Οι ωφέλειες ενός μήλου την ημέρα που δεν ξέρετε

Τα μήλα κάνουν πέρα τα φάρμακα, όχι το γιατρό
Οι ωφέλειες ενός μήλου την ημέρα που δεν ξέρετε

Τελευταία ενημέρωση: 29 Ιουνίου, 2020

Τα μήλα είναι γνωστά ως ο απαγορευμένος καρπός εξαιτίας του προπατορικού αμαρτήματος. Ωστόσο αυτό το γευστικό προϊόν της φύσης έχει χίλιες και μία ιδιότητες. Θέλετε να μάθετε περισσότερα για τις ωφέλειες ενός μήλου την ημέρα; Συνεχίστε να διαβάζετε!

Τα μήλα κάνουν πέρα τα φάρμακα, όχι το γιατρό

Πρόκειται για ένα σημείο που πρέπει να γίνει σαφές. Αυτό έδειξε μια μελέτη που διεξήχθη από το United States National Institute of Health. Η κατανάλωση ενός μήλου την ημέρα είναι καλή για τον οργανισμό και προλαμβάνει πολλές ασθένειες. Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι μπορείτε να αποφύγετε τις επισκέψεις στο γιατρό και τους ετήσιους προληπτικούς ελέγχους.

Για να καταλήξουν σε αυτό το συμπέρασμα, οι ερευνητές πραγματοποίησαν ένα πείραμα με 8.400 εθελοντές, το 10% των οποίων έτρωγε ένα μήλο την ημέρα. Το ποσοστό αυτό έτυχε επίσης να μη χρειάζεται σχεδόν κανένα φάρμακο κατά τη διάρκεια ενός έτους (διάστημα διάρκειας της μελέτης).

Οι ωφέλειες ενός μήλου την ημέρα - Κόκκινα και κίτρινα μήλα

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ομάδας, Matthew Davis, του University of Michigan’s School of Nursing, η κατανάλωση μήλων δεν συσχετίστηκε με άλλες μεταβλητές, όπως ο αριθμός των επισκέψεων στο γιατρό, για παράδειγμα.

Επισκεφθείτε και αυτό το άρθρο: 10 κορυφαία υγιεινά οφέλη της μπανάνας

Η μελέτη επίσης συμπέρανε ότι εκείνοι που έτρωγαν ένα μήλο την ημέρα είχαν λιγότερες πιθανότητες να καπνίζουν και υψηλότερα επίπεδα νοημοσύνης και εκπαίδευσης. Η κατανάλωση μήλων αποτελεί επίσης σημάδι ενός πιο υγιεινού τρόπου ζωής. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα μήλα αποτελούν εξαιρετική πηγή βιταμίνης C, διαλυτών ινών και φλαβονοειδών.

Τα μήλα μπορούν να καταναλωθούν ως επιδόρπιο, στο πρωινό, ως απογευματινό σνακ για την αντιμετώπιση της λιγούρας και της πείνας και πριν τον ύπνο ή την άσκηση. Τα μήλα δεν περιέχουν σημαντικές ποσότητες σακχάρων και θερμίδων και μπορούν να απολαμβάνονται από ανθρώπους κάθε ηλικίας.

Οι ωφέλειες ενός μήλου την ημέρα - Πράσινα και κόκκινα μήλα

Ωφέλειες ενός μήλου την ημέρα – Λόγοι για να το τρώτε

  • Τα μήλα ενυδατώνουν το σώμα χάρη στην περιεκτικότητά τους σε νερό (που αντιστοιχεί στο 80% περίπου της σύνθεσής τους).
  • Είναι διουρητικά, μειώνουν την κατακράτηση υγρών, προλαμβάνουν τις κράμπες στα πέλματα και στα πόδια και μειώνουν την αρτηριακή πίεση χάρη στην περιεκτικότητά τους σε κάλιο.
  • Μεταξύ των πολλών βιταμινών που περιέχουν, η βιταμίνη Ε βρίσκεται στην κορυφή της λίστας και είναι γνωστή για τις ισχυρές αντιοξειδωτικές της ιδιότητες.
  • Μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αντιμετώπιση της διάρροιας και της δυσκοιλιότητας χάρη στην ποσότητα των διαλυτών και μη διαλυτών ινών που περιέχουν. Για την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας πρέπει να καταναλώνονται ωμά με τη φλούδα, ενώ για την αντιμετώπιση της διάρροιας πρέπει να καταναλώνονται σε μορφή πουρέ.
Οι ωφέλειες ενός μήλου την ημέρα - Κόκκινα μήλα
  • Οι φλούδες των μήλων περιέχουν πηκτίνη. Οι συγκεκριμένες ίνες προστατεύουν τις βλεννογόνους μεμβράνες στα έντερα. Εφόσον πλένετε καλά το μήλο πριν το φάτε, δεν χρειάζεται να το καθαρίσετε, έτσι θα αξιοποιήσετε όλες τις ωφέλειες που έχει για το πεπτικό σύστημα. Αρκετές μελέτες αποκάλυψαν ότι η πηκτίνη παίζει σημαντικό ρόλο στην αποφυγή ορισμένων τύπων καρκίνου, όπως ο καρκίνος του εντέρου, για παράδειγμα.

