Νεφρικά αποστήματα: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Τα νεφρικά αποστήματα προκαλούνται από ουρολογικές λοιμώξεις που ξεκινούν στην ουροδόχο κύστη και μετά εξαπλώνονται στα νεφρά και στην περιοχή γύρω από αυτά. Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε περισσότερα!
Νεφρικά αποστήματα: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Έχει γραφτεί από Equipo Editorial

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Τα νεφρικά αποστήματα είναι η συσσώρευση πύου γύρω από ένα ή και τα δύο νεφρά. Είναι γενικά το αποτέλεσμα της ρήξης ενός οξέος φλοιώδους αποστήματος. Δυστυχώς, τα νεφρικά αποστήματα έχουν υψηλά ποσοστά θνησιμότητας επειδή είναι δύσκολο να διαγνωστούν.

Εκδηλώνονται περίπου στην ηλικία των 46 ετών και το 80% των περιπτώσεων επηρεάζει τις γυναίκες. Αν και είναι σπάνια στα παιδιά, οι συνέπειές τους μπορεί να είναι σοβαρές. Αυτές περιλαμβάνουν σήψη, σοβαρή νεφρική βλάβη ή ακόμη και απώλεια νεφρών.

Παράγοντες κινδύνου για τα νεφρικά αποστήματα

νεφρά και πόνος στην κοιλιά

Οι ειδικοί εντόπισαν ορισμένους παράγοντες προδιάθεσης. Μερικοί από τους πιο σημαντικούς είναι:

 • Σακχαρώδης διαβήτης.
 • Πέτρες στα νεφρά.
 • Λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος.
 • Φυσικοκυτταρική παλινδρόμηση.
 • Τραύμα.
 • Κακοήθειες
 • Ηπατική νόσος.

Το 40% των ασθενών έχει πολλαπλούς σχετικούς παράγοντες κινδύνου. Οι ασθενείς που είχαν διαγνωστεί με διαβήτη από περισσότερα από 10 χρόνια χρειάζονται πιο εντατική φροντίδα και νεφρεκτομή.

Τα συμπτώματα τείνουν να διαρκούν 11 ημέρες κατά μέσο όρο πριν από τη διάγνωση. Ωστόσο, μόνο το 35% των ασθενών διαγιγνώσκονται σωστά όταν νοσηλεύονται. Αυτό οφείλεται στην έλλειψη συγκεκριμένων κλινικών δεδομένων.

Αιτίες

Τα νεφρικά αποστήματα προκαλούνται από λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος που ξεκινούν στην ουροδόχο κύστη. Στη συνέχεια, εξαπλώνονται στα νεφρά και στην περιοχή γύρω από αυτά. Η χειρουργική επέμβαση του ουροποιητικού συστήματος ή του αναπαραγωγικού συστήματος ή μια λοίμωξη του αίματος μπορεί επίσης να οδηγήσει σε νεφρικά αποστήματα.

Ο μεγαλύτερος παράγοντας κινδύνου είναι οι πέτρες στα νεφρά, οι οποίες εμποδίζουν τη ροή των ούρων και μπορούν να προκαλέσουν μόλυνση. Τα βακτήρια τείνουν να κολλούν στις πέτρες των νεφρών και τα αντιβιοτικά δεν μπορούν να τα σκοτώσουν εκεί.

Μεταξύ του 20% και 60% των ατόμων με νεφρικά αποστήματα έχουν πέτρες στα νεφρά. Άλλοι παράγοντες κινδύνου για νεφρικά αποστήματα περιλαμβάνουν διαβήτη, μη φυσιολογικό ουροποιητικό σύστημα, τραύμα ή ενδοφλέβια χρήση ναρκωτικών.

Συμπτώματα και διάγνωση

Νεφρά και πόνος στη μέση

Μερικά από τα συμπτώματα των νεφρικών αποστημάτων είναι: ρίγη, πυρετός, ιδρώτας και πόνος στο πλευρό ή στην κοιλιακή χώρα. Ωστόσο, ο πόνος μπορεί να εκπέμψει στη βουβωνική χώρα ή στο πόδι. Επιπλέον, ο ασθενής μπορεί να υποφέρει από ευαισθησία στην πλάτη.

