Λογική ή διαίσθηση; Τι σας χαρακτηρίζει περισσότερο;

24 Μαρτίου 2019
Λογική ή διαίσθηση; Μπορεί σε κάποιο στάδιο της ζωής σας να ακολουθήσατε κάποιο προαίσθημα, διαίσθηση ή απλά μια υποψία για να πάρετε μια απόφαση. Ή μπορεί να είστε πιο ορθολογικό άτομο και να σκέφτεστε τα πράγματα σε βάθος πριν πάρετε μια απόφαση

Λογική ή διαίσθηση; Μπορεί σε κάποιο στάδιο της ζωής σας να ακολουθήσατε κάποιο προαίσθημα, διαίσθηση ή απλά μια υποψία για να πάρετε μια απόφαση. Ή μπορεί να είστε πιο ορθολογικό άτομο και να σκέφτεστε τα πράγματα σε βάθος πριν πάρετε μια απόφαση. Παρακάτω θα βρείτε μερικά σημάδια που θα σας βοηθήσουν να ανακαλύψετε τι σας χαρακτηρίζει περισσότερο.

Ορθολογικά άτομα και διαισθητικά άτομα. Λογική ή διαίσθηση;

Αυτό δεν είναι απόλυτο· όλοι έχουμε μερικές φορές κάποια διαίσθηση και σίγουρα όλοι σκεφτόμαστε τα προβλήματά μας και άλλα πράγματα πριν λάβουμε μια απόφαση. Ωστόσο, δεν μπορείτε να αρνηθείτε ότι υπάρχουν ορισμένα άτομα που είναι περισσότερο διαισθητικά από κάποια άλλα. Μερικοί άνθρωποι επιτρέπουν πιο συχνά στα προαισθήματά τους να τους καθοδηγούν, ενώ άλλοι που είναι πιο επιφυλακτικοί σκέφτονται τα πράγματα πολύ περισσότερο πριν κάνουν οποιαδήποτε κίνηση.

Συνήθως, αυτοί οι τρόποι συμπεριφοράς και λήψης αποφάσεων συνδέονται με την προσωπικότητά μας. Ωστόσο, κάτι που προκαλεί αρκετό ενδιαφέρον και θα πρέπει να γνωρίζετε είναι ότι δεν είναι εντελώς παράλογο να ακολουθείτε τη διαίσθησή σας για ορισμένα πράγματα. Για την ακρίβεια, καθόλου παράλογο. Στην πραγματικότητα, οι ειδικοί θεωρούν ότι πολλές αποφάσεις λαμβάνονται με βάση τα προαισθήματα και τη διαίσθηση. Αλλά δεν προέρχονται από απερίσκεπτες ενέργειες. Θα σας εξηγήσουμε το λόγο παρακάτω.

1. Διαισθητικά άτομα

Λογική ή διαίσθηση

Διαίσθηση, προαίσθημα… Όλοι τα γνωρίζουμε. Είναι ξαφνικά συναισθήματα που σας ενημερώνουν ότι μάλλον είναι καλύτερα να πάρετε ένα συγκεκριμένο δρόμο. Για παράδειγμα, ότι κάποιος δεν έχει καλή επιρροή πάνω σας και ότι καλό είναι να τον αποφύγετε…

Συχνά δεν αποδεχόμαστε αυτά τα προαισθήματα ως λογικά καθώς προέρχονται καθαρά από ανθρώπινα συναισθήματα και αισθήματα και όχι από τον εγκέφαλό μας, γεγονός που θα καθιστούσε αυτή την ενέργεια λογική και επαγωγική. Όμως αυτό δεν είναι αλήθεια. Τα προαισθήματα είναι πραγματικά γρήγορες κρίσεις αξιολόγησης που προέρχονται από την προσωπικότητά σας και από προηγούμενες εμπειρίες. Οτιδήποτε συμβαίνει στη ζωή σας αποθηκεύεται και φυλάσσεται μαζί με τα αισθήματα που σας προκάλεσε αυτό. Κατά συνέπεια, όταν έρχεστε αντιμέτωποι με κάποιο ερέθισμα, εμφανίζονται ξαφνικά συναισθήματα που σας λένε να “κάνετε αυτό, να πάτε από εκεί, να πάρετε το ρίσκο, να επιλέξετε αυτό το άτομο ή να γυρίσετε”. Πρόκειται για περιστατικά που βασίζονται σε αποφάσεις που έχουν ήδη ληφθεί στο παρελθόν. Σχετίζονται επίσης με την προσωπικότητά σας.

