10 Δραστηριότητες για να αναπτύξετε τα συναισθήματα των παιδιών

Σήμερα, τα συναισθήματα των παιδιών θεωρούνται προτεραιότητα. Σε αυτό το άρθρο, σας δείχνουμε πώς να τα αναπτύξετε με ευχάριστο τρόπο.
10 Δραστηριότητες για να αναπτύξετε τα συναισθήματα των παιδιών
Montse Armero

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από ψυχολόγο Montse Armero.

Τελευταία ενημέρωση: 06 Μαρτίου, 2023

Από τον εκπαιδευτικό, παιδαγωγικό και ψυχολογικό τομέα, η σωστή διαχείριση των συναισθημάτων των παιδιών θεωρείται πολύ σημαντική για την καλή ανάπτυξη του παιδιού και του εφήβου. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η καλή ρύθμιση των συναισθημάτων στην παιδική ηλικία έχει θετικό αντίκτυπο στην επίλυση συγκρούσεων στην ηλικία αυτή και ως ενήλικες. Τι να κάνετε για να αναπτύξετε τα συναισθήματα των παιδιών;

Ωστόσο, μπορούν τα παιδιά να μάθουν πραγματικά να διαχειρίζονται τα συναισθήματά τους; Και από ποια ηλικία; Στο άρθρο που ακολουθεί, θα απαντήσουμε σε αυτά τα ερωτήματα και θα εξετάσουμε από κοντά ορισμένες δραστηριότητες που βοηθούν τα παιδιά να μάθουν να επεξεργάζονται και να δουλεύουν με τα συναισθήματά τους.

Πώς μπορούν τα παιδιά να μάθουν να δουλεύουν με τα συναισθήματά τους;

Έχει ειπωθεί ότι τα παιδιά είναι σαν “σφουγγάρια”, καθώς έχουν εξαιρετική ικανότητα μάθησης. Ωστόσο, είναι απαραίτητο να βρεθεί ο σωστός τρόπος για να φέρουμε τη γνώση πιο κοντά στο επίπεδό τους.

Έτσι, αν θέλουμε να εργαστούμε πάνω στα συναισθήματα σε αυτό το στάδιο, δεν μπορούμε να το κάνουμε με πολύ αφηρημένες έννοιες. Αν το κάνουμε με αυτόν τον τρόπο, είναι πιθανό να μην καταλάβουν τίποτα από αυτά που θέλουμε να μάθουν.

Αντίθετα, αν απλοποιήσουμε τις ιδέες, χρησιμοποιήσουμε τη δική τους γλώσσα και τους αγαπημένους τους τρόπους μάθησης, θα εξοικειωθούν εύκολα με τις νέες έννοιες και θα τις ενσωματώσουν στις γνώσεις τους.

10 δραστηριότητες για να δουλέψετε τα συναισθήματα των παιδιών

Όπως επισημαίνεται σε άρθρο που δημοσιεύτηκε στην National Association for the Education of Young Children, τα συναισθήματα έχουν αντίκτυπο στην προσοχή, τη μνήμη και τη μάθηση. Επιπλέον, είναι καθοριστικοί παράγοντες για την οικοδόμηση κοινωνικών σχέσεων και για τη γενική ευημερία.

Τούτου λεχθέντος, η προώθηση της ανάπτυξης της συναισθηματικής νοημοσύνης από την παιδική ηλικία έχει επιπτώσεις σε πολλούς τομείς της ενήλικης ζωής. Για το λόγο αυτό, θα μοιραστούμε 10 δραστηριότητες που βοηθούν στην επεξεργασία των συναισθημάτων των παιδιών.

1. Συναισθήματα των παιδιών: Το λεξικό

Για να εξοικειωθούν τα παιδιά με τα συναισθήματά τους, μια καλή άσκηση είναι να καταλάβουν τι ακριβώς σημαίνει το καθένα από αυτά. Επιπλέον, μπορεί να γίνει από την ηλικία των δύο ετών και μπορεί να προσαρμοστεί σε κάθε ηλικία.

Η δραστηριότητα συνίσταται στην επιλογή φωτογραφιών από ανθρώπους που εκφράζουν ένα συγκεκριμένο συναίσθημα. Μόλις τις έχουμε, θα τις κόψουμε και θα τις κολλήσουμε σε ένα τετράδιο. Δίπλα τους θα γράψουμε το όνομα του συναισθήματος.

