Πώς να πλένετε και να απολυμαίνετε τα ξύλινα σκεύη κουζίνας

Τα ξύλινα σκεύη προσθέτουν μια διαφορετική και κομψή πινελιά στην κουζίνα, καθώς και ιδανικά για μαγείρεμα χωρίς να φοβάστε ότι θα βλάψουν τα τηγάνια και τις κατσαρόλες. Ωστόσο, απαιτούν καλό καθαρισμό.
Πώς να πλένετε και να απολυμαίνετε τα ξύλινα σκεύη κουζίνας

Τελευταία ενημέρωση: 12 Σεπτεμβρίου, 2021

Τα ξύλινα σκεύη κουζίνας είναι απαραίτητα, καθώς είναι ανθεκτικά και παρέχουν παραδοσιακό στυλ – ωστόσο, μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα εάν δεν καθαριστούν με αυστηρή φροντίδα. Διαβάστε αυτό το άρθρο για να μάθετε πώς να τα απολυμαίνετε σωστά!

Κουτάλια, μύλοι, σανίδες κοπής, ακόμη και ξύλινες σπάτουλες διατίθενται στην αγορά, κάτι που μας επιτρέπει να δουλεύουμε με αυτά σε όλους τους τύπους μαγειρέματος με διαφορετικές χρήσεις. Έχουν επίσης το πλεονέκτημα ότι είναι φιλικά προς το περιβάλλον, δεν γρατσουνούν τα τηγάνια και δεν αλλοιώνονται με τη ζέστη.

Το ξύλο περιέχει πόρους στους οποίους μπορούν να κολλήσουν τα υπολείμματα των τροφίμων και η υγρασία. Εξαιτίας αυτού, είναι σημαντικό να εκτελέσετε μια λεπτομερή διαδικασία καθαρισμού για να αποφύγετε τη συσσώρευση βακτηρίων σε οποιαδήποτε από τις επιφάνειες.

Ξύλινα σκεύη κουζίνας: Προϊόντα για να καθαρίσουν

Σε σύγκριση με άλλα προϊόντα που χρησιμοποιούνται στην κουζίνα, τα ξύλινα σκεύη χρειάζονται ακριβέστερο καθαρισμό λόγω της ανθεκτικότητάς τους. Επίσης, εάν αυτή η συντήρηση δεν πραγματοποιηθεί, το ξύλο μπορεί να χάσει την ποιότητα και να φαίνεται φθαρμένο.

Ωστόσο, υπάρχουν αποτελεσματικοί τρόποι απολύμανσης των ξύλινων σκευών για την παράταση της ωφέλιμης ζωής τους. Τα παρακάτω είναι προϊόντα που είναι εύκολα προσβάσιμα και τα βρίσκετε παντού.

Ζεστό νερό και σαπούνι

Αυτή είναι η απλούστερη μέθοδος καθαρισμού των ξύλινων σκευών σε καθημερινή βάση. Είναι απαραίτητο να χρησιμοποιείτε νερό σε αρκετά υψηλή θερμοκρασία, καθώς μαλακώνει τα σκληρά υπολείμματα τροφίμων.

Πρώτα απ ‘όλα, πρέπει να χρησιμοποιήσετε λίγο νερό για να αρχίσετε να αποδυναμώνετε τις εντοπισμένες ουσίες. Στη συνέχεια θα πρέπει να απλώσετε και να τρίψετε το σαπούνι με ένα σφουγγάρι μέχρι να εξαλειφθούν όλοι οι τύποι βρωμιάς. Τέλος, ξεπλύνετε ξανά το σκεύος και χρησιμοποιήστε μια πετσέτα που στεγνώνει καλά.

Λεμόνι

Το λεμόνι είναι ένα πολύ χρήσιμο προϊόν κατά την απολύμανση ξύλινων σκευών, καθώς βοηθά στην εξάλειψη των λιπών και των ισχυρών οσμών.

Πρέπει να απλώσετε το υγρό λεμονιού σε όλο το σκεύος για να το απολυμάνετε. Στη συνέχεια ξεπλύνετε με νερό και στεγνώστε με μια καθαρή πετσέτα που δεν καταστρέφει το ξύλο.

Μια φλούδα λεμονιού
Το κιτρικό οξύ στο λεμόνι είναι η κύρια χημική ουσία που είναι υπεύθυνη για τις ικανότητες καθαρισμού του.

Διττανθρακικό νάτριο

Με την πάροδο του χρόνου, τα ξύλινα σκεύη μπορούν να αποκτήσουν λεκέδες που συνήθως δημιουργούνται κατά την προετοιμασία των σαλτσών. Ωστόσο, υπάρχει μια συγκεκριμένη μέθοδος καθαρισμού για να τους αφαιρέσετε και να διατηρήσετε την εμφάνιση του σκεύους.