Οι διαγνωστικές δοκιμές περιλαμβάνουν:

Θεραπείες για τα νεφρικά αποστήματα

Η πιο ευρέως αποδεκτή θεραπεία είναι η αποστράγγιση των αποστημάτων, είτε διαδερμικά είτε μέσω ανοικτής χειρουργικής. Για τη θεραπεία νεφρικών αποστημάτων, το πύον μπορεί να αποστραγγιστεί μέσω καθετήρα που τοποθετείται στο δέρμα ή με χειρουργική επέμβαση.

Ομοίως, τα αντιβιοτικά πρέπει να χορηγούνται, αρχικά μέσω φλέβας. Αργότερα, ο ασθενής μπορεί να στραφεί σε στοματική θεραπεία όταν βελτιωθεί η λοίμωξη. Η ανοιχτή αποστράγγιση είναι η επιλογή που είναι πιο πιθανό να καταστρέψει τα νεφρικά αποστήματα.

Αντιβιοτικά για νεφρικά αποστήματα

Τα αντιβιοτικά είναι η πρώτη γραμμή θεραπείας για αυτήν την πάθηση. Τα φάρμακα και ο χρόνος που πρέπει να παραμείνει ο ασθενής εξαρτάται από την κατάσταση της υγείας του. Ωστόσο, οι γιατροί πρέπει επίσης να λάβουν υπόψη τα βακτήρια που βρέθηκαν στις εξετάσεις ούρων.

Συνήθως, τα συμπτώματα μιας λοίμωξης των νεφρών αρχίζουν να εξαφανίζονται μέσα σε λίγες ημέρες από τη θεραπεία. Ωστόσο, ο ασθενής μπορεί να χρειαστεί να συνεχίσει να παίρνει αντιβιοτικά για μια εβδομάδα ή περισσότερο.

Οι ειδικοί προτείνουν να κάνετε μια ακόμα καλλιέργεια ούρων για να βεβαιωθείτε ότι η μόλυνση έχει εξαφανιστεί. Ωστόσο, εάν η μόλυνση επιμένει, ο ασθενής θα χρειαστεί άλλη θεραπεία με αντιβιοτικά.

Εάν η λοίμωξη είναι σοβαρή, μπορεί να χρειαστεί νοσηλεία. Σε αυτήν την περίπτωση, η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει ενδοφλέβια αντιβιοτικά και υγρά.

Για να μειώσετε την ταλαιπωρία κατά τη διάρκεια της ανάρρωσής σας, μπορείτε να λάβετε μια σειρά μέτρων όπως:

 • Εφαρμόστε θερμότητα. Τοποθετήστε μια ζεστή κομπρέσα στην κοιλιά, την πλάτη ή στα πλευρά σας για να ανακουφίσετε τον πόνο.
 • Πάρτε παυσίπονα. Για να μειώσετε τον πυρετό ή να μειώσετε την ταλαιπωρία, πάρτε παυσίπονα όπως ακεταμινοφαίνη ή ιβουπροφαίνη.
 • Πίνετε υγρά. Το να είστε καλά ενυδατωμένοι μπορεί να βοηθήσει στην εξάλειψη των βακτηρίων μέσω του ουροποιητικού συστήματος. Επίσης, πρέπει να αποφεύγετε να πίνετε αλκοόλ ή καφέ μέχρι να εξαφανιστεί η λοίμωξη.

Συμπερασματικά, τα νεφρικά αποστήματα είναι σοβαρές επιπλοκές που απαιτούν ιατρική βοήθεια. Εάν παρατηρήσετε συμπτώματα, είναι καλύτερο να συμβουλευτείτε έναν ειδικό ώστε να μπορεί να σας διαγνώσει και να βεβαιωθείτε ότι το πρόβλημα δεν θα οδηγήσει σε τρομερές συνέπειες.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • SeattleCloud. (2011). Abseso renal y perinefrítico. In Urología Práctica.

 • Castañeda-Hernández, J. C., Lozano-Triana, C. J., Camacho-Moreno, G., & Landínez-Millán, G. (2017). Abscesos renales en pediatría: reporte de caso. Revista de La Facultad de Medicina. https://doi.org/10.15446/revfacmed.v65n4.59327

 • Goity F., C., Correa A., E., & Daniels S., P. (2012). Absceso renal en el embarazo TT  – Renal abscess in the pregnancy. Rev Chil Obstet Ginecol.


Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.