Ανάλογα με την ηλικία του παιδιού, μπορούμε να προβληματιστούμε σχετικά με το συναίσθημα ή να βάλουμε το παιδί να γράψει γι’ αυτό. Αν πρόκειται για πολύ μικρά παιδιά, θα χρησιμοποιήσουμε μόνο βασικά συναισθήματα, όπως η χαρά, η λύπη ή ο θυμός. Αν είναι μεγαλύτερα, μπορούμε να επιλέξουμε πιο σύνθετα συναισθήματα.

2. Ένα τετράδιο για τα συναισθήματα των παιδιών

Πολλές φορές, τα παιδιά δεν ξέρουν πώς να διοχετεύσουν τα συναισθήματά τους όταν τα νιώθουν, ειδικά αν είναι δυσάρεστα. Ένας καλός τρόπος για να τα διοχετεύσουν είναι μέσω της ζωγραφικής.

Το παιδί θα έχει ένα τετράδιο στο οποίο θα μπορεί να ζωγραφίζει τα συναισθήματά του όποτε χρειάζεται. Με αυτόν τον τρόπο, μπορεί να μουτζουρώνει ή να κάνει πιο λεπτομερή σχέδια ανάλογα με τη στιγμή και το συναίσθημα.

Μπορεί να έχει ενδιαφέρον να μπορέσετε να το συνοδεύσετε στη διαδικασία και να προβληματιστείτε σχετικά με το σχέδιό του. Αν το παιδί είναι αναστατωμένο και δεν έχει όρεξη να μιλήσει, είναι προτιμότερο να το αναβάλλετε για όταν θα είναι πιο ήρεμο.

3. Κρατήστε ένα ημερολόγιο για τα συναισθήματα των παιδιών

Las emociones de los niños pueden descubrirse
Η τήρηση ενός ημερολογίου για τα συναισθήματα μπορεί να ενθαρρύνει το διάβασμα και τη γραφή, τα οποία είναι πολύ θετικά για την ανάπτυξη των παιδιών.

Μόλις τα παιδιά μάθουν να γράφουν, μια καλή συνήθεια είναι να τα βάζετε να γράφουν κάθε μέρα τα συναισθήματα που τα έχουν επηρεάσει περισσότερο. Για να διευκολύνουμε την προσκόλληση στη δραστηριότητα, τις πρώτες μέρες μπορούμε να το κάνουμε μαζί τους με τη μορφή αναστοχασμού.

Μόλις κατανοήσουν τη δυναμική, μπορούν να το κάνουν μόνα τους με τον τρόπο που τους είναι πιο ελκυστικός- αυτό μπορεί να είναι ως ημερολόγιο, προσθέτοντας επίσης κάποιες ζωγραφιές, επιλέγοντας τα πιο σημαντικά συναισθήματα της ημέρας ή καταγράφοντας τους λόγους για τους οποίους νιώθουν ευγνωμοσύνη εκείνη την ημέρα.

4. Η γωνιά της ηρεμίας

Μια άλλη καλή πηγή για να διαχειρίζονται τα παιδιά καλύτερα τα συναισθήματά τους είναι να έχουν στο σπίτι έναν χώρο που συνδέουν με την ηρεμία. Όταν για κάποιο λόγο νιώθουν ότι τα συναισθήματά τους τα κατακλύζουν, μπορούν να πάνε εκεί και να χαλαρώσουν.

Για να γίνει πιο αποτελεσματικό, μπορούμε να διακοσμήσουμε τον χώρο μαζί τους και να αποφασίσουμε από κοινού ποια στοιχεία και χρώματα τα βοηθούν να είναι πιο χαλαρά. Αν και εμείς ως ενήλικες χρησιμοποιούμε αυτόν τον χώρο για να ηρεμήσουμε, τα παιδιά θα συνδέσουν πιο εύκολα αυτή τη γωνιά με τη διαχείριση των συναισθημάτων τους.

5. Το διάβασμα ιστοριών μπορεί να βοηθήσει με τα συναισθήματα των παιδιών

Σήμερα, υπάρχει μεγάλος αριθμός παιδικών βιβλίων που στοχεύουν στην επεξεργασία των συναισθημάτων των παιδιών. Η πλοκή τους διευκολύνει την ενδοσκόπηση και τα βοηθά να γνωρίσουν καλύτερα τον εαυτό τους.

Ακόμα κι έτσι, κάθε ιστορία που έχουμε στο σπίτι μπορεί να αποτελέσει ένα καλό εργαλείο για την επεξεργασία των συναισθημάτων. Όμως, το μόνο που πρέπει να κάνουμε είναι να προβληματιστούμε σχετικά με τους χαρακτήρες.

