7 ασκήσεις για να σφίξετε τους γλουτούς σας

Εκτός από μια συνηθισμένη προπόνηση, για να έχετε αποτελέσματα, είναι βασικό να διατηρήσετε μια ισορροπημένη διατροφή και να πίνετε τουλάχιστον δυο λίτρα νερό καθημερινά.
7 ασκήσεις για να σφίξετε τους γλουτούς σας

Έχει γραφτεί από Yamila Papa Pintor

Τελευταία ενημέρωση: 25 Μαΐου, 2022

Αν θέλετε να έχετε τους τέλειους γλουτούς, υπάρχουν πολλές καλές ασκήσεις που μπορείτε να κάνετε είτε εντός είτε εκτός γυμναστηρίου, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν. Σε αυτό το άρθρο θα μάθετε για τις πιο αποτελεσματικές ασκήσεις ώστε να σφίξετε τους γλουτούς σας, έχοντας καλά αποτελέσματα εντός ολίγων εβδομάδων.

Οι πλαδαροί γλουτοί αποτελούν ένα πρόβλημα αισθητικής που απαιτεί πολλή προσπάθεια κι επιμονή για να βελτιωθεί. Με τακτική άσκηση μπορείτε να έχετε το σχήμα που επιθυμείτε και να σφίξετε τους γλουτούς σας.

Πρέπει να θυμάστε ότι πριν αρχίσετε οποιαδήποτε άσκηση για τους γλουτούς, η πλάτη σας πρέπει να είναι πάντα ίσια, έτσι ώστε να την προστατεύετε και να αποφύγετε πιθανά προβλήματα αργότερα. Οι περιοχές που χρειάζεται να γυμνάσετε είναι οι μηροί κι όχι η μέση. Αν νιώσετε τράβηγμα ή πόνο στο κάτω μέρος της πλάτης ή στους γοφούς, αυτό σημαίνει ότι κάνετε την άσκηση λάθος. Αλλάζετε την θέση του σώματος κι αρχίζετε πάλι.

Ακόμη κι αν πραγματικά επιθυμείτε να σφίξετε τους γλουτούς σας, δεν πρέπει να παραμελείτε την πλάτη σας ή να την τραυματίζετε. Οι ασκήσεις μπορούν να γίνουν και στο γυμναστήριο και στο σαλόνι σας: το σημαντικό είναι να τηρείτε αυστηρά την προπόνηση,  να επαναλαμβάνετε τις ασκήσεις τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα και να ακολουθείτε μια υγιεινή διατροφή. Διότι δεν θα επιτύχετε τίποτα παρά τις μεγάλες σας προσπάθειες, αν μετά τρώτε οτιδήποτε. Και μην ξεχνάτε να πίνετε τουλάχιστον 2 λίτρα νερό την ημέρα, είτε κάνετε τις ασκήσεις είτε όχι.

