Οι καλύτερες συμβουλές για να λούζετε τα λιπαρά μαλλιά

Ορισμένες φορές, οι σμηγματογόνοι αδένες του κρανίου αλλοιώνονται και παράγουν παραπάνω σμήγμα από το κανονικό. Κατά συνέπεια, τα μαλλιά σας φαίνονται λιπαρά και βρόμικα. Σε αυτό το άρθρο, θα ανακαλύψετε πώς να λούζετε τα λιπαρά μαλλιά ώστε να τα κάνετε λιγότερο λιπαρά.
Οι καλύτερες συμβουλές για να λούζετε τα λιπαρά μαλλιά
Leonardo Biolatto

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό Leonardo Biolatto.

Έχει γραφτεί από Daniela Echeverri Castro

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Ίσως χρειάζεστε ορισμένες συμβουλές για να λούζετε τα λιπαρά μαλλιά. Εξαιτίας της υπερβολικής παραγωγής σμήγματος στο κρανίο, θα πρέπει να γνωρίζετε πώς να επιλέγετε τα κατάλληλα προϊόντα για να αποφεύγετε τη λιπαρή και βρόμικη εμφάνιση των μαλλιών. Τι άλλο θα πρέπει να λάβετε υπόψιν όμως;

Αρχικά, είναι σημαντικό να γνωρίζετε γιατί συσσωρεύεται λίπος στα μαλλιά και ποιοι παράγοντες χειροτερεύουν την κατάσταση. Έπειτα, μπορείτε να λάβετε κάποια απλά μέτρα για να τα κάνετε να δείχνουν καλύτερα.

Συνεχίστε την ανάγνωση για να τα ανακαλύψετε!

Πώς προκαλούνται τα λιπαρά μαλλιά;

Υπό φυσιολογικές συνθήκες, τα υγιή μαλλιά εκκρίνουν μια συγκεκριμένη ποσότητα σμήγματος για να εξασφαλίσουν τη σωστή ενυδάτωση του κρανίου, αλλά και για να διατηρούν υγιείς τις ρίζες. Για την ακρίβεια, αυτό το σμήγμα θεωρείται ένας φυσικός μηχανισμός για τα ευαίσθητα μέρη των ριζών.

Παρότι η ποσότητα αυτή διαφέρει από άτομο σε άτομο, η κακή υγιεινή, ο υπερβολικός ιδρώτας, και άλλες συνήθειες μπορούν να οδηγήσουν στην υπερβολική παραγωγή σμήγματος. Ποιο είναι το αποτέλεσμα; Μαλλιά που δείχνουν λιπαρά και βρόμικα τα οποία χτενίζονται δύσκολα.

Γυναίκα με μπλεγμένα μαλλιά
Οι ορμονικές αλλαγές, ο υπερβολικός ιδρώτας, και η λανθασμένη επιλογή προϊόντων κάνουν τα μαλλιά να δείχνουν λιπαρά.

Γιατί όμως ορισμένοι άνθρωποι έχουν λιπαρά μαλλιά και άλλοι όχι; Τι προκαλεί την αύξηση της παραγωγής σμήγματος;

Υπάρχουν διάφορες πιθανές αιτίες. Παρακάτω, θα σας εξηγήσουμε λεπτομερώς τις πιο συχνές.

Ορμονικές αλλαγές

Αυτές οι αλλαγές μπορούν να προκαλέσουν την υπερδραστηριότητα των σμηγματογόνων αδένων του κρανίου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να δείχνουν βρόμικα τα μαλλιά σας. Το φαινόμενο είναι πολύ συχνό στις έγκυες γυναίκες, τους εφήβους, ή τις γυναίκες που παίρνουν αντισυλληπτικά χάπια.

Συχνό λούσιμο

Παρότι τα άτομα με λιπαρά μαλλιά λούζουν τα μαλλιά τους συχνότερα, το υπερβολικό λούσιμο μπορεί να γίνει αντιπαραγωγικό. Γιατί; Κάθε φορά που ξεβγάζετε τα μαλλιά σας με διάφορα προϊόντα, το κρανίο σας λαμβάνει ένα σήμα για να παράγει περισσότερο σμήγμα.

Τύπος μαλλιών

Η αλλαγή στην παραγωγή σμήγματος μπορεί να επηρεάσει τον καθέναν. Ωστόσο, τα άτομα με λεπτά και ίσια μαλλιά κινδυνεύουν περισσότερο από τη συσσώρευση σμήγματος. Καθώς τα μαλλιά σας δεν είναι κυματιστά, το σμήγμα κυλά ευκολότερα στον άξονα της τρίχας.

