Χηλοειδείς ουλές: πώς να τις αντιμετωπίσετε φυσικά

Είναι πολύ υγιεινό και απλό να αντιμετωπίσετε φυσικά τις χηλοειδείς ουλές. Ωστόσο, πριν υποθέσετε ότι έχετε κάποια χηλοειδή ουλή, είναι καλό να δείτε έναν ειδικό για να το επιβεβαιώσει.
Χηλοειδείς ουλές: πώς να τις αντιμετωπίσετε φυσικά
Karla Henríquez

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό Karla Henríquez.

Έχει γραφτεί από Ángela Aragón

Τελευταία ενημέρωση: 27 Δεκεμβρίου, 2022

Όταν μιλάμε για χηλοειδείς ουλές, αναφερόμαστε σε τραύματα που δεν έχουν επουλωθεί όπως θα θέλαμε. Μερικές πληγές δεν επουλώνονται ομαλά. Για παράδειγμα, κάποιες ουλές είναι μεγαλύτερες από το αρχικό τραύμα και έχουν πολύ ιδιαίτερο χρώμα. Επίσης πολλοί άνθρωποι με χηλοειδείς ουλές αισθάνονται πόνο και κνησμό στην περιοχή.

Επομένως, οι χηλοειδείς ουλές δεν αποτελούν μόνο αισθητικό πρόβλημα αλλά και πηγή δυσφορίας. Κατά τον σχηματισμό τους, οι πάσχοντες τείνουν να ανησυχούν ότι η ουλή οφείλεται σε κάποιου είδους μόλυνση.

Αν αυτή είναι η περίπτωσή σας, το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να επισκεφτείτε έναν ειδικό για να αποκλείσετε αυτήν την πιθανότητα.

Αν και η ακριβής αιτία για τις χηλοειδείς ουλές είναι άγνωστη, οι συγκεκριμένες ουλές είναι πιο συνηθισμένες σε ανθρώπους με σκούρο δέρμα.

Οι χηλοειδείς ουλές τείνουν να σχηματίζονται μετά από εγκαύματα, χειρουργικές επεμβάσεις, μολύνσεις ή ακμή.

Τείνουν επίσης να παρουσιάζονται στο άνω μέρος του σώματος, ειδικά στα αφτιά, στον λαιμό, στην πλάτη και στο πρόσωπο. Για την αντιμετώπιση αυτών των ενοχλητικών ουλών χρησιμοποιούνται τζελ και λοσιόν που πωλούνται στα φαρμακεία, ή θεραπεία με λέιζερ.

Ωστόσο μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις χηλοειδείς ουλές με φυσικό τρόπο. Πολλοί από μας προτιμάμε να δοκιμάζουμε εναλλακτικές μεθόδους που είναι και πιο καθαρές και λιγότερο επεμβατικές για το σώμα μας.

Φυσικές θεραπείες για να αντιμετωπίσετε τις χηλοειδείς ουλές

Μηλόξυδο

Χηλοειδείς ουλές - Μηλόξυδο σε μπολ και μήλα

Είναι σημαντικό να επιλέγετε αυτό το είδος ξυδιού και όχι κάποιο άλλο. Η οξύτητα και οι ιδιότητες του μηλόξυδου βοηθούν στη μείωση των ερεθισμών και του μεγέθους της ουλής.

Τι πρέπει να κάνετε;

 • Καταρχάς κάντε απαλό μασάζ στην πάσχουσα περιοχή με λίγο μηλόξυδο για δύο λεπτά. Έπειτα περιμένετε πέντε λεπτά για να στεγνώσει το μηλόξυδο.
 • Επαναλαμβάνετε τακτικά τη θεραπεία για να βελτιώσετε την αποτελεσματικότητά της.
 • Η θεραπεία αυτή είναι ασφαλής για καθημερινή εφαρμογή.

Μαγειρική σόδα

Χηλοειδείς ουλές - Μαγειρική σόδα σε μπολ

Πέρα από το ότι αποτελεί ένα εξαιρετικό απολεπιστικό προϊόν, η μαγειρική σόδα μειώνει επίσης τη φλεγμονή και απολυμαίνει το δέρμα. Παρακάτω θα σας πούμε πώς να τη χρησιμοποιείτε για να αντιμετωπίσετε τις χηλοειδείς ουλές.

Υλικά

 • 2 κουταλιές της σούπας μαγειρική σόδα (20 γραμμάρια)
 • 6 κουταλιές της σούπας υπεροξείδιο του υδρογόνου (60 ml)

Οδηγίες

 • Πρώτα ανακατέψτε τη μαγειρική σόδα και το υπεροξείδιο του υδρογόνου μέχρι να έχετε ένα κρεμώδες μείγμα.
 • Στη συνέχεια απλώστε το μείγμα πάνω στην ουλή και αφήστε το να δράσει για τρία με τέσσερα λεπτά.
 • Επιπλέον, αν θέλετε να αυξήσετε την αποτελεσματικότητά του, μπορείτε να το εφαρμόζετε μέχρι τέσσερις φορές τη μέρα.

