Η μέθοδος Nunchi: Μια κορεάτικη τεχνική για την ευτυχία

Η μέθοδος Nunchi μας καλεί να λάβουμε υπόψη μας τα συναισθήματα και τις ανάγκες των άλλων για να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας. Μάθετε τι είναι εδώ.
Η μέθοδος Nunchi: Μια κορεάτικη τεχνική για την ευτυχία
Elena Sanz

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από ψυχολόγο Elena Sanz.

Τελευταία ενημέρωση: 08 Απριλίου, 2023

Η επίτευξη της ευτυχίας είναι ένας παγκόσμιος στόχος που μοιράζονται όλοι οι άνθρωποι. Ωστόσο, δεν υπάρχει ένας και μοναδικός δρόμος για την επίτευξή της. Διαφορετικά ρεύματα, συγγραφείς και κλάδοι προτείνουν τις δικές τους μεθόδους. Ωστόσο, πέρα από αυτό, σε πολιτισμικό επίπεδο, κάθε χώρα έχει επίσης τη δική της έννοια της ευτυχίας. Και επίσης τη δική της ερμηνεία για το πώς μπορεί να επιτευχθεί. Μάθετε σήμερα τι είναι η μέθοδος Nunchi.

Προφανώς, η Κορέα δεν είναι ένα έθνος που ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για την ψυχική υγεία των πολιτών της. Στην πραγματικότητα, το ποσοστό αυτοκτονιών είναι περίπου 26,7 ανά 100.000 κατοίκους (ποσοστό πολύ υψηλότερο από τον παγκόσμιο μέσο όρο των 9,35 ανά 100.000 κατοίκους). Ως εκ τούτου, μπορεί να φαίνεται περίεργο το γεγονός ότι υπάρχει ένα ενδιαφέρον κορεατικό πολιτισμικό στοιχείο που μπορεί να προστεθεί στην καθημερινή μας ζωή.

Ωστόσο, μιλάμε για μια κολεκτιβιστική κοινωνία, που εστιάζει πολύ στο κοινό καλό και στην εγκαθίδρυση κοινωνικών σχέσεων. Αναμφίβολα, οι ανθρώπινες σχέσεις μας παίζουν θεμελιώδη ρόλο στην πορεία μας προς την επιτυχία και την ολοκλήρωση, ως εκ τούτου, μπορεί να είναι ενδιαφέρον να ακολουθήσουμε κάποιες από τις αρχές της.

Τι είναι η μέθοδος Nunchi;

Método Nunchi: la técnica coreana para ser feliz
Η βαθιά κατανόηση των άλλων ανθρώπων μπορεί να σας βοηθήσει να είστε πιο ευτυχισμένοι.

Ο όρος Nunchi ή Noonchi σημαίνει “δύναμη του ματιού” ή “μέτρο του ματιού”. Αν και αυτή η κυριολεκτική μετάφραση ακούγεται συγκεχυμένη και δεν παρέχει πολλές πληροφορίες, στην πραγματικότητα μπορεί να γίνει κατανοητή ως “η ικανότητα να βλέπεις πέρα από το προφανές και να αποκτάς βαθιά κατανόηση του τι συμβαίνει γύρω σου.

Απευθύνεται ειδικά στις κοινωνικές σχέσεις, οπότε ερμηνεύεται ως η ικανότητα να διαισθάνεσαι, να αντιλαμβάνεσαι και να κατανοείς τον εσωτερικό κόσμο, τις σκέψεις και τα συναισθήματα του άλλου και να ενεργείς ανάλογα. Πρόκειται για μια έννοια πολύ κοντά στην ενσυναίσθηση και τη συναισθηματική νοημοσύνη (μια κατασκευή που πρότεινε και διαδόθηκε από τον Daniel Goleman τη δεκαετία του 1990).

Η μέθοδος Nunchi είναι μια προγονική πρακτική των Κορεατών, παρούσα από αμνημονεύτων χρόνων στη συλλογική τους φαντασία. Είναι μια ιδιότητα υψηλής αξίας που προωθείται από την πρώιμη παιδική ηλικία, καθώς θεωρείται εξίσου σημαντική με την εκμάθηση της ανάγνωσης ή της γραφής.

Στην πραγματικότητα, είναι μια κοινωνική επιταγή. Θεωρείται απαραίτητο να γνωρίζουμε πώς να διαβάζουμε τον συναισθηματικό κόσμο των άλλων προκειμένου να έχουμε επιτυχία στην εργασία και σε κοινωνικό επίπεδο, γι’ αυτό και προωθείται προσεκτικά σε διάφορους τομείς.

Πώς να υιοθετήσετε τη μέθοδο Nunchi

Η μέθοδος Nunchi μας καλεί να σκεφτόμαστε ανά πάσα στιγμή ότι, όπως κι εμείς, έτσι και οι άλλοι έχουν τις δικές τους σκέψεις, απόψεις και συναισθήματα και ότι πρέπει να τις λαμβάνουμε υπόψη. Αποφεύγει τις ατομικιστικές και εγωιστικές προσεγγίσεις και μας προτρέπει να κοιτάξουμε πέρα από τον εαυτό μας για να κατανοήσουμε την οπτική των άλλων.

Αυτή η ικανότητα να συμπεραίνουμε τις νοητικές καταστάσεις των άλλων ανθρώπων αποτελεί μέρος της λεγόμενης “Θεωρίας του Νου”. Αναπτύσσεται γύρω στην ηλικία των 4 ετών και επιτρέπει στα παιδιά να κατανοούν ότι οι άλλοι έχουν τη δική τους οπτική γωνία και τους επιτρέπει να καταλαβαίνουν τα συναισθήματα των άλλων. Θα μπορούσε να είναι κάτι σαν “Νομίζω ότι σκέφτεσαι αυτό” ή “Νομίζω ότι αισθάνεσαι έτσι”.