Λανθασμένη χρήση προϊόντων για τα μαλλιά

Είναι σημαντικό να επιλέγετε τα σωστά προϊόντα για να λούζετε τα λιπαρά μαλλιά. Λόγω των χαρακτηριστικών τους, το λούσιμο μόνο με νερό δε θα αφαιρέσει το σμήγμα. Επίσης, δε θα καταφέρετε να αποκτήσετε μια καθαρή εμφάνιση με προϊόντα που έχουν βάση το λάδι. Είναι σημαντικό να επιλέξετε ένα σαμπουάν με συμπλέγματα τα οποία μπορούν να διασπάσουν το σμήγμα.

Επίσης, θα πρέπει να μη χρησιμοποιείτε πολύ conditioner. Για την ακρίβεια, θα πρέπει να το εφαρμόζετε μόνο από τη μέση ως τις άκρες. Φροντίστε να περιέχει όσο λιγότερες λιπαρές ουσίες γίνεται.

Άλλες πιθανές αιτίες

 • Υπερβολική άσκηση (εξαιτίας του ιδρώτα)
 • Υπερβολική χρήση θεραπειών για τα μαλλιά
 • Η έξοδος από το σπίτι με βρεγμένα μαλλιά
 • Η έκθεση των μαλλιών στον ήλιο ή άλλες πηγές ζέστης

Πώς να λούζετε σωστά τα λιπαρά μαλλιά

Αναρωτηθήκατε ποτέ ποια είναι τα βήματα για το σωστό λούσιμο των λιπαρών μαλλιών; Η διαδικασία είναι πολύ απλή στην πραγματικότητα. Το κλειδί είναι να διεγείρετε την ισορροπία του pH του κρανίου και να ρυθμίσετε την παραγωγή σμήγματος.

Για να το πετύχετε αυτό, θα πρέπει να γνωρίζετε πώς να επιλέγετε τα σωστά προϊόντα για τα μαλλιά και πώς να τα εφαρμόζετε. Παρακάτω, έχουμε τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε:

1. Προσέχετε με την επιλογή προϊόντων για τα μαλλιά

Τα περισσότερα προϊόντα για τα μαλλιά έχουν σχεδιαστεί για φυσιολογικά ή ξηρά μαλλιά. Η σύνθεσή τους τα βοηθά να λάμπουν και ενισχύει την ενυδάτωσή τους. Όμως, δεν είναι συμβατά με τα λιπαρά μαλλιά. Αν θέλετε να αποτρέψετε αυτό το πρόβλημα, είναι καλύτερο να βρείτε την κατάλληλη φόρμουλα.

Ευτυχώς, στις μέρες μας, μπορείτε να βρείτε πολλά προϊόντα για τη ρύθμιση της παραγωγής του σμήγματος και ποικίλλουν από ελαφριά ως συμπυκνωμένη σύνθεση. Παραδείγματος χάρη, όσα είναι φτιαγμένα από συστατικά όπως πράσινο τσάι, εσπεριδοειδή, ή αλόη βέρα είναι καλές επιλογές.

2. Χρήση ζεστού ή κρύου νερού

Η θερμοκρασία του νερού παίζει ρόλο. Για την ακρίβεια, θα πρέπει να αποφεύγετε το λούσιμο των λιπαρών μαλλιών με καυτό νερό. Παρότι αφαιρεί τη βρομιά και το λίπος εκείνη τη στιγμή, μπορεί να οδηγήσει στην αύξηση της παραγωγής σμήγματος αργότερα.

Γι’ αυτό, είναι καλύτερο να χρησιμοποιείτε ζεστό ή κρύο νερό. Μια καλή επιλογή είναι να ξεκινήσετε το λούσιμο με ζεστό νερό και να τελειώσετε ξεβγάζοντας με κρύο νερό για να σφραγίσετε το περιτρίχιο.

3. Εφαρμογή ενός προϊόντος

Μία από τις πιο σημαντικές πτυχές που θα πρέπει να λάβετε υπόψιν σας είναι το πότε να εφαρμόζετε τα προϊόντα για τα μαλλιά. Πρώτα, θα πρέπει να σκεφτείτε την ποσότητα σαμπουάν που θα χρησιμοποιήσετε. Αυτό θα εξαρτηθεί από το πόσο μακριά και παχιά είναι η τρίχα. Θα πρέπει να χρησιμοποιείτε μία με δύο κουταλιές της σούπας.

Έπειτα, θα χρειαστεί να προσέξετε την εφαρμογή του. Καλύτερο είναι να απλώνετε το σαμπουάν σε ολόκληρο το κεφάλι σας και να κάνετε μασάζ στο κρανίο με τις άκρες των δακτύλων σας για να καθαρίσετε τα υπολείμματα που μένουν εκεί. Τέλος, και μετά από το πρώτο ξέβγαλμα, εφαρμόστε ένα conditioner από τη μέση ως τις άκρες των μαλλιών.

