, το μη παστεριωμένο γάλα, τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τις ωμές τροφές (ειδικά κρέατα και λαχανικά). Τέλος, οι έγκυες γυναίκες πρέπει να επισκεφτούν έναν γιατρό μόλις αρχίσουν να παρατηρούν συμπτώματα για να ξεκινήσουν τη θεραπεία το συντομότερο δυνατό.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.