Οστεοαρθρίτιδα στον αστράγαλο: μια σιωπηλή νόσος

Πρόκειται για μια σιωπηλή και επίμονη νόσο που περιορίζει την κινητικότητα.
Οστεοαρθρίτιδα στον αστράγαλο: μια σιωπηλή νόσος
Carlos Fabián Avila

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από γιατρό Carlos Fabián Avila.

Τελευταία ενημέρωση: 23 Μαΐου, 2020

Η οστεοαρθρίτιδα στον αστράγαλο μειώνει την ποιότητα ζωής πολλών ανθρώπων. Πρόκειται για μια σιωπηλή και επίμονη νόσο που περιορίζει την κινητικότητα. Επιπλέον, ο πόνος που προκαλεί δεν υποχωρεί πάντα μετά τη λήψη παυσίπονων.

Αν και πολλοί άνθρωποι μιλούν συχνά για φθορά στον γοφό ή στο γόνατο, η οστεοαρθρίτιδα στον αστράγαλο αποτελεί έναν πολύ συνηθισμένο τύπο οστεοαρθρίτιδας που συνδέεται με εκφυλιστικές νόσους.

Επίσης δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η άρθρωση του αστραγάλου είναι πολύ σημαντική για το περπάτημα. Επιπλέον η σωστή λειτουργία της είναι ζωτική για την αρμονία στον άξονα της στάσης του σώματός μας, ο οποίος σχηματίζεται από τον γοφό, το γόνατο και το πέλμα.

Ωστόσο υπάρχουν αρκετοί παράγοντες που επηρεάζουν την εύθραυστη υγεία και την αντοχή όλων των πολύπλοκων δομών που σχηματίζουν αυτήν την άρθρωση.

Η οστεοαρθρίτιδα είναι αναμφισβήτητα ένα κακό που αποτελεί πραγματική κατάρα για την ποιότητα ζωής μας. Παρακάτω θα βρείτε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με αυτό το ζήτημα.

Είμαστε σίγουροι ότι θα σας βοηθήσουν.

Πώς παρουσιάζεται οστεοαρθρίτιδα στον αστράγαλο

Αυτό το είδος οστεοαρθρίτιδας οφείλεται στην προοδευτική φθορά του χόνδρου της άρθρωσης του αστραγάλου. Συνήθως οι αστράγαλοί μας γίνονται δύσκαμπτοι και εμφανίζουν παραμορφώσεις καθώς μεγαλώνουμε. Ο Δρ. Charles L Saltzman έχει διεξαγάγει λεπτομερή έρευνα για τα συμπτώματα της οστεοαρθρίτιδας στον αστράγαλο την οποία μπορείτε να βρείτε εδώ.

Μπορεί επίσης να εμφανιστούν οι κλασικές άκανθες, που καθιστούν την οστεοαρθρίτιδα μια πολύ οδυνηρή και περιοριστική πάθηση.

Οστεοαρθρίτιδα στον αστράγαλο - Άρθρωση αστραγάλου

Οι αιτίες που ευνοούν την εμφάνιση οστεοαρθρίτιδας στον αστράγαλο μπορεί να είναι διάφορες:

 • Οι πάσχοντες έχουν υποστεί πολλά διαστρέμματα.
 • Οι πάσχοντες είναι αθλητές.
 • Υπάρχουν κύστες ή μη φυσιολογική ανάπτυξη του οστού.

Ωστόσο, αυτοάνοσα νοσήματα όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα ή η ψωρίαση επίσης συχνά οδηγούν στην προοδευτική εμφάνιση αυτού του προβλήματος.

 • Οι τραυματολόγοι επίσης επισημαίνουν ότι υπάρχει μια περίεργη αιτία για αυτήν την πάθηση: η παραμόρφωση του ίδιου του αστραγάλου. Μερικές φορές είναι πιο πιθανό να εμφανίσουμε οστεοαρθρίτιδα με τον καιρό απλώς επειδή έχουμε πλατυποδία.

Τέλος, δεν υπάρχει πάντα μια συγκεκριμένη αιτία για την οστεοαρθρίτιδα στον αστράγαλο. Μερικές φορές υποφέρουμε από μια πάθηση που είναι γνωστή ως “πρωτογενής οστεοαρθρίτιδα”, η οποία προσβάλλει κυρίως τους ηλικιωμένους.

Ποια είναι τα συμπτώματα της οστεοαρθρίτιδας στον αστράγαλο;

Η πρώτη προειδοποίηση για τη φθορά του χόνδρου στην άρθρωση του αστραγάλου είναι ο πόνος κατά το περπάτημα. Αρχικά αυτός γίνεται αισθητός μετά από πολύωρο περπάτημα.

 • Εμφανίζεται πίεση ή πιο συγκεκριμένα οξύς πόνος στην περιοχή του αστραγάλου όταν περπατάμε, γεγονός που μας αναγκάζει να ξεκουράζουμε τον αστράγαλό μας για μερικά λεπτά για να ανακουφιστούμε από τον πόνο.
 • Αργότερα, ο αστράγαλός μας μπορεί να πρήζεται και ίσως ακόμα και να δυσκολευόμαστε να φορέσουμε ένα ορισμένο είδος υποδημάτων.
 • Επίσης πολλοί ασθενείς παραπονιούνται για πόνο κατά τη διάρκεια της νύχτας.
 • Μπορεί να εμφανίσουμε οδυνηρή άκανθα φτέρνας, όπως προαναφέραμε, σιγά-σιγά και λόγω της προοδευτικής παραμόρφωσης που μπορεί να προκύψει στον αστράγαλό μας.

