Μάθετε πως πρέπει να πίνετε νερό σωστά

Η συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα νερού που θα πρέπει να πίνετε κυμαίνεται από ενάμισι μέχρι δύο λίτρα. Δοκιμάστε να αρωματίσετε το νερό σας με χυμό λεμονιού ή πίνετε έτοιμο αρωματισμένο νερό, αν δυσκολεύεστε να πίνετε 6 με 8 ποτήρια την ημέρα.
Μάθετε πως πρέπει να πίνετε νερό σωστά
Maricela Jiménez López

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό Maricela Jiménez López.

Έχει γραφτεί από Elena Martínez Blasco

Τελευταία ενημέρωση: 30 Ιανουαρίου, 2023

Οι ειδικοί μας υπενθυμίζουν συνεχώς να πίνουμε άφθονο νερό για να καθαρίζουμε τον οργανισμό και να διατηρούμε μια καλή υγεία, όμως ξέρετε πώς να πίνετε νερό με το σωστό τρόπο; Η ποσότητα νερού που πίνετε είναι σημαντική, όμως πρέπει επίσης να μάθετε να πίνετε νερό σωστά και τις κατάλληλες στιγμές της ημέρας.

Στο σημερινό άρθρο θα σας εξηγήσουμε τους πιο ωφέλιμους τρόπους να πίνετε νερό σωστά, καθώς και το πώς το νερό μπορεί να σας βοηθήσει με διάφορα θέματα υγείας.

Η σημασία του νερού

Το νερό αποτελεί απαραίτητο συστατικό στοιχείο των σωματικών μας υγρών (ούρα, ιδρώτας, πεπτικές εκκρίσεις, σάλιο, δάκρυα), όμως το χρειάζονται και τα κύτταρα του σώματος προκειμένου να λειτουργούν κανονικά. Για την σημασία του νερού και της ενυδάτωσης για την υγεία γράφουν σε μελέτη τους οι Popkin, B. M., D’Anci, K. E., & Rosenberg, I. H.

Γνωρίζετε επίσης ότι, αν και είναι σημαντικό να πίνετε νερό σωστά, το εξασφαλίζετε επίσης από τις τροφές που καταναλώνετε -ειδικά από τα φρούτα και τα λαχανικά.

Μάθετε πως πρέπει να πίνετε νερό σωστά

Τι είδους νερό πρέπει να πίνετε;

Αν το νερό της βρύσης σας είναι καλής ποιότητας, είναι πάντοτε η πιο υγιεινή, η πιο οικονομική και η πιο φιλική προς το περιβάλλον επιλογή. Όμως πρέπει να βεβαιωθείτε ότι η ποιότητα του δημόσιου νερού είναι υψηλή, τόσο στην πηγή όσο και μετά το πέρασμά του από τους σωλήνες.

Το εμφιαλωμένο νερό αποτελεί επίσης μια καλή εναλλακτική, εφόσον είναι υψηλής ποιότητας.

Τέλος, το νερό που έχει υποστεί όσμωση και άλλα είδη φιλτραρίσματος αποτελούν επίσης καλές επιλογές.

Το νερό σας δεν θα πρέπει να έχει ασυνήθιστη γεύση ή μυρωδιά.

Πόσο θα πρέπει να πίνετε;

Γενικά η συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα νερού είναι μεταξύ ενάμισι και δύο λίτρων, ή 6 με 8 ποτήρια περίπου. Αν ακολουθήσετε τις παρακάτω συμβουλές, θα διαπιστώσετε ότι η επίτευξη αυτού του στόχου δεν είναι τόσο δύσκολη.

Πρέπει όπως να λάβετε υπόψη σας τη συγκεκριμένη κατάστασή σας ή τις συνθήκες. Για παράδειγμα, χρειάζεστε λιγότερο νερό το χειμώνα από ό,τι το καλοκαίρι και χρειάζεστε περισσότερο αν ασκείστε τακτικά από ό,τι αν κάνετε καθιστικό τρόπο ζωής.

