Ασκήσεις για αποτελεσματική ρύθμιση της υπέρτασης

25 Μαρτίου 2019
Για να μειώσετε την αρτηριακή πίεση και να τη διατηρήσετε σε υγιή επίπεδα, είναι σημαντικό να αποφύγετε την καθιστική ζωή. Είναι επίσης ευεργετικό να ξεκινήσετε κάποιο είδος τακτικής σωματικής δραστηριότητας για τουλάχιστον μία ώρα την ημέρα για να βελτιώσετε την υπέρταση.

Η καθιστική ζωή είναι μια από τις κύριες αιτίες της αύξησης των περιπτώσεων υπέρτασης παγκοσμίως. Η υπέρταση συναντάται τώρα με μεγαλύτερη συχνότητα και όλο και περισσότερο σε σχέση με παλαιότερα. Εξαιτίας αυτού, υπογραμμίζουμε τη σημασία της υιοθέτησης υγιεινών συνηθειών για τη ρύθμιση της υπέρτασης, αλλά και ως μορφή πρόληψης. 

Παρόλο που η συνήθης θεραπεία είναι η χρήση φαρμακευτικών ουσιών, υπάρχουν επίσης ασκήσεις που συνιστώνται για τη ρύθμιση της υπέρτασης.

Η εισαγωγή σωματικής δραστηριότητας στις καθημερινές συνήθειες ζωής μπορεί να επιφέρει σημαντική αλλαγή. Παρόλο που υπάρχει η πιθανότητα να αυξηθεί η αρτηριακή πίεση με την ηλικία, η άσκηση μπορεί να λειτουργήσει πολύ αποτελεσματικά ως προληπτικό μέτρο.

Εάν κάποιος έχει ήδη υπέρταση, μια ρουτίνα άσκησης μπορεί να είναι το κλειδί για τον έλεγχό της.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) και η Διεθνής Εταιρεία Υπέρτασης υπογραμμίζουν με τη σειρά τους τη σημασία της σωματικής άσκησης.

Έχοντας μια καθημερινή ρουτίνα άσκησης είναι το καλύτερο μέτρο, για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης, όχι τα φάρμακα .

Οι ασκήσεις που συνιστώνται για τη ρύθμιση της υπέρτασης

Όταν μιλάτε για άσκηση δεν πρέπει πάντα να σκεφτείτε το γυμναστήριο ή την άρση βαρών. Οι έντονες καθημερινές δραστηριότητες είναι επίσης ωφέλιμες.

Καρδιαγγειακή άσκηση

ρύθμιση της υπέρτασης

Χρησιμοποιώντας τις σκάλες αντί του ανελκυστήρα είναι μια καλή φυσική δραστηριότητα για την καρδιά μας.

Το περπάτημα για να κάνετε τις καθημερινές σας δραστηριότητες αντί να οδηγείτε το αυτοκίνητο είναι επίσης μια από τις συνιστώμενες ασκήσεις για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Οι πρωινές βόλτες ή ακόμα και οι βραδινές είναι ένας καλός τρόπος για να διαλογιστείτε και να ξεκουραστείτε στο μυαλό, εκτός από το ότι είναι καλή άσκηση.

Το τρέξιμο είναι μια καλή δραστηριότητα για τον έλεγχο της αρτηριακής πίεσηςΕάν δεν το έχετε ξανακάνει, καλό είναι να μιλήσετε πρώτα με το γιατρό σας. Στη συνέχεια, μπορείτε να ζητήσετε τη γνώμη του σχετικά με αυτή τη δραστηριότητα.

Η ποδηλασία είναι επίσης μια υγιής δραστηριότητα που βοηθά στη ρύθμιση της υπέρτασης. Ενισχύει το καρδιαγγειακό σας σύστημα, ενεργοποιεί το μεταβολισμό σας και κάνει θαύματα για το ανοσοποιητικό σας σύστημα.