Μπορούμε να κάνουμε ερωτήσεις όπως:

 • Πώς νομίζετε ότι αισθάνεται ο κύριος χαρακτήρας;
 • Γιατί νομίζεις ότι αισθάνεται έτσι;
 • Τι θα έκανες εσείς στη θέση του;
 • Τι θα μπορούσε να κάνει για να νιώσει καλύτερα;

6. Συνδυάστε μουσική και καλλιτεχνική έκφραση

Μια καλή δραστηριότητα για να μάθουν τα παιδιά να διοχετεύουν τα συναισθήματά τους είναι να το κάνουν μέσω της μουσικής. Για να το κάνουμε αυτό, μπορούμε να επιλέξουμε διαφορετικά μουσικά κομμάτια- άλλα πιο ήρεμα, άλλα πιο ενεργητικά, άλλα χαρούμενα, αστεία ή μελαγχολικά.

Στη συνέχεια μπορούμε να τα παίξουμε και θα διευκολύνουμε το παιδί να εκφράσει αυτό που νιώθει μέσα από το χορό, τη ζωγραφική ή τη μίμηση. Το σημαντικό είναι να συνδεθεί με τα συναισθήματα που γεννά η μουσική και να βρει έναν τρόπο να τα διοχετεύσει.

7. Ένα βάζο με καλά νέα είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να δουλέψουμε τα συναισθήματα των παιδιών

Για αυτή τη δραστηριότητα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα γυάλινο δοχείο ή ένα διακοσμημένο κουτί. Επιπλέον, θα χρειαστεί να έχουμε δίπλα του μικρά φύλλα χαρτιού, ένα μολύβι και χρώματα.

Αυτό που θα ενθαρρύνουμε είναι το παιδί να ζωγραφίσει ή να γράψει στο χαρτί όλα τα καλά πράγματα που του συμβαίνουν. Θα το κρατάμε στο δοχείο και κατά διαστήματα θα διαβάζουμε τα καλά νέα. Αυτό θα είναι αρκετά χρήσιμο αν το παιδί έχει μια κακή μέρα.

8. Τα συναισθήματά μου

Αυτή η απλή ομαδική δραστηριότητα συνίσταται στην καταγραφή διαφορετικών συναισθημάτων σε διαφορετικά χαρτιά ή κάρτες. Στη συνέχεια, ένα από τα παιδιά θα πρέπει να επιλέξει ένα χωρίς να το δουν τα άλλα και, μέσω της παντομίμας, να υποδυθεί τι σημαίνει.

Στη συνέχεια, τα άλλα παιδιά θα πρέπει να μαντέψουν τι συναίσθημα περιγράφει μέσω των χειρονομιών. Το παιδί που θα το μαντέψει θα είναι το επόμενο που θα βγει έξω και θα μιμηθεί.

9. Θέατρο

Αυτή είναι μια καλή δραστηριότητα για ομαδική εργασία. Κάθε παιδί θα επιλέξει έναν χαρακτήρα -είτε τον εαυτό του, μέσω μαριονετών ή άλλων παιχνιδιών- και θα αναπαραστήσει ένα συγκεκριμένο συναίσθημα της ιστορίας.

10. Ένα θερμόμετρο συναισθημάτων

Σχεδιάστε μαζί με το παιδί δύο θερμόμετρα σε ένα κομμάτι χαρτόνι. Ακριβώς δίπλα τους, θα ζωγραφίσουμε επίσης μερικά πρόσωπα που εκφράζουν συναισθήματα. Δίπλα στο πρώτο θερμόμετρο, τα πιο δυσάρεστα συναισθήματα. Από την απάθεια και τη θλίψη στη χαμηλότερη θερμοκρασία, μέχρι τα νεύρα, το θυμό και την οργή στην υψηλότερη θερμοκρασία.

Δίπλα στο δεύτερο θερμόμετρο, θα ζωγραφίσουμε τα πιο θετικά συναισθήματα. Στη χαμηλότερη θερμοκρασία τα πιο χαλαρά, όπως η ηρεμία, η γαλήνη ή η ευτυχία, μέχρι τα πιο ενεργά στις υψηλότερες θερμοκρασίες, όπως η ευτυχία, ο ενθουσιασμός ή η χαρά.

Τα γενικότερα οφέλη όταν δουλεύετε τα συναισθήματα των παιδιών

Τα οφέλη για τα παιδιά από τη βαθιά γνώση των συναισθημάτων τους επηρεάζουν διάφορους τομείς. Έτσι, δεν τα βοηθάει μόνο σε ατομικό επίπεδο, αλλά και στη σχέση τους με τους συμμαθητές τους, με τους φίλους τους και με τις οικογένειές τους.

