6 τρόποι για να αυξήσετε την ωκυτοκίνη στο σώμα

Η ωκυτοκίνη είναι μια ορμόνη που συνδέεται με την αγάπη, την ευχαρίστηση, την ευτυχία και την ικανοποίηση. Σήμερα, θα σας διδάξουμε 6 συνήθειες που αυξάνουν την παραγωγή της.
6 τρόποι για να αυξήσετε την ωκυτοκίνη στο σώμα
Elena Sanz

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: ψυχολόγο Elena Sanz.

Έχει γραφτεί από Josberth Johan Benitez Colmenares

Τελευταία ενημέρωση: 12 Δεκεμβρίου, 2022

Η ωκυτοκίνη είναι ευρέως γνωστή ως η ορμόνη της αγάπης. Έχει πολλαπλές λειτουργίες στο σώμα, όπως η ρύθμιση των συναισθηματικών  ερεθισμάτων του σεξ, της ανατροφής και της κοινωνικής συμπεριφοράς. Δεδομένου ότι είναι μια φυσική ορμόνη, υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να αυξήσουμε την ωκυτοκίνη στο σώμα.

Γνωρίζουμε ότι η ορμόνη εκκρίνεται σε συγκεκριμένα πλαίσια, οπότε αρκεί να συμπεριλάβουμε μια σειρά από συνήθειες στη ζωή μας για να αυξήσουμε τη συμμετοχή της. Εκτός από τις τεχνητές επιλογές, που μπορείτε να επιλέξετε, έχουμε ετοιμάσει μια λίστα με 6 τρόπους για να αυξήσετε την ωκυτοκίνη στο σώμα. Όλοι τους είναι διασκεδαστικοί και σας προσφέρουν ικανοποίηση.

Οι καλύτεροι τρόποι για να αυξήσετε την ωκυτοκίνη στο σώμα σας

Με πολύ απλά λόγια, μια μεγαλύτερη αύξηση της ωκυτοκίνης στο σώμα θα σας κάνει να αισθάνεστε σαν να είστε ερωτευμένοι. Η χρήση ένεσης της ορμόνης είναι συνηθισμένη στο κλινικό περιβάλλον, ιδίως κατά τη διάρκεια της διαδικασίας του τοκετού. Υπάρχουν επίσης εισπνευστήρες που κυκλοφορούν στο εμπόριο για διάφορες χρήσεις.

Σύμφωνα με μελέτες και έρευνες, η ωκυτοκίνη μπορεί να παίζει ρόλο στην απώλεια βάρους και στη διατροφική συμπεριφορά των ανθρώπων. Αυτός είναι ένας ακόμη λόγος για να σας παρακινήσει να εφαρμόσετε κάποιες από τις παρακάτω συνήθειες για να αυξήσετε την ωκυτοκίνη.

1. Ακούστε μουσική και τραγουδήστε

6 τρόποι για να αυξήσετε την ωκυτοκίνη στο σώμα
Η μουσική είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να αλλάξουμε τη διάθεσή μας λόγω της απελευθέρωσης χημικών ενώσεων, κάτι που είναι γνωστό στην επιστήμη.

Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Integrative Phychological and Behavioral Science το 2003, διαπιστώθηκε ότι το τραγούδι σε ερασιτεχνικό και επαγγελματικό επίπεδο αυξάνει τα επίπεδα της ωκυτοκίνης με φυσικό τρόπο. Κατά τη διάρκεια και μετά από μια συνεδρία τραγουδιού η ορμόνη αυξάνεται, γεγονός που εξηγεί το αίσθημα ευφορίας, ηρεμίας και χαλάρωσης που δημιουργεί ενδιάμεσα.

Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε στο Frontiers in Human Neuroscience το 2015 διαπίστωσε ότι η έκκριση αυτής της ορμόνης είναι πολύ υψηλότερη σε ομαδικές συνεδρίες τραγουδιού. Επίσης, όταν προκύπτει αυτοσχεδιασμός σε αυτές. Επομένως, η ακρόαση μουσικής και το τραγούδι είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να αυξήσετε την ωκυτοκίνη με φυσικό τρόπο.

