Θέλετε να μειώσετε το διπλοσάγονο και τονώσετε το λαιμό σας;

Το σακουλιασμένο πηγούνι ή το διπλοσάγονο συνήθως εμφανίζεται μετά την ηλικία των 30 ετών ως αποτέλεσμα ορμονικών αλλαγών, όμως με την κατάλληλη διατροφή και με την εκτέλεση κάποιων καθημερινών σετ ασκήσεων είναι δυνατό να μειώσετε την εμφάνισή του.
Θέλετε να μειώσετε το διπλοσάγονο και τονώσετε το λαιμό σας;
Carlos Fabián Avila

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από γιατρό Carlos Fabián Avila.

Τελευταία ενημέρωση: 10 Αυγούστου, 2019

Θέλετε να να μειώσετε το διπλοσάγονο; Το διπλοσάγονο οφείλεται στη συσσώρευση λιπώδους ιστού κάτω από το πηγούνι, προκαλώντας ένα πολύ ενοχλητικό αισθητικό πρόβλημα στο άτομο που το εμφανίζει. Όπως συμβαίνει με κάθε άλλο σημείο όπου τείνει να συγκεντρώνεται λίπος στο σώμα, το διπλοσάγονο μπορεί να εμφανιστεί σε άντρες και γυναίκες, κυρίως κατά την ενήλικη ζωή.

Γιατί εμφανίζεται το διπλοσάγονο; Αυτό το εντοπισμένο λίπος συσσωρεύεται λόγω παχυσαρκίας ή υπερβολικού βάρους, λόγω κακών συνηθειών όπως ο καθιστικός τρόπος ζωής, το κάπνισμα και η κακή διατροφή και λόγω γενετικών παραγόντων ή ορμονικών αλλαγών που συνδέονται με τη γήρανση.

Όταν ένα άτομο φτάνει στην ηλικία των 28 ή των 30, τα ορμονικά του επίπεδα είναι σχετικά χαμηλότερα από ό,τι κατά τα προηγούμενα χρόνια. Μετά τα 30 και καθώς ο χρόνος συνεχίζει να περνάει, σημειώνονται αλλαγές σε ορμονικούς παράγοντες που συνδέονται με το λίπος και το ενοχλητικό πρόβλημα του διπλοσάγονου τείνει να επιδεινώνεται τόσο σε άντρες όσο και σε γυναίκες.

Διαβάστε περισσότερα σχετικά με το πώς να προλάβετε την καρδιακή προσβολή.

Πρόκειται για την περίοδο κατά την οποία πολλοί άνθρωποι αρχίζουν να υποφέρουν από προβλήματα τοπικής συσσώρευσης λίπους, όχι μόνο κάτω από το πηγούνι αλλά και σε άλλα μέρη του σώματος -όπως στην κοιλιά, στους μηρούς, στην πλάτη ή στους γλουτούς. Τώρα μπορείτε να μειώσετε το διπλοσάγονο!

Πώς μπορείτε να προλάβετε ή να να μειώσετε το διπλοσάγονο;

Όπως η τοπική συσσώρευση λίπους σε κάθε άλλη περιοχή, το διπλοσάγονο αντιμετωπίζεται δύσκολα. Απαιτείται ιδιαίτερη προσπάθεια για την εξάλειψη αυτού του περιττού λίπους. Πολλοί άνθρωποι που είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι καταφέρνουν να χάσουν πολλά κιλά μέσω δίαιτας και άσκησης. Όμως, ίσως ξεχνούν να δουλέψουν την περιοχή γύρω από το πηγούνι, με αποτέλεσμα το σημείο αυτό να μην παρουσιάζει το ίδιο επίπεδο σύσφιξης με το υπόλοιπο σώμα. Τι μπορείτε να κάνετε για να προλάβετε και να μειώσετε την εμφάνιση του διπλοσάγονου;

Καταπολεμήστε την κατακράτηση υγρών

να μειώσετε το διπλοσάγονο - οιδημα

Η υπερβολική κατανάλωση οινοπνεύματος, ζάχαρης και αλατιού συνδέεται με την ενοχλητική εμφάνιση του διπλοσάγονου. Τα προϊόντα αυτά δεν αυξάνουν απλώς την ποσότητα του λιπώδους ιστού στο σώμα, αλλά προκαλούν και κατακράτηση υγρών, κάνοντας ορισμένα μέρη του σώματος να μοιάζουν πρησμένα, συμπεριλαμβανομένου του προσώπου. Είναι σημαντικό να αποφεύγετε να τα καταναλώνετε σε υπερβολικό βαθμό και να αυξήσετε την ποσότητα του νερού που πίνετε για να παραμένετε ενυδατωμένοι. Είναι γεγονός ότι ένα αφυδατωμένο σώμα έχει περισσότερες πιθανότητες να κατακρατεί υγρά και άλλες βλαβερές ουσίες.

