Μακιγιάζ χρωματικής διόρθωσης: Ο σκοπός του και πώς χρησιμοποιείται

Το μακιγιάζ χρωματικής διόρθωσης κρύβει τις ατέλειες του δέρματος και βοηθά το πρόσωπό σας να δείχνει αψεγάδιαστο. Υπάρχουν διάφορες αποχρώσεις, έτσι μπορείτε να βρείτε αυτή που ταιριάζει καλύτερα στον τόνο σας. Στο σημερινό μας άρθρο θα σας δώσουμε ορισμένες συμβουλές για να το εκμεταλλευτείτε στο έπακρο.
Μακιγιάζ χρωματικής διόρθωσης: Ο σκοπός του και πώς χρησιμοποιείται

Έχει γραφτεί από Luz Marina Carpio Hernández

Τελευταία ενημέρωση: 22 Δεκεμβρίου, 2022

Το μακιγιάζ χρωματικής διόρθωσης τονίζει τη φυσική ομορφιά του προσώπου. Το απλό μακιγιάζ βοηθά, αν και υπάρχουν, συχνά, ανασφάλειες λόγω σπυριών, κηλίδων, ουλών, μαύρων κύκλων, ερυθρότητας, και άλλων “ατελειών”.

Αυτό το είδος μακιγιάζ καμουφλάρει τα παραπάνω χρωματίζοντας τα μέρη του δέρματος που απαιτούν επιπρόσθετη κάλυψη. Γι’ αυτόν τον λόγο, υπάρχουν concealers σε στικ, υγρή μορφή, κρέμες, ή πούδρες, με τα οποία μπορεί να πετύχετε ομογενή δερματικό τόνο. Υπάρχουν διάφορες αποχρώσεις και η επιλογή θα κριθεί από το αποτέλεσμα που θέλετε να πετύχετε.

Μακιγιάζ χρωματικής διόρθωσης – Η λειτουργία τους

Υπάρχει μια χρωματική διόρθωση για κάθε περίσταση, το μυστικό είναι να επιλέξετε την αντίθετη από την κατάσταση που προσπαθείτε να καλύψετε.

Θα δείτε επιλογές όμοιες με το δέρμα σας ή πιο ανοικτές, ή πιο σκούρες, με τις οποίες, πέραν της “τελειοποίησης” του δέρματος, θα επιτύχετε και μια φωτεινότητα. Υπάρχουν χρώματα γνωστά ως προ-διορθωτές, αυτά τα χρησιμοποιούν οι κοσμετολόγοι πριν την εφαρμογή της βάσης για να ισορροπήσουν τους τόνους του δέρματος.

Η εφαρμογή ξεκινά με την προετοιμασία του δέρματος, το οποίο θα πρέπει να είναι καθαρό και ενυδατωμένο για την καλύτερη αφομοίωση των προϊόντων. Απλώστε το concealer με ελαφριές κινήσεις και έπειτα εφαρμόστε τη βάση.

Μη χρησιμοποιείτε μεγάλη ποσότητα αυτών των προϊόντων καθώς είναι αρκετά ισχυρά. Απλώστε τα με τα δάκτυλά σας ή με σφουγγαράκι ή βούρτσα. Αυτές λειτουργούν καλύτερα με υγρά ή πούδρες, ενώ τα σφουγγαράκια λειτουργούν καλύτερα με κρέμες.

Επιλέξτε την υφή concealer που σας αρέσει. Όσο για το χρώμα, ρίξτε μια ματιά στις παρακάτω παλέτες και μάθετε για τι κάνει το καθένα.

Άτομο με σπυράκι στη μύτη
Μπορείτε να καλύψετε τα σπυράκια με την επιλογή του σωστού χρωματικού διορθωτή.

1. Πράσινο

Όχι, δεν είναι τρελό να χρησιμοποιήσετε πράσινο στο πρόσωπό σας, ειδικά εφόσον δε θα το παρατηρήσει κανείς! Αυτό το χρώμα συμπληρώνει το κόκκινο στον τροχό χρωμάτων, έτσι είναι ο καλύτερος υποψήφιος για να το ελαττώσετε.

Παραδείγματος χάρη, κρύβει την ερυθρότητα που προκλήθηκε από ηλιακό έγκαυμα, ακμή, ή άλλη πάθηση. Τα αποτελέσματά του είναι ιδιαίτερα καλά σε ανοιχτά δέρματα, ειδικά κάτω από τη μύτη, τα ζυγωματικά, το κέντρο του μετώπου, και γύρω από τα ρουθούνια.

