Πώς να προλάβετε τις λοιμώξεις του ουροποιητικού το καλοκαίρι

Οι λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος το καλοκαίρι είναι συχνές, ιδίως στις γυναίκες. Συνεπώς, είναι σημαντικό να γνωρίζετε πώς να τις προλαμβάνετε και να τις αντιμετωπίζετε.
Πώς να προλάβετε τις λοιμώξεις του ουροποιητικού το καλοκαίρι
Valeria Sabater

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από ψυχολόγο Valeria Sabater.

Τελευταία ενημέρωση: 19 Μαΐου, 2023

Οι λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος είναι συχνές κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, ιδίως στις γυναίκες. Έτσι, είναι σημαντικό να γνωρίζετε πώς να τις προλαμβάνετε και να τις αντιμετωπίζετε.

Είναι δυνατόν να παρατηρήσετε μια αλλαγή ξαφνικά. Συνήθως υπάρχει δυσφορία, επείγουσα ανάγκη να πάτε στην τουαλέτα και αίσθημα καύσου κατά την ούρηση. Το καλοκαίρι είναι, χωρίς αμφιβολία, μια πολύ ευνοϊκή εποχή για την ανάπτυξη αυτού του είδους της λοίμωξης και, ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να λάβετε κάποια μέτρα.

Οι γιατροί προειδοποιούν ότι το πρόβλημα αυτό οφείλεται κυρίως σε ένα εξασθενημένο πυελικό έδαφος, καθώς και σε ορισμένες αλλαγές ρουτίνας στην καθημερινή μας ζωή: πισίνες, βρεγμένα μαγιό και κατανάλωση λιγότερου νερού, για παράδειγμα.

Ακολουθούν ορισμένες πληροφορίες σχετικά με το θέμα αυτό, με την ελπίδα ότι θα χρησιμεύσουν ως οδηγός για να σας βοηθήσουν να αποφύγετε αυτή τη συχνή λοίμωξη όταν έρθει το καλοκαίρι.

Λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού

θεραπεία ουρολοιμώξεων

Οι συνήθειές μας συχνά αλλάζουν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Πολλές δραστηριότητες που μπορεί να υιοθετήσουμε οδηγούν σε παραμέληση της υγείας μας.

Τείνουμε να λείπουμε από το σπίτι για περισσότερες ώρες, το φαγητό μας δεν είναι πολύ ισορροπημένο και συχνά επισκεπτόμαστε μια πισίνα με πολλούς ανθρώπους που κάνουν μπάνιο ταυτόχρονα. Στη θάλασσα, ερχόμαστε σε επαφή με αλάτι και άλλα υλικά, συχνά δεν ενυδατωνόμαστε όσο θα έπρεπε, και εν ολίγοις, όλα αυτά μπορεί να οδηγήσουν σε μόλυνση του ουροποιητικού συστήματος.

Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες γι’ αυτή τη μόλυνση και θα μιλήσουμε λίγο γι’ αυτούς παρακάτω. Ωστόσο, πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού η υγεία μας μπορεί να είναι εξασθενημένη και να είμαστε πιο ευάλωτοι σε πολλές λοιμώξεις, όχι μόνο στην κλασική κυστίτιδα.

Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με τον Dr. Jorge Saldaña Gallo, ιατρικό διευθυντή του Advanced Urology Center of Lima (Περού), αν και υπάρχουν πολλοί τύποι μικροβίων που μπορούν να προκαλέσουν ουρολοίμωξη, η συντριπτική πλειοψηφία έχει την προέλευσή της στο βακτήριο Escherichia coli (E. coli).

Παρά το γεγονός ότι ζει κανονικά στο έντερο, το E. coli είναι σε θέση να αποικίσει στην περιοχή γύρω από τον κόλπο, να εισέλθει στην ουρήθρα και να φτάσει στην ουροδόχο κύστη.

Έχοντας αυτό κατά νου, θα θέλαμε να σας εξηγήσουμε πώς μπορείτε να το αποτρέψετε.