Γυναίκα λούζεται
Όταν εφαρμόζετε προϊόντα, είναι σημαντικό να κάνετε μασάζ με τις άκρες των δακτύλων σας. Αυτό βοηθά στην απομάκρυνση υπολειμμάτων.

4. Συχνότητα λουσίματος

Σε αντίθεση με αυτό που πιστεύουν πολλοί, δε χρειάζεται να λούζετε συχνά τα λιπαρά μαλλιά. Όπως αναφέραμε παραπάνω, αυτό αλλοιώνει το pH τους και μπορεί να προκαλέσει τα αντίθετα αποτελέσματα. Έτσι, είναι καλύτερο να τα λούζετε μέρα παρά μέρα. Για να αποφύγετε αυτή την αίσθηση βρομιάς, μπορείτε να χρησιμοποιείτε ξηρό σαμπουάν.

5. Συμπληρώματα για τη ρουτίνα των μαλλιών

Πέραν από τις προαναφερθείσες συμβουλές, και άλλοι τρόποι φροντίδας των μαλλιών μπορούν να σας βοηθήσουν να αποκτήσετε καθαρά και υγιή μαλλιά. Παραδείγματος χάρη, μια καλή ιδέα είναι να εφαρμόζετε μάσκες με συστατικά κατάλληλα για λιπαρά μαλλιά. Μπορείτε να δοκιμάσετε και απολεπιστικό για το κρανίο, αρκεί να μην περιέχει λάδι.

Πώς να κάνετε λιγότερο λιπαρά τα μαλλιά

Το κατάλληλο λούσιμο μπορεί να μειώσει τη λιπαρή εμφάνιση των μαλλιών. Παρόλα αυτά, μπορείτε να εφαρμόσετε και άλλες συμβουλές για να τα κάνετε να δείχνουν καλύτερα και να αποφύγετε την υπερβολική παραγωγή σμήγματος. Δοκιμάστε τις σήμερα!

Αιθέρια έλαια

Μπορεί να είναι ωφέλιμη η εφαρμογή αιθέριων ελαίων στα μαλλιά σας για τον έλεγχο του υπερβολικού σμήγματος στο κρανίο. Οι ιδιότητές τους θα διασπάσουν το σμήγμα και θα διευκολύνουν τον καθαρισμό του θύλακα της τρίχας.

Οι καλύτερες επιλογές είναι:

 • Αιθέριο έλαιο τεϊόδεντρου
 • Αιθέριο έλαιο μέντας
 • Αιθέριο έλαιο χαμομηλιού

Διαλύστε μερικές σταγόνες από αυτά τα έλαια σε νερό ή στο σαμπουάν που χρησιμοποιείτε συνήθως. Άλλη μια επιλογή είναι το έλαιο δενδρολίβανου, το οποίο σχετίζεται με την υγιή ανάπτυξη των μαλλιών.

Εφαρμόστε μηλόξυδο για τα λιπαρά μαλλιά

Μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι τα μαλλιά επωφελούνται από το μηλόξυδο. Ωστόσο, ανέκδοτα στοιχεία αναφέρουν ότι η χρήση του με μέτρο μπορεί να κάνει λιγότερο λιπαρά τα μαλλιά και να αποτρέψει προβλήματα όπως την πιτυρίδα.

 • Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να διαλύσετε μερικές σταγόνες μηλόξυδου σε δύο λίτρα νερό.
 • Έπειτα, ξεβγάλετε τα μαλλιά σας με το μείγμα.
 • Τέλος, λούστε τα μαλλιά σας με σαμπουάν και εφαρμόστε ένα conditioner.
 • Μπορείτε να εφαρμόσετε το διάλυμα δύο με τρεις φορές την εβδομάδα.

Χρησιμοποιήστε μάσκα με αλόη βέρα

Όπως και με άλλες σπιτικές θεραπείες, δεν υπάρχουν επιστημονικές αποδείξεις που να υποστηρίζουν την αποτελεσματικότητα της αλόη βέρα στα λιπαρά μαλλιά. Παρόλα αυτά, αρκετοί άνθρωποι τη χρησιμοποιούν σε φυσικά καλλυντικά για να τους βοηθήσει με το υπερβολικό σμήγμα, την πιτυρίδα, και την κατεστραμμένη τρίχα ή την ψαλίδα.

