Όχι στο κρύο νερό μετά το φαγητό. Μάθετε γιατί;

11 Νοεμβρίου 2015
ν και η χρήση της λέξης "κίνδυνος" είναι ίσως λίγο υπερβολική, η αλήθεια είναι ότι η συγκεκριμένη συνήθεια μπορεί να οδηγήσει σε δυσφορία, ακόμα και σε πόνο.

Πολλοί άνθρωποι έχουν τη συνήθεια να πίνουν κρύο νερό μετά το φαγητό. Ωστόσο έχει βρεθεί ότι αυτό μπορεί να φέρει κινδύνους και να επηρεάσει αρνητικά την υγεία. Αν και η χρήση της λέξης «κίνδυνος» είναι ίσως λίγο υπερβολική, η αλήθεια είναι ότι η συγκεκριμένη συνήθεια μπορεί να οδηγήσει σε δυσφορία, ακόμα και σε πόνο. Για το λόγο αυτό πολλοί ειδικοί συνιστούν να αποφεύγεται.

Γιατί είναι κακό να πίνουμε κρύο νερό μετά το φαγητό;

Πριν ξεκινήσουμε, θα πρέπει να επισημάνουμε ότι οι πληροφορίες αυτές δεν έχουν επαληθευτεί επιστημονικά. Αξίζει ωστόσο να τις έχετε υπόψη την επόμενη φορά που απλώνετε το χέρι για να πάρετε ένα ποτήρι κρύο νερό μετά το φαγητό.

Η κατανάλωση κρύου νερού αμέσως μετά το φαγητό μπορεί να προκαλέσει δυσπεψία, επειδή οι κρύες θερμοκρασίες αλλάζουν τη σύσταση των τροφών που φάγαμε, κάνοντάς τες δύσπεπτες. Για παράδειγμα, οι λιπαρές τροφές τείνουν να στερεοποιούνται όταν αναμειγνύονται με κρύο νερό, δυσκολεύοντας την πέψη. Μια πολύωρη πέψη μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης.

Η κατανάλωση περισσότερου νερού από ότι συνήθως μπορεί επίσης να είναι προβληματική, επειδή το νερό αραιώνει το οξύ που χρησιμοποιεί το στομάχι μας για να διασπάσει τις τροφές, επιβραδύνοντας τη διαδικασία της πέψης. Αυτό μπορεί να κάνει το άτομο να αισθάνεται νωθρό και κουρασμένο μετά τα γεύματα, με αποτέλεσμα οι δραστηριότητές του μετά το φαγητό να γίνονται δύσκολες. Περισσότερες πληροφορίες σε έρευνα της Mayo Clinic εδώ.

Διαβάστε ακόμα: Γιατί πρέπει να πίνετε νερό μισή ώρα πριν φάτε

κρύο νερό μετά το φαγητό

Η κατανάλωση κρύου νερού με το φαγητό μπορεί επίσης να βλάψει τα άτομα με ευαίσθητα δόντια, ημικρανίες ή σοβαρούς πονοκεφάλους. Η κατανάλωση υπερβολικά κρύου νερού μπορεί να προκαλέσει ημικρανία. Μπορεί επίσης να οδηγήσει σε πόνο στο στομάχι και φούσκωμα, επειδή μερικές τροφές διογκώνονται όταν καταναλώνονται μαζί με νερό. Ο πόνος παρατείνεται όταν πίνουμε πολύ νερό, εμποδίζοντας την πέψη.

Το στομάχι μας είναι σχεδιασμένο έτσι ώστε να δέχεται τροφές σε παρόμοια θερμοκρασία με εκείνη του σώματος. Η κατανάλωση τροφών που είναι υπερβολικά κρύες ή υπερβολικά ζεστές σημαίνει επιπλέον δουλειά κατά τη διαδικασία της πέψης. Το ίδιο συμβαίνει όταν καταναλώνουμε τροφές που είναι υπερβολικά πικάντικες: διασπώνται δυσκολότερα και μπορούν να προκαλέσουν διάρροια σε μερικούς ανθρώπους.

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να πίνουμε νερό;

Ακόμα και αν λέμε ότι το να πίνετε νερό μετά τα γεύματα σας κάνει κακό, οι ειδικοί συμφωνούν ότι το σώμα μας χρειάζεται μια καλή ποσότητα νερού καθημερινά για να λειτουργήσει σωστά. Μερικοί υποστηρίζουν ότι είναι καλύτερο να πίνουμε νερό πριν από το γεύμα, επειδή αυτό μας δημιουργεί αίσθηση κορεσμού και μας βοηθάει να φάμε λιγότερο. Να θυμάστε ότι το νερό δεν περιέχει θερμίδες και μπορούμε να πίνουμε μέχρι και δύο λίτρα τη μέρα.

Διαβάστε ακόμα: Θέλετε καλύτερο ύπνο; Πιείτε νερό με λεμόνι πριν πέσετε στο κρεβάτι

Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι η κατανάλωση νερού κατά τη διάρκεια των γευμάτων μπορεί να προκαλέσει κατακράτηση υγρών, όμως στην πραγματικότητα το νερό διεγείρει τη λειτουργία των νεφρών και συνεισφέρει στην καλή ενυδάτωση.

Για να αποφύγετε τα πεπτικά προβλήματα που αναφέρθηκαν παραπάνω, οι ειδικοί συνιστούν να πίνετε νερό σε θερμοκρασία δωματίου αντί σε μια θερμοκρασία που είναι πολύ κρύα για το σώμα.

Ωφέλειες του νερού

κρύο νερό μετά το φαγητό

Το γεγονός ότι το κρύο νερό προκαλεί προβλήματα όταν καταναλώνεται με τροφές δεν σημαίνει ότι το νερό είναι κακό για σας. Είναι πάντα σημαντικό να πίνουμε άφθονο νερό καθημερινά, καθώς έχει αποδειχτεί ότι το σώμα χρειάζεται μια καλή ποσότητα νερού για να παραμείνει ενυδατωμένο και να εκτελέσει σωστά τις ζωτικές λειτουργίες του. Η κατανάλωση νερού εξασφαλίζει την πλήρη ενυδάτωση των οργάνων και των ιστών, βελτιώνοντας την κυκλοφορία του αίματος και δίνοντας στο σώμα την «ώθηση» να αποβάλλει τις τοξίνες. Η κατανάλωση νερού καθημερινά είναι ουσιαστική και ιδιαίτερα ωφέλιμη για τη συνολική υγεία και ευημερία μας. Εσείς πίνετε κρύο νερό μετά το φαγητό;

Ελπίζουμε να βρήκατε χρήσιμες τις παραπάνω πληροφορίες πάνω στον κίνδυνο της κατανάλωσης κρύου νερού μετά το φαγητό!