Η αλήθεια είναι ότι, αν και πρόκειται για μια φυσική ανθρώπινη ικανότητα, η οποία αναπτύσσεται καθώς προχωρά η γνωστική ωρίμανση, είναι σημαντικό να την εξασκούμε. Δεν βρίσκουμε πάντα το χρόνο να βγούμε από το δικό μας κόσμο για να εστιάσουμε και να κατανοήσουμε το άλλο άτομο. Έτσι, για να το πετύχουμε, θα πρέπει κυρίως να εφαρμόσουμε στην πράξη τις δύο παρακάτω στρατηγικές.

Προσοχή στη μη λεκτική γλώσσα

Método Nunchi: la técnica coreana para ser feliz
Δεν μεταφέρουν μόνο οι λέξεις διαθέσεις. Δώστε προσοχή στη γλώσσα του σώματος του ατόμου που σας συνοδεύει.

Τα μη λεκτικά στοιχεία της επικοινωνίας μάς προσφέρουν πολύτιμες και πλήρεις πληροφορίες για το τι σκέφτεται ή αισθάνεται ο άλλος. Η στάση του σώματός του, οι χειρονομίες, ο τόνος της φωνής του, όλα αυτά μας οδηγούν στην κατανόηση του εσωτερικού του κόσμου. Το να γνωρίζουμε πώς να δίνουμε προσοχή σε αυτά τα σήματα είναι μια τέχνη που πρέπει να τελειοποιήσουμε.

Αν και αυτή η δεξιότητα είναι χρήσιμη σε κάθε κατάσταση κοινωνικής αλληλεπίδρασης, είναι ιδιαίτερα χρήσιμη όταν αλληλεπιδράμε με παιδιά ή μη λεκτικά άτομα. Όταν η γλώσσα δεν είναι διαθέσιμη ως μέσο επικοινωνίας, αυτά τα σήματα είναι κρίσιμα για την κατανόηση και την ανταπόκριση στις ανάγκες του άλλου.

Επιπλέον, πρέπει να λαμβάνεται υπόψη και το πλαίσιο για να δημιουργηθεί η συνολική εικόνα και να επιτευχθεί η κατανόηση. Για παράδειγμα, αν δούμε ένα παιδί να κλαίει χωριστά από την ομάδα, μπορούμε να συμπεράνουμε ότι είχε κάποιο πρόβλημα με τα υπόλοιπα ή ότι το έχουν απορρίψει και αυτό του προκαλεί πόνο. Από αυτό, μπορούμε να δράσουμε ανάλογα, για παράδειγμα προσφέροντας παρηγοριά ή ενθαρρύνοντας την ενσωμάτωση στην ομάδα.

Ενεργητική ακρόαση

Από την άλλη πλευρά, είναι σημαντικό να αναπτύξετε την ικανότητα να ακούτε, αλλά να το κάνετε με αφοσίωση και γνήσιο ενδιαφέρον. Αν ακούσουμε τους ανθρώπους, συχνά μας λένε ξεκάθαρα τι αισθάνονται και τι σκέφτονται.

Ωστόσο, είμαστε τόσο απασχολημένοι με τη δική μας άποψη. Σκεφτόμαστε μόνο τι πρόκειται να απαντήσουμε. Ακόμα και πριν αφιερώσουμε χρόνο για να ακούσουμε και να καταλάβουμε πραγματικά. Η ενεργητική ακρόαση είναι ζωτικής σημασίας κατά την εφαρμογή της μεθόδου Nunchi. Αυτό συμβαίνει επειδή είναι η πύλη προς αυτόν τον εσωτερικό κόσμο των άλλων που προσπαθούμε να ανακαλύψουμε και να κατανοήσουμε.

Η μέθοδος Nunchi: η τεχνική που μας βοηθά να είμαστε ευτυχισμένοι και επιτυχημένοι

Σε αυτό το σημείο, ίσως αναρωτιέστε πώς μπορεί να σας βοηθήσει ατομικά να είστε γρήγοροι και ακριβείς στην καταγραφή της νοητικής και συναισθηματικής κατάστασης των άλλων. Η τελειοποίηση αυτής της τέχνης μπορεί να σας ανοίξει πολλές πόρτες. Η μέθοδος Nunchi μας βοηθά να δημιουργήσουμε δεσμούς εμπιστοσύνης. Βοηθά επίσης να σχετίζεστε καλύτερα με άλλους ανθρώπους και να αποφεύγετε ατυχείς καταστάσεις.

Το να τοποθετείτε τις ανάγκες των άλλων στο ίδιο επίπεδο με τις δικές μας θα σας βοηθήσει να περιηγηθείτε στον κοινωνικό κόσμο με ευκολία. Θα αυξήσει επίσης την κατανόηση των συναισθημάτων και των σκέψεών τους. Αυτό μπορεί να μας οδηγήσει στην εδραίωση καλών επιχειρηματικών συμφωνιών, στην απόκτηση επαγγελματικών προαγωγών και στην απόκτηση της εύνοιας και της εκτίμησης των άλλων. Ως εκ τούτου, οι σχέσεις μας θα είναι πληρέστερες και πιο ικανοποιητικές.

Εν ολίγοις, η μέθοδος Nunchi μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την ευημερία σας και να σας φέρει πιο κοντά στην επίτευξη των στόχων σας. Γιατί να μην αρχίσετε να την εξασκείτε;


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.