Πιο συγκεκριμένα, ορισμένα οφέλη είναι τα εξής. Η εργασία με τα συναισθήματά τους βοηθά τα παιδιά:

 • Να εμβαθύνουν την αυτογνωσία τους.
 • Να έχουν μεγαλύτερο αυτοέλεγχο.
 • Να αποδέχονται καλύτερα τα συναισθήματά τους, είτε αυτά είναι άνετα είτε άβολα.
 • Να νιώθουν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση.
 • Να βελτιώσουν την αυτοεκτίμησή τους.
 • Βελτιώνουν την ικανότητά τους να προσαρμόζονται.
 • Να είναι πιο δραστήριοι και υπεύθυνοι για ό,τι τους συμβαίνει.
 • Να βελτιώσουν τις κοινωνικές τους δεξιότητες.
 • Να αναπτύξουν την ενσυναίσθησή τους.
 • Να οικοδομήσουν υγιέστερες σχέσεις με άλλους ανθρώπους.
 • Να διαχειρίζονται τις συγκρούσεις με άλλα παιδιά με καλύτερο τρόπο.
 • Να εργάζονται καλύτερα ως ομάδα.
 • Να έχουν καλύτερη συνύπαρξη στο σπίτι.
 • Τέλος, είναι ένας καλός τρόπος για να βελτιώσουν τις ακαδημαϊκές τους επιδόσεις.

Τελικές συστάσεις

Las emociones de los niños son importantes
Είναι σημαντικό να διατηρείται συνεχής επικοινωνία μεταξύ γονέων και παιδιών για να διευκολύνεται η έκφραση των συναισθημάτων.

Μπορούμε να συμπεράνουμε ότι η ανάπτυξη της συναισθηματικής νοημοσύνης μέσω μια ευχάριστης δραστηριότητας παρέχει καλά ψυχολογικά εργαλεία τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα. Ωστόσο, ως ενήλικες, πρέπει να σεβόμαστε τον ρυθμό μάθησης των παιδιών. Επομένως, δεν μπορούμε να επιβάλλουμε τη μάθηση, όσο πολύτιμη κι αν είναι.

Η ευελιξία στην εκπαίδευση είναι απαραίτητη και τα παιδιά δεν είναι πάντα πρόθυμα να μάθουν αυτό που θέλουμε να τους δείξουμε. Επίσης, ο καλύτερος τρόπος για να διδάξουμε πώς να διαχειριζόμαστε τα συναισθήματα είναι μέσω του παραδείγματος.

Αν εμείς οι ίδιοι αναπτύξουμε καλή συναισθηματική νοημοσύνη, θα τα διδάσκουμε με φυσικό τρόπο σε καθημερινή βάση. Μέσω της μη λεκτικής μας γλώσσας, των συζητήσεών μας, των πράξεών μας, αλλά και των λαθών μας, μπορούν να μάθουν τόσα πολλά ή και περισσότερα απ’ ό,τι με οποιοδήποτε παιχνίδι.

Επομένως, η απόκτηση συναισθηματικών πόρων δεν είναι μόνο θέμα των παιδιών. Όσο περισσότερο βελτιώνουμε τη δική μας συναισθηματική νοημοσύνη, τόσο περισσότερους πόρους και στρατηγικές μπορούμε να μεταδώσουμε στα παιδιά μας.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Thümmler R, Engel EM, Bartz J. Strengthening Emotional Development and Emotion Regulation in Childhood-As a Key Task in Early Childhood Education. Int J Environ Res Public Health. 2022 Mar 27;19(7):3978. doi: 10.3390/ijerph19073978. PMID: 35409661; PMCID: PMC8998041.
 • Teaching Emotional Intelligence in Early Childhood. (2017). National Association for the Education of Young Children (NAEYC). Available in https://www.naeyc.org/resources/pubs/yc/mar2017/teaching-emotional-intelligence
 • Domínguez, P. (2004). Intervención educativa para el desarrollo de la inteligencia emocional. Faísca: revista de altas capacidades, N. 11, 47-65. [fecha de consulta 23 de junio de 2021].
 • Martorell, C., González, R., Rasal, P. y Estellés, R. (2009). Convivencia e inteligencia emocional en niños en edad escolar. European Journal of Education and Psychology, Vol. 2, 1 (69-78). [fecha de consulta 23 de junio de 2021]. Recuperado de https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=2873251.
 • Shapiro, L. (1997). La inteligencia emocional de los niños. México: Vergara Editor.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.