Σφίξετε τους γλουτούς - Γυναίκα μετρά τους γλουτούς της

Οι καλύτερες ασκήσεις για να σφίξετε τους γλουτούς σας

Βαθιά καθίσματα

Χωρίς αμφιβολία αυτές είναι οι πιο γνωστές ασκήσεις για τους γλουτούς, τους μηρούς και τα πόδια. Αποτελούν απαραίτητο κομμάτι όλων των προπονήσεων. Μπορείτε να τις κάνετε με πολλούς και διάφορους τρόπους, χρησιμοποιώντας μια μπάρα, έναν αλτήρα ή απλά το βάρος του σώματος σας για να δημιουργήσετε αντίσταση. Ενώ στέκεστε, ανοίγετε τα πόδια σας σύμφωνα με το πλάτος των ώμων σας. Αν χρησιμοποιείτε αλτήρες, αυτοί μπορούν να είναι στα πλευρά του σώματος σας (ένας σε κάθε χέρι) ή με τα χέρια σας τεντωμένα προς τα έξω στα πλευρά σας (στο ύψος του ώμου). Αν χρησιμοποιείτε μπάρα, τοποθετήστε την πίσω από το κεφάλι σας και κρατείστε την στους ώμους σας.  Λυγίζετε  τα γόνατα σας τόσο ώστε το σώμα σας να χαμηλώσει. Προσπαθείτε να κρατήσετε τους μηρούς σας παράλληλους με το πάτωμα και χρησιμοποιώντας μια νοερή γραμμή από τα γόνατά σας  έως τα δάχτυλά σας προσπαθείτε να κρατάτε τα γόνατα έτσι ώστε να μην ξεπερνούν την έκταση των δαχτύλων. Μένετε για λίγα δευτερόλεπτα πριν να επανέλθετε στην αρχική σας θέση. Η κίνηση θα πρέπει να είναι αργή και στοχευμένη.

Σφίξετε τους γλουτούς - Γυναίκα κάνει βαθιά καθίσματα

Μισό ή απότομο κάθισμα

Αυτή είναι μια από τις πιο απλές παραλλαγές της προηγούμενης άσκησης. Η θέση είναι η ίδια και μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε το σώμα σας, μια μπάρα ή αλτήρες για αντίσταση. Τοποθετείτε τα πόδια σας σύμφωνα με το πλάτος των ώμων σας. Αντί να χαμηλώσετε τον εαυτό σας προς το πάτωμα, αυτό που θα πρέπει να κάνετε είναι να πάτε ένα βήμα μπροστά με το ένα πόδι, τόσο ώστε να μην χάσετε τη ισορροπίας σας. Διατηρείτε τους ώμους πάνω από τους γοφούς. Το γόνατο, που είναι τώρα πίσω, θα πρέπει να λυγίσει προς τα κάτω μέχρι να ακουμπήσει το πάτωμα. Το μπροστινό γόνατο δεν θα πρέπει να περάσει τις γραμμές των δακτύλων. Επιστρέφετε στην αρχική σας θέση κι επαναλαμβάνετε με το άλλο πόδι. Επαναλάβετε  την άσκηση πρώτα με ένα πόδι, στην συνέχεια προχωράτε με το άλλο, επιβεβαιώνοντας ότι κάθε φορά κάνετε τον ίδιο αριθμό ασκήσεων για κάθε πόδι.

Σφίξετε τους γλουτούς - Γυναίκα κάνει απότομα καθίσματα

Διάταση γοφών

Ξαπλώνοντας μπρούμυτα σε έναν πάγκο ( ή μπορείτε να το κάνετε στο κρεβάτι σας), οι γοφοί θα πρέπει να τεντώνονται πλήρως, με τα πόδια σας κρεμασμένα. Σηκώνετε και τα δυο πόδια συγχρόνως χρησιμοποιώντας τους μύες των μηρών και των γλουτών. Κρατήστε τους στο επίπεδο των γοφών. Διατηρείτε αυτήν τη θέση κι έπειτα εναλλάσσετε σαν να κάνετε κολύμπι, αλλά στον αέρα. Όταν το ένα πόδι είναι πιο κοντά στο στήθος, το άλλο είναι στο ύψος των γοφών κι έτσι  συναντώνται στην μέση της κίνησης.

Σφίξετε τους γλουτούς - Γυναίκα κάνει διατάσεις γοφών

Ανυψώσεις για να σφίξετε τους γλουτούς

Ακόμη μια άσκηση για να σφίξετε τους γλουτούς σας είναι να σταθείτε μπροστά από έναν πάγκο ή μια καρέκλα που είναι ανθεκτική και τέτοιου ύψους, ώστε να τοποθετήσετε το ένα πόδι σε ορθή γωνία 90 μοιρών. Τοποθετείτε το δεξί πόδι στον πάγκο και σηκώνετε το σώμα σας βάζοντας δύναμη στους μύες των μηρών σας και των γλουτών σας.  Τεντώνετε  όσο το δυνατό περισσότερο, σκοπός είναι το πόδι να τεντώσει τελείως. Το αριστερό πόδι δεν θα πρέπει να ακουμπάει τον πάγκο ή την καρέκλα, αλλά μπορείτε να στέκεστε στις μύτες. Μείνετε για λίγα δευτερόλεπτα κι έπειτα κατεβαίνετε προς τα κάτω αργά. Επαναλάβετε πέντε φορές με αυτό το πόδι πριν αλλάξετε με το άλλο.

