Μελοξικάμη: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την ουσία

Η μελοξικάμη έχει αντιφλεγμονώδη, αναλγητικά και αντιπυρετικά αποτελέσματα. Αυτές οι θεραπευτικές δράσεις συμβαίνουν λόγω της επιλεκτικής αναστολής του COX-2.
Μελοξικάμη: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την ουσία

Έχει γραφτεί από Equipo Editorial

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Η μελοξικάμη είναι μια δραστική ουσία που ανήκει στην ομάδα αναλγητικών, αντιπυρετικών και μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων. Μέσα σε αυτήν την οικογένεια, ανήκει επίσης μέρος της ομάδας των οξικαμών, ένας τύπος επιλεκτικών αναστολέων COX-2.

Αυτά τα φάρμακα προορίζονται για τη θεραπεία μέτριου μετεγχειρητικού πόνου και φλεγμονής στην οστεοαρθρίτιδα και τη ρευματοειδή αρθρίτιδα. Μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για τη μείωση του πυρετού. Οι γιατροί τα συνταγογραφούν συνήθως για ενήλικες και παιδιά ηλικίας άνω των 2 ετών.

Τι είναι τα ένζυμα COX;

χάπια στο χέρι

Η μελοξικάμη, όπως τα περισσότερα φάρμακα ΜΣΑΦ, έχει θεραπευτικές επιδράσεις, καθώς και ανεπιθύμητες παρενέργειες, που εξηγούνται σε έρευνα του επιστήμονα Vane το 1971.

Ο Vane είπε ότι αυτός ο τύπος φαρμάκου έχει την ικανότητα να αναστέλλει τη δραστηριότητα ενός ενζύμου που ονομάζεται COX. Ένα ένζυμο είναι ένα μόριο που προάγει και επιτρέπει την ανάπτυξη διαφόρων μηχανισμών του σώματος.

Τα ένζυμα COX είναι ένζυμα συνθετάσης που μετατρέπουν το αραχιδονικό οξύ από κυτταρικές μεμβράνες σε ασταθή κυκλικά ενδοϋπεροξείδια. Αυτά, με τη σειρά τους, μετατρέπονται σε προσταγλανδίνες και θρομβοξάνες, χωρίς να επηρεάζονται άλλα μόρια.

Στην οικογένεια COX, υπάρχουν διάφοροι υπότυποι: COX-1, COX-2 και COX-3. Τα 1 και 2 έχουν την ίδια δομή και παρόμοιο μοριακό βάρος. Το πρώτο έχει μικρότερο κανάλι. Αυτό δικαιολογεί ότι όλοι οι αναστολείς COX-1 είναι επίσης αναστολείς COX-2, αλλά όχι το αντίστροφο.

Το COX-3 υπάρχει μόνο στο κεντρικό νευρικό σύστημα, επομένως η αναστολή του δεν έχει αντιφλεγμονώδη δράση, η οποία μπορεί να συμβεί με ορισμένα φάρμακα ΜΣΑΦ.

Πώς ενεργοποιεί η μελοξικάμη την επίδρασή της στο σώμα;

Όπως είπαμε παραπάνω, η μελοξικάμη έχει αντιφλεγμονώδη, αναλγητικά και αντιπυρετικά αποτελέσματα. Αυτές οι θεραπευτικές δράσεις συμβαίνουν μέσω της επιλεκτικής αναστολής του COX-2.

Ως αποτέλεσμα αυτής της αναστολής, η σύνθεση προσταγλανδινών και άλλων ουσιών που σχετίζονται με φλεγμονώδεις, εμπύρετες και επώδυνες διεργασίες αποκλείεται.

Οι προσταγλανδίνες είναι ένα σύνολο ουσιών που προέρχονται από λιπαρά οξέα. Επηρεάζουν και δρουν στις διάφορες φυσιολογικές διαδικασίες διαφορετικών συστημάτων του οργανισμού, συμπεριλαμβανομένου του νευρικού συστήματος, του λείου ιστού, του αίματος και του αναπαραγωγικού συστήματος.