2. Εξερευνήστε τη σεξουαλική ευχαρίστηση και αυξήστε την ωκυτοκίνη

Το γεγονός ότι η ωκυτοκίνη είναι γνωστή ως η ορμόνη της ευχαρίστησης ή της αγάπης δεν είναι τυχαίο. Από όλους τους φυσικούς τρόπους αύξησης της συμμετοχής της στο σώμα, η σεξουαλική απόλαυση είναι ο πιο αποτελεσματικός. Αυτό υποδεικνύεται από μελέτες και έρευνες, στις οποίες γίνεται αντιληπτό ότι ο αγγελιοφόρος αυτός αυξάνεται σε κάθε ερωτική απόλαυση.

Επομένως, τα φιλιά, τα ερωτικά χάδια, το στοματικό σεξ κ.ο.κ. είναι ένα σίγουρο χαρτί για την αύξηση της ωκυτοκίνης στον οργανισμό. Για το λόγο αυτό είναι μια σταθερή στρατηγική για να αυξήσετε το δεσμό με το σύντροφό σας.

3. Να έχετε ένα κατοικίδιο

Λοιπόν, συγκεκριμένα έναν σκύλο. Έτσι λέει μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Anthrozoös το 2011, η οποία διαπίστωσε ότι τα επίπεδα της ωκυτοκίνης αυξάνονται στους ιδιοκτήτες που χάιδευαν τον σκύλο τους για 1 έως 5 λεπτά. Η έρευνα προς την ίδια κατεύθυνση επισημαίνει ότι οι αντιδράσεις είναι πολύ ισχυρότερες στις γυναίκες από ό,τι στους άνδρες.

Μια άλλη στρατηγική που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να αυξήσετε την ωκυτοκίνη με φυσικό τρόπο είναι η υιοθεσία ενός σκύλου. Είναι επίσης η μόνη επιλογή στη λίστα μας της οποίας τα οφέλη θα μπορέσετε να εξερευνήσετε σε μόνιμη βάση. Εξάλλου, το κατοικίδιο ζώο σας θα είναι εκεί 24 ώρες το 24ωρο για να σας κρατάει συντροφιά, σε αντίθεση με άλλες εναλλακτικές λύσεις.

4. Ετοιμάστε ένα γεύμα με κάποιον που σας ενδιαφέρει

Όπως επισημάναμε στην αρχή, η ωκυτοκίνη είναι μία από τις ορμόνες που βοηθούν στην εδραίωση των κοινωνικών σχέσεων. Εκκρίνεται στην παρέα των ανθρώπων που απαρτίζουν τον κύκλο σας. Αυτό συμβαίνει φυσικά για να ενισχύσει περαιτέρω αυτόν τον δεσμό και έτσι να εδραιώσει μια σχέση φιλίας, ζευγαριού, οικογένειας και άλλα.

Αν και μπορείτε να επιλέξετε να πάτε σε ένα εστιατόριο, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να ετοιμάσετε ένα γεύμα με την παρέα κάποιου που αγαπάτε. Αυτό θα παρατείνει την αλληλεπίδραση, θα σας επιτρέψει να δημιουργήσετε έναν πιο τρυφερό δεσμό και να συνδεθείτε άμεσα με τον καλεσμένο.

5. Αγκαλιάστε κάποιον

6 τρόποι για να αυξήσετε την ωκυτοκίνη στο σώμα
Η αγκαλιά και γενικά η σωματική επαφή, ειδικά με αγαπημένα πρόσωπα, είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να αυξήσετε την ωκυτοκίνη στον οργανισμό.

Ξέρετε γιατί η αγκαλιά με κάποιον σας κάνει τόσο ευτυχισμένους; Λοιπόν, ένας από τους λόγους είναι ότι έτσι απελευθερώνεται ωκυτοκίνη. Όσο μεγαλύτερη είναι η διάρκεια της αγκαλιάς, τόσο περισσότερη εσείς εκκρίνετε, οπότε το να λαμβάνετε στοργή από ανθρώπους που θαυμάζετε μπορεί να σας δώσει μια καλή δόση της ορμόνης.

Οποιοδήποτε είδος αλληλεπίδρασης που γίνεται στη βάση της αγκαλιάς ή του χαϊδέματος έχει το ίδιο αποτέλεσμα, αυτό που έχει σημασία είναι ότι υπάρχει επαφή με κάποιον άλλον. Τα στοιχεία επισημαίνουν ότι οι αγκαλιές είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο για την αντιμετώπιση της στεναχώριας, των συγκρούσεων ή των αγχωτικών καταστάσεων, ένας λόγος παραπάνω για να τις επικαλείστε συχνότερα.