Πώς να αποτρέψετε τις λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού

1. Προσοχή στα βρεγμένα μαγιό

 • Η ζέστη και η υγρασία στα μαγιό είναι δύο παράγοντες που προκαλούν την ανάπτυξη λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος. Το απλό γεγονός ότι πηγαίνουμε καθημερινά σε παραλίες και πισίνες μπορεί να αλλάξει την κολπική μας χλωρίδα και να προκαλέσει διάφορα προβλήματα.
 • Μας λένε συχνά ότι οι δημόσιες πισίνες είναι πολύ επικίνδυνες για την υγεία. Αυτό οφείλεται στο πόσο εκτεθειμένοι είμαστε σε ένα μέρος όπου συγκλίνουν διαφορετικοί τύποι PH.
 • Το χλώριο και άλλες χημικές ουσίες, καθώς και το γεγονός ότι περνάμε ένα χρονικό διάστημα με βρεγμένο μαγιό, μπορεί να μας προκαλέσουν ανισορροπία της κολπικής μικροβιακής χλωρίδας, ευνοώντας έτσι την ανάπτυξη λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος.
 • Επομένως, προσπαθήστε να μην περνάτε πολύ χρόνο με βρεγμένο μαγιό. Μόλις τελειώσετε το κολύμπι στην πισίνα ή όταν τελειώσετε το μπάνιο σας στην παραλία, αλλάξτε, κάντε ένα ντους και φορέστε στεγνά ρούχα.

2. Εμμηνόπαυση

 • Είναι επίσης πολύ συνηθισμένο το ότι οι λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος είναι πιο συχνές στις γυναίκες μεταξύ των ηλικιών 50 και 60 ετών.
 • Υπάρχει ένα έλλειμμα οιστρογόνων που τις καθιστά πιο ευάλωτες σε λοιμώξεις κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.
 • Το πυελικό τους έδαφος μπορεί επίσης να πάσχει από κάποια άλλη πάθηση, όπως η ακράτεια ούρων ή ακόμη και πρόπτωση των γεννητικών οργάνων (όταν τα πυελικά όργανα χάνουν τη στήριξή τους και κατεβαίνουν). Όλα αυτά τις καθιστούν πιο εκτεθειμένες σε λοιμώξεις.

3. Φυσικοί και χημικοί παράγοντες

Στη συνέχεια, δεν μπορούμε να παραβλέψουμε ότι το καλοκαίρι μας κάνει να ιδρώνουμε λίγο περισσότερο και ότι μερικές φορές, λόγω της πιο έντονης ζωής που ζούμε το καλοκαίρι (ταξίδια, πισίνες, εκδρομές), συχνά αλλάζουμε την προσωπική μας υγιεινή και τη χρήση ορισμένων προϊόντων.

Υπάρχουν ορισμένα τζελ ή σαπούνια που μπορεί να χρησιμοποιούμε αυτή την περίοδο, τα οποία όμως μπορούν στην πραγματικότητα να προκαλέσουν βλάβη. Ένα παράδειγμα είναι τα πολύ όξινα προϊόντα ή ακόμα και οι ντουσιέρες που μπορεί να καταλήξουν να αλλοιώσουν την κολπική μας χλωρίδα και τους φυσικούς αμυντικούς μηχανισμούς της.

Αξίζει να το λάβουμε υπόψη μας.

Πρόληψη και αντιμετώπιση των λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος το καλοκαίρι

Woman running outside drinking from a water bottle summertime headache
Είναι σημαντικό να πίνουμε πολλά υγρά για να προλάβουμε τις λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος.

Οδηγίες

 • Μην περνάτε πολύ χρόνο με το μαγιό σας βρεγμένο.
 • Κρατήστε την προσωπική σας περιοχή στεγνή και καθαρή.
 • Αποφύγετε τη χρήση πολύ επιθετικών προϊόντων υγιεινής.
 • Αποφύγετε τα στενά ρούχα, καθώς μας κάνουν να ιδρώνουμε περισσότερο.
 • Διατηρήστε σωστή υγιεινή μετά τις προσωπικές σχέσεις.
 • Φροντίστε το ανοσοποιητικό σας σύστημα και διατηρήστε τις φυσικές σας άμυνες ισχυρές όταν φτάσει το καλοκαίρι.
 • Πίνετε άφθονα υγρά.