Τρόποι αντιμετώπισης της οστεοαρθρίτιδας στον αστράγαλο

Οστεοαρθρίτιδα στον αστράγαλο - Ακτινογραφία αστραγάλου

Ενέσεις στην άρθρωση του αστραγάλου

Μία από τις πιο συνηθισμένες μεθόδους αντιμετώπισης είναι οι ενέσεις υαλουρονικού οξέος ή κορτικοστεροειδών στις αρθρώσεις.

Οι ενέσεις βελτιώνουν την κινητικότητα της άρθρωσης προσωρινά, αφού τη “λιπαίνουν”. Και πάλι, πρέπει να επισημανθεί ότι η επίδραση είναι προσωρινή. Όμως παρότι πρόκειται για ασφαλή μέθοδο, η Δρ. Shu-Fen Sun στη μελέτη της αναφέρει πως θα πρέπει να γίνει περισσότερες κλινικές έρευνες.

Ειδικοί πάτοι παπουτσιών για την οστεοαρθρίτιδα στον αστράγαλο

Η γνώμη ενός ειδικού είναι θεμελιώδης σε αυτές τις περιπτώσεις. Θα συστήσει την πλέον κατάλληλη θεραπευτική αντιμετώπιση για μας ανάλογα με τα συμπτώματά μας.

 • Μια άλλη συνηθισμένη στρατηγική είναι η χρήση διορθωτικών πάτων παπουτσιών. Ο στόχος της χρήσης τους είναι η προσαρμογή και η διόρθωση της παραμόρφωσης του πέλματος του ασθενούς.
 • Συμβάλλουν επίσης στη μείωση των κραδασμών που προκαλεί στους αστραγάλους η βάδιση, καθώς και στην ελαχιστοποίηση του πόνου.
 • Υπάρχουν επίσης ορισμένα είδη υποδημάτων στην αγορά τα οποία διαθέτουν ειδικούς πάτους που φροντίζουν τους αστραγάλους μας.

Χειρουργική αντιμετώπιση

Όταν ο τραυματολόγος μας λέει ότι χρειαζόμαστε χειρουργική επέμβαση, θα έχουμε την επιλογή να ανακουφιστούμε από αυτήν την πάθηση χάρη σε μια παρέμβαση που είναι γνωστή ως αρθροσκόπηση.

 • Είναι αποτελεσματική στα πρώτα στάδια της πάθησης και η άρθρωση διορθώνεται με μια απλή και γενικά γρήγορη χειρουργική επέμβαση.

Από την άλλη πλευρά, και μονάχα στις πιο σοβαρές περιπτώσεις στις οποίες η καταστροφή της άρθρωσης είναι ήδη αρκετά προχωρημένη, μπορεί να επιλεχθεί ένα πλήρες προσθετικό αστραγάλου.

Έτσι ανακτάται η πλήρης κινητικότητα της άρθρωσης.

Πώς μπορείτε να προλάβετε την οστεοαρθρίτιδα στον αστράγαλο;

Οστεοαρθρίτιδα στον αστράγαλο - Γυναίκες σε πισίνα

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η οστεοαρθρίτιδα στον αστράγαλο μπορεί να ακινητοποιήσει τον ασθενή. Επομένως θα πρέπει να την προλάβουμε στον βαθμό που μπορούμε, προκειμένου να επιβραδύνουμε τουλάχιστον την εξέλιξή της.

Σημειώστε μερικές απλές στρατηγικές:

 • Κάντε ασκήσεις κινητικότητας σε πισίνα.
 • Περπατάτε σε επίπεδες επιφάνειες χωρίς ανωμαλίες.
 • Διατηρείτε ένα υγιές βάρος.
 • Αποφεύγετε να φοράτε παπούτσια με ψηλά τακούνια.
 • Προσπαθείτε να περπατάτε ξυπόλυτοι για μερικές ώρες στο σπίτι, καθώς αυτός είναι ο λιγότερο επικίνδυνος χώρος για αυτήν τη δραστηριότητα.

Κλείνοντας θα πρέπει επίσης να σας θυμίσουμε μια σημαντική πτυχή. Τα προβλήματα με την οστεοαρθρίτιδα οφείλονται κυρίως σε γενετικούς παράγοντες. Έτσι, συνήθως αρχίζουμε να προσέχουμε κάποια συμπτώματα αυτής της πάθησης στην ηλικία των 55 ετών.

Συμβουλευτείτε τον τραυματολόγο σας σχετικά με τις τεχνικές ή τις συμβουλές που πρέπει να εφαρμόσετε για να φροντίσετε την υγεία των αρθρώσεών σας ή, τουλάχιστον, για να περιορίσετε την εξέλιξη της οστεοαρθρίτιδας.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Hintermann, B., & Ruiz, R. (2014). Artrosis de tobillo y su tratamiento con artroplastía total de tobillo. Revista Médica Clínica Las Condes. https://doi.org/10.1016/S0716-8640(14)70113-0
 • Zadegan, F., Raould, A., & Hannouche, D. (2014). Fracturas maleolares del adulto y luxaciones del tobillo. EMC – Aparato Locomotor. https://doi.org/10.1016/S1286-935X(14)67554-7
 • Giovanni Carcuro, U., Sergio Eckholt, G., & Rodrigo Millán, P. (2014). Opciones no protésicas en el tratamiento de la artrosis de tobillo. Revista Médica Clínica Las Condes. https://doi.org/10.1016/S0716-8640(14)70109-9

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.