6. Άσκηση και ωκυτοκίνη

Τέλος, η άσκηση μπορεί επίσης να βοηθήσει στην αύξηση της ωκυτοκίνης στον οργανισμό. Αν και είναι αλήθεια ότι ορμόνες όπως η ντοπαμίνη, η σεροτονίνη και η ενδορφίνη είναι οι κύριες ορμόνες που εκκρίνονται σε αυτή τη δραστηριότητα, οι ερευνητές διαπίστωσαν σε πειράματα με ποντίκια ότι η αερόβια άσκηση αυξάνει την παραγωγή αυτής της ορμόνης.

Αυτό είναι κάτι που κάποιες μελέτες έχουν επιβεβαιώσει εν μέρει και στους ανθρώπους. Εκτός από το γεγονός ότι θα αυξήσετε την παραγωγή των ορμονών που έχουμε ήδη επισημάνει, είναι επίσης μια πολύ υγιεινή συνήθεια για τον οργανισμό. Αναδεικνύεται έτσι σε ένα εργαλείο που μπορείτε να συμπεριλάβετε στη ρουτίνα σας.

Άλλα πράγματα που μπορείτε να κάνετε είναι να τρώτε σοκολάτα, παγωτό ή οποιοδήποτε άλλο φαγητό σας αρέσει, να κάνετε ευγενικές πράξεις με τους άλλους, να κάνετε βαθιές συζητήσεις με ένα αγαπημένο σας πρόσωπο, να διαλογίζεστε, να κάνετε μασάζ και να εξασκείστε στη γιόγκα.

Γενικά, οτιδήποτε σας ευχαριστεί να κάνετε θα σας δώσει κάποιο επίπεδο ωκυτοκίνης.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Altirriba J, Poher AL, Caillon A, Arsenijevic D, Veyrat-Durebex C, Lyautey J, Dulloo A, Rohner-Jeanrenaud F. Divergent effects of oxytocin treatment of obese diabetic mice on adiposity and diabetes. 2014 Nov;155(11):4189-201.
  • Carmichael MS, Warburton VL, Dixen J, Davidson JM. Relationships among cardiovascular, muscular, and oxytocin responses during human sexual activity. Arch Sex Behav. 1994 Feb;23(1):59-79.
  • Grape C, Sandgren M, Hansson LO, Ericson M, Theorell T. Does singing promote well-being?: An empirical study of professional and amateur singers during a singing lesson. Integr Physiol Behav Sci. 2003 Jan-Mar;38(1):65-74.
  • Handlin, L., Hydbring-Sandberg, E., Nilsson, A., Ejdebäck, M., Jansson, A., & Uvnäs-Moberg, K. Short-term interaction between dogs and their owners: effects on oxytocin, cortisol, insulin and heart rate—an exploratory study. Anthrozoös. 2011; 24(3): 301-315.
  • Hew-Butler T, Noakes TD, Soldin SJ, Verbalis JG. Acute changes in endocrine and fluid balance markers during high-intensity, steady-state, and prolonged endurance running: unexpected increases in oxytocin and brain natriuretic peptide during exercise. Eur J Endocrinol. 2008 Dec;159(6):729-37.
  • Hiller, J. Speculations on the links between feelings, emotions and sexual behaviour: Are vasopressin and oxytocin involved?. Sexual and Relationship Therapy. 2004; 19(4): 393-412.
  • Lawson EA. The effects of oxytocin on eating behaviour and metabolism in humans. Nat Rev Endocrinol. 2017 Dec;13(12):700-709.
  • Keeler JR, Roth EA, Neuser BL, Spitsbergen JM, Waters DJ, Vianney JM. The neurochemistry and social flow of singing: bonding and oxytocin. Front Hum Neurosci. 2015 Sep 23;9:518.
  • Murphy MLM, Janicki-Deverts D, Cohen S. Receiving a hug is associated with the attenuation of negative mood that occurs on days with interpersonal conflict. PLoS One. 2018 Oct 3;13(10):e0203522.
  • Yüksel O, Ateş M, Kızıldağ S, Yüce Z, Koç B, Kandiş S, Güvendi G, Karakılıç A, Gümüş H, Uysal N. Regular Aerobic Voluntary Exercise Increased Oxytocin in Female Mice: The Cause of Decreased Anxiety and Increased Empathy-Like Behaviors. Balkan Med J. 2019 Aug 22;36(5):257-262.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.