Μπορείτε να προσαρμόσετε τις αναλογίες που δίνονται παραπάνω. Απλώς φροντίστε το μείγμα να αποτελείται από ένα μέρος μαγειρικής σόδας για κάθε τρία μέρη υπεροξειδίου του υδρογόνου.

Αλόη βέρα

Χηλοειδείς ουλές - Αλόη βέρα σε φέτες και ζελέ αλόης

Έχουμε ήδη αναφερθεί στη χρήση αλόης βέρα για την αντιμετώπιση δερματικών βλαβών, παρόλα αυτά μπορούν να υπάρξουν παρενέργειες από τη χρήση της όπως προειδοποιεί ο Δρ. Amar Surjushe στη μελέτη του εδώ. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, θα θέλαμε να επισημάνουμε τις ενυδατικές της ιδιότητες.

Από την άλλη πλευρά, αν υπάρχει μόλυνση, αυτό το απίστευτο φυτό θα σας βοηθήσει να απαλλαγείτε από αυτή. Η διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσετε είναι πολύ απλή.

Τι πρέπει να κάνετε;

 • Πρώτα πλύντε την περιοχή με ζεστό νερό. Στη συνέχεια απλώς ανοίξτε το φύλλο της αλόης βέρα και απλώστε το τζελ του στο δέρμα σας.
 • Μπορείτε να εφαρμόζετε τη θεραπεία όσο συχνά θέλετε.

Διαβάστε επίσης το άρθρο: 10 εκπληκτικές χρήσεις της αλόης βέρα.

Μέλι για τις χηλοειδείς ουλές

Μέλι σε βάζα

Όπως ακριβώς ισχύει για τις θεραπείες που αναφέρθηκαν παραπάνω, το μέλι έχει φυσικές αντιφλεγμονώδεις και αντισηπτικές ιδιότητες όπως μας δείχνει η έρευνα του Δρ. Owoyele BV. Εξασφαλίζει επίσης φρεσκάδα στο δέρμα και είναι πολύ ωφέλιμο για να αντιμετωπίσετε τις χηλοειδείς ουλές.

Τι πρέπει να κάνετε;

Αρκεί να απλώνετε το μέλι πάνω στην πάσχουσα περιοχή, τουλάχιστον μία φορά τη μέρα.

Επειδή το μέλι είναι ένα απολύτως φυσικό προϊόν, δεν προκαλεί παρενέργειες -εκτός αν έχετε αλλεργία σε αυτό.

Έλαιο σκόρδου για τις χηλοειδείς ουλές

Το σκόρδο είναι χρήσιμο για την πρόληψη του σχηματισμού των επιπλέον ινών που αυξάνουν το μέγεθος της ουλής.

Υλικά

 • 3 σκελίδες σκόρδο
 • 2 φλιτζάνια ελαιόλαδο (400 γραμμάρια)

Σκεύη

 • ένα γυάλινο μπουκάλι
 • ένα σουρωτήρι

Οδηγίες και εφαρμογή

 • Ξεφλουδίστε το σκόρδο.
 • Βάλτε ένα φλιτζάνι ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι και ζεστάνετέ το.
 • Ρίξτε στο τηγάνι τις σκελίδες του σκόρδου.
 • Ανακατέψτε το μείγμα με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και βάλτε το σε ένα ταψί στο φούρνο.
 • Ψήστε το μείγμα στους 250 βαθμούς Κελσίου για είκοσι λεπτά.
 • Αφήστε το μείγμα να κρυώσει πριν το βάλετε στο γυάλινο δοχείο.
 • Περιμένετε δύο ώρες πριν το χρησιμοποιήσετε.
 • Απλώστε το μείγμα πάνω στην ουλή και αφήστε το να δράσει για δέκα λεπτά.
 • Στη συνέχεια ξεπλυθείτε με ζεστό νερό.

Οι παραπάνω θεραπείες βοηθούν στην επιβράδυνση και στη μείωση του σχηματισμού χηλοειδών ουλών. Ωστόσο είναι επίσης σημαντικό να αποφεύγετε την έκθεση του δέρματος σε συνθετικές ουσίες που μπορεί να το βλάψουν.

Σε κάθε περίπτωση συνιστούμε πάντα να συμβουλεύεστε έναν ειδικό, αφού οι δερματικές βλάβες μπορεί να παρουσιάζουν μεγάλη ευαισθησία. Και αν η δερματική βλάβη διαγνωσθεί ως χηλοειδής ουλή, σας ενθαρρύνουμε να χρησιμοποιήσετε τις παραπάνω θεραπείες και να μας πείτε τις εντυπώσεις σας.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.