Πώς να έχετε καλύτερο ύπνο το χειμώνα!

Αν και κάνουμε ό,τι μπορούμε για να παραμείνουμε ζεστοί, όταν έξω κάνει κρύο, η καλύτερη θερμοκρασία ύπνου είναι γύρω στους 18 βαθμούς Κελσίου. Στο άρθρο που ακουλουθεί θα μάθετε τις καλύτερες συνήθειες που θα σας εξασφαλίσουν απερίσπαστο και καλύτερο ύπνο το χειμώνα.
Πώς να έχετε καλύτερο ύπνο το χειμώνα!

Τελευταία ενημέρωση: 30 Μαρτίου, 2019

Πώς να έχετε καλύτερο ύπνο το χειμώνα! Όταν το θερμόμετρο αρχίζει να δείχνει χαμηλές θερμοκρασίες, ξεκινάει και το στοίβαγμα της μιας κουβέρτας πάνω στην άλλη στο κρεβάτι μας, προκειμένου να επιτύχουμε έναν πιο ζεστό και άνετο ύπνο. Πολλές φορές, μάλιστα, με το να έχουμε πολλά σκεπάσματα, θυσιάζουμε την ίδια την άνεσή μας. Πράττουμε, ωστόσο, σωστά για έναν σωστό ύπνο το χειμώνα;

Σε αυτό το άρθρο θα μοιραστούμε μαζί σας όλες εκείνες τις χρήσιμες συμβουλές για το πώς πρέπει να κοιμόμαστε το χειμώνα.

Πρέπει, στ’ αλήθεια, να στοιβάζουμε πάνω μας τόσες κουβέρτες;

Δροσιά για καλύτερο ύπνο το χειμώνα

καλύτερο ύπνο το χειμώνα
Κάποιοι ίσως διαφωνήσουν. Είναι προφανές πως όπως υπάρχουν άνθρωποι που τους αρέσει να έχουν δροσιά όταν κοιμούνται, έτσι υπάρχουν και εκείνοι που προτιμούν τη ζέστη. Όπως και να’χει, οφείλουμε να σκεφτούμε αυτό που είναι καλύτερο για το ίδιο μας το σώμα.

Όταν αρχίζει το φθινόπωρο ή μπαίνει ο χειμώνας, ξεκινάμε να στρώνουμε στο κρεβάτι μας τη μια κουβέρτα πάνω στην άλλη. Φοράμε τις ζεστές μας πυτζάμες. Επιλέγουμε να φορέσουμε ακόμα και κάλτσες στον ύπνο. Περισσότερο απ’ όλα, όμως, σκεφτόμαστε πως έχει έρθει ο καιρός να ανάψουμε τη θέρμανση. Είναι, όμως, αυτό πράγματι σωστό για να έχουμε έναν άνετο ύπνο το χειμώνα;

Ζέστη και ύπνος: μια προβληματική σχέση, τι να κάνετε για έναν καλύτερο ύπνο το χειμώνα

Στην πραγματικότητα δεν έχουν καθόλου σχέση. Ο ύπνος το χειμώνα σε θερμοκρασίες πάνω από 16 βαθμούς Κελσίου δεν κάνει καλό στην υγεία (και στον πλανήτη).

Τα σπίτια μας πρέπει να θερμαίνονται ελαφρώς και αυτό είναι όντως σωστό αν θέλουμε να διατηρήσουμε τόσο την υγεία μας αλλά και έναν καλύτερο ύπνο το χειμώνα.

Με αυτόν τον τρόπο βοηθάμε τα σώματά μας να ενεργοποιήσουν τους μηχανισμούς αυτορρύθμισης της θερμότητας που διαθέτουν. Με άλλα λόγια, αν βάζουμε πάρα πολλά σκεπάσματα, οδηγούμε τον οργανισμό μας να πέσει σε αδράνεια.

Επιπλέον, όταν ρίχνουμε πάνω μας τόσα σκεπάσματα δεν μπορούμε να κινηθούμε με ευκολία, με αποτέλεσμα να μην απολαμβάνουμε έναν ήσυχο και αναπαυτικό ύπνο. Εκτός των άλλων, αν διατηρούμε τη θερμοκρασία περιβάλλοντος μεταξύ 16-18 βαθμούς Κελσίου, βοηθάμε το σώμα μας να ξυπνά πιο εύκολα το πρωί, με το πρόσθετο πλεονέκτημα ότι αυτό μας χαρίζει ενέργεια και ζωντάνια καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Από την άλλη πλευρά, η πολλή ζέστη μέσα στο σπίτι μάς κάνει να νιώθουμε συνέχεια υπνηλία και μας προκαλεί ληθαργικά συμπτώματα.