Διαβάστε ακόμα: Αγαπάμε, αλλά η αγάπη δεν σημαίνει ανάγκη

Όλα αυτά κρύβονται πίσω από τον περίπλοκο κόσμο των διαισθήσεων, αυτά τα ξαφνικά συναισθήματα που εμφανίζονται στο μυαλό σας χωρίς να γνωρίζετε πραγματικά το λόγο. Όντως υπάρχουν άτομα που πάντα ακολουθούν τη διαίσθησή τους και δεν την αγνοούν. Δίνουν προσοχή και υπακούουν σε αυτό που πολλοί άνθρωποι αποκαλούν ένστικτο.

Αλλά προσέξτε. Θα πρέπει να θυμάστε ότι επειδή αυτά τα αισθήματα και τα κρυφά προαισθήματα που έχουμε μέσα στην καρδιά μας είναι πολύ γρήγορα, δεν είναι πάντα η καλύτερη ή σωστή απάντηση. Δεν είναι πάντα αποτελεσματικά. Συνεπώς, άλλοι άνθρωποι είναι πιο επιφυλακτικοί και ας έχουν αυτό το προαίσθημα ή τη διαίσθηση· προτιμούν να τα παραμερίζουν και να είναι πιο προσεκτικοί. Αυτοί οι άνθρωποι έχουν περισσότερο ορθολογική προσωπικότητα.

2. Ορθολογικά άτομα

Λογική ή διαίσθηση

Η ορθολογική σκέψη καθοδηγείται από συνειδητές πληροφορίες: για οτιδήποτε έχουμε ακριβώς μπροστά μας, για οτιδήποτε βλέπουμε και αγγίζουμε, για οτιδήποτε μπορούμε να συγκρίνουμε με άλλα πράγματα μέσω άλλων πληροφοριών ή διαβάζοντας.

Οι αποφάσεις των ορθολογικών ατόμων είναι πολύ πιο αργές και προσεκτικές. Αυτό δεν σημαίνει ότι έχουν λιγότερες πηγές· απλώς είναι πιο σκεπτικοί και ίσως λίγο περισσότερο ανασφαλείς. Ωστόσο, μερικές φορές αυτό μπορεί να είναι καλό καθώς τους βάζει στη διαδικασία να κάνουν έναν “τυπικό έλεγχο” πριν πάρουν μια απόφαση. Αυτά τα άτομα φοβούνται επίσης να κάνουν λάθη και πάντα ψάχνουν για τη σωστή απάντηση και την καλύτερη απόφαση.

Διαβάστε ακόμα: Ο χρόνος δεν σβήνει τίποτα: βάζει τα πράγματα στη θέση τους

Κατά συνέπεια, είναι πιο προσεκτικοί αλλά μερικές φορές οι άνθρωποι δεν έχουν τόσο χρόνο για να πάρουν μια απόφαση. Επιπλέον, μερικές φορές δεν μπορούμε να πάρουμε όλες τις πληροφορίες που χρειαζόμαστε πριν αποφασίσουμε για κάτι. Για παράδειγμα, δεν μπορείτε να ξέρετε τα πάντα για έναν άνθρωπο πριν αποφασίσετε αν θέλετε να τον ερωτευτείτε ή όχι. Απλώς συμβαίνει και γι’ αυτό το λόγο, στην πραγματικότητα οι περισσότεροι άνθρωποι είναι διαισθητικοί. Τα συναισθήματα πάντα υπερτερούν έναντι της λογικής. Οι άνθρωποι είναι πλήρως συναισθηματικά όντα.

Είναι καλύτερα να διατηρείτε μια ισορροπία. Μην βιάζεστε όταν πρέπει να πάρετε μια απόφαση αλλά παράλληλα να μην είστε και τόσο επιφυλακτικοί. Συνήθως, η ανασφάλεια προέρχεται από κάποιο είδος υπαρξιακού πόνου. Επομένως, είναι καλύτερο να διατηρείτε μια ισορροπία και στις δυο πλευρές.

Συμφωνείτε; Εσείς σε ποια κατηγορία ανήκετε; Είστε περισσότερο ορθολογικό ή διαισθητικό άτομο; Λογική ή διαίσθηση;