Αναγνωρίστε τα συμπτώματα της κατάθλιψης σε κάποιον άλλο

Οι διαταραχές του ύπνου είναι πολύ συχνές σε όσους πάσχουν από κατάθλιψη. Ξαφνικά δεν μπορούν να κοιμηθούν από την αϋπνία, εκεί που ήταν ικανοί να κοιμούνται για ώρες.
Αναγνωρίστε τα συμπτώματα της κατάθλιψης σε κάποιον άλλο

Τελευταία ενημέρωση: 23 Ιουνίου, 2020

Ποια είναι τα συμπτώματα της κατάθλιψης ; Οι άνθρωποι που πάσχουν από κατάθλιψη μπορούν να κρύψουν τα συναισθήματά τους πολύ καλά και σε ορισμένες περιπτώσεις να φορέσουν το κατάλληλο προσωπείο για να περάσουν απαρατήρητοι. Με αυτόν τον τρόπο δεν επιτρέπουν στους άλλους να γνωρίζουν πώς ακριβώς αισθάνονται. Γι ‘αυτόν το λόγο είναι πολύ σημαντικό να ξέρουμε πώς να αναγνωρίζουμε και να εντοπίζουμε έγκαιρα τα συμπτώματα της κατάθλιψης. Σε αυτό το άρθρο, θα σας προσφέρουμε μερικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να αξιολογήσετε αν κάποιος αγαπημένος σας πάσχει από κατάθλιψη.

Τυπικά συμπτώματα της κατάθλιψης

συμπτώματα της κατάθλιψης
Πώς να ξεχωρίσετε τη θλίψη από την κατάθλιψη.

Ενώ μερικοί πάσχοντες από κατάθλιψη χαρακτηρίζονται από εμφανή σημάδια που είναι εύκολο να αναγνωρίσει κάποιος, όπως το ότι είναι συνήθως λυπημένοι, απαθείς ή κατηφείς, υπάρχουν και άλλοι που μπορούν να κρύψουν όσα πραγματικά αισθάνονται, φορώντας τη μάσκα που έχουν φτιάξει για τον εαυτό τους. Μπορεί ακόμη και να είναι φιλικοί και εξωστρεφείς, αλλά τελικά, η κατάθλιψή τους δεν τους επιτρέπει να απολαμβάνουν τη ζωή. Δώστε προσοχή στις ακόλουθες ενδείξεις που μπορούν να σας προειδοποιήσουν για αυτή την κατάσταση:

1. Μπορούν να προσποιηθούν πως είναι χαρούμενοι

Αν κοιτάξουμε τη φωτογραφία ενός ατόμου που γελάει μπορούμε να πούμε αν το χαμόγελό του είναι αληθινό ή όχι. Πώς; Κοιτάζοντας τα μάτια του.

Εάν είναι μισοκλεισμένα, είναι πιθανό ότι πρόκειται για ένα αληθινό χαμόγελο. Από την άλλη, αν το χαμόγελο περιορίζεται μόνο στην έκφραση του στόματος, είναι πιθανό ότι ψεύδονται.

Δώστε προσοχή σε αυτό το χαρακτηριστικό στην επόμενη φορά που θα μιλάτε με το άτομο που διαισθάνεστε ότι μπορεί να πάσχει από κατάθλιψη.

2. Απουσία κινήτρων για να είναι συμμετοχικοί ή δραστήριοι, από τα συμπτώματα της κατάθλιψης

συμπτώματα της κατάθλιψης
Για παράδειγμα, εάν πριν τους άρεσε να γυμνάζονται, να ακούνε μουσική, να επισκέπτονται μουσεία, να ταξιδεύουν ή απλώς να βγαίνουν έξω με τους φίλους τους και τώρα ψάχνουν δικαιολογίες για να μένουν στο σπίτι, αυτό ίσως αποτελεί σημάδι της υποβόσκουσας κατάθλιψης.