 

Σας προτείνουμε: 7 αλλαγές για να βελτιώσετε το καρδιαγγειακό σας σύστημα

 

Άλλες ευεργετικές δραστηριότητες

ρύθμιση της υπέρτασης

Ο χορός είναι επίσης μια από τις καλύτερες ασκήσεις για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Είναι μια δραστηριότητα διασκεδαστική αλλά και πολύ ωφέλιμη. Κινείτε ολόκληρο το σώμα σας βελτιώνοντας την κυκλοφορία και ενεργοποιώντας την καύση του λίπους.

Όταν τεντώνετε τα πόδια σας, αφαιρείτε ένα βάρος από την καρδιά σας. Οι ασκήσεις στρέτσινγκ σας βοηθούν να απελευθερώσετε την ένταση στα πόδια σας, γεγονός που μπορεί να εμποδίσει την κυκλοφορία του αίματος.

Η κολύμβηση είναι ιδιαίτερα ευεργετική για το σώμα. Συνιστάται για τη βελτίωση της σπονδυλικής σας στήλης, των μυών και των αρθρώσεων. Είναι επίσης μια δραστηριότητα που βοηθά στην ενίσχυση του καρδιαγγειακού συστήματος.

Αφού μιλάμε για σωματική δραστηριότητα, είναι επίσης σημαντικό να γνωρίζετε ότι πρέπει να τερματίσετε κάθε άσκηση με μια χαλαρωτική άσκηση. Ένα λεπτό διαλογισμού συμβάλλει πολύ στη ρύθμιση της υπέρτασης.

Γιατί είναι καλό να ασκείστε για να μειώσετε την αρτηριακή πίεση

ρύθμιση της υπέρτασης

  • Αεροβική δραστηριότητα: όχι μόνο βελτιώνει τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης, αλλά βελτιώνει επίσης τη γενική υγεία.
  • Η σωματική δραστηριότητα βελτιώνει τη ροή του αίματος και αυτό επιτρέπει περισσότερο οξυγόνο να φτάσει στους ιστούς. Ταυτόχρονα, βοηθά με το πρόβλημα της κατακράτησης υγρών.
  • Μια εβδομαδιαία ρουτίνα άσκησης μειώνει την πιθανότητα εγκεφαλικών επεισοδίων, καρδιακών προσβολών και άλλων καταστάσεων που θα μπορούσαν να αποδειχθούν θανατηφόρες.

Κάνοντας αυτές τις συνιστώμενες ασκήσεις για να μειώσετε την αρτηριακή σας πίεση, μειώνετε ταυτόχρονα τα επίπεδα του στρες.

Οι ειδικοί συστήνουν τουλάχιστον τριάντα λεπτά καθημερινή σωματική δραστηριότητα.

Ταυτόχρονα, θα πρέπει να μειώσετε την ώρα που κάθεστε, εναλλάσσοντάς τη με απλές κινήσεις.

Αυτό μπορεί να είναι τόσο απλό όσο το να σηκώνεστε και να περπατάτε για να πάρετε ένα ποτήρι νερό. Κάθε σωματική δραστηριότητα που μπορείτε να προσθέσετε στην καθημερινή σας ζωή είναι πάντα σημαντική βοήθεια.

 

Επίσης, διαβάστε: Πώς η μουσική επηρεάζει την διάθεση;

 

Τελικές εκτιμήσεις

Τα φυσιολογικά επίπεδα αρτηριακής πίεσης είναι 120 mmHg (συστολική) και 80 mmHg (διαστολική)

Όταν η πίεση του αίματος είναι 140/90, θεωρείται υπέρταση. Γι ‘αυτό είναι σημαντικό να ελέγχονται τακτικά.

Η υψηλή αρτηριακή πίεση είναι ένας σιωπηλός δολοφόνος. Δεν παρουσιάζει συμπτώματα και οι συνέπειες μπορεί να είναι θανατηφόρες. Τα καλύτερα όπλα κατά της υπέρτασης είναι η πρόληψη και η άσκηση.