Εκτός των άλλων, οι θερμοκρασίες πάνω από 21 βαθμούς Κελσίου εμποδίζουν τον οργανισμό στην έκκριση μελατονίνης. Η συγκεκριμένη ορμόνη αυτορρυθμίζει τη θερμοκρασία του σώματος και εξισορροπεί τα επίπεδα της κορτιζόλης, ορμόνη η οποία σχετίζεται με την εμφάνιση του άγχους, της πείνας και της κατάθλιψης.

Ποια θερμοκρασία είναι σωστή για τον ύπνο;

γυναίκα ύπνος
Είναι ευκολότερο να ρυθμίσει κανείς τις συνθήκες κρύου παρά αυτές της ζέστης. Αυτό βρίσκει κυρίως εφαρμογή στην περίπτωση του ύπνου.

Όταν κάνει ζέστη, αρχίζουμε να ιδρώνουμε, να διψάμε, ενώ υπάρχουν φορές που δεν μπορούμε να αντέξουμε ούτε καν το σεντόνι πάνω μας. Το χειμώνα, όμως, το να τρέμουμε από το κρύο και να έχουμε κρύα πόδια αποδεικνύονται εξίσου λανθασμένες τακτικές.

Όταν η θερμοκρασία είναι πάνω από 26 βαθμούς Κελσίου, το σώμα μας αρχίζει να ιδρώνει προκειμένου να κρατηθεί δροσερό. Δεν έχει σημασία αν αυτό οφείλεται στο ότι είναι χειμώνας ή στο ότι υπάρχει αναμμένη θέρμανση.

Σε αυτή τη θερμοκρασία τα αιμοφόρα αγγεία διαστέλλονται, αυξάνοντας τη ροή του κυκλοφορικού συστήματος. Υπό αυτό το πρίσμα, ενδέχεται να μην μπορεί καν να κοιμηθεί κάποιος, επειδή ο εγκέφαλος του είναι πολύ ”απασχολημένος” με το να βρει τρόπο να δροσίσει το σώμα του.

Από την άλλη, αν η θερμοκρασία μέσα στο σπίτι είναι κάτω από 12 βαθμούς Κελσίου, πάλι ο εγκέφαλος αναγκάζεται να βρεθεί σε κατάσταση υπερδιέγερσης. Αυτή τη φορά, όμως, προσπαθώντας να αυξήσει τη θερμοκρασία του σώματος.

Είναι πιθανό πως τότε αρχίζουμε να τουρτουρίζουμε, καθώς οι πόροι μας ξεκινούν να ανοίγουν.

Σε παρόμοιες χαμηλές θερμοκρασίες, τα αιμοφόρα αγγεία συστέλλονται και το αίμα σταματά να κυκλοφορεί σε χέρια και πόδια. Αυτό οφείλεται στο ότι η θερμοκρασία του σώματος είναι συγκεντρωμένη κυρίως γύρω από τα ζωτικά μας όργανα.

Συμβουλές για καλύτερο ύπνο το χειμώνα

άνδρας που κοιμάται
Φροντίστε το σπίτι σας να έχει την ιδανική θερμοκρασία. Αναλογιστείτε καλά γιατί δεν είναι σωστό να βάλετε πολύ δυνατά τη θέρμανση.

Έχοντας αυτά στο μυαλό, υπάρχουν κάποιες συνήθειες που μπορείτε να υιοθετήσετε προκειμένου να επιτύχετε καλύτερο ύπνο όταν έξω κάνει κρύο.

Κάντε ήπιες ασκήσεις

Πριν πέσετε για ύπνο, ακόμα και λεπτά πριν, μπορείτε να κάνετε κάποιες ήπιες ασκήσεις για να αυξήσετε τη θερμοκρασία σώματός σας.

Για παράδειγμα, ξεκινήστε με το να σταθείτε όρθιοι. Έπειτα, με τα πόδια σε ελαφριά διάσταση μεταξύ τους, σηκώστε τα χέρια και ενώστε τις παλάμες σας πάνω από το κεφάλι. Την ίδια στιγμή, πάρτε εισπνοή. Κατεβάστε τα χέρια και κάντε εκπνοή. Επαναλάβετε αρκετές φορές.

Πιείτε τσάι

φλιτζάνι καφέ για ύπνο το χειμώνα
Ένα από τα καλύτερα πράγματα το χειμώνα είναι ότι μπορούμε να απολαύσουμε στο κρεβάτι ένα φλιτζάνι ζεστό τσάι.

