Αρνητικοί άνθρωποι: 6 τύποι που πρέπει να αποφεύγετε

Μερικές φορές οι άνθρωποι γύρω μας μπορεί να μας πληγώνουν χωρίς καν να το συνειδητοποιούν και γι'αυτό είναι τόσο δύσκολο να τους αφήσουμε πίσω μας. Μόλις συνειδητοποιήσετε το πρόβλημα, προσπαθήστε να δημιουργήσετε και να κρατήσετε αποστάσεις.
Αρνητικοί άνθρωποι: 6 τύποι που πρέπει να αποφεύγετε

Έχει γραφτεί από Okairy Zuñiga

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Αρνητικοί άνθρωποι! Ποιοι είναι; Είναι εύκολο να βρεθείτε περιβαλλόμενοι από ανθρώπους που ίσως να μην αποτελούν την καλύτερη συντροφιά για σας.

Γι’αυτόν τον λόγο θα πρέπει πάντα να αφιερώνετε χρόνο για να σκεφτείτε αν ορισμένοι άνθρωποι πρέπει πραγματικά να βρίσκονται στη ζωή σας.

Οπωσδήποτε, όπως πολλοί, περιβάλλεστε από ανθρώπους που σας βοήθησαν να εξελιχθείτε, που σας εκτιμούν και που αποτελούν θετική επιρροή στη ζωή σας.

Ωστόσο η πραγματικότητα συχνά μας αναγκάζει να αντιμετωπίσουμε το γεγονός ότι υπάρχουν άνθρωποι που θα πρέπει να αποφεύγουμε προκειμένου να προχωρήσουμε μπροστά και να έχουμε μια καλύτερη ζωή.

Παρακάτω σας παρουσιάζουμε μερικούς από τους τύπους αρνητικών ανθρώπων που θα πρέπει να αποφεύγετε.

1. Άνθρωποι που κρίνουν αρνητικά

Είναι φυσιολογικό να δέχεστε κριτική πότε-πότε, τόσο θετική όσο και αρνητική. Ωστόσο μερικοί από τους ανθρώπους που θα πρέπει να αποφεύγετε είναι εκείνοι που πάντα βρίσκουν έναν λόγο να κρίνουν το πώς ενεργείτε και το τι λέτε ή κάνετε.

Όταν κάποιος δεν αισθάνεται καλά με τη ζωή του, δεν ικανοποιείται ποτέ με όσα κάνει ή αισθάνεται αποτυχημένος. Αυτοί οι αρνητικοί άνθρωποι ασυνείδητα προσπαθούν να κατεβάσουν τους άλλους στο δικό του επίπεδο.

Βλάπτοντας την αυτοεκτίμηση και την αυτοπεποίθησή σας, οι άνθρωποι αυτοί καθιστούν αδύνατη την πορεία σας προς τα μπρος και την επίτευξη των στόχων σας. Οι άνθρωποι που κρίνουν συχνά είναι σκληροί και δεν τους ενδιαφέρει αν σας πληγώνουν.

2. Άνθρωποι που είναι χειριστικοί

Αρνητικοί άνθρωποι: 6 τύποι που πρέπει να αποφεύγετε

Μια άλλη κατηγορία ανθρώπων που θα πρέπει πάντα να κρατάτε μακριά είναι οι χειριστικοί άνθρωποι, όμως συχνά αναγνωρίζονται δύσκολα.

Αυτό συμβαίνει επειδή διαθέτουν ιδιαίτερη δεξιότητα στη χρήση διαφόρων κόλπων ώστε να παίρνουν αυτό που θέλουν.

Γενικά αποφεύγουν τα δράματα που θα εξέθεταν τις προθέσεις τους. Απλώς προσπαθούν να χειριστούν τα συναισθήματά σας έτσι ώστε να σας κάνουν να αισθανθείτε ενοχή ή ευθύνη για ορισμένα πράγματα.

Αυτό είναι ακόμα πιο εύκολο αν είστε ευγενικοί και ευαίσθητοι, επειδή σας θεωρούν ως πιο αδύναμους από τους ίδιους.

Αυτός ο τύπος ανθρώπου σάς εμποδίζει να πετύχετε τους στόχους σας απασχολώντας σας συνεχώς με τους δικούς του. Πρέπει να απομακρυνθείτε από αυτούς τους ανθρώπους όσο το δυνατόν πιο σύντομα, ή τουλάχιστον να διατηρείτε μια ασφαλή απόσταση.

3. Ψεύτες

Ψέματα λέγονται καθημερινά, όμως όταν κάποιος για τον οποίο νοιάζεστε σας λέει ψέματα σε τακτική βάση, είναι σαφές ότι δεν σας σέβεται.

Αυτός ο τύπος ανθρώπου, που πρέπει να αποφύγετε πριν πληγωθείτε, συχνά έχει πρόβλημα στο να αναγνωρίσει το μέγεθος των ψεμάτων και τον αντίκτυπο που αυτά έχουν στους άλλους.

Μάλιστα οι περισσότεροι από αυτούς τους ανθρώπους δεν συνειδητοποιούν καν ότι λένε ψέματα.

Μην αισθάνεστε ενοχή που τους βγάζετε από τη ζωή σας. Εξάλλου, εφόσον είναι εύκολο γι’αυτούς να διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι μπορεί να αντιμετωπίσετε προβλήματα αν εμπλέκεστε στη ζωή τους.