Εφαρμόστε το απευθείας στην επιθυμητή περιοχή και έπειτα ανακατέψτε το με ακρίβεια ώστε να μη φαίνεται πλέον. Έπειτα, απλώστε τη βάση πάνω του. Επίσης, μπορείτε να ισορροπήσετε την υπερβολική ερυθρότητα με ένα πράσινο υπόστρωμα.

2. Πορτοκαλί

Ένα concealer σε αυτό το χρώμα είναι κατάλληλο για φλέβες, μελανιές, κηλίδες, φακίδες, και μαύρους κύκλους. Θολώνει τις μπλε και καστανές αποχρώσεις που εμφανίζονται συχνά στην περιοχή των ματιών. Είναι μια εξαιρετική επιλογή για πιο σκούρα δέρματα ή δέρματα με μέτριο τόνο.

Ανακατέψτε το σταδιακά μέχρι να μην είναι ορατός ο αποχρωματισμός. Έπειτα, συνεχίστε με τη βάση. Μη χρησιμοποιείτε υπερβολικές ποσότητες καθώς τα πορτοκαλί concealers καλύπτουν μεγάλες επιφάνειες. Αν βάλετε πολύ, μαζί με τη βάση, θα δημιουργήσετε ένα παχύ στρώμα και θα καταλήξετε με ρωγμές στο μακιγιάζ.

3. Κίτρινο

Αυτό το χρώμα κρύβει τα μπιμπίκια, την ελαφριά ερυθρότητα, τα μωβ σημάδια, τα σημάδια γήρανσης και τις κηλίδες από τον ήλιο. Οι μακιγιέρ το συνιστούν για να φωτίσετε το πρόσωπό σας, ενώ ταυτόχρονα θα κρύψετε τους κιρσούς.

Απλώστε το απευθείας στην περιοχή που θέλετε να καλύψετε, πάντα πριν τη βάση. Το κίτρινο concealer μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να τονίσει το σκούρο δέρμα όταν ταιριάξει με έναν χρυσαφί τόνο.

4. Λευκό

Σκοπός της χρήσης αυτού του χρώματος είναι ο φωτισμός του προσώπου. Δεν καλύπτει τις ατέλειες, αλλά γεμίζει τις γραμμές έκφρασης. Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για να δώσετε όγκο στο πάνω μέρος των ζυγωματικών και την καμπύλη των φρυδιών.

Ο οδηγός εφαρμογής του είναι όμοιος με των άλλων concealers: προσεκτικά, χωρίς να το παρακάνετε, και με τα σωστά εργαλεία.

5. Μακιγιάζ χρωματικής διόρθωσης – Μωβ

Τα μωβ concealers ισορροπούν τις κιτρινωπές σκιές. Κάνουν ματ τις ελαφρώς μαύρες επιδερμίδες και βελτιώνουν την εμφάνιση.

Οι επαγγελματίες μακιγιέρ συμφωνούν πως αυτό το χρώμα αναζωογονεί τους μουντούς τόνους και, έτσι, συμβάλλει στη ζεστασιά του δέρματος. Ο τρόπος χρήσης του είναι να εφαρμόσετε λίγο πάνω από τις κηλίδες. Μένει κάτω από τη βάση και μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε σε οποιοδήποτε σημείο του προσώπου.

6. Μπλε

Παρόμοιο με το μωβ, το τιρκουάζ μπλε καλύπτει τα πορτοκαλί και κίτρινα ψεγάδια. Οι κοσμετολόγοι το εφαρμόζουν, συνήθως, γύρω από τα μάτια, σε χλωμές επιδερμίδες, και πάνω από μέτριους τόνους δέρματος. Το αποτέλεσμά του είναι αρκετά καλό όταν το παρακάνατε με το μαύρισμα.

Εφαρμόστε το μπλε concealer στην περιοχή της επιλογής σας και, έπειτα, απλώστε το και καλύψτε το με τη βάση.

7. Ροζ

Το ροζ concealer είναι εξαιρετικό για την εξουδετέρωση των πρασινωπών φλεβών, των μαύρων κύκλων, και των μελανιών σε κιτρινωπό δέρμα. Οι άνδρες το χρησιμοποιούν για να κρύψουν την γκρίζα εμφάνιση των γενιών τους.

Επίσης, φωτίζει το περίγραμμα των ματιών και ενισχύει συνολικά το πρόσωπο καθώς του δίνει μια πιο χαλαρή και υγιεινή εμφάνιση. Χρωματίζει την περιοχή που πρόκειται να καλυφθεί, την επεκτείνει, και συμπληρώνει τη βάση πριν την εφαρμογή του μακιγιάζ.