Ένα κοινωνικό άτομο που απορρίπτει προσκλήσεις σε πάρτι, δείπνα ή άλλες εκδηλώσεις ίσως περνάει μια άσχημη ψυχολογική περίοδο. Εάν αυτή η κατάσταση συνεχίζεται, ίσως μπορείτε να τους βοηθήσετε με το να τους προσφέρετε κάποια επαγγελματική βοήθεια.

Λάβετε, ωστόσο, υπόψη ότι δεν είναι όλοι οι άνθρωποι εξωστρεφείς ή κοινωνικοί, οπότε είναι σημαντικό να γνωρίζετε καλά τον αγαπημένο σας προκειμένου να αξιολογήσετε αν η συγκεκριμένη συμπεριφορά εγκυμονεί κινδύνους ή όχι. 

3. Ασυνήθιστες διατροφικές συνήθειες

Υπάρχει μια ισχυρή σύνδεση μεταξύ φαγητού και συναισθημάτων. Όταν είμαστε στενοχωρημένοι ή απλώς λυπημένοι, τρώμε συχνά περισσότερο από ό, τι χρειαζόμαστε.

Μερικοί άνθρωποι έχουν αγχώδεις κρίσεις πανικού το πρωί και τρώνε ό, τι βρίσκουν στο ψυγείο.

Εάν βλέπετε ότι κάποιος τρώει όλη την ώρα και ίσως ασυναίσθητα στοιβάζει φαγητό στο πιάτο του χωρίς να συνειδητοποιεί την ποσότητα που καταναλώνει ή αν ίσως βάζει πολύ γρήγορα βάρος, ίσως προσπαθεί να ξεφύγει από την κατάθλιψη τρώγοντας.

4. Κάνουν δυσοίωνα σχόλια

Εκτός από αστεία ή επιφανειακά σχόλια, δώστε προσοχή σε αυτά που συνήθως που λέει ο αγαπημένος σας.

Η κατάθλιψη μας κάνει να βλέπουμε τα πράγματα με διαφορετικό τρόπο και τείνουμε να βλέπουμε το «ποτήρι μισοάδειο» σε κάθε κατάσταση.

Μια κακή μέρα μπορεί να μας κάνει λίγο απαισιόδοξους, αλλά αυτό το συναίσθημα βρίσκεται πολύ συχνά και σχεδόν καθημερινά στους καταθλιπτικούς.

Εάν το αγαπημένο σας πρόσωπο συνεχώς περιμένει κάτι κακό να συμβεί ή πιστεύει πως τίποτα δεν θα πάει όπως πρέπει, τότε αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι ψυχολογικά δεν νιώθει καλά.

5. Πάντα περιμένουν το χειρότερο, από τα συμπτώματα της κατάθλιψης

Εκτός από απαισιόδοξοι, οι καταθλιπτικοί μπορεί να γίνουν και μοιρολάτρες. Αυτό σημαίνει ότι πάντα σκέφτονται για ατυχήματα, προβλήματα ή καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.

Για παράδειγμα, εάν ταξιδεύουν, μπορεί να σχολιάσουν ότι το αεροπλάνο θα συντρίβει ή μπορεί να εκφράσουν ότι κάποιος που μόλις γνώρισαν τους λέει ψέματα.

Αυτό συμβαίνει επειδή απλώς δεν μπορούν να συνδεθούν με την ευτυχία. Νιώθουν ότι εάν είναι πολύ χαρούμενοι για κάτι, αυτό θα εξελιχθεί άσχημα.

6. Συνεχείς εναλλαγές στη διάθεση

συμπτώματα της κατάθλιψης
Μπορούν μέσα σε λίγα λεπτά να πηγαίνουν από το γέλιο στο δάκρυ, από το θυμό στη χαρά, από την ευφορία στην απραξία. 