Ένα ζεστό ρόφημα πριν πάτε για ύπνο αυξάνει τη θερμοκρασία του σώματος, με αποτέλεσμα να μη χρειάζεται να φορέσετε τόσα ρούχα για να ζεσταθείτε.

Μην ξεχνάτε, ωστόσο, πως αρκετά είδη τσαγιού περιέχουν καφεΐνη, η οποία μπορεί να προκαλέσει αϋπνία. Γι’ αυτόν το λόγο, προτιμήστε ντεκαφεϊνέ προϊόντα.

Κάντε ένα ζεστό μπάνιο

Άλλη μια απόλαυση το χειμώνα. Μια ώρα πριν πέσετε για ύπνο, κάντε ένα ζεστό μπάνιο ή ντους. Αυτό θα χαλαρώσει το σώμα και θα το βοηθήσει να διατηρήσει την επιθυμητή υψηλή θερμοκρασία.

Αν, μάλιστα, προσθέσετε στο μπάνιο άλατα ή ποτ πουρί λουλουδιών, τα αποτελέσματα θα είναι ακόμη πιο θεαματικά.

Διαβαθμίστε τα ρούχα που θα φορέσετε

Μπορεί να νιώθετε κρύο λίγο πριν πέσετε για ύπνο, αλλά αμέσως αφότου κοιμηθείτε, η θερμοκρασία του σώματος ανεβαίνει.

Για να το αποτρέψετε αυτό, φροντίστε να έχετε φορέσει ρούχα από τα οποία μπορείτε εύκολα να απαλλαγείτε μέσα στη νύχτα, ώστε να συνεχίσετε να κοιμάστε ανενόχλητοι.

Γι’ αυτόν το λόγο, δεν πρέπει να επιλέγονται εφαρμοστά ρούχα, με ζώνες/φερμουάρ ή ότιδήποτε άλλο είναι πιθανό να σας δυσκολέψει και να σας εκνευρίσει τη νύχτα.

Το καλύτερο ντύσιμο για τον ύπνο είναι μια πυτζάμα με μπλούζα-παντελόνι, παρέα με κάλτσες. Τίποτα άλλο.

Ρυθμίστε τη θέρμανση για έναν καλύτερο ύπνο το χειμώνα

θερμοκρασία για καλύτερο ύπνο το χειμώνα
Δεν είναι καλή ιδέα να κοιμάστε όλη τη νύχτα με αναμμένη τη θέρμανση.

Αν μπορείτε, προγραμματίστε το θερμοστάτη ώστε να κλείσει μόνος του κάποια συγκεκριμένη ώρα. Επίσης, μπορείτε να ανοίξετε τη θέρμανση μία ώρα πριν πάτε για ύπνο και να την κλείσετε αμέσως πριν κοιμηθείτε.

Να θυμάστε πως η καλύτερη θερμοκρασία είναι γύρω στους 18 βαθμούς Κελσίου.

Αποφύγετε τα ρεύματα

Ο αέρας έχει τη δυνατότητα να εισχωρεί κάτω από τις πόρτες ή να εισβάλλει από τα ανοίγματα των παραθύρων. Αν συμβαίνει αυτό, το σπίτι θα αρχίσει να παγώνει μέσα στη νύχτα. Βεβαιωθείτε πως έχετε κλείσει καλά αυτά τα ανοίγματα ή έχετε βάλει κάτι που να εμποδίζει τον αέρα να εισέλθει στο εσωτερικό του σπιτιού.

Με αυτόν τον τρόπο, θα κρατήσετε τη σωστή θερμοκρασία μέσα στο σπίτι και δεν θα παγώσετε.

Χρησιμοποιήστε σωστά τις κουβέρτες

Το ίδιο που ισχύει για τα ρούχα, ισχύει και για τις κουβέρτες και τα παπλώματα. Η σωστή διάταξη με την οποία πρέπει να στρώνονται στο κρεβάτι είναι από το πιο λεπτό στο πιο χοντρό.

Με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσετε να φτιάξετε μια χουχουλιάρικη και ζεστή ατμόσφαιρα για έναν ιδανικό ύπνο το χειμώνα. Παράλληλα, όσο περνάει η ώρα και ζεσταίνεστε, θα είστε σε θέση να ξεφορτώνεστε τα πιο ελαφριά σκεπάσματα, χωρίς όμως να χάνετε τη σωστή θερμοκρασία σώματος.

Καλό ύπνο!

 


Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.