Το μυστικό στα μήλα και στις ωφέλιμες ιδιότητές τους είναι οι φυτοχημικές ουσίες που περιέχουν οι οποίες, πέρα από το ότι προλαμβάνουν τον καρκίνο, όπως ήδη αναφέραμε, συμβάλλουν στη μείωση των επιπέδων του σακχάρου και των λιπών στο αίμα. Επομένως τα μήλα συνιστώνται ιδιαίτερα για τους διαβητικούς και για όσους έχουν υψηλή χοληστερίνη, οι οποίοι θα πρέπει να τρώνε τουλάχιστον δύο μήλα την ημέρα. Το φρούτο αυτό αποτοξινώνει και καθαρίζει το αίμα.

Μια φυτοχημική ουσία που περιέχεται στα μήλα είναι γνωστή ως κερσετίνη, η οποία προλαμβάνει την καρδιαγγειακή νόσο και τις φλεγμονώδεις νόσους όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα και το άσθμα, ακόμα και τους μυϊκούς σπασμούς.

Τα μήλα περιέχουν υγιεινές ουσίες όπως το τρυγικό οξύ και το μηλικό οξύ, τα οποία συνεισφέρουν στην καλύτερη πέψη των λιπών. Για να αξιοποιήσετε αυτή την ωφέλεια, φάτε ένα μήλο για επιδόρπιο μετά από ένα μεγάλο γεύμα. Τα μήλα προλαμβάνουν επίσης τις απότομες αυξήσεις του σακχάρου στο αίμα μετά το φαγητό.

Οι ωφέλειες ενός μήλου την ημέρα - Πολλά κόκκινα μήλα

Είναι ιδανικά για τους ανθρώπους που προσπαθούν να κάνουν δίαιτα ή υποφέρουν από λιγούρες για συγκεκριμένες τροφές. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα μήλα χορταίνουν και σας βοηθούν να αποφύγετε την υπερφαγία. Μπορείτε να φάτε όσα θέλετε χωρίς κανέναν περιορισμό, επειδή θα σας βοηθήσουν να αδυνατίσετε και θα σας εξασφαλίσουν περισσότερη ενέργεια (όμως δεν θα πρέπει να είναι το μόνο πράγμα που τρώτε όλη μέρα).

Οι ωφέλειες ενός μήλου την ημέρα δε σταματούν στα άτομα που θέλουν να κάνουν δίαιτα. Τα μήλα προάγουν τις γνωστικές ικανότητες χάρη στα ωφέλιμα σάκχαρα που περιέχουν, τα οποία κάνουν καλό στον εγκέφαλο. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι το να φάτε ένα μήλο μια μέρα πριν πάτε σε κάποιο μάθημα ή πριν μελετήσετε είναι σαν τον Ποπάι που τρώει μια κονσέρβα σπανάκι. Οι διανοητικές σας ικανότητες θα ενισχυθούν, θα είστε παραγωγικότεροι και θα μπορέσετε να συγκρατήσετε περισσότερες πληροφορίες, να θυμάστε περισσότερα στοιχεία και να έχετε καλύτερη επίδοση σχεδόν σε κάθε τομέα.

Οι ωφέλειες ενός μήλου την ημέρα είναι συνάρτηση και της ποικιλίας. Αν έπρεπε να επιλέξουμε την πιο υγιεινή και την πιο ωφέλιμη ποικιλία, το πρώτο βραβείο θα πήγαινε στα κόκκινα μήλα. Αυτό δεν σημαίνει ότι τα άλλα μήλα δεν κάνουν καλό στην υγεία σας, αλλά απλώς ότι τα κόκκινα μήλα (όπως το μήλο στον Κήπο της Εδέμ ή το μήλο που έφαγε η Χιονάτη) περιέχουν περισσότερες αντιοξειδωτικές ουσίες.

Επειδή τα μήλα μεταφέρονται εύκολα, μπορείτε να τα φάτε οπουδήποτε, έτσι είναι το ιδανικό σνακ για να πάρετε στο σχολείο, στο γραφείο, στην παραλία, στο πικ-νικ ή πραγματικά οπουδήποτε αλλού βρεθείτε. Μπορείτε να τα βάλετε στην τσάντα σας, απλώς θυμηθείτε να τα πλύνετε πριν φύγετε από το σπίτι.

Αμφιβάλλετε ακόμα για τα μήλα και τις ωφέλειές τους; Τρέξτε στο μανάβικο και αγοράστε μερικά κιλά έτσι ώστε όλα τα μέλη της οικογένειάς σας να μπορούν να τρώνε ένα την ημέρα!

Οι ωφέλειες ενός μήλου την ημέρα - Μαρμελάδα μήλου και κόκκινα μήλα

Γνωρίζοντας τις ωφέλειες ενός μήλου την ημέρα, ήρθε η ώρα να το εντάξετε στη διατροφή σας. Όμως σε καμία περίπτωση μην παραμερίσετε τον γιατρό σας.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.