Ξεκινήστε αυξάνοντας σταδιακά την ποσότητα νερού που πίνετε -προσθέστε μισό ποτήρι κάθε δύο ή τρεις ημέρες μέχρι να φτάσετε τα 8 ποτήρια την ημέρα. Στην πορεία θα αρχίσετε να βλέπετε αλλαγές στη συνολική σας υγεία. Ίσως έχετε περισσότερη ενέργεια ή ίσως προσέξετε ότι το δέρμα σας βελτιώνεται. Μπορεί να αρχίσετε να ιδρώνετε περισσότερο. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι δίνετε στο σώμα σας τη δυνατότητα να αποβάλει τις τοξίνες αποτελεσματικότερα. Έτσι είναι πιο καθαρό και διαθέτει περισσότερη ζωτικότητα.

πίνετε νερό σωστά - το πρωί

Πίνετε νερό σωστά: το πρωί

Η καλύτερη στιγμή για να πιείτε νερό είναι με άδειο στομάχι. Μπορείτε να πιείτε μέχρι και 4 ποτήρια νερό το πρωί πριν το πρωινό σας γεύμα, εφόσον το κάνετε αργά και χωρίς να λιμοκτονήσετε. Σταδιακά αυξήστε την ποσότητα του νερού που πίνετε το πρωί.  Τελικά θα έχετε την αίσθηση ότι το σώμα σας το λαχταράει.

Χάρη σε αυτό το κόλπο αρχίζουν να λειτουργούν όλα τα εσωτερικά σας όργανα. Επιπλέον συνιστούμε να προσέχετε τη θερμοκρασία του νερού σας:

  • Αν τείνετε να έχετε δυσκοιλιότητα, πίνετε πολύ ζεστό νερό.
  • Αν έχετε διάρροια ή υδαρή κόπρανα, πίνετε δροσερό -αλλά ποτέ κρύο- νερό.
  • Ως γενικός κανόνας, το ζεστό νερό είναι το καλύτερο.

Δείτε επίσης: Ανακαλύψτε αυτή τη φανταστική θεραπεία με νερό για την απώλεια βάρους

Πίνετε νερό σωστά: πριν τα γεύματα

Αν θέλετε να αποφύγετε την υπερφαγία ή το να φάτε πολύ γρήγορα, προσπαθείτε να πίνετε ένα ποτήρι νερό περίπου δεκαπέντε λεπτά πριν από το γεύμα σας. Αυτός είναι επίσης ένας θαυμάσιος τρόπος καταπολέμησης της ανησυχίας.

Δείτε επίσης το άρθρο: Τι προβλήματα προκαλεί η αφυδάτωση;

Αποφεύγετε να πίνετε νερό κατά τη διάρκεια των γευμάτων

Το χειρότερο που μπορείτε να κάνετε είναι να κατεβάσετε ένα σωρό νερό την ώρα που τρώτε.  Έτσι το αναμειγνύετε με την τροφή και τα γαστρικά υγρά και αυτό απλώς επιδεινώνει την πέψη σας. Αν η τροφή σας έχει ιδιαίτερα έντονη γεύση ίσως χρειαστεί να πιείτε λίγο νερό, όμως αν συνηθίσετε να πίνετε το νερό πριν και προσθέσετε φρέσκιες τροφές στα γεύματά σας (όπως σαλάτες, γκασπάτσο) θα αισθάνεστε λιγότερο την ανάγκη να πίνετε νερό την ώρα που τρώτε.

Για τον ίδιο λόγο, δεν συνιστούμε να πίνετε νερό αμέσως μετά το φαγητό, με εξαίρεση τα εγχύματα βοτάνων.

πίνετε νερό σωστά - εγχύματα

Τη νύχτα

Τη νύχτα δεν είναι κακή ιδέα να πίνετε ένα ποτήρι νερό λίγο πριν πάτε για ύπνο. Εφόσον, βέβαια, αυτό δεν σας κάνει να σηκώνεστε μέσα στη νύχτα για να πάτε στην τουαλέτα, διαταράσσοντας την ανάπαυσή σας.

Συμβουλές για να πίνετε περισσότερο νερό

  • Δοκιμάστε γευστικά και πρωτότυπα αρωματισμένα νερά, όπως με χυμούς φρούτων και με βότανα.
  • Πίνετε εγχύματα βοτάνων.
  • Φτιάξτε σπιτική λεμονάδα χρησιμοποιώντας νερό, λεμόνι, μέντα και στέβια.
  • Έχετε πάντα μαζί σας ένα μπουκάλι νερό. Όταν είστε στο σπίτι, συνηθίστε να έχετε νερό στο δωμάτιο στο οποίο βρίσκεστε.

Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.