Δείτε επίσης: 7 πράγματα που δε θα πρέπει να ανέχεστε ποτέ στη σχέση σας

4. Απαισιόδοξοι

Η απαισιοδοξία είναι μια ψυχική διάθεση που μπορεί να κάνει οποιαδήποτε κατάσταση, οποτεδήποτε, να μοιάζει χειρότερη σκιάζοντάς τη με αμφιβολία και με τον οραματισμό όλων των πιθανών τρόπων να πάει κάτι στραβά.

Οι απαισιόδοξοι είναι αρνητικοί άνθρωποι τους οποίους καλύτερα να κάνετε ό,τι μπορείτε για να αποφύγετε. Βλέπουν την αρνητική πλευρά σε όλα.

Έχουν πάντα μια άποψη την οποία έχουν ανάγκη να εκφράσουν και η οποία σας δημιουργεί τη χειρότερη δυνατή νοητική στάση.

Το χειρότερο είναι ότι, τις περισσότερες φορές, οι τρομερές καταστάσεις που τελικά προκύπτουν προκαλούνται από αυτούς τους απαισιόδοξους ανθρώπους.

Ανεξάρτητα από τις χιλιάδες λύσεις που έχετε να προτείνετε, οι απαισιόδοξοι άνθρωποι θα βρίσκουν πάντα κάτι στραβό. Η παρουσία τους στη ζωή σας σάς εξαντλεί.

5. Οι τσιγκούνηδες είναι αρνητικοί άνθρωποι

Αρνητικοί άνθρωποι: τσιγκούνηδες

Η τσιγκουνιά είναι ένα από τα χειρότερα ανθρώπινα ελαττώματα. Οι τσιγκούνηδες βρίσκουν πάντα μια δικαιολογία για να μη δώσουν.

Και εδώ δεν μιλάμε μόνο για υλικούς ή οικονομικούς πόρους.

Οι άνθρωποι αυτοί απλώς δεν έχουν την πρόθεση να βοηθήσουν τους άλλους. Δεν είναι εγωιστές: η τσιγκουνιά συχνά χαρακτηρίζεται λανθασμένα ως εγωισμός.

Πρόκειται για ανθρώπους που πάντα χρειάζονται τη βοήθεια των άλλων και αναζητούν τρόπους να επωφεληθούν σε κάθε κατάσταση.

Οι τσιγκούνηδες είναι οι φίλοι στους οποίους αρέσει να βγαίνουν μαζί σας, όμως όταν έρχεται ο λογαριασμός βρίσκουν πάντα έναν τρόπο να μην πληρώσουν.

6. Κουτσομπόληδες

Η τελευταία κατηγορία ανθρώπων που πρέπει να αποφεύγετε είναι οι κουτσομπόληδες.

Το γεγονός ότι τους αρέσει να μιλούν για τους άλλους δείχνει ότι αισθάνονται οι ίδιοι κάποιο είδος ανασφάλειας. Αυτός ο τύπος ανθρώπου δεν ξέρει να διακρίνει την εικασία και την παρανόηση.

Οι κουτσομπόληδες είναι αρνητικοί άνθρωποι που μπορούν να βλάψουν πολλούς άλλους αν δεν προσέξουν.

Με το να περνάτε χρόνο με έναν άνθρωπο που τείνει να κουτσομπολεύει καταστρέφετε τον τρόπο με τον οποίο σας βλέπουν οι άλλοι. Επίσης ίσως να προκύψουν προβλήματα για σας και να αποκτήσετε εχθρούς χωρίς λόγο.

Το να μην περνάτε χρόνο με κουτσομπόληδες εξασφαλίζει ότι δεν θα μιλάνε για σας.

 

Θέλετε να μάθετε περισσότερα; Διαβάστε το άρθρο: Κριτική: οι ευτυχισμένοι άνθρωποι ποτέ δεν σχολιάζουν τους άλλους .

 

Προσοχή στους αρνητικούς ανθρώπους

Πέρα από τους έξι τύπους που μόλις αναφέραμε, υπάρχουν πολλοί περισσότεροι τύποι αρνητικών ανθρώπων που θα μπορούσαν να σας βλάψουν, αν δεν είστε προσεκτικοί. Επισημάναμε μόνο τους παραπάνω τύπους επειδή μπορούν να σας κάνουν μεγάλο κακό και πρέπει να τους βγάλετε από τη ζωή σας.

Αν για κάποιον λόγο ταυτίζεστε με μία από τις παραπάνω συμπεριφορές, έχετε τώρα την ευκαιρία να κάνετε κάτι για τον εαυτό σας και για τους γύρω σας.

Αλλάξετε τη συμπεριφορά σας τώρα για να μη φύγουν καλοί άνθρωποι από τη ζωή σας στο μέλλον και το μετανιώσετε.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Gillespie, D. (2017). Taming Toxic People: The Science of Identifying and Dealing with Psychopaths at Work & at Home. Macmillan Publishers Aus..
  • Cantopher, T. (2017). Toxic People: Dealing With Dysfunctional Relationships. Hachette UK.
  • Sterne, N. (2016). How to Handle Toxic People Who Ruin Your Project. Women in Higher Education, 25(1), 8-10.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.