Μεταξύ των κύριων λειτουργιών των προσταγλανδινών είναι οι εξής:

  • Μεσολαβούν στη φλεγμονώδη απόκριση
  • Επιπλέον, διεγείρουν τον πόνο σε ορισμένες νευρικές απολήξεις
  • Αυξάνουν την έκκριση της γαστρικής βλέννας και μειώνουν την έκκριση του γαστρικού οξέος
  • Προκαλούν τη συστολή των λείων μυών
  • Παρομοίως, παρεμβαίνουν στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος και επίσης στη διαδικασία του πυρετού
  • Τέλος, ελέγχουν τη μείωση της αρτηριακής πίεσης προωθώντας την αποβολή ουσιών από τα νεφρά

Έτσι, όταν τα ένζυμα που είναι υπεύθυνα για τη σύνθεσή τους την αναστέλλουν, τότε όλες αυτές οι διαδικασίες μειώνονται και βελτιώνουν τα συμπτώματα που προκαλούν. Στη συνέχεια δημιουργεί τα αναλγητικά, αντιφλεγμονώδη και αντιπυρετικά αποτελέσματα.

Επιπλέον, διάφορες κλινικές δοκιμές έδειξαν ότι η μελοξικάμη είναι αποτελεσματική ως επείγουσα αντισυλληπτική θεραπεία.

Μελοξικάμη: Ανεπιθύμητες αντιδράσεις

χάπια σε φαρμακείο

Η μελοξικάμη, όπως όλα τα φάρμακα που κυκλοφορούν στην αγορά, δεν εξαιρείται από την παραγωγή μιας σειράς παρενεργειών που πρέπει να λάβει υπόψη ένα άτομο κατά την έναρξη της θεραπείας με αυτήν.

Υπό αυτήν την έννοια, οι συχνότερες ανεπιθύμητες παρενέργειες που αναφέρθηκαν σε κλινικές δοκιμές με μελοξικάμη ήταν αυτές που επηρέασαν το πεπτικό σύστημα. Οι πιο σοβαρές αντιδράσεις ήταν αιμορραγία και διάτρηση στομάχου.

Μερικές από τις γαστρεντερικές ανεπιθύμητες ενέργειες που παρατηρήθηκαν συχνότερα ήταν:

Συμπέρασμα

Η μελοξικάμη είναι ένα φάρμακο που ανήκει στην οικογένεια των αναλγητικών, αντιφλεγμονωδών και μη στεροειδών αντιπυρετικών φαρμάκων. Χρησιμοποιείται κυρίως για τη θεραπεία του πόνου και της φλεγμονής που σχετίζεται με ασθένειες όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα ή η οστεοαρθρίτιδα. Οι γιατροί τη συνταγογραφούν επίσης για πυρετό.

Αυτό το φάρμακο είναι ένας εκλεκτικός αναστολέας του ενζύμου COX-2 και έτσι εμποδίζει τη σύνθεση των προσταγλανδινών. Πρέπει να είστε προσεκτικοί κατά τη χορήγησή του. Είναι σημαντικό να ακολουθείτε πάντα τις οδηγίες του γιατρού σας, καθώς αυτό το φάρμακο μπορεί να προκαλέσει σοβαρές παρενέργειες όπως γαστρεντερική αιμορραγία.

Συμβουλευτείτε το γιατρό σας για οποιεσδήποτε ερωτήσεις έχετε και ακολουθείτε πάντα τις συστάσεις του για τη χρήση του, προκειμένου να αποφευχθούν επιπλοκές στην υγεία.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Jacobs, G. (2010). Meloxicam. In The Essence of Analgesia and Analgesics. https://doi.org/10.1017/CBO9780511841378.059
  • de Grauw, J. C., van de Lest, C. H. A., Brama, P. A. J., Rambags, B. P. B., & van Weeren, P. R. (2009). In vivo effects of meloxicam on inflammatory mediators, MMP activity and cartilage biomarkers in equine joints with acute synovitis. Equine Veterinary Journal. https://doi.org/10.2746/042516409X436286
  • Guillot, M., Moreau, M., Heit, M., Martel-Pelletier, J., Pelletier, J. P., & Troncy, E. (2013). Characterization of osteoarthritis in cats and meloxicam efficacy using objective chronic pain evaluation tools. Veterinary Journal. https://doi.org/10.1016/j.tvjl.2013.01.009

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.