Καταπολεμήστε τις τροφικές αλλεργίες

Οι άνθρωποι που έχουν δυσανεξίες ή αλλεργίες σε ορισμένες τροφές, όπως ευαισθησία στη γλουτένη ή σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, έχουν περισσότερες πιθανότητες να αποκτήσουν διπλοσάγονο στο μέλλον. Αν έχετε φλεγμονή στο στομάχι σας ή κοιλιακή διάταση, αυτό είναι σημάδι ότι κάτι δεν πάει καλά με το πεπτικό σας σύστημα, γεγονός που θα μπορούσε τελικά να επηρεάσει την εμφάνιση διπλοσάγονου.

Σύμφωνα με το International Foundation for Functional Gastrointestinal Disorders, η αιτία για τη φλεγμονή δεν είναι σαφής, όμως τα αέρια που συσσωρεύονται στο έντερο φαίνεται να συνδέονται με αυτές τις δυσανεξίες.

Ασκήσεις για να μειώσετε το διπλοσάγονο

να μειώσετε το διπλοσάγονο

Πέρα από το να λάβετε υπόψη σας τις παραπάνω συστάσεις, ένας αποτελεσματικός τρόπος να μειώσετε το διπλοσάγονο είναι να ακολουθείτε μια ρουτίνα ασκήσεων που βοηθούν στην τόνωση και στην απομάκρυνση του λίπους γύρω από την περιοχή του λαιμού και κάτω από το πηγούνι. Οι ασκήσεις αυτές αποτελούν μια ιδανική εναλλακτική αντί για μια ακραία μέθοδο όπως η χειρουργική επέμβαση, ενώ μπορούν να συμβάλουν στην πρόληψη της επανεμφάνισης του διπλοσάγονου.

Διαβάστε περισσότερα σχετικά με το πώς θα τονώσετε τα μπράτσα σας.

  • Αρχικά, γείρετε το κεφάλι σας προς τη μια πλευρά και μείνετε σε αυτή τη θέση ενώ ακουμπάτε την άκρη της γλώσσας σας στον ουρανίσκο σας. Επαναλάβετε 10 με 15 φορές. Έπειτα, γείρετε το κεφάλι σας προς την άλλη πλευρά και επαναλάβετε την άσκηση.
  • Ξαπλώστε ανάσκελα, χαλαρώστε τους μυς του προσώπου σας και προσπαθήστε να κάμψετε το κεφάλι σας μέχρι το πηγούνι σας να ακουμπάει σχεδόν στο στήθος σας. Κάντε το αυτό 10 φορές και σταδιακά αυξήστε τις επαναλήψεις μέχρι και τις 50.
  • Για την τελευταία άσκηση αυτής της απλής ρουτίνας, καθίστε σε μια καρέκλα και ακουμπήστε σταθερά την πλάτη σας σε αυτή. Έπειτα, γείρετε το κεφάλι σας προς τα πίσω για να κοιτάξετε το ταβάνι. Μένοντας σε αυτή τη θέση προσπαθήστε να τεντώσετε το κεφάλι σας προς τα πάνω, σαν να προσπαθούσατε να φιλήσετε το ταβάνι. Επαναλάβετε αρκετές φορές και έπειτα χαλαρώστε.

Για να έχετε τα βέλτιστα αποτελέσματα, είναι σημαντικό να κάνετε τις παραπάνω ασκήσεις με συνέπεια και να έχετε υπομονή. Ίσως να μη δείτε άμεσα αποτελέσματα, όμως με αφοσίωση θα επιτύχετε το στόχο σας. Ωστόσο, αν το διπλοσάγονο που έχετε είναι πολύ μεγάλο, ίσως είναι καλύτερα να δείτε έναν ειδικό και να διερευνήσετε άλλες εναλλακτικές, όπως η χειρουργική επέμβαση.

Μπορεί να σας ενδιαφέρει ...
Καταναλώνετε αυτές τις 7 τροφές για περισσότερη πρωτεΐνη
Με Υγεία
Διαβάστε το Με Υγεία
Καταναλώνετε αυτές τις 7 τροφές για περισσότερη πρωτεΐνη

Η πρωτεΐνη είναι ένα από τα σημαντικότερα μέρη για οποιοδήποτε διατροφικό πλάνο. Γι' αυτό πρέπει να τρώτε περισσότερη πρωτεΐνη.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Konda, D., y Thappa, DM. (2013). “Mesoterapia: ¿Qué hay de nuevo?”, Indian Journal of Dermatology, Venereology, and Leprology, 79 (1): 127-134.
  • Mataix Verdú, J. (2008). Fisiología de la hidratación y nutrición hídrica. Madrid: Coca-Cola España.
  • National Institute of Diabetes and Digestive and Kidness Diseases. (2012). Better Health and You. Tips for Adults. Bethesda (MA): NIDDK.

Τα περιεχόμενα αυτής της δημοσίευσης είναι μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να χρησιμεύσουν για να διευκολύνουν ή να αντικαταστήσουν τις διαγνώσεις, τις θεραπείες ή τις συστάσεις ενός επαγγελματία. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας εάν έχετε οποιεσδήποτε αμφιβολίες και ζητήστε την έγκρισή του πριν ξεκινήσετε οποιαδήποτε διαδικασία.