Τρόπος εφαρμογής:

 • Πρώτα, εξάγετε λίγο φρέσκο ζελέ από ένα φύλλο αλόη βέρα.
 • Έπειτα, κάντε μασάζ στο κρανίο σας με ήπιες, κυκλικές κινήσεις.
 • Αφήστε το για 20 λεπτά και ξεβγάλτε.
 • Μπορείτε να το εφαρμόζετε δύο ή τρεις φορές την εβδομάδα.
Οι καλύτερες συμβουλές για να λούζετε τα λιπαρά μαλλιά
Στα φυσικά καλλυντικά, η αλόη βέρα είναι ένα από τα αγαπημένα προϊόντα για να διατηρούνται καθαρά και υγιή τα μαλλιά.

Εφαρμόστε ξηρό σαμπουάν για τα λιπαρά μαλλιά

Μια καλή ιδέα είναι να εφαρμόζετε ξηρό σαμπουάν στις ρίζες μετά από τη γυμναστική ή μια καυτή ημέρα, προκειμένου να απορροφήσει το σμήγμα. Μπορείτε να βρείτε διάφορους τύπους σε καταστήματα με καλλυντικά ή σε φαρμακεία. Όμως, δε θα πρέπει να το χρησιμοποιείτε υπερβολικά.

Χρησιμοποιήστε άμυλο καλαμποκιού ή ταλκ

Το άμυλο καλαμποκιού ή το ταλκ μπορούν να μειώσουν τη λιπαρότητα που οφείλεται στον ιδρώτα ή τη ζέστη. Είναι αρκετά όμοια με τα ξηρά σαμπουάν αλλά έχουν φυσικές φόρμουλες. Εφαρμόστε απλώς μια μικρή ποσότητα από το προϊόν της επιλογής σας στην κορυφή του κεφαλιού και κάντε μασάζ.

Αποφύγετε το χτένισμα ανάμεσα στα λουσίματα

Το υπερβολικό χτένισμα επηρεάζει αρκετά τα άτομα με λιπαρά μαλλιά. Το χτένισμα τραβά το σμήγμα και τον ιδρώτα από το κρανίο προς τα περιτρίχια. Δεν είναι καλό να χτενίζετε πολύ τα μαλλιά σας μέχρι να θέσετε υπό έλεγχο τη λιπαρότητα. Το ίδιο ισχύει για τα σίδερα ισιώματος και τα ρόλεϊ.

Μπορείτε να αποτρέψετε τα λιπαρά μαλλιά

Η υπερβολική παραγωγή σμήγματος εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Όμως, με το σωστό λούσιμο και την εφαρμογή ορισμένων σπιτικών θεραπειών, μπορείτε να βελτιώσετε την εμφάνιση των μαλλιών σας.

Φυσικά, να θυμάστε ότι είναι σημαντικό να ενσωματώσετε τις συμβουλές που μοιραστήκαμε μαζί σας στην καθημερινή ρουτίνα φροντίδας των μαλλιών σας.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Nayak BS, Ann CY, Azhar AB, Ling ECS, Yen WH, Aithal PA. A Study on Scalp Hair Health and Hair Care Practices among Malaysian Medical Students. Int J Trichology. 2017;9(2):58-62. doi:10.4103/ijt.ijt_76_16
 • Szöllősi AG, Oláh A, Bíró T, Tóth BI. Recent advances in the endocrinology of the sebaceous gland. Dermatoendocrinol. 2018;9(1):e1361576. Published 2018 Jan 23. doi:10.1080/19381980.2017.1361576
 • Draelos ZD. Essentials of Hair Care often Neglected: Hair Cleansing. Int J Trichology. 2010;2(1):24-29. doi:10.4103/0974-7753.66909
 • Hoover E, Aslam S, Krishnamurthy K. Physiology, Sebaceous Glands. [Updated 2020 Jun 8]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2020 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK499819/
 • Bassino E, Gasparri F, Munaron L. Protective Role of Nutritional Plants Containing Flavonoids in Hair Follicle Disruption: A Review. Int J Mol Sci. 2020;21(2):523. Published 2020 Jan 14. doi:10.3390/ijms21020523
 • Vardy, D., Cohen, A., Tchetov, T., Medvedovsky, E., & Biton, A. (1999). A double-blind, placebo-controlled trial of anAloe vera (A. barbadensis)emulsion in the treatment of seborrheic dermatitis. Journal of Dermatological Treatment, 10(1), 7–11. https://doi.org/10.3109/09546639909055904
 • Lawrence R, Tripathi P, Jeyakumar E. Isolation, Purification and Evaluation of Antibacterial Agents from Aloe vera. Braz J Microbiol. 2009;40(4):906-915. doi:10.1590/S1517-838220090004000023
 • D’Souza P, Rathi SK. Shampoo and Conditioners: What a Dermatologist Should Know?. Indian J Dermatol. 2015;60(3):248-254. doi:10.4103/0019-5154.156355
 • Gavazzoni Dias MF. Hair cosmetics: an overview. Int J Trichology. 2015;7(1):2-15. doi:10.4103/0974-7753.153450

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.