Σφίξετε τους γλουτούς - Γυναίκα κάνει ανυψώσεις

Συμπίεση γοφών

Τοποθετείτε τα γόνατα, τους αγκώνες και τους βραχίονες στο πάτωμα. Τα γόνατα στο επίπεδο των γοφών. Οι αγκώνες σε ευθεία γραμμή με τους ώμους σας. Θα πρέπει να σφίξετε το στομάχι και να ευθυγραμμίσετε την πλάτη σωστά. Τώρα σηκώνετε το αριστερό σας πόδι μέχρι το γόνατο να φτάσει στο ύψος του γλουτού, λυγισμένο. Συμπιέζετε τους γοφούς σας για τρία δευτερόλεπτα κι έπειτα έρχεστε στην αρχική θέση. Κάνετε δεκαπέντε επαναλήψεις πριν αλλάξετε πόδι.

Γυναίκα κάνει ασκήσεις συμπίεσης γλουτών

Λακτίσματα (κλωτσιές)

Αρχίστε την άσκηση αυτή με την ίδια θέση όπως στην προηγούμενη άσκηση, τοποθετώντας τους αγκώνες σας, τα γόνατα και τους βραχίονες στο πάτωμα. Σφίγγετε το στομάχι σας και σηκώνετε το δεξί σας πόδι πάνω από τον γοφό με λυγισμένο γόνατο. Τα λακτίσματα μπορούν να γίνουν προς τα πάνω (σαν το κάτω μέρος του ποδιού να αγγίζει το ταβάνι) ή προς τα πίσω, τεντώνοντας  το πόδι μέχρι να ισιώσει.  Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να διατηρήσετε την αρχική θέση για λίγα δευτερόλεπτα. Κάνετε οκτώ επαναλήψεις κι έπειτα αλλάζετε πόδια. Για να δώσετε περισσότερη ένταση στην άσκηση, μπορείτε να κάνετε χρησιμοποιήσετε μερικά βάρη στους αστραγάλους.

Σφίξετε τους γλουτούς - Γυναίκα κάνει λακτίσματα

Ανύψωση λεκάνης για να σφίξετε τους γλουτούς

Ξαπλώνετε ανάσκελα σε ένα χαλί, με τις πατούσες στο πάτωμα και λυγισμένα τα γόνατα. Τα χέρια σας  απλώνονται δίπλα στα πλευρά του σώματος. Σηκώνετε την κοιλιά προς το ταβάνι, συμπιέζοντας τους γλουτούς ή τους μηρούς. Η πλάτη θα πρέπει να παραμείνει διαγώνια προς το πάτωμα . Μείνετε στην θέση αυτήν για μερικά δευτερόλεπτα κι έπειτα επιστρέφετε στην παλιά θέση σας χωρίς να αγγίζετε το χαλί με τους γοφού σας. Κάνετε δέκα επαναλήψεις, ξεκουράζεστε κι αρχίζετε ξανά.  Μια παραλλαγή αυτής της άσκησης είναι να τοποθετήσετε έναν στρογγυλό αλτήρα πάνω στο στομάχι σας.

Γυναίκα κάνει ανύψωση λεκάνης

Δοκιμάστε τις παραπάνω ασκήσεις για να σφίξετε τους γλουτούς σας και θα εκπλαγείτε από τα αποτελέσματα.


Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.