Πώς να αντιμετωπίσετε τις λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού

 • Μόλις παρατηρήσετε ενοχλήσεις ή αρχίσετε να έχετε πυρετό, πηγαίνετε στο γιατρό. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε τι προκαλεί τη λοίμωξη. Ενώ μπορεί να οφείλεται σε βακτήρια, μπορεί επίσης να οφείλεται σε πρόβλημα στα νεφρά. Έτσι, αποφύγετε να το αντιμετωπίσετε “μόνοι σας” και επισκεφθείτε ένα γιατρό για διάγνωση.
 • Καταναλώστε χυμό κράνμπερι. Έχει την ικανότητα να αναστέλλει την προσκόλληση των βακτηρίων στα τοιχώματα της ουροδόχου κύστης και είναι πολύ αποτελεσματικός τόσο για την πρόληψη όσο και για τη θεραπεία.
 • Καταναλώστε ένα έγχυμα από σημύδα και τσουκνίδα: Για να το φτιάξετε, βράστε 1 λίτρο νερό και προσθέστε 3 κουταλάκια του γλυκού (15 γρ.) φύλλα σημύδας και 1 κουταλάκι του γλυκού (5 γρ.) αποξηραμένη τσουκνίδα. Αφήστε το να μουλιάσει για 15 λεπτά και πίνετε καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, 20 λεπτά μετά τα γεύματά σας. Ζεστάνετε το λίγο ώστε να είναι χλιαρό όταν το πίνετε.
 • Το πρωί, μπορείτε επίσης να πίνετε ένα ποτήρι νερό με ένα τρίτο κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα και το χυμό μισού λεμονιού. Ωστόσο, φροντίστε να ρωτήσετε το γιατρό σας αν αυτή η θεραπεία είναι εντάξει για εσάς.
 • Φάτε φρέσκα κεράσια.
 • Φτιάξτε σαλάτες στις οποίες θα συμπεριλάβετε ραπανάκια.
 • Καταναλώστε φρέσκο και φυσικό ανανά.
 • Φτιάξτε αφεψήματα μαϊντανού: Το μόνο που χρειάζεστε είναι 1 ποτήρι (200 ml) νερό με μισό κουταλάκι του γλυκού (3 γρ,) από αυτό το φαρμακευτικό φυτό.
 • Πάρτε εχινάκεια για να βελτιώσετε την υγεία του ανοσοποιητικού σας συστήματος.

Συνολικά, αυτοί είναι μερικοί φυσικοί τρόποι για την πρόληψη των λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι αν την έχετε ή υποψιάζεστε λοίμωξη, θα πρέπει να πάτε αμέσως στο γιατρό .


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Hakan S, Zeynep B, Sadik A, Mehmet S, Meral C. Patients with Recurrent Urinary Tract Infection Using Bilberry. AASCIT Journal of Health. 2017; 4(3): 22-26.
 • González F, Palacios R, Alcover J, Campos J et al. La infección urinaria y su prevención. Actas Urológicas Españolas. 2012; 36(1): 48-53.
 • Jiménez J, Broseta E, Gobernado M. Infección urinaria. Actas Urol Esp. 2002; 26(7): 563-573.
 • Simmering JE, Polgreen LA, Cavanaugh JE, Erickson BA et al. Warmer Weather and the Risk of Urinary Tract Infections in Women. J Urol. 2021 Feb;205(2):500-506.
 • Byron JK. Urinary Tract Infection. Vet Clin North Am Small Anim Pract. 2019 Mar;49(2):211-221.
 • Foxman B. Urinary tract infection syndromes: occurrence, recurrence, bacteriology, risk factors, and disease burden. Infect Dis Clin North Am. 2014 Mar;28(1):1-13.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.