8. Ροδακινί

Αυτό το χρώμα κρύβει τα μαύρα σημάδια στους σκούρους τόνους δέρματος. Είναι μια μίξη κόκκινου, κίτρινου, και πορτοκαλί, έτσι διορθώνει τον αποχρωματισμό με μωβ, μπλε, ή πράσινες τάσεις, πολύ συχνός στις σκούρες επιδερμίδες. Εφαρμόστε το με μια ροζ προ-βάση για επιδερμίδα που λάμπει.

9. Καφέ

Αυτός ο τόνος προσθέτει βάθος στο περίγραμμα του προσώπου. Η δράση του είναι καταπληκτική, αρκεί να ταιριάζει με τα φυσικά concealers και τους μαρκαδόρους μακιγιάζ. Γεμίστε μια βούρτσα με το προϊόν και κάντε έναν κύκλο στο πρόσωπο. Έπειτα, ανακατέψτε το και εφαρμόστε τη βάση.

10. Φυσικοί τόνοι

Αυτοί είναι οι πιο δημοφιλείς και χρησιμοποιούνται σε περιοχές με ουδέτερο χρώμα. Παραδείγματος χάρη, μπορείτε να ανακατέψετε ένα πράσινο concealer σε ένα έγκαυμα και έπειτα να το συμπληρώσετε με ένα concealer φυσικού τόνου.

Αυτά προσφέρουν φωτεινότητα και δίνουν όγκο. Η μαγεία είναι να επιλέξετε μια απόχρωση ελαφρώς πιο ανοιχτή από τον τόνο του δέρματός σας.

Μπορείτε να αναμείξετε μακιγιάζ χρωματικής διόρθωσης;

Η απάντηση είναι ναι. Άνθρωποι με διάφορες δερματικές παθήσεις αναμειγνύουν, συχνά, διάφορες αποχρώσεις ξεκινώντας με τον προ-διορθωτή, έπειτα με τη βάση, και τέλος με έναν φυσικό τόνο.

Είναι φυσιολογικό να εναρμονίζονται δύο χρώματα. Δείτε, για παράδειγμα, το κιτρινωπό δέρμα με τους βιολετί κύκλους κάτω από τα μάτια και τα μαύρα στίγματα. Πώς μπορείτε να το επιλύσετε αυτό; Εφαρμόστε ένα ροδακινί concealer κάτω από τα μάτια, ένα πράσινο στα σπυράκια, και τελειώστε με μια βάση.

μακιγιάζ χρωματικής διόρθωσης
Ο φυσικός τόνος του concealer μπορεί να εφαρμοστεί πάνω από την περιοχή στην οποία έχετε χρησιμοποιήσει άλλο χρώμα.

Συστάσεις για να επιλέξετε το σωστό μακιγιάζ χρωματικής διόρθωσης

Θα μπορέσετε να επιλέξετε πιο εύκολα το σωστό προϊόν για κάθε περίπτωση μόλις μάθετε το εύρος του και την επίδρασή του. Όμως, να θυμάστε τα ακόλουθα:

  • Συμβουλευτείτε τους ειδικούς στα καταστήματα κατά την αγορά του προϊόντος για να δείτε ποιες επιλογές ταιριάζουν καλύτερα με τη βάση, τις σκιές, το ρουζ, και το υπόλοιπο μακιγιάζ σας
  • Επιλέξτε προϊόντα με μεγάλη διάρκεια, υπάρχουν πολλές μάρκες και ποιότητες, γι’ αυτό είναι σημαντική η αναζήτηση συμβουλής
  • Μάθετε αν περιέχουν στοιχεία που τρέφουν το δέρμα (Βιταμίνες Β3, C, και Ε αναφέρονται στις ετικέτες, το ίδιο και το κολλαγόνο)
  • Βρείτε concealers που προσφέρουν προστασία από τον ήλιο και παρέχουν ένα επίπεδο προστασίας ενάντια στην υπεριώδη ακτινοβολία

Μακιγιάζ χρωματικής διόρθωσης και αυτοπεποίθηση

Αυτό το προϊόν είναι εξαιρετικό για να κρύψετε τις ατέλειες του δέρματος που επηρεάζουν την αυτοπεποίθησή σας. Το μακιγιάζ ενισχύει την εμφάνιση, αν και ορισμένες φορές η χρήση του ξεπερνά την αισθητική και λειτουργεί ως ένα θεραπευτικό εργαλείο. Έτσι, μπορείτε να καμουφλάρετε τις ατέλειες και να νιώσετε καλύτερα.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.