Αυτό δεν οφείλεται στην ικανότητά τους να είναι “χαμαιλέοντες” και να προσαρμόζονται στις απαιτήσεις του περιβάλλοντος, αλλά επειδή εσωτερικά βιώνουν μια ανεξέλεγκτη διαταραχή, μια διακοπή που δεν μπορεί να ελεγχθεί.

Η συναισθηματική αστάθεια είναι συχνή στους καταθλιπτικούς ανθρώπους, οι οποίοι είτε μπορεί να έχουν πάντα κακή διάθεση ή να την αλλάζουν σε χρόνο ρεκόρ.

Μπορούν επίσης να παρουσιάζονται πιο εχθρικοί ή ευερέθιστοι και να κατηγορούν το περιβάλλον τους για αυτή τους συμπεριφορά ή τους ανθρώπους που τους περιβάλλουν επειδή ποτέ δεν αναλαμβάνουν την ευθύνη για τον εαυτό τους.

7. Δεν κοιμούνται αρκετά, από τα συμπτώματα της κατάθλιψης

Η αϋπνία, οι εφιάλτες και άλλες διαταραχές του ύπνου είναι πολύ συχνά συμπτώματα στους καταθλιπτικούς ανθρώπους. Μπορεί να είναι σε θέση να περάσουν ολόκληρο το Σαββατοκύριακο στο κρεβάτι και στη συνέχεια για τις επόμενες ημέρες να μην μπορέσουν να κλείσουν μάτι.

Πιθανόν να έχουν ξυπνήματα στη μέση της νύχτας και δεν μπορούν να ξανακοιμηθούν ή χρειάζονται έναν υπνάκο στη μέση της ημέρας.

Μάθετε περισσότερα σχετικά με το πώς να καταπολεμήσετε την αϋπνία.

8. Έχουν αδυναμία συγκέντρωσης

Η κατάθλιψη χαρακτηρίζεται, ανάμεσα σε άλλα, από αρνητικές σκέψεις που δεν αφήνουν χώρο σε οτιδήποτε άλλο.

Όταν το μυαλό είναι γεμάτο από οποιεσδήποτε ιδέες, δεν μπορούμε να συγκεντρωθούμε, να δώσουμε προσοχή ή να θυμηθούμε πληροφορίες.

Αυτό προκαλεί μειωμένη παραγωγικότητα ή απόδοση στην εργασία, στις σπουδές, στην καθημερινή ζωή.

Ίσως να μιλάτε σε κάποιον με κατάθλιψη και να συνειδητοποιείτε ότι δεν σας ακούει. Ίσως να φαίνεται ότι χάνει τον ειρμό της συζήτησης και ότι σας ρωτά κάτι που έχετε ήδη πει. Ίσως ότι χρειάζεται περισσότερο χρόνο από το συνηθισμένο για να ολοκληρώσει μια δουλειά.

Άλλα προειδοποιητικά σημάδια της κατάθλιψης είναι:

  • Αίσθημα ενοχής για όλα όσα συμβαίνουν.
  • Αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ, ναρκωτικών και παρόμοιων ουσιών.
  • Η συχνή συζήτηση για το θάνατο.
  • Η παραμέληση της προσωπικής τους εικόνας ή της καθαριότητας του σπιτιού τους.

Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Young, I. T., Iglewicz, A., Glorioso, D., Lanouette, N., Seay, K., Ilapakurti, M., & Zisook, S. (2012). Suicide bereavement and complicated grief. Dialogues in Clinical Neuroscience. https://doi.org/10.1007/s11920-013-0406-z
  • Inagaki, T. K., & Eisenberger, N. I. (2012). Neural correlates of giving support to a loved one. Psychosomatic Medicine. https://doi.org/10.1097/PSY.0b013e3182359335
  • Boelen, P. A., Reijntjes, A., & Smid, G. E. (2015). Concurrent and prospective associations of intolerance of uncertainty with symptoms of prolonged grief, posttraumatic stress, and depression after bereavement. Journal of Anxiety Disorders. https://doi.org/10.1016/j.janxdis.2016.03.004

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.