Η μαγειρική σόδα είναι μία από τις ουσίες που είναι θαυματουργή σε τέτοιες περιπτώσεις. Απλώστε τη στο σκεύος, προσθέστε χυμό λεμονιού και τρίψτε με μια πετσέτα μέχρι να φύγει ο λεκές. Τέλος, ξεπλύνετε με νερό και κρεμάστε το σκεύος για να στεγνώσει.

Ξίδι και ξύλινα σκεύη κουζίνας

Το ξίδι είναι ένα άλλο προϊόν που βοηθά στην εξάλειψη των δυσάρεστων οσμών και στην ανανέωση της εμφάνισης του ξύλινου σκεύους.

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να φτιάξετε ένα μείγμα που περιέχει ξίδι και νερό σε ίσες ποσότητες. Στη συνέχεια, πρέπει να μουλιάσετε το εργαλείο σε αυτό το υγρό διάλυμα για έως και 20 λεπτά. Ως τελικό βήμα, ξεπλύνετε με νερό για να αφαιρέσετε τη μυρωδιά και στεγνώστε με μια πετσέτα καλής ποιότητας.

Λάδια

Τα λάδια μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την εξουδετέρωση της φθοράς των ξύλινων σκευών. Συμβάλλουν στη διατήρηση του χρώματος και τη λάμψη τους.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ορυκτέλαιο ή λάδι καρύδας. Η διαδικασία συνίσταται στο να ρίχνουμε λίγο από το λιπαρό υγρό σε ένα καθαρό πανί και να το εφαρμόζουμε σε όλο το σκεύος. Μετά από 10 έως 15 λεπτά, ξεπλύνετε με ζεστό νερό και στεγνώστε σωστά.

Τι δεν πρέπει να κάνετε στα ξύλινα σκεύη κουζίνας

Το πλυντήριο πιάτων δεν πρέπει να χρησιμοποιείται για την απολύμανση ξύλινων σκευών. Αυτό συμβαίνει επειδή η θερμότητα και το νερό αλληλεπιδρούν γεγονός που μπορεί να προκαλέσει υγρασία και πολλαπλασιασμό βακτηρίων.

Επιπλέον, δεν πρέπει να τα μουλιάζετε στο νερό για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Όταν αυτή η διαδικασία γίνεται συχνά, το υγρό μπορεί να εισχωρήσει στους πόρους του ξύλου και να συσσωρεύσει επιβλαβείς μικροοργανισμούς.

Εκτός αυτού, τα σαπούνια που χρησιμοποιείτε για τον καθαρισμό θα πρέπει να είναι ουδέτερα, καθώς τα χημικά απορρυπαντικά θα καταστρέψουν το ξύλο. Επίσης, πρέπει να πετάξετε το σκεύος όταν έχει ρωγμές, καθώς η βρωμιά θα συγκεντρώνεται πάντα σε αυτήν την περιοχή.

Πλυντήριο πιάτων
Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε πλυντήριο πιάτων για ξύλινα σκεύη, καθώς αυτό μπορεί να τα καταστρέψει και να ενθαρρύνει τη συσσώρευση βακτηρίων.

Θα σας ενδιαφέρει και αυτό το άρθρο: 7 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το ξύδι στον κήπο σας

Τα ξύλινα σκεύη και ο καθαρισμός πρέπει να είναι υψηλής ποιότητας

Προκειμένου τα σκεύη να έχουν μεγάλη αντοχή είναι απαραίτητο να είναι καλής ποιότητας. Συνιστούμε να αγοράζετε καλής ποιότητας ξύλινα σκεύη.

Είναι σημαντικό να έχετε κατά νου ότι οι συνήθειες καθαρισμού πρέπει πάντα να είναι σταθερές και συνειδητές. Αυτό συμβαίνει επειδή οποιαδήποτε απροσεξία σημαίνει ότι τα βακτήρια μπορούν να μεταδοθούν στα τρόφιμα κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος, ή οι επιφάνειες θα μπορούσαν να καταστραφούν ανεπανόρθωτα.

Πρέπει να σημειωθεί ότι μπορείτε να τρίβετε προσεκτικά τα ξύλινα σκεύη κουζίνας, ειδικά τις σανίδες, ώστε να φαίνονται σταθερά και γυαλισμένα.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Muire C. Tallar madera [Internet]. Barcelona: Editorial Gustavo Gili; 2017 [citado 30 de marzo de 2021]
  • MINCETUR. Plan de Desarrollo de Mercado de Turquía. Perfil de utensilios de madera para la cocina de mercado de Turquía [Internet]. Perú: Dirección de Desarrollo de Mercados Internacionales del MINCETUR
    y de PROMPERÚ; (S.F) [citado 30 de marzo de 2021]
  • Generalitat de Catalunya. Guía de prácticas correctas de higiene para restaurantes. Catalunya: Agencia de Salud Pública de Catalunya; 2015 [citado 30 de marzo de 2021]

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.